Havran (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Havran
Mapa súhvezdia Havran
Mapa súhvezdia Havran

Latinský názovCorvus
SkratkaCrv
GenitívCorvi
Symbolické vyjadreniehavran
Rektascenzia12,5h
Deklinácia-20°
Plocha184  štvorcových stupňov
Poradie: 70
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
2
Najjasnejšia hviezdaGienah (γ Crv)
(Zdanl. magnitúda 2,59)
Meteorický roj
Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +65° a −90°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Máj

Havran (po latinsky Corvus) je malé južné súhvezdie obsahujúce iba 11 hviezd viditeľných voľným okom, jasnejších ako +5,5 m (m znamená magnitúda). Bolo jedným zo 48 súhvezdí zavedených Ptolemaiom a je tiež jedným z 88 súhvezdí modernej astronómie.

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Pri hľadaní súhvezdia spájame päť hviezd – Alfa, Beta, Gama, Delta a Epsilon Corvi. Jedna z nich, Delta Corvi, je dvojhviezda, ktorej zložky sa veľmi líšia jasnosťou. Jedna z nich má magnitúdu 3,0 a tá druhá zas 9,0. Slabšieho spoločníka od toho jasnejšieho odlíšime pomocou malého ďalekohľadu.

Objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Charakteristické objekty pre toto súhvezdie sú vzájomne sa ovplyvňujúce galaxie NGC 4038 a 4039, nazývané aj Tykadlá. Sú malé a málo jasné, jasnosť každej jednej sa rovná asi 11 m (magnitúdam). Na pozorovanie týchto galaxii preto treba aspoň stredný alebo veľký ďalekohľad. Svoje pomenovanie dostali preto, lebo z galaxii sa tiahnú dva pásy hviezd a plynu, ktoré veľmi pripomínajú tykadlá, aké máva hmyz.

Legenda[upraviť | upraviť zdroj]

Toto súhvezdie sa viaže na jeden príbeh z gréckej mytológie. Havran mal v pohári, ktorý zobrazuje priľahlé súhvezdie Pohár (lat. Corvus) doniesť vodu bohovi Apolónovi. Havran sa neponáhľal, tak ako mu to prikázal boh Apolón, ale išiel pomaly. Keď sa konečne s pohárom aj vodou vrátil, Apolón sa ho pýtal, prečo sa tak zdržal. Havran sa pokúšal vyhovoriť na Hydru, ktorá ho zdržala, ale výhovorka mu nepomohla, lebo Apolón lož odhalil a odsúdil Havrana žiť o smäde, teda tak, aby nemohol dočiahnuť na blízky pohár.