Stará Bôrová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Stará Bôrová je osada v katastrálnom území obce Sklabinský Podzámok v okrese Martin[1]. Osada sa nachádza v doline Bôrovského potoka pod vrchom Bôrová (690 m n. m.). Nadmorská výška osady je 442,2 m n. m., nachádza sa tu asi osem rodinných domov, podľa dostupných informácií ide o sídlo chalupárskeho charakteru no žijú tu aj stáli obyvatelia. Osada nemá nijakú verejnú budovu a ani autobusovú zastávku, no vedie sem elektrické vedenie z osady Mestská Bôrová (pri letisku Tomčany).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti bola súčasťou panstva hradu Sklabiňa. Osadu uvádza už Matej Bel vo svojom diele "Historicko-zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku", ktorý pravidelne vychádzal medzi rokmi 1735 až 1742. Píše o nej: Majer, vsadený do hája s bohatou alodiálnou pôdou rodu Révayovcov. Jej poloha je veľmi výhodná. Obklopená je totiž jednak lúkami, jednak obilnými poľami a taktiež lesmi, v ktorých, ak je priaznivý rok možno pozorovať bohatú úrodu jeleních parohov. Kedysi mala rozmerné a hojné rybníky. Po odvodnení zmenili sa na lúky. Tento krátky zápis sa uvádza aj ako prvá písomná zmienka o osade. Ďalšia je až z počiatkov 19. storočia. Bola tu aj malá zvonica.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes ide o zabudnutú osadu v lesoch Veľkej Fatry, hoc o tunajšie pozemky majú záujem chalupári. Vyššie spomenutá zvonica bola zničená, zvon z nej sa v súčasnosti nachádza v kostole v Dražkovciach. Osada je tiež východiskom turistických tras smerom do Sklabinského Podzámku a Turčianskej Štiavničky. Nachádza sa tu aj chránený strom - lipa[2], ktorú vidieť z cesty, a solárna elektráreň.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Najlepšia cesta je z mestskej časti Košúty 1, odkiaľ sa pokračuje smerom na paneláreň, ešte pri záhradkárskej osade sa odbočí smerom na bývalé JRD. Cesta ďalej nevedie cez most, ale odbočkou doľava na asfaltovú cestu, ktorá sa po chvíli mení na poľnú. Táto stúpa priamo až do osady.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sklabinský Podzámok. In: Encyklopedický ústav SAV. Vlastivedný slovník obcí na Slovensku III. Ed. Kropilák, Miroslav a spol. 1. vyd. Bratislava : VEDA, 1978. 3 zv. (536 s.) Zväzok III, s. 38-39.
  2. Lipa v Starej Bôrovej [online]. [Cit. 2015-05-22]. Dostupné online. Archivované 2015-05-04 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matej Bel - Turčianska stolica, Osveta 1989
  • Prvá kniha o starom Martine

Súradnice: 49°04′02″S 18°59′22″V / 49,067231°S 18,989418°V / 49.067231; 18.989418