Trojvalcový radový motor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Blok motora R3

Trojvalcový radový motor alebo radový trojvalec, označovaný aj skratkou R3, je piestový spaľovací motor s tromi valcami usporiadanými v rade. Valce môžu byť usporiadané aj vertikálne alebo šikmo k zemi. R3 býva veľmi často odvodený od väčších motorov s usporiadaním V6 alebo odobratím valca z motora R4. Nevýhodou motora tejto konštrukcie sú vibrácie a nepravidelný chod počas zahrievania.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Snaha o znižovanie spotreby automobilov vedie k čoraz väčšiemu používaniu motorov s usporiadaním R3, predovšetkým v triede miniautomobilov a malých automobilov. Najbežnejšie sa vyrábajú benzínové alebo naftové agregáty zdvihového objemu 1,0 a 1,2 litra, používajúce komponenty viacvalcových motorov.

Vozidlá s motormi R3[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšie sa s motormi v tomto usporiadaní stretneme vo vozidlách koncernu Volkswagen Group, ktorý ho montuje do vozidiel Škoda Fabia, SEAT Ibiza, Volkswagen Polo a Audi A2, ale aj vo vozidlách značky Ford, Smart a trojičkách Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Zavedením prepĺňania do benzínových motorov dosiahli ich výkonové charakteristiky hodnôt, porovnateľných s neprepĺňanými agregátmi objemu 1,6 až 2,0 litra. Takto technicky vyspelé pohonné jednotky sa tak v 10. rokoch 21. storočia stali vhodné pre využitie v automobiloch nižšej strednej triedy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Straight-three engine na anglickej Wikipédii.