Motor s valcami do X

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Priečny rez motora s valcami do X podľa US patentu 1889583
Symmetrický motora s valcami do X (90°/90°/90°/90°)

Motor s valcami do X alebo krížový motor je typ štvorvalcového alebo štvorradového jednohriadeľového piestového spaľovacieho motora, ktorého priečny rez je v tvare písmena X. [1] Ide zároveň o špeciálny prípad hviezdicového motora.

Tieto motory boli často odvodené z existujúcich vidlicových motorov. Ich výskyt však nie je veľmi častý, pretože boli príliš komplikované a ťažké v porovnaní s inými hviezdicovými motormi. Pri rovnakom počte valcov je konštrukcia kompaktnejšia v porovnaní s vidlicovým motorom s kratším kľukovým hriadeľom.

Väčšina motorov s valcami do X je z obdobia druhej svetovej vojny, navrhnutých ako pohonné jednotky väčších vojenských lietadiel. Väčšina z nich bolo dvadsaťštyrivalcových odvodených od dvanásťvalcových vidlicových motorov.

Príklady motorov s valcami do X[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. STN 09 0022. Spaľovacie motory. Názvoslovie piestových spaľovacích motorov. Druhy motorov. Dátum vydania 19.01.1972.
  2. Hemmings.com. Hemmings Auto Blogs » Blog Archive » SIA Flashback - Experimental Ford Engines [online]. Blog.hemmings.com, [cit. 2011-12-06]. Dostupné online.
  3. Eli Apolzon and daughter Ruth Family Page * * * Austin, Texas - Henry Ford's X-8 engine and how it will be used to raise dollars for Autistic and other Special Needs children [online]. Lutheransonline.com, 2011-05-10, [cit. 2011-12-06]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku X_engine na anglickej Wikipédii.