W motor (Volkswagen)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
W motor Volkswagen Group v 12-valcovom prevedení
W motor Volkswagen Group v 16-valcovom prevedení

W motor, alebo motor s valcami do W spoločnosti Volkswagen Group je špecifický typ konštrukcie piestového spaľovacieho motora. Ide o štvorradový jednohriadeľový motor, ktorý sa vyrábal ako 8-valcový, 12-valcový a 16-valcový. Motor sa niekedy nesprávne označuje ako vejárový.

Motor má štyri rady valcov, pričom dva a dva rady sú združené do jedného bloku. Tento blok vychádza z VR motora od rovnakej spoločnosti. Uhol medzi dvomi radmi valcov v bloku je veľmi ostrý, iba 15°. Uhol medzi dvoma spojenými blokmi je 72°. Takýmto riešením konštruktéri dosiahli vysoký počet valcov v kompaktnom priestore a vytvoriť spoločnú hlavu valcov pre jeden blok. Kľukový hriadeľ je však komplikovanejší, každá ojnica má svoj vlastný ojničný čap, pričom dva susedné sú presadené o malý uhol, v závislosti od celkového počtu valcov motora tak, aby sa dosiahol rovnomerný rozostup zapaľovania jednotlivých valcov.

Roviny jednotlivých radov valcov sa nepretínajú v jednej osi, ale pod osou spoločného kľukového hriadeľa. To je spôsobené tým, že roviny valcov v každom spoločnom bloku sú posunuté o tzv offset 12,5 mm smerom od stredovej roviny bloku. Toto riešenie bolo potrebné, aby sa vytvoril dostatok miesta pre piesty v dolnej úvrati pri dodržaní ostrého uhla rovín valcov v bloku.

Rozvod je typu OHC. Každý valec má štyri ventily, motory majú len po dva vačkové hriadele v každom bloku (spolu štyri). Výfukové kanály sú na vonkajšej strane oboch blokov, plniace na vnútornej.

Blok motora je vyrobený z hliníkovo-kremíkovej zliatiny (AlSi17CuMg). Kľukový hriadeľ z kovanej ocele má vždy dva ojničné čapy medzi hlavnými. Ojnice z kovanej ocele sú hrubé len 13 mm. Piesty sú z hliníkovo-kremíkovej zliatiny, pričom vrchná časť piestu je zošikmená. Hlava valcov je z hliníka.

W motory a VR motory Volkswagen majú veľa súčastí identických. Ide napríklad o ventily, ventilové pružiny, sedlá ventilov, vložené páky s kladkami a diely hydraulického vymedzovania vôle rozvodu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]