United Buddy Bears

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Buddy Bear na Ibero Amerikanisches Institut v Berlíne

United Buddy Bears (v prekl. Medvedíci Buddy) sú medzinárodným umeleckým projektom, v ktorom sú vystavované dva metre vysoké sochy zo sklolaminátu. Pôvodný model vytvoril renomovaný rakúsky sochár Roman Strobl. Veľké sochy boli zhotovené vo firme Novoplast v Seredi na Slovensku pre firmu Buddy Bär Berlin GmbH, ktorá vlastní univerzálne užívateľské práva na všetky figúrky medvedíkov Buddy. Celosvetovej výstavy sa doteraz zúčastnilo vyše 280 umelcov z viac ako 150 krajín.

Posolstvo United Buddy Bears[upraviť | upraviť zdroj]

Buddy Bear na Egyptskom veľvyslanectve v Berlíne.

S posolstvom "Musíme sa lepšie spoznať, potom si budeme lepšie rozumieť, viac si dôverovať a lepšie spolu nažívať", ktoré pozdvihli iniciátori projektu Eva a Klaus Herlitz na vedúcu myšlienku, sa snažia United Buddy Bears na svojej ceste okolo sveta o toleranciu, porozumenie medzi národmi a mierové spolunažívanie medzi národmi, kultúrami a náboženstvami. Skoro 150 medvedíkov Buddy (každý vysoký 2 metre) reprezentuje také isté množstvo národov uznávaných Organizáciou Spojených národov. Od svojej prvej výstavy v Berlíne v roku 2002 mohlo medvedíkov obdivovať na celom svete viac ako 40 miliónov návštevníkov.

Medzičasom bola celosvetovo známa výstava v roku 2003 po druhýkrát sprístupnená v Berlíne. Otvorenie začal herec a splnomocnenec UNICEF Sir Peter Ustinov.

Od roku 2004 bol projekt, ktorý spája národy vystavený okrem iného v Hong-Kongu, Istanbule, Tokiu, Soul, Sydney, Viedni, Káhire, Jeruzaleme, Varšave, Pchjongjange, Buenos Aires, Montevideo, Astana, Helsinki, Sofia, Berlín, Kuala Lumpur, New Delhi, Petrohrad, Paríž, Rio de Janeiro[1], Havana[2], Santiago (Čile), George Town (Malajzia)[3], Riga, Guatemala[4] a Tierpark Berlin. Výstavy sú všeobecne bezplatné, aby ich mohli navštíviť aj celé triedy zo škôl.

Impresie z výstavy v Berlíne 2006

Záštitu nad výstavami preberajú spravidla starostovia miest, spoločne s prezidentmi danej krajiny alebo reprezentantmi UNICEF: Takto boli otvorenia začaté napríklad nemeckým prezidentom Horstom Köhlerom, japonským premiérom Junichirom Koizumim, austrálskym premiérom Johnom Howardom, prvou Lady Egypta Suzanne Mubarakovou, ambasádorom UNICEF Petrom Ustinovom, Jackie Chanom a Miou Farrow.

Medvedíci Buddy stoja pokojne „ruka v ruke“ a propagujú toleranciu a porozumenie medzi národmi, kultúrami a náboženstvami. Kruh medvedíkov United Buddy sa mení pri každej výstave, v každej krajine. Zmena sa netýka len miestnych podmienok, ale aj rozličného poradia, v ktorom sú podľa želania danej hosťovskej krajiny sochy vystavené. To robí ich umiestnenie a zostavenie politicky zaujímavým:

  • Pri výstave v Jeruzaleme v roku 2007 boli po bokoch izraelského medvedíka medvedíci Iraku a Iránu, s odhodlaním sprostredkovať posolstvo tolerancie a mieru.
  • Na výstave v Soule v roku 2005 stáli po skoro 50 rokoch po prvýkrát Južná a Severná Kórea mierumilovne „ruka v ruke“ vedľa seba.
  • Aj Palestína je rovnoprávne zastúpená od roku 2007 v kruhu 150 krajín.
  • V októbri 2008 sa uskutočnila veľmi pozoruhodná výstava v Pchjongjang, hoci bolo vystavených len 18 exponátov.

Umenie a kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Impresie z výstavy v Paríže 2012
Impresie z výstavy v Jeruzaleme 2007
Impresie z výstavy v Buenos Aires 2009
United Buddy Bears - Rio de Janeiro, Copacabana 2014
United Buddy Bears - Havana 2015

Každého medvedíka Buddyho vytvoril umelec osobitne pre svoju vlasť. Vo veselom spolužití sa spájajú rôzne štýly medzinárodných umelcov k spoločnému umeleckému dielu, ktoré roznáša radosť zo života. Vďaka rôznorodému stvárneniu medvedíkov Buddy, typických pre jednotlivé krajiny, zažije návštevník cestu okolo zeme.

Umelcom sa podarilo nasmerovať pohľady na medvedíkov vďaka rôznym technikám. Návštevník výstavy sa zoznámi aj s malými štátmi, ktoré často neležia v centre pozornosti verejnosti.

Pomoc pre deti v núdzi[upraviť | upraviť zdroj]

Aktivity medvedíkov Buddy a pomoc deťom trpiacich núdzou sa stali neoddeliteľnými časťami jedného projektu. Vďaka príspevkom a dražbám medvedíkov Buddy sa zozbieralo doteraz viac ako 2,4 miliónov eur (stav k júla 2018) v prospech UNICEF a miestnych organizácií pre pomoc deťom. Často sú vytvorené "United Buddy Bears", ktoré nahradzujú staršie unikáty jednej krajiny. Takto sa niektoré krajiny reprezentujú tretím, či štvrtým medvedíkom. Predošlé medvede danej krajiny sa vydražia.

Aj prvý medvedík Slovenska, vymaľovaný umelcom Martinom Sedlákom z Bratislavy, bol takto vydražený v prospech UNICEF. Druhého United Buddy Bear Slovenska vytvoril slovenský umelec Ľubomír Vavro.

Jackie Chan a Peter Ustinov[upraviť | upraviť zdroj]

Jackie Chan strávil v roku 2003 zopár týždňov v Berlíne – v rámci natáčania filmu "Za 80 dní okolo sveta". Práve vtedy sa zaľúbil do Berlínskych medveďov. Zaangažoval sa za to, aby výstava kruhu United Buddy Bears, ktorá propaguje mierový svet, zavítala v roku 2004 do Hong – Kongu a mohla byť prezentovaná vo Viktóriinom parku.

Pri otvorení výstavy mohol Jackie Chan venovať UNICEF a ďalším dvom organizáciám pre pomoc deťom šeky vo výške celkovo 4,14 milióna HK Dolárov.

Peter Ustinov: Počas misie UNICEF navštívil Ustinov prvú výstavu United Buddy Bears v Berlíne v roku 2002. O rok neskôr otvoril ako patrón druhú výstavu, takisto v Berlíne, ktorá sa potom vydala na cestu po svete a doteraz už mala zastávky na všetkých kontinentoch.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ruptly TV Brazil: ‘United Buddy Bears’ in Rio 2014
  2. "United Buddy Bears in Havana"
  3. United Buddy Bears - George Town (Malajzia), 2016 [online]. [Cit. 2017-05-03]. Dostupné online. Archivované 2017-03-05 z originálu.
  4. News in America, abril 9, 2019: "Un mensaje de tolerancia y paz llega a Guatemala" [online]. [Cit. 2019-07-22]. Dostupné online. Archivované 2019-04-11 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]