Veliko Tărnovo (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Veliko Tărnovo (mesto) pozri Veliko Tărnovo (mesto) (rozlišovacia stránka).
Veliko Tărnovo
mesto
Vlajka
Erb
Štát Bulharsko Bulharsko
Región Veliko Tărnovo oblasť
Rieka Jantra
Súradnice 43°05′S 25°39′V / 43,083°S 25,650°V / 43.083; 25.650
Najvyšší bod
 - výška 325 m n. m.
Rozloha 87 746 km² (8 774 600 ha)
Obyvateľstvo 68 197 (február 2011)
Primátor Rumen Rashev
Časové pásmo SEČ (UTC+2)
 - letný čas SELČ (UTC+3)
PSČ 5000
Tel. predvoľba 062
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Veliko Tarnovo (po bulharsky: Велико Търново) je mesto v severnom Bulharsku. Mesto je centrum oblasti a rajónu Veliko Tărnovo.

Do roku 1965 sa mesto volalo Tărnovo (po bulharsky: Търново), ale aj dnes väčšina jeho obyvateľobv tento názov používa v hovorovej reči.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Toto mesto má pre bulharský národ veľký význam a historickú hodnotu. V rokoch 11851396 bolo hlavným mestom druhého bulharského stredovekého štátu. Neskôr ho dobyli Turci. Ruiny cárskeho paláca a starého patriachálneho chrámu na kopci Carevec sú dodnes nemými svedkami o sláve druhého bulharského štátu. V roku 1879 tu Národné zhromaždenie prijalo prvú bulharskú ústavu. Mesto bolo krátku dobu aj hlavným mestom novodobého bulharského štátu. Aj v súčasnosti je mesto cieľom turistických výprav a stále dýcha atmosférou starého Bulharska. Veliko Tărnovo bolo v minulosti významným centrom kultúry a vzdelanosti, najmä počas druhého bulharského štátu, kedy bolo centrom tzv. Tărnovskej literárnej školy.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám svätého Demetra
Svätý Demeter bol patrónom druhého bulharského stredovekého štátu. Cerkev sv. Demetra bola postavená v roku 1185 na severovýchodnom svahu pahorku Trapezica. Bola svedkom mnohých veľkých udalostí bulharských dejín.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Asi od 20. júla do 4. augusta, sa vo Veliko Tărnovo organizuje folklórny festival ľudových súborov z celého sveta. Festival sa koná v parku s amfiteátrom, ktorý sa rozkladá na konci starého mesta smerom na predmestí, kúsok nad autobusovou stanicou. Zaujímavosťou je, že na festivale nevystupujú žiadne bulharské súbory.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Do Veliko Tărnovo sa môžete ľahko dostať autobusom z každého väčšieho bulharského mesta. Autobusom zo Sofie cesta trvá 4 hodiny. Z druhej strany od mora z Varny to trvá rovnakú dobu. Autobusová stanica vo Veliko Tarnovo je južne od mesta na okraji údolia rieky Jantra.[1]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DUŠAN, Janovský. Veliko Tărnovo [online]. . Dostupné online. (česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]