Wikipédia:Sloboda panorámy v Európe 2015/Informácie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V Európskom parlamente sa práve rokuje o novej autorskoprávnej legislatíve.

Súčasný stav slobody panorámy v Európe.
     Áno, vrátane umeleckých diel
     Áno, len pre budovy
     Áno, len pre nekomerčné použitie
     Nie
     Neznámy stav
Návrh výboru by prefarbil všetky krajiny EU na červenú alebo žltú farbu.

Správa europoslankyne Julie Redovej navrhovala slobodu panorámy pre celú Európu. Napriek všetkým snahám presadiť túto záležitosť členovia Výboru pre právne záležitosti 16. júna 2015 hlasovali pre dodatok č. 421, z pera Jean-Marie Cavadu, ktorý predložil obmedzenie slobody panorámy len na nekomerčné použitie.

Pojmy „komerčné“ a „nekomerčné“ nie sú právne jasne definované a takéto rozlíšenie je na Internete občas nemožné. Hnutie Wikimedia podporuje slobodu svojich prispievateľov a chce zaistiť, aby sa jeho vzdelávacie materiály mohli šíriť tak široko a efektívne, ako sa len dá. Preto je obsah Wikipédie a ďalších projektov nadácie Wikimedia licencovaný tak, aby sa mohol používať aj na komerčné účely.

Návrh, ktorý prijal Výbor pre právne záležitosti, by v prípade, že prejde hlasovaním v Európskom parlamente aj so spomínaným dodatkom, mohol podstatne obmedziť existujúcu všeobecnú slobodu panorámy vo väčšine členských štátov EU. Konečné slovo v tejto oblasti budú mať síce členské štáty a Európska komisia, už teraz je však isté, že sa budú predovšetkým riadiť názorom Európskeho parlamentu. A ten musí dať slobode panorámy zelenú.

Omedzenie slobody panorámy v Európe na nekomerčné použitie by šlo proti slobode, ktorú presadzuje hnutie Wikimedia. Dotknuté fotografie na projekte Wikimedia Commons budú porušovať autorské právo a mnoho z nich by sa preto muselo zmazať.

Hovoríme o desiatkach tisícov fotografií verejných priestranstiev v Európe. Ťažko čo i len odhadnúť, koľko fotografií by sa muselo z projektu Wikimedia Commons zmazať.

Čas konať![upraviť | upraviť zdroj]

Teraz je čas konať! Kontaktujte svojho europoslanca – emailom, telefonicky alebo ho navštívte v Bruseli, Štrasburgu alebo v jeho kancelárii v príslušnom volebnom obvode, ak môžete.

Go Choďte na Napíšte europoslancom na zoznam europoslancov a kontaktujte ich priamo.

Ak nemôžete napísať europoslancovi, podpíšte sa na http://www.petice24.com/svoboda_panoramatu_v_evrop_2015-wikipedia

Často kladené dotazy[upraviť | upraviť zdroj]

Čo je sloboda panorámy?
Sloboda panorámy je konštrukcia v autorskom práve, ktorá povoľuje zhotovovanie fotografií či videozáznamov alebo vytváranie iných odvodených diel (napr. malieb) budov, a v niektorých prípadoch aj sochárskych a ďalších umeleckých diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejnom priestranstve, umožňuje šírenie týchto odvodenín a stanovuje, že takéto konanie nie je porušením autorského práva. (Viac →)
Ktoré krajiny EU v súčasnosti majú slobodu panorámy?
Česko, Chorvátsko, Írsko, Cyprus, Maďarsko, Malta, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Švédsko. (Dánsko a Fínsko len pre budovy, nie pre umelecké predmety)
Ktoré krajiny EU v súčasnosti nemajú slobodu panorámy?
Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko a Grécko.
Ktoré krajiny EU v súčasnosti majú slobodu panorámy len na nekomerčné použitie?
Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovinsko.
Kde môžu nájsť ďalšie informácie?