Wikipédia:WikiEdit Slovenská ľudová kultúra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Účastníci editu

Wikipédia je najčastejšie využívaná internetová encyklopédia. Existuje veľké množstvo jej jazykových verzií, ktoré sa viažu na určitú krajinu, kultúru, tradície. Týmto spôsobom sa vzájomne obohacujeme o znalosti a krásy, ktoré sú kultúrne špecifické pre určité oblasti. Žiaľ, naša slovenská Wikipédia je na informácie o slovenskej ľudovej kultúre, o našom hmotnom i nehmotnom kultúrnom dedičstve, o folklóre a folkloristike, chudobná. Chceme to zmeniť. Boli by sme radi, keby slovenská ľudová kultúra ožila aj na Wikipédii, chceme ukázať, čo je na Slovensku krásne, vzácne a jedinečné.

Základné východiská projektu[upraviť | upraviť zdroj]

WikiEdit Slovenská ľudová kultúra bolo podujatie (editačný maratón), zamerané na podporu a šírenie osvety o slovenskej ľudovej kultúre. Iniciátorom projektu je Wikimedia SK a na jeho realizácii sa podieľajú vedeckí pracovníci zo slovenských univerzít a vedeckých pracovísk. Jeho iniciátorom bola redaktorka a podpredsedníčka Wikimedia Slovensko a doktorandka na Ústave etnológie a sociálnej antropológie SAV Radoslava Semanová.

Tento projekt vznikol v nadväznosti na Carpathian Ethnography Project – ďalej CEP, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2016 a 2017. V roku 2017 sa do neho zapojilo i Slovensko prostredníctvom redaktora Patrika Kuneca. Náplňou CEP bolo dokumentovať ľudovú kultúru a informovať o nej na Wikipédii. Do projektu sa prihlásilo a zúčastnilo päť krajín.

Druhým projektom, ktorý nás inšpiroval, bola udalosť Opravme rakovinu, ktorého iniciátorom bol denník SME. Cieľom projektu Opravme rakovinu bolo vytvorenie kvalitne spracovaných hesiel o rakovine. Projekt bol úspešný a z pôvodne plánovaných hesiel bolo viac ako 80 % spracovaných. Informácie o tomto projekte nájdete tu.

Oba uvedené projekty nás inšpirovali k WikiEdtitu:Slovenská ľudová kultúra. Chceli sme na internetovej encyklopédii Wikipédia, konkrétne v jej slovenskej verzii, vytvoriť kvalitné encyklopedické heslá, týkajúce sa slovenskej ľudovej kultúry, folklóru, folkloristiky, etnológie, hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky, a to s podporou odborníkov, ktorí sa týmto témam dlhodobo venujú.

Na udalosti participovali vedeckí pracovníci:

Ciele a priebeh projektu[upraviť | upraviť zdroj]

WikiEdit trval dva dni, 9. a 10. júna 2018, od 10:00. Konal sa v Bratislave v priestoroch sponzorskej firmy na Dvořákovom nábreží.

Ako záruka kvalitne spracovaných hesiel na WikiEdite pôsobili odborníci z radov folkloristov, etnológov a wikipediánov – redaktorov a správcov, ktorí budú pomáhať dobrovoľníkom z radov laickej verejnosti.

Program[upraviť | upraviť zdroj]

Práci na Wikipédii predchádzala prednáška ako správne pracovať na Wikipédii. Účastníci WikiEditu sa naučili založiť nový článok a správne doň vkladať šablóny a ako rozlišovať kvalitné a relevantné zdroje pre článok na Wikipédii.

Následne sa účastníci rozdelili do skupín a rozdelili si heslá, na ktorých budú spoločne pracovať. Na základe tohto rozdelenia účastníci vyberali relevantné zdrojové materiály v knižnej podobe (slovníky, odborné monografie, zborníky, odborné časopisy a pod.). Každá skupina mala k dispozícii minimálne jedného odborníka z radov folkloristov, etnológov a wikiredaktorov.

Účasti sa na tomto workshope naučili pracovať na Wikipédii a Commons. Tvorba encyklopedického hesla je spojená s prácou so zdrojmi, internetovou a bibliografickou literatúrou a to je zručnosť dôležitá aj mimo priestoru Wikipédie. Práca s internetom v súčasnosti často znamená prechádzanie množstva informácií a ich selektívne triedenie – pravdivé od nepravdivých, relevantné od nerelevantných, užitočné od neužitočných. Rozvíjanie schopnosti rozoznať kvalitný zdroj, či už článok, knihu alebo iný materiál bude jedným z predmetov WikiEditu. Pre skúsenejších redaktorov Wikipédie bola účasť na WikiEdite príležitosťou prehĺbiť si vedomosti a získať nový pohľad na problematiku ľudovej kultúry.

Čísla[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]