Zoznam obchodných reťazcov pôsobiacich na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam obchodných reťazcov pôsobiacich na území Slovenska. Prvým supermarketom v Česko-Slovensku bola MANA holandskej spoločnosti Ahold v Jihlave. Otvorený bol 6. júna 1991, o týždeň neskôr otvorili ďalší v Prahe. Najdlhšie existujúci zahraničný potravinový reťazec na Slovensku je Billa, ktorá svoj prvý supermarket otvorila 25. novembra 1993 v Trnave.[1]

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku[upraviť | upraviť kód]

Všeobecné a potravinárske[upraviť | upraviť kód]

Prehľad[upraviť | upraviť kód]

Názov Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica Typ Skupina
Coop Jednota 2 164 2 2 8 21 16 supermarket Slovakia COOP Jednota Slovensko
Fresh 800 0 42 10 13 3 supermarket Slovakia Labaš, s.r.o.
CBA 342 3 1 2 5 8 supermarket Hungary CBA Slovakia, a.s.
Milk-Agro 188 0 30 21 0 0 supermarket Slovakia MILK-AGRO spol. s r.o.
Tesco 170 29 3 2 5 2 supermarket a hypermarket United Kingdom Tesco
Billa 136 26 7 2 5 4 supermarket Austria REWE Group
Lidl 131 16 9 4 3 2 diskont Germany Schwarz Gruppe
Terno 100 64 0 0 1 6 supermarket a hypermarket Slovakia Sandberg Capital
Kaufland 59 7 3 3 1 2 hypermarket Germany Schwarz Gruppe
Delia 28 28 0 0 0 0 supermarket Cyprus Arca Capital
Metro Cash & Carry 6 2 1 0 1 0 veľkoobchod Germany METRO Cash&Carry SR s.r.o.

Drogérie[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Teta Drogérie Czech Republic Česko 265 19 25 4 3 5
101 Drogérie Slovakia Slovensko 176 12 5 6 5 4
DM Drogérie Germany Nemecko 140 27 7 4 4 7

Kníhkupectvá[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Panta Rhei Slovakia Slovensko 49 10 3 3 3 1
Martinus Slovakia Slovensko 10 2 1 1 1 1
Oxford Bookshop Slovakia Slovensko 3 1 1 0 0 1
Knihy za groš Slovakia Slovensko 7 1 1 1 1 1

Odevné reťazce[upraviť | upraviť kód]

Tradičné nadnárodné odevné reťazce.

Hobby markety[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Merkury-Market Poland Poľsko 21 2 1 1 1 1
Mountfield Czech Republic Česko 18 2 1 1 1 1
OBI Germany Nemecko 13 2 2 1 1 1
Hornbach Germany Nemecko 4 2 1 1 0 0

Reťazce s nábytkom a bytovými doplnkami[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
JYSK Denmark Dánsko 41 5 2 1 1 1
Decodom Slovakia Slovensko 22 4 1 0 1 1
Black Red White Poland Poľsko 11 0 1 1 1 1
Drevona Slovakia Slovensko 7 1 0 0 1 0
Möbelix Austria Rakúsko 9 1 1 1 0 1
Asko Nábytok Germany Nemecko 8 1 1 1 0 1
XXX Lutz[2] Austria Rakúsko 5 1 1 0 0 1
Sconto Germany Nemecko 4 1 0 0 1 0
M-Variant Slovakia Slovensko 2 1 1 0 0 0
ZENO Slovakia Slovensko 2 1 1 0 0 0
IKEA Sweden Švédsko 1 1 0 0 0 0

Reťazce so spotrebnou elektronikou[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Okay Czech Republic Česko 140 3 2 1 1 2
Planeo Czech Republic Česko 40 3 2 2 2 1
NAY Slovakia Slovensko 38 6 2 2 1 1
Datart Czech Republic Česko 17 3 2 2 2 1

Mobilní operátori[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Orange Francúzsko Francúzsko 87 7 4 3 2 2
Telekom Nemecko Nemecko 64 8 4 2 3 2
O2 Španielsko Španielsko 87 6 4 4 2 2
4KA (Swan) Slovensko Slovensko 18 S
153 P
1
5
1
1
1
1
1
2
1
2

Športové reťazce[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Sportisimo Czech Republic Česko 35 3 2 1 1 1
EXIsport Slovakia Slovensko 20 1 3 2 1 1
Intersport Austria Rakúsko 33 4 2 2 2 1
A3 Sport Czech Republic Česko 15 3 1 2 1 1
Alpine Pro Czech Republic Česko 14 4 1 1 1 1
Decathlon France Francúzsko 6 3 1 1 1 1
A Pro Sport Slovakia Slovensko 5 0 1 0 0 1
HUDY Czech Republic Česko 5 2 1 0 1 1
4F Poland Poľsko 6 1 1 0 1 0

Kiná[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Pobočky Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Cinemax Slovakia Slovensko 12 1 1 1 1 1
Cinema City Netherlands Holandsko 3 3 0 0 0 0
Ster Century Cinemas Slovakia Slovensko 4 0 1 0 1 0
5D Cinema Maxim Czech Republic Česko 14 2 1 1 1 0
5D Kino Slovakia Slovensko 4 0 1 1 1 1

Hračkárstva[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Dráčik Slovakia Slovensko 78 9 3 2 3 2
Alltoys Czech Republic Česko 15 3 2 1 2 1
Pompo Czech Republic Česko 10 1 0 2 0 0
Toyeto Slovakia Slovensko 10 4 1 0 0 1
Albi Czech Republic Česko 12 4 2 1 1 1

Lekárne[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Dr.Max Czechia Česko 269 31 17 7 7 6
BENU Germany Nemecko 60 9 5 3 1 2
Schneider Slovakia Slovensko 47 3 8 7 2 1

Rýchle občerstvenie[upraviť | upraviť kód]

Názov Pôvod Pobočky Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
McDonald’s USA USA 30 14 4 1 2 1
Subway USA USA 22 13 2 0 1 1
KFC USA USA 4 2 0 0 0 1
Burger King USA USA 4 3 1 0 0 0
Regal burger Slovakia Slovensko 13 4 1 0 1 1

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Čechoslováci boli v šoku. Prvý supermarket sme otvárali pred štvrťstoročím - aktualne.centrum.sk, 6.6.2016 - Dostupné online
  2. XXXLutz [online]. www.xxxlutz.sk, [cit. 2020-08-03]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroje[upraviť | upraviť kód]

  • Všetky informácie o počte pobočiek jednotlivých reťazcov sú čerpané z oficiálnych stránok spoločností a nie sú nejako modifikované alebo zavádzajúce.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam obchodních řetězců působících v Česku na českej Wikipédii.