Zoznam obchodných reťazcov pôsobiacich na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam obchodných reťazcov pôsobiacich na území Slovenska. Prvým supermarketom v Česko-Slovensku bola MANA holandskej spoločnosti Ahold v Jihlave. Otvorený bol 6. júna 1991, o týždeň neskôr otvorili ďalší v Prahe. Najdlhšie existujúci zahraničný potravinový reťazec na Slovensku je Billa, ktorá svoj prvý supermarket otvorila 25. novembra 1993 v Trnave.[1]

Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecné a potravinárske[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica Typ Skupina
Coop Jednota 2 164 2 2 8 21 16 supermarket Slovakia COOP Jednota Slovensko
Fresh 800 0 42 10 13 3 supermarket Slovakia Labaš, s.r.o.
CBA 342 3 1 2 5 8 supermarket Hungary CBA Slovakia, a.s.
Milk-Agro 188 0 30 21 0 0 supermarket Slovakia MILK-AGRO spol. s r.o.
Tesco 170 29 3 2 5 2 supermarket a hypermarket United Kingdom Tesco
Billa 136 26 7 2 5 4 supermarket Austria REWE Group
Lidl 150 17 11 4 5 3 diskont Germany Schwarz Gruppe
Terno 100 64 0 0 1 6 supermarket a hypermarket Malta Sandberg Capital
Kaufland 59 7 3 3 1 2 hypermarket Germany Schwarz Gruppe
Delia 28 28 0 0 0 0 supermarket Cyprus Arca Capital
Metro Cash & Carry 6 2 1 0 1 0 veľkoobchod Germany METRO Cash&Carry SR s.r.o.

Drogérie[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Teta Drogérie Czechia Česko 198 25 14 4 3 5
101 Drogérie Slovakia Slovensko ~180 17 10 7 5 4
DM Drogérie Germany Nemecko 150+ 30 8 5 5 6

Kníhkupectvá[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Panta Rhei Slovakia Slovensko 60 13 3 3 3 1
Martinus Slovakia Slovensko 12 2 1 1 1 1
Oxford Bookshop Slovakia Slovensko 3 1 1 0 0 1
Knihy za groš Slovakia Slovensko 7 1 1 1 1 1
Knihy pre každého Slovakia Slovensko 15 3 1 0 0 1

Odevné reťazce[upraviť | upraviť zdroj]

Tradičné nadnárodné odevné reťazce.

Hobby markety[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Merkury-Market Poland Poľsko 21 2 1 1 1 1
Mountfield Czechia Česko 18 2 1 1 1 1
OBI Germany Nemecko 13 2 2 1 1 1
Hornbach Germany Nemecko 4 2 1 1 0 0

Reťazce s nábytkom a bytovými doplnkami[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
JYSK Denmark Dánsko 47 5 3 1 1 1
Decodom Slovakia Slovensko 15 3 1 0 1 0
Black Red White Poland Poľsko 10 0 1 1 1 1
Drevona Slovakia Slovensko 6 1 0 0 1 0
Möbelix Austria Rakúsko 9 1 1 1 0 1
Asko Nábytok Germany Nemecko 8 1 1 1 0 1
XXX Lutz[2] Austria Rakúsko 5 1 1 0 0 1
Sconto Germany Nemecko 4 1 0 0 1 0
IKEA[3] Sweden Švédsko 1 1 0/1[pozn 1] 0 0/1 0/1
Tempo Kondela Slovakia Slovensko 21 1 0 1 1 1

V lete 2020 skončil svoje pôsobenie na Slovenskom trhu známy reťazec predajní nábytku Kika. Novým majiteľom predajní Kika sa stal rakúsky holding, ktorý vlatne reťazce XXXLutz či Möbelix. Všetky predajne Kika prešli rebrandingom a fungujú pod značkou XXXLutz.[4]

Reťazce so spotrebnou elektronikou[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Okay Czechia Česko 140 3 2 1 1 2
Planeo Czechia Česko 52 3 3 2 2 1
NAY Slovakia Slovensko 38 6 2 2 1 1
Datart Czechia Česko 19 3 2 2 2 1

Mobilní operátori[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Orange Francúzsko Francúzsko 87 7 4 3 2 2
Telekom Nemecko Nemecko 64 8 4 2 3 2
O2 Česko Česko 86 6 4 3 2 2
4KA (Swan) Slovensko Slovensko 18 S
153 P
1
6
1
5
0
4
1
5
1
4

Športové reťazce[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Sportisimo Czechia Česko 45 6 3 1 2 1
EXIsport Slovakia Slovensko 21 1 3 2 1 1
Intersport Austria Rakúsko 35 5 2 2 1 1
A3 Sport Czechia Česko 18 3 2 2 1 1
Alpine Pro Czechia Česko 16 4 1 1 1 1
Decathlon France Francúzsko 10 3 1 1 1 1
A Pro Sport Slovakia Slovensko 3 0 0 0 0 1
HUDY Czechia Česko 4 2 1 0 1 0
4F Poland Poľsko 7 1 1 0 1 1

Kiná[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Pobočky Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Cinemax Slovakia Slovensko 14 1 1 2 1 1
Cinema City Netherlands Holandsko 3 3 0 0 0 0
Ster Century Cinemas Slovakia Slovensko 4 0 1 0 1 0
5D Cinema Maxim Czechia Česko 5 1 0 0 1 0

Hračkárstva[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Dráčik Slovakia Slovensko 74 9 3 2 3 2
Alltoys Czechia Česko 15 3 2 1 2 1
Pompo Czechia Česko 14 1 1 2 0 0
Toyeto Slovakia Slovensko 8 3 1 0 0 1
Albi Czechia Česko 15 5 2 1 1 1

Lekárne[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Predajne Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
Dr.Max Czechia Česko 323 38 19 10 8 8
BENU Germany Nemecko 99 23 6 4 2 3
Schneider Slovakia Slovensko 49 3 9 6 2 1

Rýchle občerstvenie[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Pôvod Pobočky Bratislava Košice Prešov Žilina Banská Bystrica
McDonald’s USA USA 35 14 4 2 2 1
Subway USA USA 22 13 2 0 1 1
KFC USA USA 5 3 0 0 0 1
Burger King USA USA 4 3 1 0 0 0
Regal burger Slovakia Slovensko 15 4 1 0 1 1

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Čechoslováci boli v šoku. Prvý supermarket sme otvárali pred štvrťstoročím - aktualne.centrum.sk, 6.6.2016 - Dostupné online
  2. XXXLutz [online]. www.xxxlutz.sk, [cit. 2020-08-03]. Dostupné online.
  3. Klikni a vyzdvihni – výdajné miesta [online]. ikea.com, [cit. 2020-11-20]. Dostupné online.
  4. Kika sa mení na XXXLutz [online]. www.xxxlutz.sk, [cit. 2020-11-20]. Dostupné online.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Výdajné miesto a Pop-up Store

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Všetky informácie o počte pobočiek jednotlivých reťazcov sú čerpané z oficiálnych stránok spoločností a nie sú nejako modifikované alebo zavádzajúce.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam obchodních řetězců působících v Česku na českej Wikipédii.