Zoznam okresov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapka okresov Slovenska

Zoznam okresov na Slovensku vrátane základných štatistických údajov (stav k 31. 12. 2015 [1]).

okres[pozn 1]
EČV[pozn 2]
kód
kraj
obyvateľov
žien
[%]
rozloha
[km²]
hustota ob.
[ob./km²]
miest
a obci
miest
Bánovce nad Bebravou BN 301 Trenčiansky 36 742 51,3 461,9 80 43 1
Banská Bystrica BB 601 Banskobystrický 110 920 52,4 809,4 137 42 1
Banská Štiavnica BS 602 Banskobystrický 16 314 51,7 292,3 56 15 1
Bardejov BJ 701 Prešovský 77 806 50,5 936,2 83 86 1
Bratislava I BA, BL 101 Bratislavský 39 470 53,8 9,6 4 116
Bratislava II BA, BL 102 Bratislavský 113 201 54,2 92,5 1 224
Bratislava III BA, BL 103 Bratislavský 63 997 53,7 74,7 857
Bratislava IV BA, BL 104 Bratislavský 95 376 52,8 96,7 986
Bratislava V BA, BL 105 Bratislavský 110 888 52,1 94,2 1 177
Brezno BR 603 Banskobystrický 62 616 51,3 1 265,2 49 30 1
Bytča BY 501 Žilinský 30 691 50,7 281,6 109 12 1
Čadca CA 502 Žilinský 90 960 50,2 760,6 120 23 3
Detva DT 604 Banskobystrický 32 505 51,2 449,2 72 15 2
Dolný Kubín DK 503 Žilinský 39 509 50,8 491,9 80 24 1
Dunajská Streda DS 201 Trnavský 119 306 51,4 1 074,6 111 67 4
Galanta GA 202 Trnavský 93 776 51,2 641,7 146 36 3
Gelnica GL 801 Košický 31 627 50,6 584,4 54 20 1
Hlohovec HC 203 Trnavský 45 554 50,8 267,2 171 24 2
Humenné HE 702 Prešovský 63 204 50,9 754,2 84 62 1
Ilava IL 302 Trenčiansky 59 952 51,0 358,5 167 21 3
Kežmarok KK 703 Prešovský 73 110 50,4 839,3 87 41 3
Komárno KN 401 Nitriansky 102 961 51,6 1 100,1 94 41 3
Košice I KE 802 Košický 67 737 52,9 85,4 793
Košice II KE 803 Košický 82 417 51,9 73,9 1 116
Košice III KE 804 Košický 29 226 51,4 16,9 1 734
Košice IV KE 805 Košický 59 820 52,7 60,9 982
Košice-okolie KS 806 Košický 124 578 50,5 1 541,3 81 114 2
Krupina KA 605 Banskobystrický 22 530 51,8 584,9 39 36 2
Kysucké Nové Mesto KM 504 Žilinský 33 088 50,7 173,7 191 14 1
Levice LV 402 Nitriansky 112 874 52,0 1 551,1 73 89 4
Levoča LE 704 Prešovský 33 396 50,5 357,3 93 33 2
Liptovský Mikuláš LM 505 Žilinský 72 450 51,6 1 341,1 54 56 2
Lučenec LC 606 Banskobystrický 74 106 52,3 825,6 90 57 2
Malacky MA 106 Bratislavský 70 964 51,1 949,5 75 26 2
Martin MT 506 Žilinský 96 761 51,4 735,7 132 43 3
Medzilaborce ML 705 Prešovský 12 133 51,3 427,3 28 23 1
Michalovce MI 807 Košický 110 712 51,5 1 019,3 109 78 3
Myjava MY 303 Trenčiansky 26 961 51,5 327,4 82 17 2
Námestovo NO 507 Žilinský 61 305 49,6 690,5 89 24 1
Nitra NR 403 Nitriansky 160 381 51,7 870,7 184 62 2
Nové Mesto nad Váhom NM 304 Trenčiansky 62 555 51,5 580,0 108 34 2
Nové Zámky NZ 404 Nitriansky 141 574 51,8 1 347,1 105 62 3
Partizánske PE 305 Trenčiansky 46 331 51,2 301,0 154 23 1
Pezinok PK 107 Bratislavský 61 504 51,6 375,5 164 17 3
Piešťany PN 204 Trnavský 62 996 51,9 381,1 165 27 2
Poltár PT 607 Banskobystrický 21 930 51,4 476,2 46 22 1
Poprad PP 706 Prešovský 104 468 51,4 1 105,4 95 29 3
Považská Bystrica PB 306 Trenčiansky 63 025 51,0 463,2 136 28 1
Prešov PO 707 Prešovský 172 536 51,3 933,7 185 91 2
Prievidza PD 307 Trenčiansky 135 967 50,8 959,8 142 52 4
Púchov PU 308 Trenčiansky 44 457 51,1 375,3 118 21 1
Revúca RA 608 Banskobystrický 40 124 51,1 730,3 55 42 3
Rimavská Sobota RS 609 Banskobystrický 84 577 51,6 1 471,1 57 107 3
Rožňava RV 808 Košický 62 699 51,7 1 173,3 53 62 2
Ružomberok RK 508 Žilinský 57 146 51,7 646,8 88 25 1
Sabinov SB 708 Prešovský 59 341 50,1 483,5 123 43 2
Senec SC 108 Bratislavský 77 888 51,4 359,9 216 29 1
Senica SE 205 Trnavský 60 653 51,1 683,5 89 31 2
Skalica SI 206 Trnavský 47 031 51,2 357,1 132 21 3
Snina SV 709 Prešovský 37 197 51,2 804,7 46 34 1
Sobrance SO 809 Košický 22 806 51,4 538,2 42 47 1
Spišská Nová Ves SN 810 Košický 99 166 50,6 587,4 169 36 3
Stará Ľubovňa SL 710 Prešovský 53 471 50,3 624,0 86 44 2
Stropkov SP 711 Prešovský 20 630 50,4 389,0 53 43 1
Svidník SK 712 Prešovský 32 941 51,0 549,8 60 68 2
Šaľa SA 405 Nitriansky 52 513 51,3 355,9 148 13 1
Topoľčany TO 406 Nitriansky 71 247 51,0 597,6 119 54 1
Trebišov TV 811 Košický 105 862 51,6 1 073,5 99 82 4
Trenčín TN 309 Trenčiansky 113 945 51,3 674,8 169 37 3
Trnava TT 207 Trnavský 130 381 51,3 741,3 176 45 1
Turčianske Teplice TR 509 Žilinský 16 118 51,0 392,8 41 26 1
Tvrdošín TS 510 Žilinský 35 995 50,0 478,9 75 15 2
Veľký Krtíš VK 610 Banskobystrický 44 489 51,6 848,2 52 71 2
Vranov nad Topľou VT 713 Prešovský 80 464 50,7 769,5 105 68 2
Zlaté Moravce ZM 407 Nitriansky 40 977 51,5 521,2 79 33 1
Zvolen ZV 611 Banskobystrický 68 932 52,1 759,0 91 26 2
Žarnovica ZC 612 Banskobystrický 26 540 51,0 425,3 62 18 2
Žiar nad Hronom ZH 613 Banskobystrický 47 441 51,8 517,7 92 35 2
Žilina ZA 511 Žilinský 156 411 51,4 815,1 192 53 3
Celkom: 5 426 252 51,4 49 036,4 111 2 890 140[pozn 3]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam je radený abecedne s možnosťou interaktívneho preusporiadania kliknutím na ikonku v záhlaví stĺpca
  2. Mestá Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina majú do budúcna priradené viaceré skratky pre potreby prideľovania EČV. Pozri Zoznam skratiek okresov Slovenska.
  3. Mestá Bratislava a Košice nie sú zahrnuté v žiadnom jednotlivom riadku zoznamu, keďže ležia na území viacerých okresov, v celkovom počte obcí (2 890) a miest (140) už však zahrnuté sú.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2015 [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2016-04-28. Dostupné online.