Zoznam miest na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok obsahuje úplný zoznam 140 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov, katastrálnej rozlohy a hustoty obyvateľov. Na Slovensku je 39 miest ktoré majú nad 20 000 obyvateľov.

Poradie Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
osídlenia
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov Zmena v % Fotografia
2001[1] 2017
(31. 12. 2017)[2]
Coat of Arms of Bratislava.svg Bratislava Bratislavský kraj Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001168.37000000001 168,37 907 1291 000000000428672.0000000000428 672 000000000429564.0000000000429 564 +0,21% Bratislava Panorama R01.jpg
Košice Košický kraj Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001008.63000000001 008,63 1230 1241 000000000236093.0000000000236 093 000000000239095.0000000000239 095 +1,27% Kosice (Slovakia) - Main Street 5.jpg
CoA Prešov.svg Prešov Prešovský kraj Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001265.63000000001 265,63 1247 1299 000000000092786.000000000092 786 000000000089138.000000000089 138 -3,93% Presov-Rue principale-3.jpg
Žilina Erb.svg Žilina Žilinský kraj Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001011.85000000001 011,85 1208 1321 000000000085400.000000000085 400 000000000080978.000000000080 978 -5,18% Zilina-namestie ahlinku.jpg
Banska Bystrica Erb.svg Banská Bystrica Banskobystrický kraj Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000759.1800000000759,18 1255 1255 000000000083056.000000000083 056 000000000078484.000000000078 484 -5,5% Banska Bystrica SNP Square.jpg
Nitra CoA.svg Nitra Nitriansky kraj Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000766.8000000000766,8 826 1248 000000000087285.000000000087 285 000000000077048.000000000077 048 -11,73% Nitra - Panorama 01.JPG
Coa Slovakia Town Nagyszombat.svg Trnava Trnavský kraj Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000913.9200000000913,92 1211 1238 000000000070286.000000000070 286 000000000065382.000000000065 382 -6,98% Trnava - panoramio (6).jpg
Coat of arms of Trenčin.png Trenčín Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000677.2800000000677,28 1111 1412 000000000057854.000000000057 854 000000000055537.000000000055 537 -4% Trenčín, pamiatky z mosta 3.jpg
Martin, Slovakia (coat of arms).png Martin Žilinský kraj Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000811.6000000000811,6 1264 1340 000000000060133.000000000060 133 000000000054978.000000000054 978 -8,57% Martin-13.jpg
Poprad CoA - new version.svg Poprad Prešovský kraj Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000815.8100000000815,81 1256 1923(?) 000000000056157.000000000056 157 000000000051486.000000000051 486 -8,32% Square of Poprad 2.jpg
Coat of arms of Prievidza.png Prievidza Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001077.75000000001 077,75 1113 1383 000000000053097.000000000053 097 000000000046408.000000000046 408 -12,6% Prievidza (Priwitz, Privigye) - pomník padlým v SNP.JPG
Zvolen Erb.svg Zvolen Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000430.2200000000430,22 1135 1238 000000000043789.000000000043 789 000000000042476.000000000042 476 -3% Zvolen (Zólyom, Altsohl) - city center.jpg
Povazska Bystrica Erb.svg Považská Bystrica Trenčiansky kraj Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000439.9000000000439,9 1316 1384 000000000042773.000000000042 773 000000000039837.000000000039 837 -6,86% Povazska bystrica2.jpg
Coat of arms of Michalovce.png Michalovce Košický kraj Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000741.3600000000741,36 1244 000000000039948.000000000039 948 000000000039151.000000000039 151 -2% Slovakia Town Michalovce 2.jpg
Coat of arms of Nové Zámky.png Nové Zámky Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000526.0000000000526 1573 000000000042262.000000000042 262 000000000038172.000000000038 172 -9,68% NZ namestie.jpg
Coa Slovakia Town Igló.svg Spišská Nová Ves Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000559.8600000000559,86 1268 000000000039193.000000000039 193 000000000037326.000000000037 326 -4,76% Spisska nova ves...reduta.jpg
Coat of arms of Komárno.png Komárno Nitriansky kraj Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000331.1000000000331,1 1075 1265 000000000037366.000000000037 366 000000000034160.000000000034 160 -8,58% Komarno city centre.JPG
Coat of arms of Humenné.png Humenné Prešovský kraj Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001168.04000000001 168,04 1317 pred 1490 000000000035157.000000000035 157 000000000033441.000000000033 441 -4,88% Humenné, Námestie slobody 2.jpg
Levice erb.svg
Levice
Nitriansky kraj Levice 000000000000061.000000000061 000000000000546.4300000000546,43 1156 1428 000000000036538.000000000036 538 000000000033332.000000000033 332 -8,77% Levice.jpg
Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardejov Prešovský kraj Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000450.1600000000450,16 1241 1376 000000000033247.000000000033 247 000000000032587.000000000032 587 -1,99% Bardejov10Slovakia6.JPG
SK Liptovský Mikuláš COA.svg
Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000447.0800000000447,08 1286 000000000033007.000000000033 007 000000000031345.000000000031 345 -5,04% Liptovský Mikuláš - pedestrian zone.JPG
Coat of arms of Lučenec.png
Lučenec
Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000585.7100000000585,71 1262 1327 000000000028332.000000000028 332 000000000027991.000000000027 991 -1,2% Lucenec Panorama3.jpg
Coat of arms of Piešťany.png
Piešťany
Trnavský kraj Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000625.9300000000625,93 1113 000000000030606.000000000030 606 000000000027666.000000000027 666 -9,61% Fontána - panoramio (3).jpg
Ružomberok Erb.svg
Ružomberok
Žilinský kraj Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000211.9200000000211,92 1233 1318 000000000030417.000000000030 417 000000000026854.000000000026 854 -11,71% Papieren ruzomberok.jpg
Topolcany COA.svg
Topoľčany
Nitriansky kraj Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000924.2900000000924,29 1173 1271 000000000028968.000000000028 968 000000000025492.000000000025 492 -12% Topolcany (20).jpg
Coat of arms of Trebišov.png
Trebišov
Košický kraj Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000350.4400000000350,44 1204 1439 000000000022342.000000000022 342 000000000024587.000000000024 587 +10,05% Trebisov vlastivedne muzeum.jpg
Coat of arms of Čadca.png
Čadca
Žilinský kraj Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000428.1600000000428,16 1598 1778 000000000026699.000000000026 699 000000000024315.000000000024 315 -8,93% Čadca - city center.jpg
Dubnica nad Váhom - erb.svg
Dubnica nad Váhom
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000489.7800000000489,78 1193 000000000025995.000000000025 995 000000000024068.000000000024 068 -7,41% Mestsky urad Dubnica nad Vahom - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavská Sobota Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000309.6100000000309,61 1268 1278 000000000025088.000000000025 088 000000000024010.000000000024 010 -4,3% RimSobota 2.jpg
Partizanske CoA SK.gif
Partizánske
Trenčiansky kraj Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000001015.37000000001 015,37 1260 1938 000000000024907.000000000024 907 000000000022653.000000000022 653 -9,05% Námestie SNP v Partizánskom 2015 cez noc.JPG
Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov nad Topľou Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000657.4200000000657,42 1270 1363 000000000022985.000000000022 985 000000000022589.000000000022 589 -1,72% Vranov nad Topľou.jpg
Dunajská Streda - erb.svg
Dunajská Streda
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000719.9700000000719,97 1254 1429 000000000023519.000000000023 519 000000000022643.000000000022 643 -3,72% Dunajská Streda 2.jpg
Pezinok-erb.gif
Pezinok
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000314.2000000000314,2 1208 1647 000000000021082.000000000021 082 000000000022861.000000000022 861 +8,44% Pezinok-Slovakia - panoramio (2).jpg
Coat of arms of Šaľa.png
Šaľa
Nitriansky kraj Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000494.0800000000494,08 1002 1536 000000000024564.000000000024 564 000000000022219.000000000022 219 -9,55% Vágsellye központ.JPG
Hlohovec CoA.svg
Hlohovec
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000338.6600000000338,66 1113 1362 000000000023729.000000000023 729 000000000021715.000000000021 715 -8,49% Hlohovec panorama.JPG
Coa Slovakia Town Brezno.svg
Brezno
Banskobystrický kraj Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000172.8600000000172,86 1265 1380 000000000022875.000000000022 875 000000000021082.000000000021 082 -7,84% Brezno1.JPG
Coat of arms of Senica.png
Senica
Trnavský kraj Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.4900000000404,49 1217 1396 000000000021253.000000000021 253 000000000020342.000000000020 342 -4,29% Senica square.jpg
Coat of arms of Snina.png
Snina
Prešovský kraj Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.4900000000404,49 1317 000000000021325.000000000021 325 000000000020342.000000000020 342 -4,61% Snina.panorama.2.JPG
Coat of arms of Nové Mesto nad Váhom.png
Nové Mesto nad Váhom
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000615.9000000000615,9 1253 1550 000000000021327.000000000021 327 000000000020066.000000000020 066 -5,91% Nové Mesto nad Váhom, kostol, Slovensko.jpg
Coat of arms of Žiar nad Hronom.png
Žiar nad Hronom
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000490.8700000000490,87 1075 1246 000000000019945.000000000019 945 000000000019188.000000000019 188 -3,8% NamZH07.JPG
Coat of arms of Rožňava.png
Rožňava
Košický kraj Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000420.6500000000420,65 1230 1382 000000000019261.000000000019 261 000000000019190.000000000019 190 -0,37% Bskaly 6.jpg
Coat of arms of Senec.png Senec Bratislavský kraj Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000501.4200000000501,42 1251 1439 000000000014673.000000000014 673 000000000019410.000000000019 410 +32,28% Senec6.jpg
Coat of arms of Dolný Kubín.png Dolný Kubín Žilinský kraj Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000343.4200000000343,42 1235 1633 000000000019948.000000000019 948 000000000018905.000000000018 905 -5,23% DolnyKubinMainstreet2.JPG
Coa Slovakia Town Bán.svg Bánovce nad Bebravou Trenčiansky kraj Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000691.1500000000691,15 1232 1376 000000000020901.000000000020 901 000000000018350.000000000018 350 -12,21% Banovce kostol.jpg
Puchov znak.jpg
Púchov
Trenčiansky kraj Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000429.1600000000429,16 1243 000000000018833.000000000018 833 000000000017810.000000000017 810 -5,43% Puchov Muzeum.jpg
Coat of arms of Malacky.png
Malacky
Bratislavský kraj Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000641.5200000000641,52 1206 1573 000000000017773.000000000017 773 000000000017430.000000000017 430 -1,93% Slovakia malacky mainstreet.jpg
Coat of arms of Handlová.svg
Handlová
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000200.1100000000200,11 1254 1839 000000000018018.000000000018 018 000000000017119.000000000017 119 -4,99% Handlová - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Prešovský kraj Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000663.7500000000663,75 1251 1269 000000000017383.000000000017 383 000000000016481.000000000016 481 -5,19% Kežmarok z Kamennej bane.jpg
Coat of arms of Stará Ľubovňa.png
Stará Ľubovňa
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000530.9500000000530,95 1292 1364 000000000016227.000000000016 227 000000000016348.000000000016 348 +0,75% StaraLubovna.mainsquare.JPG
Sered-erb.gif
Sereď
Trnavský kraj Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000516.4500000000516,45 1313 000000000017406.000000000017 406 000000000015726.000000000015 726 -9,65% Sered.JPG
Coat of arms of Kysucké Nové Mesto.png
Kysucké Nové Mesto
Žilinský kraj Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000572.9600000000572,96 1254 1325 000000000016558.000000000016 558 000000000015132.000000000015 132 -8,61% Kysucke nove mesto-namestie slobody.jpg
Coat of arms of Galanta.png Galanta Trnavský kraj Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000443.2000000000443,2 1237 000000000016365.000000000016 365 000000000015029.000000000015 029 -8,16% Galanta by night.jpg
Coat of arms of Skalica.png
Skalica
Trnavský kraj Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000249.4100000000249,41 1217 1372 000000000015013.000000000015 013 000000000014967.000000000014 967 -0,31% View by airplane above skalica.JPG
Coat of arms of Detva.svg
Detva
Banskobystrický kraj Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000216.6400000000216,64 1638 1811 000000000015122.000000000015 122 000000000014751.000000000014 751 -2,45% Detva pod Poľanou - panoramio.jpg
Coat of arms of Levoča.png
Levoča
Prešovský kraj Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000128.9800000000128,98 1249 1317 000000000014366.000000000014 366 000000000014803.000000000014 803 +3,04% Views Levoča16Slovakia.jpg
Coat of arms of Šamorín.jpg Šamorín Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000300.4300000000300,43 1287 1405 000000000012143.000000000012 143 000000000013324.000000000013 324 +9,73% Šamorín 05 01.jpg
Sabinov.jpg
Sabinov
Prešovský kraj Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000542.9700000000542,97 1248 1299 000000000012290.000000000012 290 000000000012700.000000000012 700 +3,34% Slovakia Sabinov 34.jpg
Coat of Arms of Revuca.png Revúca Banskobystrický kraj Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000315.1300000000315,13 1243 1557 000000000013466.000000000013 466 000000000012249.000000000012 249 -9,04% Revúca-Budova 1.slov.gymnázium, Muránska ulica č.18.jpg
Coat of arms of Veľký Krtíš.png
Veľký Krtíš
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000806.0500000000806,05 1245 000000000014013.000000000014 013 000000000012115.000000000012 115 -13,54% Veľký Krtíš - Evanjelický kostol a fara.jpg
Coat of arms of Myjava.png
Myjava
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000241.2000000000241,2 1262 000000000013142.000000000013 142 000000000011708.000000000011 708 -10,91% Mestomyjava.jpg
Coat of Arms of Zlate Moravce.png
Zlaté Moravce
Nitriansky kraj Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000426.6300000000426,63 1113 000000000015618.000000000015 618 000000000011583.000000000011 583 -25,84% Zlate Moravce (6).jpg
Coat of arms of Bytča.png Bytča Žilinský kraj Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000263.1900000000263,19 1234 1378 000000000011550.000000000011 550 000000000011362.000000000011 362 -1,63% Bytča - panoramio.jpg
Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvou Košický kraj Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000573.7000000000573,7 1255 1345 000000000009525.00000000009 525 000000000011342.000000000011 342 +19,08% Moldava nad Bodvou, kostol reformovanej cirkvi.jpg
Coa Slovakia Town Felsővízköz.svg Svidník Prešovský kraj Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000549.3100000000549,31 1355 1944 000000000012428.000000000012 428 000000000011096.000000000011 096 -10,72% Svidnik hlavne namestie.JPG
Holíč Trnavský kraj Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000321.1000000000321,1 1205 000000000011416.000000000011 416 000000000011171.000000000011 171 -2,15% Holic st martin square 4.jpg
Nova Dubnica Erb.svg
Nová Dubnica
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000989.6900000000989,69 1555 1960 000000000012358.000000000012 358 000000000011134.000000000011 134 -9,9% EVPÚ.JPG
Stupava Bratislavský kraj Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000169.9400000000169,94 1269 000000000008063.00000000008 063 000000000011471.000000000011 471 +42,27% Panorama stupavy.jpg
Coat of arms of Fiľakovo.png Fiľakovo Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000658.4700000000658,47 1246 1423 000000000010198.000000000010 198 000000000010654.000000000010 654 +4,47% Fiľakovo, square.jpg
Erb stropkov.svg Stropkov Prešovský kraj Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000431.8600000000431,86 1245 000000000010874.000000000010 874 000000000010654.000000000010 654 -2,02% Stropkov.jpg
Coat of arms of Kolárovo.png
Kolárovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000098.730000000098,73 1268 1551 000000000010823.000000000010 823 000000000010546.000000000010 546 -2,56% Kolárovo09.JPG
Štúrovo Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000773.0700000000773,07 1075 000000000011708.000000000011 708 000000000010390.000000000010 390 -11,26% SturovoPesia.JPG
Banska Stiavnica CoA.png
Banská Štiavnica
Banskobystrický kraj Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000216.0200000000216,02 1156 1238 000000000010874.000000000010 874 000000000010097.000000000010 097 -7,15% Banska Stiavnica- pohlad z Katovej ulice.jpg
Šurany Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000165.1600000000165,16 1138 1832 000000000010491.000000000010 491 000000000009878.00000000009 878 -5,84% Nagysurány központja3.jpg
Tvrdošin erb.svg
Tvrdošín
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000162.6000000000162,6 1111 1369 000000000009544.00000000009 544 000000000009195.00000000009 195 -3,66% Wooden Church, Tvrdošín.jpg
Coat of arms of Veľké Kapušany.png
Veľké Kapušany
Košický kraj Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000303.9800000000303,98 1211 1430 000000000009760.00000000009 760 000000000009004.00000000009 004 -7,75% Veškovce.JPG
Coat of arms of Stará Turá.png
Stará Turá
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000175.3400000000175,34 1392 1467 000000000010291.000000000010 291 000000000008932.00000000008 932 -13,21% Stara Tura Materstvo.jpg
Coat of arms of Modra.png Modra Bratislavský kraj Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000180.8900000000180,89 1158 1607 000000000008536.00000000008 536 000000000008976.00000000008 976 +5,15% Modra square 02.JPG
Coat of arms of Krompachy.png
Krompachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000385.6700000000385,67 1246 1602 000000000008812.00000000008 812 000000000008828.00000000008 828 +0,18% Krompachy 16Slovakia33.jpg
Coat of arms of Vráble.png
Vráble
Nitriansky kraj Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000225.9500000000225,95 1265 000000000009493.00000000009 493 000000000008656.00000000008 656 -8,82% Verebély plébánia 3.JPG
Coat of arms of Veľký Meder.png
Veľký Meder
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000155.7200000000155,72 1268 1466 000000000009113.00000000009 113 000000000008650.00000000008 650 -5,08% Nagymegyer088.JPG
Sečovce Košický kraj Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000258.4500000000258,45 1245 1414 000000000007819.00000000007 819 000000000008441.00000000008 441 +7,95% Municipality building in Sečovce.jpg
Coat of arms of Krupina.png
Krupina
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000088.980000000088,98 1135 1238 000000000007991.00000000007 991 000000000007890.00000000007 890 -1,26% Krupina.JPG
Coat of arms of Námestovo.png
Námestovo
Žilinský kraj Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000177.1900000000177,19 1558 1776 000000000008135.00000000008 135 000000000007876.00000000007 876 -3,18% Namestovo Hviezdoslavovo namestie.jpg
Coat of arms of Vrútky.png
Vrútky
Žilinský kraj Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000415.8600000000415,86 1255 1990 000000000007298.00000000007 298 000000000007760.00000000007 760 +6,33% Vrútky03.JPG
Coat of arms of Svit.png
Svit
Prešovský kraj Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001726.67000000001 726,67 1946 1962 000000000007445.00000000007 445 000000000007770.00000000007 770 +4,37% Svit (Slovakia).JPG
Coat of arms of Turzovka.jpg
Turzovka
Žilinský kraj Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000216.5300000000216,53 1580 1873 000000000007854.00000000007 854 000000000007559.00000000007 559 -3,76% Kaple Panny Marie na Živčákově hoře.JPG
Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kráľovský Chlmec Košický kraj Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000315.2000000000315,2 1214 1561 000000000008031.00000000008 031 000000000007505.00000000007 505 -6,55% Királyhelmec030.JPG
Coat of arms of Liptovský Hrádok.png Liptovský Hrádok Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000410.9200000000410,92 1341 000000000008232.00000000008 232 000000000007528.00000000007 528 -8,55% Liptovsky hradok hrad.JPG
Coat of arms of Hriňová.png
Hriňová
Banskobystrický kraj Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000059.570000000059,57 1863 1989 000000000008289.00000000008 289 000000000007535.00000000007 535 -9,1% RaticovVrch.JPG
Hnúšťa Erb.svg Hnúšťa Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000110.0700000000110,07 1334 1960 000000000007557.00000000007 557 000000000007490.00000000007 490 -0,89% Hnúšťa - Evanjelický kostol (1).jpg
Coat of arms of Hurbanovo.png
Hurbanovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000124.6100000000124,61 1329 000000000008153.00000000008 153 000000000007469.00000000007 469 -8,39% Ógyalla11.JPG
Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nová Baňa Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000120.2100000000120,21 1337 1345 000000000007505.00000000007 505 000000000007364.00000000007 364 -1,88% Nová Baňa3.JPG
Coat of arms of Trstená.png
Trstená
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000089.270000000089,27 1371 000000000007461.00000000007 461 000000000007368.00000000007 368 -1,25% Trstena 01.JPG
Coa Slovakia Town Ipolyság.svg
Šahy
Nitriansky kraj Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000171.3300000000171,33 1237 000000000008061.00000000008 061 000000000007321.00000000007 321 -9,18% Ipolyság035.JPG
Tonaľa.PNG
Tornaľa
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000125.5500000000125,55 1245 1513(?) 000000000008169.00000000008 169 000000000007252.00000000007 252 -11,23% Tornalja019.JPG
Coat of arms of Želiezovce.png
Želiezovce
Nitriansky kraj Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000121.3600000000121,36 1274 000000000007522.00000000007 522 000000000006859.00000000006 859 -8,81% Zselíz-Schubert park-manor.jpg
Coat of arms of Krásno nad Kysucou.jpg Krásno nad Kysucou Žilinský kraj Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000244.2600000000244,26 1325 2001 6 939 000000000006783.00000000006 783 -2,25 First View on the town Krasno nad Kysucou, Slovakia.jpg
Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Prešovský kraj Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000139.2600000000139,26 1543 000000000006741.00000000006 741 000000000006612.00000000006 612 -1,91% Medzilaborce main street.jpg
Coat of arms of Spišská Belá.png Spišská Belá Prešovský kraj Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000196.1400000000196,14 1263 1965 000000000006136.00000000006 136 000000000006657.00000000006 657 +8,49% Spisska Bela ulice.JPG
Coat of arms of Lipany.png
Lipany
Prešovský kraj Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000512.5700000000512,57 1328 16. stor. 000000000006130.00000000006 130 000000000006484.00000000006 484 +5,77% Slovakia Lipany 1.JPG
Turcianske Teplice COA.gif
Turčianske Teplice
Žilinský kraj Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000190.8600000000190,86 1281 000000000007031.00000000007 031 000000000006390.00000000006 390 -9,12% Turčinske Teplice, Blue Spa building.jpg
Coat of arms of Žarnovica.png
Žarnovica
Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000206.7100000000206,71 1332 000000000006596.00000000006 596 000000000006284.00000000006 284 -4,73% Žarnovica 04.jpg
Coat of arms of Nemšová.png Nemšová Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000190.4300000000190,43 1242 000000000006136.00000000006 136 000000000006368.00000000006 368 +3,78% Kostol svätého Michala Archanjela (Nemšová).jpg
Coat of arms of Sobrance.png
Sobrance
Košický kraj Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000588.8600000000588,86 1334 1351 000000000006262.00000000006 262 000000000006289.00000000006 289 +0,43% Sobrance-grkat-chram-sv-sedmopocetnikov 20080517-012.jpg
Coat of arms of Gelnica.png
Gelnica
Košický kraj Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000105.7900000000105,79 1246 1264 000000000006404.00000000006 404 000000000006099.00000000006 099 -4,76% Gelnica11Slovakia69.jpg
Coat of arms of Veľký Šariš.png Veľký Šariš Prešovský kraj Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000240.3800000000240,38 1217 000000000004018.00000000004 018 000000000006185.00000000006 185 +53,93% VelkySaris11Slovakia.jpg
Coat of arms of Vrbové.png
Vrbové
Trnavský kraj Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000427.2700000000427,27 1332 1437 000000000006249.00000000006 249 000000000005969.00000000005 969 -4,48% Vrbove city centre.jpg
Coat of arms of Rajec.png Rajec Žilinský kraj Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000184.8700000000184,87 1193 000000000006074.00000000006 074 000000000005816.00000000005 816 -4,25% Rajec-namestie SNP.jpg
Coat of arms of Poltár.png Poltár Banskobystrický kraj Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000186.4700000000186,47 1330 000000000006099.00000000006 099 000000000005693.00000000005 693 -6,66% Poltár, časť Zelené - Evanjelický kostol.jpg
Coa Slovakia Town Dobsina.svg
Dobšiná
Košický kraj Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.540000000068,54 1326 15. stor. 000000000004896.00000000004 896 000000000005670.00000000005 670 +15,81% Budova radnice.jpg
Erb Svaty jur.gif
Svätý Jur
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000141.8400000000141,84 1209 1602 000000000004614.00000000004 614 000000000005655.00000000005 655 +22,56% Panorama Jur3.jpg
Coat of arms of Ilava.png
Ilava
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000225.7200000000225,72 1229 14. stor.(?) 000000000005411.00000000005 411 000000000005485.00000000005 485 +1,37% Ilava.jpg
Gabčíkovo Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000102.8800000000102,88 1102 2016 5 084 000000000005391.00000000005 391 +6,04 Bős106.JPG
Coa Slovakia Town Körmöcbánya.svg
Kremnica
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000124.2300000000124,23 1328 1328 000000000005822.00000000005 822 000000000005358.00000000005 358 -7,97% Kremnica v zime.jpg
Coat of arms of Sládkovičovo.png
Sládkovičovo
Trnavský kraj Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000181.5400000000181,54 1326 000000000006078.00000000006 078 000000000005281.00000000005 281 -13,11% Bős106.JPG
Coat of arms of Gbely.png Gbely Trnavský kraj Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000085.990000000085,99 1392 000000000005223.00000000005 223 000000000005155.00000000005 155 -1,3% Gbely church.jpg
Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštín-Stráže Trnavský kraj Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000119.5500000000119,55 1294 2001 5 005 000000000005015.00000000005 015 +0,2% Sastin bazilika 2.jpg
Coat of arms of Sliač.jpg
Sliač
Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000125.0300000000125,03 1244 1969 000000000004667.00000000004 667 000000000004980.00000000004 980 +6,71% Sliač - pohľad na mesto.jpg
Coat of arms of Brezová pod Bradlom.png
Brezová pod Bradlom
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000118.5700000000118,57 1262 1966 000000000005567.00000000005 567 000000000004871.00000000004 871 -12,5% Slovak Republic - Brezova pod Bradlom (8).JPG
Bojnice Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000247.6900000000247,69 1113 1366 000000000005006.00000000005 006 000000000004934.00000000004 934 -1,44% Bojnice a Prievidza (pohlad zo zamku).jpg
Coat of arms of Medzev.png
Medzev
Košický kraj Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000139.2000000000139,2 1359 000000000003667.00000000003 667 000000000004435.00000000004 435 +20,94% Medzev11Slovakia12.JPG
Strážske CoA.svg
Strážske
Košický kraj Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000174.9700000000174,97 1337 1968 000000000004474.00000000004 474 000000000004334.00000000004 334 -3,13% Strážske 16Slovakia.JPG
Turany Žilinský kraj Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000091.440000000091,44 1319 2016 4 444 000000000004275.00000000004 275 -3,8% Turany01.JPG
Coat of arms of Nováky.png
Nováky
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000218.5100000000218,51 1113 1961 000000000004402.00000000004 402 000000000004215.00000000004 215 -4,25% Nyitranovák templom.JPG
Coat of arms of Trenčianske Teplice.png
Trenčianske Teplice
Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000399.7100000000399,71 1379 000000000004438.00000000004 438 000000000004177.00000000004 177 -5,88% TrencianskieTeplice SK.jpg
Coat of arms of Tisovec.png
Tisovec
Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000033.770000000033,77 1334 16. stor.(?) 000000000004215.00000000004 215 000000000004168.00000000004 168 -1,12% Tisovec, evangelický kostel 02.jpg
Coat of arms of Leopoldov.png
Leopoldov
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000736.4600000000736,46 1664 1712 000000000003999.00000000003 999 000000000004161.00000000004 161 +4,05% Estacao de trem em Leopoldov.jpg
Coat of arms of Giraltovce.png
Giraltovce
Prešovský kraj Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000377.5500000000377,55 1427 000000000004189.00000000004 189 000000000004153.00000000004 153 -0,86% Giraltovce 16 Slovakia9.jpg
SVK Vysoke Tatry COA.svg Vysoké Tatry Prešovský kraj Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.310000000011,31 1209
(1793)
1990 000000000005407.00000000005 407 000000000004070.00000000004 070 -24,73% CalvaryVysokéTatry15Slovakia40.JPG
Coat of arms of Spišské Podhradie.png
Spišské Podhradie
Prešovský kraj Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000161.4300000000161,43 1249 pred 1321 000000000003780.00000000003 780 000000000004026.00000000004 026 +6,51% Spissky Hrad 5.jpg
Coat of arms of Hanušovce nad Topľou.png
Hanušovce nad Topľou
Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000262.2100000000262,21 1332 000000000003582.00000000003 582 000000000003768.00000000003 768 +5,19% Hanusovce-pano.jpg
Čierna nad Tisou Erb.svg Čierna nad Tisou Košický kraj Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000387.7300000000387,73 1828 000000000004645.00000000004 645 000000000003633.00000000003 633 -21,79% Čierná nad Tisou, náměstí Pionýrů.jpg
Coat of arms of Tlmače.png
Tlmače
Nitriansky kraj Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000769.4000000000769,4 1075 1986 000000000004305.00000000004 305 000000000003570.00000000003 570 -17,07% Súbor P4131089.JPG
Spisské Vlachy erb.jpg
Spišské Vlachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000083.130000000083,13 1243 1243 000000000003518.00000000003 518 000000000003509.00000000003 509 -0,26% Spišské Vlachy 16Slovakia9.jpg
Coat of arms of Jelšava.png
Jelšava
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000068.720000000068,72 1243 1966 000000000003287.00000000003 287 000000000003216.00000000003 216 -2,16% Jelšava žst.jpg
Coat of arms of Podolínec.png
Podolínec
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000095.140000000095,14 1244 1412 000000000003173.00000000003 173 000000000003213.00000000003 213 +1,26% Podolínec, Mariánske námestie (4).jpg
Rajecke Teplice Erb.svg
Rajecké Teplice
Žilinský kraj Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000253.8400000000253,84 1376 1989 000000000002677.00000000002 677 000000000003008.00000000003 008 +12,36% Rajecke teplice-kupelne jazero2.JPG
Coat of arms of Spišská Stará Ves.png
Spišská Stará Ves
Prešovský kraj Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000131.3200000000131,32 1309 1399 000000000002355.00000000002 355 000000000002302.00000000002 302 -2,25% SpisskaStaraVes11Slovakia8.JPG
Coat of arms of Modrý Kameň.png
Modrý Kameň
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000081.310000000081,31 1290 000000000001434.00000000001 434 000000000001597.00000000001 597 +11,37% Modrý Kameň-Kékkő-view from Castle.JPG
Coat of arms of Dudince.png
Dudince
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000207.5900000000207,59 1284 000000000001500.00000000001 500 000000000001422.00000000001 422 -5,2% Dudince historicka cast.jpg
Mestá k 31. decembru 2016: Red pog.svg krajské mestá Blue pog.svg okresné mestá Green pog.svg ostatné mestá

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mestá podľa počtu obyvateľov - 2001, 1991, 1980, 1970 (podľa územnej štruktúry v roku 2001) [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2007-04-05, [cit. 2017-04-15]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2017 [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, 2018-03-27. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]