Zoznam miest na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento článok obsahuje úplný zoznam 140 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov, katastrálnej rozlohy a hustoty obyvateľov.

Poradie Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
osídlenia
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov Fotografia
2001[1] 2016
(31. 12. 2016)[2]
Bratislava Bratislavský kraj Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001158.47000000001 158,47 907 1291 000000000428672.0000000000428 672 000000000425923.0000000000425 923 Bratislava Panorama R01.jpg
Coat of arms of Košice.png Košice Košický kraj Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001008.82000000001 008,82 1230 1241 000000000236093.0000000000236 093 000000000239141.0000000000239 141 Kosice (Slovakia) - Main Street 5.jpg
Coa Slovakia Town Eperjes.svg Prešov Prešovský kraj Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001272.44000000001 272,44 1247 1299 000000000092786.000000000092 786 000000000089618.000000000089 618 Presov-Rue principale-3.jpg
Žilina Erb.svg Žilina Žilinský kraj Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001012.63000000001 012,63 1208 1321 000000000085400.000000000085 400 000000000081041.000000000081 041 Zilina-namestie ahlinku.jpg
Banská Bystrica Banskobystrický kraj Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000760.6400000000760,64 1255 1255 000000000083056.000000000083 056 000000000078635.000000000078 635 Banska Bystrica SNP Square.jpg
Nitra Nitriansky kraj Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000770.0400000000770,04 826 1248 000000000087285.000000000087 285 000000000077374.000000000077 374 Nitra - Panorama 01.JPG
Trnava Trnavský kraj Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000916.0700000000916,07 1211 1238 000000000070286.000000000070 286 000000000065536.000000000065 536 Trnava - panoramio (6).jpg
Trenčín Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000677.9600000000677,96 1111 1412 000000000057854.000000000057 854 000000000055593.000000000055 593 Trenčín, pamiatky z mosta 3.jpg
Martin Žilinský kraj Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000816.8300000000816,83 1264 1340 000000000060133.000000000060 133 000000000055332.000000000055 332 Martin-13.jpg
Poprad CoA - new version.svg Poprad Prešovský kraj Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000820.0000000000820 1256 1923(?) 000000000056157.000000000056 157 000000000051750.000000000051 750 Square of Poprad 2.jpg
Prievidza Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001087.55000000001 087,55 1113 1383 000000000053097.000000000053 097 000000000046830.000000000046 830 Prievidza (Priwitz, Privigye) - pomník padlým v SNP.JPG
Zvolen Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000432.3700000000432,37 1135 1238 000000000043789.000000000043 789 000000000042688.000000000042 688 Zvolen (Zólyom, Altsohl) - city center.jpg
Považská Bystrica Trenčiansky kraj Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000442.5200000000442,52 1316 1384 000000000042773.000000000042 773 000000000040075.000000000040 075 Povazska bystrica2.jpg
Michalovce Košický kraj Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000745.1400000000745,14 1244 000000000039948.000000000039 948 000000000039351.000000000039 351 Slovakia Town Michalovce 2.jpg
Coat of arms of Nové Zámky.png Nové Zámky Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000530.3300000000530,33 1573 000000000042262.000000000042 262 000000000038486.000000000038 486 NZ namestie.jpg
Spišská Nová Ves Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000562.0500000000562,05 1268 000000000039193.000000000039 193 000000000037472.000000000037 472 Spisska nova ves...reduta.jpg
Komárno Nitriansky kraj Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000331.3900000000331,39 1075 1265 000000000037366.000000000037 366 000000000034190.000000000034 190 Komarno city centre.JPG
Humenné Prešovský kraj Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001175.69000000001 175,69 1317 pred 1490 000000000035157.000000000035 157 000000000033660.000000000033 660 Humenné, Námestie slobody 2.jpg
Levice Nitriansky kraj Levice 000000000000061.000000000061 000000000000549.9700000000549,97 1156 1428 000000000036538.000000000036 538 000000000033548.000000000033 548 Levice.jpg
Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardejov Prešovský kraj Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000451.7100000000451,71 1241 1376 000000000033247.000000000033 247 000000000032699.000000000032 699 Bardejov10Slovakia6.JPG
Liptovský Mikuláš Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000448.7400000000448,74 1286 000000000033007.000000000033 007 000000000031461.000000000031 461 Liptovský Mikuláš - pedestrian zone.JPG
Lučenec Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000588.4100000000588,41 1262 1327 000000000028332.000000000028 332 000000000028120.000000000028 120 Lucenec Panorama3.jpg
Piešťany Trnavský kraj Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000628.4400000000628,44 1113 000000000030606.000000000030 606 000000000027777.000000000027 777 Fontána - panoramio (3).jpg
Ružomberok Žilinský kraj Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000213.6800000000213,68 1233 1318 000000000030417.000000000030 417 000000000027077.000000000027 077 Papieren ruzomberok.jpg
Topoľčany Nitriansky kraj Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000936.9800000000936,98 1173 1271 000000000028968.000000000028 968 000000000025842.000000000025 842 Topolcany (20).jpg
Trebišov Košický kraj Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000350.0100000000350,01 1204 1439 000000000022342.000000000022 342 000000000024557.000000000024 557 Trebisov vlastivedne muzeum.jpg
Čadca Žilinský kraj Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000430.2000000000430,2 1598 1778 000000000026699.000000000026 699 000000000024431.000000000024 431 Čadca - city center.jpg
Dubnica nad Váhom Trenčiansky kraj Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000493.7300000000493,73 1193 000000000025995.000000000025 995 000000000024262.000000000024 262 Mestsky urad Dubnica nad Vahom - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavská Sobota Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000311.2100000000311,21 1268 1278 000000000025088.000000000025 088 000000000024134.000000000024 134 RimSobota 2.jpg
Partizánske Trenčiansky kraj Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000001030.88000000001 030,88 1260 1938 000000000024907.000000000024 907 000000000022999.000000000022 999 Námestie SNP v Partizánskom 2015 cez noc.JPG
Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov nad Topľou Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000660.1300000000660,13 1270 1363 000000000022985.000000000022 985 000000000022682.000000000022 682 Vranov nad Topľou.jpg
Dunajská Streda Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000719.9000000000719,9 1254 1429 000000000023519.000000000023 519 000000000022641.000000000022 641 Dunajská Streda 2.jpg
Pezinok Bratislavský kraj Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000311.0600000000311,06 1208 1647 000000000021082.000000000021 082 000000000022633.000000000022 633 Pezinok-Slovakia - panoramio (2).jpg
Šaľa Nitriansky kraj Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000499.5300000000499,53 1002 1536 000000000024564.000000000024 564 000000000022464.000000000022 464 Vágsellye központ.JPG
Hlohovec Trnavský kraj Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000342.0600000000342,06 1113 1362 000000000023729.000000000023 729 000000000021933.000000000021 933 Hlohovec panorama.JPG
Brezno Banskobystrický kraj Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000173.4000000000173,4 1265 1380 000000000022875.000000000022 875 000000000021148.000000000021 148 Brezno1.JPG
Senica Trnavský kraj Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000405.6900000000405,69 1217 1396 000000000021253.000000000021 253 000000000020402.000000000020 402 Senica square.jpg
Snina Prešovský kraj Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000405.6900000000405,69 1317 000000000021325.000000000021 325 000000000020402.000000000020 402 Snina.panorama.2.JPG
Nové Mesto nad Váhom Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000616.9100000000616,91 1253 1550 000000000021327.000000000021 327 000000000020099.000000000020 099 Nové Mesto nad Váhom, kostol, Slovensko.jpg
Žiar nad Hronom Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000493.7600000000493,76 1075 1246 000000000019945.000000000019 945 000000000019301.000000000019 301 NamZH07.JPG
Rožňava Košický kraj Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000422.8600000000422,86 1230 1382 000000000019261.000000000019 261 000000000019291.000000000019 291 Bskaly 6.jpg
Senec Bratislavský kraj Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000493.0500000000493,05 1251 1439 000000000014673.000000000014 673 000000000019086.000000000019 086 Senec6.jpg
Coat of arms of Dolný Kubín.png Dolný Kubín Žilinský kraj Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000345.0500000000345,05 1235 1633 000000000019948.000000000019 948 000000000018995.000000000018 995 DolnyKubinMainstreet2.JPG
Coa Slovakia Town Bán.svg Bánovce nad Bebravou Trenčiansky kraj Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000700.7900000000700,79 1232 1376 000000000020901.000000000020 901 000000000018606.000000000018 606 Banovce kostol.jpg
Púchov Trenčiansky kraj Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000431.8800000000431,88 1243 000000000018833.000000000018 833 000000000017923.000000000017 923 Puchov Muzeum.jpg
Malacky Bratislavský kraj Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000638.8300000000638,83 1206 1573 000000000017773.000000000017 773 000000000017357.000000000017 357 Slovakia malacky mainstreet.jpg
Handlová Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000201.7500000000201,75 1254 1839 000000000018018.000000000018 018 000000000017260.000000000017 260 Handlová - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Prešovský kraj Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000667.0200000000667,02 1251 1269 000000000017383.000000000017 383 000000000016562.000000000016 562 Kežmarok z Kamennej bane.jpg
Stará Ľubovňa Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000530.4600000000530,46 1292 1364 000000000016227.000000000016 227 000000000016333.000000000016 333 StaraLubovna.mainsquare.JPG
Sereď Trnavský kraj Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000519.3400000000519,34 1313 000000000017406.000000000017 406 000000000015814.000000000015 814 Sered.JPG
Kysucké Nové Mesto Žilinský kraj Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000576.6400000000576,64 1254 1325 000000000016558.000000000016 558 000000000015229.000000000015 229 Kysucke nove mesto-namestie slobody.jpg
Coat of arms of Galanta.png Galanta Trnavský kraj Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000443.9400000000443,94 1237 000000000016365.000000000016 365 000000000015054.000000000015 054 Galanta by night.jpg
Skalica Trnavský kraj Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000248.5300000000248,53 1217 1372 000000000015013.000000000015 013 000000000014914.000000000014 914 View by airplane above skalica.JPG
Detva Banskobystrický kraj Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000218.0200000000218,02 1638 1811 000000000015122.000000000015 122 000000000014845.000000000014 845 Detva pod Poľanou - panoramio.jpg
Levoča Prešovský kraj Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000128.9500000000128,95 1249 1317 000000000014366.000000000014 366 000000000014800.000000000014 800 Views Levoča16Slovakia.jpg
Coat of arms of Šamorín.jpg Šamorín Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000299.9500000000299,95 1287 1405 000000000012143.000000000012 143 000000000013303.000000000013 303 Šamorín 05 01.jpg
Sabinov Prešovský kraj Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000543.3500000000543,35 1248 1299 000000000012290.000000000012 290 000000000012709.000000000012 709 Slovakia Sabinov 34.jpg
Revúca Banskobystrický kraj Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000317.5700000000317,57 1243 1557 000000000013466.000000000013 466 000000000012344.000000000012 344 Revúca-Budova 1.slov.gymnázium, Muránska ulica č.18.jpg
Veľký Krtíš Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000806.3200000000806,32 1245 000000000014013.000000000014 013 000000000012119.000000000012 119 Veľký Krtíš - Evanjelický kostol a fara.jpg
Myjava Trenčiansky kraj Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000243.7400000000243,74 1262 000000000013142.000000000013 142 000000000011831.000000000011 831 Mestomyjava.jpg
Zlaté Moravce Nitriansky kraj Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000429.3200000000429,32 1113 000000000015618.000000000015 618 000000000011656.000000000011 656 Zlate Moravce (6).jpg
Coat of arms of Bytča.png Bytča Žilinský kraj Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000262.2200000000262,22 1234 1378 000000000011550.000000000011 550 000000000011320.000000000011 320 Bytča - panoramio.jpg
Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvou Košický kraj Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000571.2200000000571,22 1255 1345 000000000009525.00000000009 525 000000000011293.000000000011 293 Moldava nad Bodvou, kostol reformovanej cirkvi.jpg
Coa Slovakia Town Felsővízköz.svg Svidník Prešovský kraj Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000554.7500000000554,75 1355 1944 000000000012428.000000000012 428 000000000011206.000000000011 206 Svidnik hlavne namestie.JPG
Holíč Trnavský kraj Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000320.4700000000320,47 1205 000000000011416.000000000011 416 000000000011149.000000000011 149 Holic st martin square 4.jpg
Nová Dubnica Trenčiansky kraj Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000990.8400000000990,84 1555 1960 000000000012358.000000000012 358 000000000011147.000000000011 147 EVPÚ.JPG
Stupava Bratislavský kraj Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000164.4300000000164,43 1269 000000000008063.00000000008 063 000000000011099.000000000011 099 Panorama stupavy.jpg
Coat of arms of Fiľakovo.png Fiľakovo Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000660.9400000000660,94 1246 1423 000000000010198.000000000010 198 000000000010694.000000000010 694 Fiľakovo, square.jpg
Erb stropkov.svg Stropkov Prešovský kraj Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000432.4700000000432,47 1245 000000000010874.000000000010 874 000000000010669.000000000010 669 Stropkov.jpg
Kolárovo Nitriansky kraj Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000099.220000000099,22 1268 1551 000000000010823.000000000010 823 000000000010599.000000000010 599 Kolárovo09.JPG
Štúrovo Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000778.6500000000778,65 1075 000000000011708.000000000011 708 000000000010465.000000000010 465 SturovoPesia.JPG
Banská Štiavnica Banskobystrický kraj Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000218.0800000000218,08 1156 1238 000000000010874.000000000010 874 000000000010193.000000000010 193 Banska Stiavnica- pohlad z Katovej ulice.jpg
Šurany Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000165.3900000000165,39 1138 1832 000000000010491.000000000010 491 000000000009892.00000000009 892 Nagysurány központja3.jpg
Tvrdošín Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000162.9500000000162,95 1111 1369 000000000009544.00000000009 544 000000000009215.00000000009 215 Wooden Church, Tvrdošín.jpg
Veľké Kapušany Košický kraj Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000307.3900000000307,39 1211 1430 000000000009760.00000000009 760 000000000009105.00000000009 105 Veškovce.JPG
Stará Turá Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000176.7400000000176,74 1392 1467 000000000010291.000000000010 291 000000000009003.00000000009 003 Stara Tura Materstvo.jpg
Coat of arms of Modra.png Modra Bratislavský kraj Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000180.0500000000180,05 1158 1607 000000000008536.00000000008 536 000000000008934.00000000008 934 Modra square 02.JPG
Krompachy Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000386.5400000000386,54 1246 1602 000000000008812.00000000008 812 000000000008848.00000000008 848 Krompachy 16Slovakia33.jpg
Vráble Nitriansky kraj Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000227.9000000000227,9 1265 000000000009493.00000000009 493 000000000008731.00000000008 731 Verebély plébánia 3.JPG
Veľký Meder Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000156.2200000000156,22 1268 1466 000000000009113.00000000009 113 000000000008678.00000000008 678 Nagymegyer088.JPG
Sečovce Košický kraj Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000257.7800000000257,78 1245 1414 000000000007819.00000000007 819 000000000008419.00000000008 419 Municipality building in Sečovce.jpg
Krupina Banskobystrický kraj Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000089.590000000089,59 1135 1238 000000000007991.00000000007 991 000000000007944.00000000007 944 Krupina.JPG
Námestovo Žilinský kraj Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000177.3200000000177,32 1558 1776 000000000008135.00000000008 135 000000000007882.00000000007 882 Namestovo Hviezdoslavovo namestie.jpg
Vrútky Žilinský kraj Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000415.2700000000415,27 1255 1990 000000000007298.00000000007 298 000000000007749.00000000007 749 Vrútky03.JPG
Svit Prešovský kraj Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001721.78000000001 721,78 1946 1962 000000000007445.00000000007 445 000000000007748.00000000007 748 Svit (Slovakia).JPG
Turzovka Žilinský kraj Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000218.3900000000218,39 1580 1873 000000000007854.00000000007 854 000000000007624.00000000007 624 Kaple Panny Marie na Živčákově hoře.JPG
Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kráľovský Chlmec Košický kraj Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000318.3500000000318,35 1214 1561 000000000008031.00000000008 031 000000000007580.00000000007 580 Királyhelmec030.JPG
Coat of arms of Liptovský Hrádok.png Liptovský Hrádok Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000413.3200000000413,32 1341 000000000008232.00000000008 232 000000000007572.00000000007 572 Liptovsky hradok hrad.JPG
Hriňová Banskobystrický kraj Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000059.830000000059,83 1863 1989 000000000008289.00000000008 289 000000000007568.00000000007 568 RaticovVrch.JPG
Hnúšťa Erb.svg Hnúšťa Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000111.1200000000111,12 1334 1960 000000000007557.00000000007 557 000000000007562.00000000007 562 Hnúšťa - Evanjelický kostol (1).jpg
Hurbanovo Nitriansky kraj Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000125.3800000000125,38 1329 000000000008153.00000000008 153 000000000007515.00000000007 515 Ógyalla11.JPG
Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nová Baňa Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000121.0400000000121,04 1337 1345 000000000007505.00000000007 505 000000000007415.00000000007 415 Nová Baňa3.JPG
Trstená Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000089.610000000089,61 1371 000000000007461.00000000007 461 000000000007396.00000000007 396 Trstena 01.JPG
Šahy Nitriansky kraj Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000172.4300000000172,43 1237 000000000008061.00000000008 061 000000000007368.00000000007 368 Ipolyság035.JPG
Tornaľa Banskobystrický kraj Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000126.0600000000126,06 1245 1513(?) 000000000008169.00000000008 169 000000000007281.00000000007 281 Tornalja019.JPG
Želiezovce Nitriansky kraj Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000122.8800000000122,88 1274 000000000007522.00000000007 522 000000000006945.00000000006 945 Zselíz-Schubert park-manor.jpg
Coat of arms of Krásno nad Kysucou.jpg Krásno nad Kysucou Žilinský kraj Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000245.1200000000245,12 1325 2001 000000000006807.00000000006 807 First View on the town Krasno nad Kysucou, Slovakia.jpg
Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Prešovský kraj Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000140.1400000000140,14 1543 000000000006741.00000000006 741 000000000006654.00000000006 654 Medzilaborce main street.jpg
Coat of arms of Spišská Belá.png Spišská Belá Prešovský kraj Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000195.0200000000195,02 1263 1965 000000000006136.00000000006 136 000000000006619.00000000006 619 Spisska Bela ulice.JPG
Lipany Prešovský kraj Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000509.0100000000509,01 1328 16. stor. 000000000006130.00000000006 130 000000000006439.00000000006 439 Slovakia Lipany 1.JPG
Turčianske Teplice Žilinský kraj Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000191.7000000000191,7 1281 000000000007031.00000000007 031 000000000006418.00000000006 418 Turčinske Teplice, Blue Spa building.jpg
Žarnovica Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000209.2100000000209,21 1332 000000000006596.00000000006 596 000000000006360.00000000006 360 Žarnovica 04.jpg
Coat of arms of Nemšová.png Nemšová Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000189.8900000000189,89 1242 000000000006136.00000000006 136 000000000006350.00000000006 350 Kostol svätého Michala Archanjela (Nemšová).jpg
Sobrance Košický kraj Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000577.7200000000577,72 1334 1351 000000000006262.00000000006 262 000000000006170.00000000006 170 Sobrance-grkat-chram-sv-sedmopocetnikov 20080517-012.jpg
Gelnica Košický kraj Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000106.2300000000106,23 1246 1264 000000000006404.00000000006 404 000000000006124.00000000006 124 Gelnica11Slovakia69.jpg
Coat of arms of Veľký Šariš.png Veľký Šariš Prešovský kraj Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000235.7200000000235,72 1217 000000000004018.00000000004 018 000000000006065.00000000006 065 VelkySaris11Slovakia.jpg
Vrbové Trnavský kraj Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000428.6300000000428,63 1332 1437 000000000006249.00000000006 249 000000000005988.00000000005 988 Vrbove city centre.jpg
Coat of arms of Rajec.png Rajec Žilinský kraj Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000185.1200000000185,12 1193 000000000006074.00000000006 074 000000000005824.00000000005 824 Rajec-namestie SNP.jpg
Coat of arms of Poltár.png Poltár Banskobystrický kraj Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000187.1300000000187,13 1330 000000000006099.00000000006 099 000000000005713.00000000005 713 Poltár, časť Zelené - Evanjelický kostol.jpg
Dobšiná Košický kraj Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.380000000068,38 1326 15. stor. 000000000004896.00000000004 896 000000000005657.00000000005 657 Budova radnice.jpg
Svätý Jur Bratislavský kraj Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000140.2800000000140,28 1209 1602 000000000004614.00000000004 614 000000000005593.00000000005 593 Panorama Jur3.jpg
Ilava Trenčiansky kraj Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000224.5300000000224,53 1229 14. stor.(?) 000000000005411.00000000005 411 000000000005456.00000000005 456 Ilava.jpg
Gabčíkovo Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000102.8100000000102,81 1102 2016 000000000005387.00000000005 387 Bős106.JPG
Kremnica Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000124.1800000000124,18 1328 1328 000000000005822.00000000005 822 000000000005356.00000000005 356 Kremnica v zime.jpg
Sládkovičovo Trnavský kraj Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000182.3000000000182,3 1326 000000000006078.00000000006 078 000000000005303.00000000005 303 Bős106.JPG
Coat of arms of Gbely.png Gbely Trnavský kraj Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000085.990000000085,99 1392 000000000005223.00000000005 223 000000000005155.00000000005 155 Gbely church.jpg
Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštín-Stráže Trnavský kraj Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000120.9500000000120,95 1294 2001 000000000005074.00000000005 074 Sastin bazilika 2.jpg
Sliač Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000124.9600000000124,96 1244 1969 000000000004667.00000000004 667 000000000004977.00000000004 977 Sliač - pohľad na mesto.jpg
Brezová pod Bradlom Trenčiansky kraj Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000120.4700000000120,47 1262 1966 000000000005567.00000000005 567 000000000004949.00000000004 949 Slovak Republic - Brezova pod Bradlom (8).JPG
Bojnice Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000247.0900000000247,09 1113 1366 000000000005006.00000000005 006 000000000004922.00000000004 922 Bojnice a Prievidza (pohlad zo zamku).jpg
Medzev Košický kraj Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000138.5100000000138,51 1359 000000000003667.00000000003 667 000000000004413.00000000004 413 Medzev11Slovakia12.JPG
Strážske Košický kraj Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000176.0200000000176,02 1337 1968 000000000004474.00000000004 474 000000000004360.00000000004 360 Strážske 16Slovakia.JPG
Turany Žilinský kraj Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000091.790000000091,79 1319 2016 000000000004291.00000000004 291 Turany01.JPG
Nováky Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000219.2800000000219,28 1113 1961 000000000004402.00000000004 402 000000000004230.00000000004 230 Nyitranovák templom.JPG
Trenčianske Teplice Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000401.5300000000401,53 1379 000000000004438.00000000004 438 000000000004196.00000000004 196 TrencianskieTeplice SK.jpg
Tisovec Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000033.830000000033,83 1334 16. stor.(?) 000000000004215.00000000004 215 000000000004176.00000000004 176 Tisovec, evangelický kostel 02.jpg
Leopoldov Trnavský kraj Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000738.9400000000738,94 1664 1712 000000000003999.00000000003 999 000000000004175.00000000004 175 Estacao de trem em Leopoldov.jpg
Giraltovce Prešovský kraj Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000375.0900000000375,09 1427 000000000004189.00000000004 189 000000000004126.00000000004 126 Giraltovce 16 Slovakia9.jpg
SVK Vysoke Tatry COA.svg Vysoké Tatry Prešovský kraj Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.310000000011,31 1209
(1793)
1990 000000000005407.00000000005 407 000000000004069.00000000004 069 CalvaryVysokéTatry15Slovakia40.JPG
Spišské Podhradie Prešovský kraj Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000161.2700000000161,27 1249 pred 1321 000000000003780.00000000003 780 000000000004022.00000000004 022 Spissky Hrad 5.jpg
Hanušovce nad Topľou Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000262.5600000000262,56 1332 000000000003582.00000000003 582 000000000003773.00000000003 773 Hanusovce-pano.jpg
Čierna nad Tisou Erb.svg Čierna nad Tisou Košický kraj Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000389.6500000000389,65 1828 000000000004645.00000000004 645 000000000003651.00000000003 651 Čierná nad Tisou, náměstí Pionýrů.jpg
Tlmače Nitriansky kraj Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000778.4500000000778,45 1075 1986 000000000004305.00000000004 305 000000000003612.00000000003 612 Súbor P4131089.JPG
Spišské Vlachy Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000083.770000000083,77 1243 1243 000000000003518.00000000003 518 000000000003536.00000000003 536 Spišské Vlachy 16Slovakia9.jpg
Jelšava Banskobystrický kraj Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000068.250000000068,25 1243 1966 000000000003287.00000000003 287 000000000003194.00000000003 194 Jelšava žst.jpg
Podolínec Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000094.370000000094,37 1244 1412 000000000003173.00000000003 173 000000000003187.00000000003 187 Podolínec, Mariánske námestie (4).jpg
Rajecké Teplice Žilinský kraj Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000251.9000000000251,9 1376 1989 000000000002677.00000000002 677 000000000002985.00000000002 985 Rajecke teplice-kupelne jazero2.JPG
Spišská Stará Ves Prešovský kraj Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000130.0100000000130,01 1309 1399 000000000002355.00000000002 355 000000000002279.00000000002 279 SpisskaStaraVes11Slovakia8.JPG
Modrý Kameň Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000082.180000000082,18 1290 000000000001434.00000000001 434 000000000001614.00000000001 614 Modrý Kameň-Kékkő-view from Castle.JPG
Dudince Banskobystrický kraj Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000210.0700000000210,07 1284 000000000001500.00000000001 500 000000000001439.00000000001 439 Dudince historicka cast.jpg
Mestá k 31. decembru 2016: Red pog.svg krajské mestá Blue pog.svg okresné mestá Green pog.svg ostatné mestá

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mestá podľa počtu obyvateľov - 2001, 1991, 1980, 1970 (podľa územnej štruktúry v roku 2001) [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2007-04-05, [cit. 2017-04-15]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2016 [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2017-03-20. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]