Zoznam miest na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok obsahuje úplný zoznam 140 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov, katastrálnej rozlohy a hustoty obyvateľov. Na Slovensku je 39 miest ktoré mali v roku 2018 nad 20 000 obyvateľov.

Poradie Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
osídlenia
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov Zmena v % Fotografia
2001[1] 2018
(31. 12. 2018)[2]
Coat of Arms of Bratislava.svg Bratislava Bratislavský kraj Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001177.35000000001 177,35 907 1291 000000000428672.0000000000428 672 000000000432864.0000000000432 864 +0,21% Bratislava Panorama R01.jpg
Kosice Coat of Arms.svg Košice Košický kraj Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001007.20000000001 007,2 1230 1241 000000000236093.0000000000236 093 000000000238757.0000000000238 757 +1,27% Kosice (Slovakia) - Main Street 5.jpg
CoA Prešov.svg Prešov Prešovský kraj Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001259.12000000001 259,12 1247 1299 000000000092786.000000000092 786 000000000088680.000000000088 680 -3,93% Prešov jeseň 18 Slovakia11.jpg
Žilina Erb.svg Žilina Žilinský kraj Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001009.75000000001 009,75 1208 1321 000000000085400.000000000085 400 000000000080810.000000000080 810 -5,18% Zilina-namestie ahlinku.jpg
Banska Bystrica Erb.svg Banská Bystrica Banskobystrický kraj Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000757.6600000000757,66 1255 1255 000000000083056.000000000083 056 000000000078327.000000000078 327 -5,5% Banska Bystrica SNP Square.jpg
Nitra CoA.svg Nitra Nitriansky kraj Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000762.8900000000762,89 826 1248 000000000087285.000000000087 285 000000000076655.000000000076 655 -11,73% Nitra - Panorama 01.JPG
Coa Slovakia Town Nagyszombat.svg Trnava Trnavský kraj Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000911.4800000000911,48 1211 1238 000000000070286.000000000070 286 000000000065207.000000000065 207 -6,98% Trnava - panoramio (6).jpg
Coat of arms of Trenčin.png Trenčín Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000674.7900000000674,79 1111 1412 000000000057854.000000000057 854 000000000055333.000000000055 333 -4% Trenčín, pamiatky z mosta 3.jpg
Martin, Slovakia (coat of arms).png Martin Žilinský kraj Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000806.2900000000806,29 1264 1340 000000000060133.000000000060 133 000000000054618.000000000054 618 -8,57% Martin-13.jpg
Poprad CoA - new version.svg Poprad Prešovský kraj Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000812.9300000000812,93 1256 1923(?) 000000000056157.000000000056 157 000000000051304.000000000051 304 -8,32% Square of Poprad 2.jpg
Coat of arms of Prievidza.png Prievidza Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001069.65000000001 069,65 1113 1383 000000000053097.000000000053 097 000000000046059.000000000046 059 -12,6% Prievidza (Priwitz, Privigye) - pomník padlým v SNP.JPG
Zvolen Erb.svg Zvolen Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000428.6500000000428,65 1135 1238 000000000043789.000000000043 789 000000000042321.000000000042 321 -3% Zvolen (Zólyom, Altsohl) - city center.jpg
Povazska Bystrica Erb.svg Považská Bystrica Trenčiansky kraj Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000436.9400000000436,94 1316 1384 000000000042773.000000000042 773 000000000039569.000000000039 569 -6,86% Povazska bystrica2.jpg
Coat of arms of Michalovce.png Michalovce Košický kraj Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000739.4400000000739,44 1244 000000000039948.000000000039 948 000000000039050.000000000039 050 -2% Slovakia Town Michalovce 2.jpg
Coat of arms of Nové Zámky.png Nové Zámky Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000522.2400000000522,24 1573 000000000042262.000000000042 262 000000000037899.000000000037 899 -9,68% NZ namestie.jpg
Coa Slovakia Town Igló.svg Spišská Nová Ves Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000557.8800000000557,88 1268 000000000039193.000000000039 193 000000000037194.000000000037 194 -4,76% Spišská Nová Ves 16Slovakia15.JPG
Coat of arms of Komárno.png Komárno Nitriansky kraj Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000328.8500000000328,85 1075 1265 000000000037366.000000000037 366 000000000033927.000000000033 927 -8,58% Komarno city centre.JPG
Coat of arms of Humenné.png Humenné Prešovský kraj Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001159.31000000001 159,31 1317 pred 1490 000000000035157.000000000035 157 000000000033191.000000000033 191 -4,88% Humenné, Námestie slobody 2.jpg
Levice erb.svg
Levice
Nitriansky kraj Levice 000000000000061.000000000061 000000000000542.3300000000542,33 1156 1428 000000000036538.000000000036 538 000000000033082.000000000033 082 -8,77% Levice.jpg
Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardejov Prešovský kraj Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000448.2500000000448,25 1241 1376 000000000033247.000000000033 247 000000000032449.000000000032 449 -1,99% Bardejov10Slovakia6.JPG
SK Liptovský Mikuláš COA.svg
Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000444.9300000000444,93 1286 000000000033007.000000000033 007 000000000031194.000000000031 194 -5,04% Liptovský Mikuláš - pedestrian zone.JPG
Coat of arms of Lučenec.png
Lučenec
Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000581.8200000000581,82 1262 1327 000000000028332.000000000028 332 000000000027805.000000000027 805 -1,2% Lucenec Panorama3.jpg
Coat of arms of Piešťany.png
Piešťany
Trnavský kraj Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000622.9400000000622,94 1113 000000000030606.000000000030 606 000000000027534.000000000027 534 -9,61% Fontána - panoramio (3).jpg
Ružomberok Erb.svg
Ružomberok
Žilinský kraj Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000210.7700000000210,77 1233 1318 000000000030417.000000000030 417 000000000026709.000000000026 709 -11,71% Papieren ruzomberok.jpg
Topolcany COA.svg
Topoľčany
Nitriansky kraj Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000913.0200000000913,02 1173 1271 000000000028968.000000000028 968 000000000025181.000000000025 181 -12% Topolcany (20).jpg
Coat of arms of Trebišov.png
Trebišov
Košický kraj Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000350.5800000000350,58 1204 1439 000000000022342.000000000022 342 000000000024597.000000000024 597 +10,05% Trebisov vlastivedne muzeum.jpg
Coat of arms of Čadca.png
Čadca
Žilinský kraj Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000424.6200000000424,62 1598 1778 000000000026699.000000000026 699 000000000024114.000000000024 114 -8,93% Čadca - city center.jpg
Dubnica nad Váhom - erb.svg
Dubnica nad Váhom
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000483.5600000000483,56 1193 000000000025995.000000000025 995 000000000023762.000000000023 762 -7,41% Mestsky urad Dubnica nad Vahom - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavská Sobota Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000308.0300000000308,03 1268 1278 000000000025088.000000000025 088 000000000023888.000000000023 888 -4,3% RimSobota 2.jpg
Partizanske CoA SK.gif
Partizánske
Trenčiansky kraj Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000001006.50000000001 006,5 1260 1938 000000000024907.000000000024 907 000000000022455.000000000022 455 -9,05% Námestie SNP v Partizánskom 2015 cez noc.JPG
Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov nad Topľou Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000653.8100000000653,81 1270 1363 000000000022985.000000000022 985 000000000022465.000000000022 465 -1,72% Vranov 17 Slovakia12.jpg
Dunajská Streda - erb.svg
Dunajská Streda
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000722.7300000000722,73 1254 1429 000000000023519.000000000023 519 000000000022730.000000000022 730 -3,72% Dunajská Streda 2.jpg
Pezinok-erb.gif
Pezinok
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000316.1400000000316,14 1208 1647 000000000021082.000000000021 082 000000000023002.000000000023 002 +8,44% Pezinok-Slovakia - panoramio (2).jpg
Coat of arms of Šaľa.png
Šaľa
Nitriansky kraj Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000486.8400000000486,84 1002 1536 000000000024564.000000000024 564 000000000021893.000000000021 893 -9,55% Vágsellye központ.JPG
Hlohovec CoA.svg
Hlohovec
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000335.4300000000335,43 1113 1362 000000000023729.000000000023 729 000000000021508.000000000021 508 -8,49% Hlohovec panorama.JPG
Coa Slovakia Town Brezno.svg
Brezno
Banskobystrický kraj Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000171.8000000000171,8 1265 1380 000000000022875.000000000022 875 000000000020953.000000000020 953 -7,84% Brezno16Slovakia7.JPG
Coat of arms of Senica.png
Senica
Trnavský kraj Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.1400000000404,14 1217 1396 000000000021253.000000000021 253 000000000020324.000000000020 324 -4,29% Senica square.jpg
Coat of arms of Snina.png
Snina
Prešovský kraj Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.1400000000404,14 1317 000000000021325.000000000021 325 000000000020324.000000000020 324 -4,61% Snina.panorama.2.JPG
Coat of arms of Nové Mesto nad Váhom.png
Nové Mesto nad Váhom
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000615.0100000000615,01 1253 1550 000000000021327.000000000021 327 000000000020037.000000000020 037 -5,91% Nové Mesto nad Váhom, kostol, Slovensko.jpg
Coat of arms of Žiar nad Hronom.png
Žiar nad Hronom
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000488.1800000000488,18 1075 1246 000000000019945.000000000019 945 000000000019083.000000000019 083 -3,8% NamZH07.JPG
Coat of arms of Rožňava.png
Rožňava
Košický kraj Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000420.4700000000420,47 1230 1382 000000000019261.000000000019 261 000000000019182.000000000019 182 -0,37% Bskaly 6.jpg
Coat of arms of Senec.png Senec Bratislavský kraj Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000509.2000000000509,2 1251 1439 000000000014673.000000000014 673 000000000019711.000000000019 711 +32,28% Senec6.jpg
Coat of arms of Dolný Kubín.png Dolný Kubín Žilinský kraj Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000341.8900000000341,89 1235 1633 000000000019948.000000000019 948 000000000018821.000000000018 821 -5,23% DolnyKubinMainstreet2.JPG
Coa Slovakia Town Bán.svg Bánovce nad Bebravou Trenčiansky kraj Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000681.0500000000681,05 1232 1376 000000000020901.000000000020 901 000000000018082.000000000018 082 -12,21% Banovce kostol.jpg
Puchov znak.jpg
Púchov
Trenčiansky kraj Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000427.0400000000427,04 1243 000000000018833.000000000018 833 000000000017722.000000000017 722 -5,43% Puchov Muzeum.jpg
Coat of arms of Malacky.png
Malacky
Bratislavský kraj Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000641.8100000000641,81 1206 1573 000000000017773.000000000017 773 000000000017438.000000000017 438 -1,93% Slovakia malacky mainstreet.jpg
Coat of arms of Handlová.svg
Handlová
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000198.7000000000198,7 1254 1839 000000000018018.000000000018 018 000000000016999.000000000016 999 -4,99% Handlová - panoramio.jpg
Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Prešovský kraj Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000659.7300000000659,73 1251 1269 000000000017383.000000000017 383 000000000016381.000000000016 381 -5,19% Kežmarok z Kamennej bane.jpg
Coat of arms of Stará Ľubovňa.png
Stará Ľubovňa
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000530.3700000000530,37 1292 1364 000000000016227.000000000016 227 000000000016330.000000000016 330 +0,75% Stará Ľubovňa 17 Slovakia10.jpg
Sered-erb.gif
Sereď
Trnavský kraj Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000511.6900000000511,69 1313 000000000017406.000000000017 406 000000000015581.000000000015 581 -9,65% Sered.JPG
Coat of arms of Kysucké Nové Mesto.png
Kysucké Nové Mesto
Žilinský kraj Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000570.7300000000570,73 1254 1325 000000000016558.000000000016 558 000000000015073.000000000015 073 -8,61% Kysucke nove mesto-namestie slobody.jpg
Coat of arms of Galanta.png Galanta Trnavský kraj Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000442.7300000000442,73 1237 000000000016365.000000000016 365 000000000015013.000000000015 013 -8,16% Galanta by night.jpg
Coat of arms of Skalica.png
Skalica
Trnavský kraj Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000250.2200000000250,22 1217 1372 000000000015013.000000000015 013 000000000015016.000000000015 016 -0,31% View by airplane above skalica.JPG
Coat of arms of Detva.svg
Detva
Banskobystrický kraj Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000215.6900000000215,69 1638 1811 000000000015122.000000000015 122 000000000014686.000000000014 686 -2,45% Detva pod Poľanou - panoramio.jpg
Coat of arms of Levoča.png
Levoča
Prešovský kraj Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000128.5800000000128,58 1249 1317 000000000014366.000000000014 366 000000000014757.000000000014 757 +3,04% Views Levoča16Slovakia.jpg
Coat of arms of Šamorín.jpg Šamorín Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000300.2000000000300,2 1287 1405 000000000012143.000000000012 143 000000000013314.000000000013 314 +9,73% Šamorín 05 01.jpg
Sabinov.jpg
Sabinov
Prešovský kraj Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000542.9700000000542,97 1248 1299 000000000012290.000000000012 290 000000000012700.000000000012 700 +3,34% Slovakia Sabinov 34.jpg
Coat of Arms of Revuca.png Revúca Banskobystrický kraj Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000310.9600000000310,96 1243 1557 000000000013466.000000000013 466 000000000012087.000000000012 087 -9,04% Revúca-Budova 1.slov.gymnázium, Muránska ulica č.18.jpg
Coat of arms of Veľký Krtíš.png
Veľký Krtíš
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000793.7500000000793,75 1245 000000000014013.000000000014 013 000000000011930.000000000011 930 -13,54% Veľký Krtíš - Evanjelický kostol a fara.jpg
Coat of arms of Myjava.png
Myjava
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000238.7900000000238,79 1262 000000000013142.000000000013 142 000000000011591.000000000011 591 -10,91% Mestomyjava.jpg
Coat of Arms of Zlate Moravce.png
Zlaté Moravce
Nitriansky kraj Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000422.2800000000422,28 1113 000000000015618.000000000015 618 000000000011465.000000000011 465 -25,84% Zlate Moravce (6).jpg
Coat of arms of Bytča.png Bytča Žilinský kraj Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000262.6800000000262,68 1234 1378 000000000011550.000000000011 550 000000000011340.000000000011 340 -1,63% Bytča - panoramio.jpg
Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvou Košický kraj Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000573.1900000000573,19 1255 1345 000000000009525.00000000009 525 000000000011332.000000000011 332 +19,08% Moldava nad Bodvou, kostol reformovanej cirkvi.jpg
Coa Slovakia Town Felsővízköz.svg Svidník Prešovský kraj Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000538.2700000000538,27 1355 1944 000000000012428.000000000012 428 000000000010873.000000000010 873 -10,72% Svoboda Svidník 16Slovakia1.jpg
Holíč Trnavský kraj Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000321.1800000000321,18 1205 000000000011416.000000000011 416 000000000011174.000000000011 174 -2,15% Holic st martin square 4.jpg
Nova Dubnica Erb.svg
Nová Dubnica
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000988.0900000000988,09 1555 1960 000000000012358.000000000012 358 000000000011116.000000000011 116 -9,9% EVPÚ.JPG
Stupava Bratislavský kraj Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000176.1000000000176,1 1269 000000000008063.00000000008 063 000000000011887.000000000011 887 +42,27% Panorama stupavy.jpg
Coat of arms of Fiľakovo.png Fiľakovo Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000656.0000000000656 1246 1423 000000000010198.000000000010 198 000000000010614.000000000010 614 +4,47% Fiľakovo, square.jpg
Erb stropkov.svg Stropkov Prešovský kraj Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000427.5600000000427,56 1245 000000000010874.000000000010 874 000000000010548.000000000010 548 -2,02% Stropkov WMP 17 Slovakia3.jpg
Coat of arms of Kolárovo.png
Kolárovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000098.730000000098,73 1268 1551 000000000010823.000000000010 823 000000000010546.000000000010 546 -2,56% Kolárovo09.JPG
Štúrovo Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000764.8100000000764,81 1075 000000000011708.000000000011 708 000000000010279.000000000010 279 -11,26% SturovoPesia.JPG
Banska Stiavnica CoA.png
Banská Štiavnica
Banskobystrický kraj Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000214.7000000000214,7 1156 1238 000000000010874.000000000010 874 000000000010035.000000000010 035 -7,15% Banska Stiavnica- pohlad z Katovej ulice.jpg
Šurany Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000163.5500000000163,55 1138 1832 000000000010491.000000000010 491 000000000009782.00000000009 782 -5,84% Nagysurány központja3.jpg
Tvrdošin erb.svg
Tvrdošín
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000163.1100000000163,11 1111 1369 000000000009544.00000000009 544 000000000009224.00000000009 224 -3,66% Wooden Church, Tvrdošín.jpg
Coat of arms of Veľké Kapušany.png
Veľké Kapušany
Košický kraj Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000301.8200000000301,82 1211 1430 000000000009760.00000000009 760 000000000008940.00000000008 940 -7,75% Veškovce.JPG
Coat of arms of Stará Turá.png
Stará Turá
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000173.3800000000173,38 1392 1467 000000000010291.000000000010 291 000000000008832.00000000008 832 -13,21% Stara Tura Materstvo.jpg
Coat of arms of Modra.png Modra Bratislavský kraj Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000182.2200000000182,22 1158 1607 000000000008536.00000000008 536 000000000009042.00000000009 042 +5,15% Modra square 02.JPG
Coat of arms of Krompachy.png
Krompachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000382.8300000000382,83 1246 1602 000000000008812.00000000008 812 000000000008763.00000000008 763 +0,18% Krompachy 16Slovakia33.jpg
Coat of arms of Vráble.png
Vráble
Nitriansky kraj Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000223.6200000000223,62 1265 000000000009493.00000000009 493 000000000008567.00000000008 567 -8,82% Verebély plébánia 3.JPG
Coat of arms of Veľký Meder.png
Veľký Meder
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000155.0100000000155,01 1268 1466 000000000009113.00000000009 113 000000000008611.00000000008 611 -5,08% Nagymegyer088.JPG
Sečovce Košický kraj Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000258.8200000000258,82 1245 1414 000000000007819.00000000007 819 000000000008453.00000000008 453 +7,95% Súsošie sv. Cyrila a Metoda, kostol Sečovce 19 Slovakia.jpg
Coat of arms of Krupina.png
Krupina
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000089.020000000089,02 1135 1238 000000000007991.00000000007 991 000000000007893.00000000007 893 -1,26% Krupina.JPG
Coat of arms of Námestovo.png
Námestovo
Žilinský kraj Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000176.0900000000176,09 1558 1776 000000000008135.00000000008 135 000000000007827.00000000007 827 -3,18% Namestovo Hviezdoslavovo namestie.jpg
Coat of arms of Vrútky.png
Vrútky
Žilinský kraj Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000415.9700000000415,97 1255 1990 000000000007298.00000000007 298 000000000007762.00000000007 762 +6,33% Vrútky03.JPG
Coat of arms of Svit.png
Svit
Prešovský kraj Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001731.11000000001 731,11 1934 1962 000000000007445.00000000007 445 000000000007790.00000000007 790 +4,37% Svit (Slovakia).JPG
Coat of arms of Turzovka.jpg
Turzovka
Žilinský kraj Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000216.7000000000216,7 1580 1873 000000000007854.00000000007 854 000000000007565.00000000007 565 -3,76% Kaple Panny Marie na Živčákově hoře.JPG
Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kráľovský Chlmec Košický kraj Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000312.0100000000312,01 1214 1561 000000000008031.00000000008 031 000000000007429.00000000007 429 -6,55% Királyhelmec030.JPG
Coat of arms of Liptovský Hrádok.png Liptovský Hrádok Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000406.1700000000406,17 1341 000000000008232.00000000008 232 000000000007441.00000000007 441 -8,55% Liptovsky hradok hrad.JPG
Coat of arms of Hriňová.png
Hriňová
Banskobystrický kraj Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000059.170000000059,17 1863 1989 000000000008289.00000000008 289 000000000007484.00000000007 484 -9,1% RaticovVrch.JPG
Hnúšťa Erb.svg Hnúšťa Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000109.5500000000109,55 1334 1960 000000000007557.00000000007 557 000000000007455.00000000007 455 -0,89% Hnúšťa - Evanjelický kostol (1).jpg
Coat of arms of Hurbanovo.png
Hurbanovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000124.6600000000124,66 1329 000000000008153.00000000008 153 000000000007472.00000000007 472 -8,39% Ógyalla11.JPG
Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nová Baňa Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000119.4700000000119,47 1337 1345 000000000007505.00000000007 505 000000000007319.00000000007 319 -1,88% Nová Baňa3.JPG
Coat of arms of Trstená.png
Trstená
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000089.170000000089,17 1371 000000000007461.00000000007 461 000000000007360.00000000007 360 -1,25% Trstena 01.JPG
Coa Slovakia Town Ipolyság.svg
Šahy
Nitriansky kraj Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000169.3900000000169,39 1237 000000000008061.00000000008 061 000000000007238.00000000007 238 -9,18% Ipolyság035.JPG
Tonaľa.PNG
Tornaľa
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000124.2600000000124,26 1245 1513(?) 000000000008169.00000000008 169 000000000007177.00000000007 177 -11,23% Tornalja019.JPG
Coat of arms of Želiezovce.png
Želiezovce
Nitriansky kraj Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000119.8200000000119,82 1274 000000000007522.00000000007 522 000000000006772.00000000006 772 -8,81% Zselíz-Schubert park-manor.jpg
Coat of arms of Krásno nad Kysucou.jpg Krásno nad Kysucou Žilinský kraj Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000244.5100000000244,51 1325 2001 6 939 000000000006790.00000000006 790 -2,25 First View on the town Krasno nad Kysucou, Slovakia.jpg
Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Prešovský kraj Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000137.7600000000137,76 1543 000000000006741.00000000006 741 000000000006541.00000000006 541 -1,91% Towns14Slovakia155.JPG
Coat of arms of Spišská Belá.png Spišská Belá Prešovský kraj Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000196.8200000000196,82 1263 1965 000000000006136.00000000006 136 000000000006680.00000000006 680 +8,49% Spisska Bela ulice.JPG
Coat of arms of Lipany.png
Lipany
Prešovský kraj Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000515.4900000000515,49 1328 16. stor. 000000000006130.00000000006 130 000000000006521.00000000006 521 +5,77% Slovakia Lipany 1.JPG
Turcianske Teplice COA.gif
Turčianske Teplice
Žilinský kraj Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000189.5800000000189,58 1281 000000000007031.00000000007 031 000000000006347.00000000006 347 -9,12% Turčinske Teplice, Blue Spa building.jpg
Coat of arms of Žarnovica.png
Žarnovica
Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000203.2900000000203,29 1332 000000000006596.00000000006 596 000000000006180.00000000006 180 -4,73% Žarnovica 04.jpg
Coat of arms of Nemšová.png Nemšová Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000190.9100000000190,91 1242 000000000006136.00000000006 136 000000000006384.00000000006 384 +3,78% Kostol svätého Michala Archanjela (Nemšová).jpg
Coat of arms of Sobrance.png
Sobrance
Košický kraj Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000593.3500000000593,35 1334 1351 000000000006262.00000000006 262 000000000006337.00000000006 337 +0,43% Sobrance-grkat-chram-sv-sedmopocetnikov 20080517-012.jpg
Coat of arms of Gelnica.png
Gelnica
Košický kraj Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000105.3900000000105,39 1246 1264 000000000006404.00000000006 404 000000000006076.00000000006 076 -4,76% Gelnica11Slovakia69.jpg
Coat of arms of Veľký Šariš.png Veľký Šariš Prešovský kraj Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000244.4200000000244,42 1217 000000000004018.00000000004 018 000000000006289.00000000006 289 +53,93% VelkySaris11Slovakia.jpg
Coat of arms of Vrbové.png
Vrbové
Trnavský kraj Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000425.7000000000425,7 1332 1437 000000000006249.00000000006 249 000000000005947.00000000005 947 -4,48% Vrbove city centre.jpg
Coat of arms of Rajec.png Rajec Žilinský kraj Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000183.6300000000183,63 1193 000000000006074.00000000006 074 000000000005777.00000000005 777 -4,25% Rajec-namestie SNP.jpg
Coat of arms of Poltár.png Poltár Banskobystrický kraj Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000184.4700000000184,47 1330 000000000006099.00000000006 099 000000000005632.00000000005 632 -6,66% Poltár, časť Zelené - Evanjelický kostol.jpg
Coa Slovakia Town Dobsina.svg
Dobšiná
Košický kraj Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.160000000068,16 1326 15. stor. 000000000004896.00000000004 896 000000000005639.00000000005 639 +15,81% Budova radnice.jpg
Erb Svaty jur.gif
Svätý Jur
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000142.9600000000142,96 1209 1602 000000000004614.00000000004 614 000000000005700.00000000005 700 +22,56% Panorama Jur3.jpg
Coat of arms of Ilava.png
Ilava
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000223.8700000000223,87 1229 14. stor.(?) 000000000005411.00000000005 411 000000000005440.00000000005 440 +1,37% Ilava.jpg
Gabčíkovo Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000103.6500000000103,65 1102 2016 5 084 000000000005431.00000000005 431 +6,04 Bős106.JPG
Coa Slovakia Town Körmöcbánya.svg
Kremnica
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000123.0200000000123,02 1328 1328 000000000005822.00000000005 822 000000000005306.00000000005 306 -7,97% Kremnica v zime.jpg
Coat of arms of Sládkovičovo.png
Sládkovičovo
Trnavský kraj Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000179.4100000000179,41 1326 000000000006078.00000000006 078 000000000005219.00000000005 219 -13,11% Sládkovičovo 17 Slovakia4.jpg
Coat of arms of Gbely.png Gbely Trnavský kraj Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000085.720000000085,72 1392 000000000005223.00000000005 223 000000000005139.00000000005 139 -1,3% Gbely church.jpg
Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštín-Stráže Trnavský kraj Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000118.5200000000118,52 1294 2001 5 005 000000000004972.00000000004 972 +0,2% Bazilika Šaštín-Stráže 17 Slovakia38.jpg
Coat of arms of Sliač.jpg
Sliač
Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000125.1800000000125,18 1244 1969 000000000004667.00000000004 667 000000000004986.00000000004 986 +6,71% Sliač - pohľad na mesto.jpg
Coat of arms of Brezová pod Bradlom.png
Brezová pod Bradlom
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000117.6700000000117,67 1262 1966 000000000005567.00000000005 567 000000000004834.00000000004 834 -12,5% Slovak Republic - Brezova pod Bradlom (8).JPG
Bojnice Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000248.5900000000248,59 1113 1366 000000000005006.00000000005 006 000000000004952.00000000004 952 -1,44% Bojnice a Prievidza (pohlad zo zamku).jpg
Coat of arms of Medzev.png
Medzev
Košický kraj Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000139.5500000000139,55 1359 000000000003667.00000000003 667 000000000004446.00000000004 446 +20,94% Medzev11Slovakia12.JPG
Strážske CoA.svg
Strážske
Košický kraj Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000173.1500000000173,15 1337 1968 000000000004474.00000000004 474 000000000004289.00000000004 289 -3,13% Strážske 16Slovakia.JPG
Turany Žilinský kraj Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000091.360000000091,36 1319 2016 4 444 000000000004271.00000000004 271 -3,8% Turany01.JPG
Coat of arms of Nováky.png
Nováky
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000219.0800000000219,08 1113 1961 000000000004402.00000000004 402 000000000004226.00000000004 226 -4,25% Nyitranovák templom.JPG
Coat of arms of Trenčianske Teplice.png
Trenčianske Teplice
Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000398.6600000000398,66 1379 000000000004438.00000000004 438 000000000004166.00000000004 166 -5,88% TrencianskieTeplice SK.jpg
Coat of arms of Tisovec.png
Tisovec
Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000033.440000000033,44 1334 16. stor.(?) 000000000004215.00000000004 215 000000000004127.00000000004 127 -1,12% Tisovec, evangelický kostel 02.jpg
Coat of arms of Leopoldov.png
Leopoldov
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000733.4500000000733,45 1664 1712 000000000003999.00000000003 999 000000000004144.00000000004 144 +4,05% Estacao de trem em Leopoldov.jpg
Coat of arms of Giraltovce.png
Giraltovce
Prešovský kraj Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000373.4500000000373,45 1427 000000000004189.00000000004 189 000000000004108.00000000004 108 -0,86% Giraltovce 16 Slovakia9.jpg
SVK Vysoke Tatry COA.svg Vysoké Tatry Prešovský kraj Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.230000000011,23 1209
(1793)
1990 000000000005407.00000000005 407 000000000004042.00000000004 042 -24,73% CalvaryVysokéTatry15Slovakia40.JPG
Coat of arms of Spišské Podhradie.png
Spišské Podhradie
Prešovský kraj Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000160.9100000000160,91 1249 pred 1321 000000000003780.00000000003 780 000000000004013.00000000004 013 +6,51% CulHer14Slovakia328.JPG
Coat of arms of Hanušovce nad Topľou.png
Hanušovce nad Topľou
Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000262.2100000000262,21 1332 000000000003582.00000000003 582 000000000003768.00000000003 768 +5,19% Hanušovce nad Topľou 16Slovakia31.JPG
Čierna nad Tisou Erb.svg Čierna nad Tisou Košický kraj Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000383.4600000000383,46 1828 000000000004645.00000000004 645 000000000003593.00000000003 593 -21,79% Čierná nad Tisou, náměstí Pionýrů.jpg
Coat of arms of Tlmače.png
Tlmače
Nitriansky kraj Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000762.0700000000762,07 1075 1986 000000000004305.00000000004 305 000000000003536.00000000003 536 -17,07% Súbor P4131089.JPG
Spisské Vlachy erb.jpg
Spišské Vlachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000081.900000000081,9 1243 1243 000000000003518.00000000003 518 000000000003457.00000000003 457 -0,26% Spišské Vlachy 16Slovakia9.jpg
Coat of arms of Jelšava.png
Jelšava
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000068.780000000068,78 1243 1966 000000000003287.00000000003 287 000000000003219.00000000003 219 -2,16% Jelšava žst.jpg
Coat of arms of Podolínec.png
Podolínec
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000094.520000000094,52 1244 1412 000000000003173.00000000003 173 000000000003192.00000000003 192 +1,26% Podolínec, Mariánske námestie (4).jpg
Rajecke Teplice Erb.svg
Rajecké Teplice
Žilinský kraj Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000254.6000000000254,6 1376 1989 000000000002677.00000000002 677 000000000003017.00000000003 017 +12,36% Kúpele Rajecké Teplice 18 Slovakia15.jpg
Coat of arms of Spišská Stará Ves.png
Spišská Stará Ves
Prešovský kraj Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000127.9000000000127,9 1309 1399 000000000002355.00000000002 355 000000000002242.00000000002 242 -2,25% Spišská Stará Ves 17 Slovakia34.jpg
Coat of arms of Modrý Kameň.png
Modrý Kameň
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000082.480000000082,48 1290 000000000001434.00000000001 434 000000000001620.00000000001 620 +11,37% Modrý Kameň-Kékkő-view from Castle.JPG
Coat of arms of Dudince.png
Dudince
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000207.4500000000207,45 1284 000000000001500.00000000001 500 000000000001421.00000000001 421 -5,2% Dudince historicka cast.jpg
Mestá k 31. decembru 2016: Red pog.svg krajské mestá Blue pog.svg okresné mestá Green pog.svg ostatné mestá

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Mestá podľa počtu obyvateľov - 2001, 1991, 1980, 1970 (podľa územnej štruktúry v roku 2001) [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2007-04-05, [cit. 2017-04-15]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, [cit. 2019-05-02]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]