Zoznam miest na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok obsahuje zoznam všetkých 141 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov v roku 2019. Zoznam je ale možné zoradiť podľa katastrálnej rozlohy, hustoty osídlenia a ostatných parametrov uvedených v hlavičke tabuľky.

Najmladším slovenským mestom sú Nesvady v okrese Komárno, ktoré štatút mesta získali k 1. januáru 2020.[1][2]

Zoznam[upraviť | upraviť kód]

Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov
2011[3] 2019[4] Zmena
Coat of Arms of Bratislava.svg Bratislava Bratislavský Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001190.57000000001 190,57 907 1291 000000000411228.0000000000411 228 000000000437725.0000000000437 725 +6,44 % 
Coat of Arms of Košice.svg Košice Košický Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001006.51000000001 006,51 1230 1241 000000000240433.0000000000240 433 000000000238593.0000000000238 593 −0,77 % 
Coat of Arms of Prešov.svg Prešov Prešovský Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001256.06000000001 256,06 1247 1299 000000000091782.000000000091 782 000000000088464.000000000088 464 −3,62 % 
Coat of Arms of Žilina.svg Žilina Žilinský Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001008.71000000001 008,71 1208 1321 000000000081494.000000000081 494 000000000080727.000000000080 727 −0,94 % 
Coat of Arms of Banská Bystrica.svg Banská Bystrica Banskobystrický Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000755.3100000000755,31 1255 1255 000000000080003.000000000080 003 000000000078084.000000000078 084 −2,40 % 
Coat of Arms of Nitra.svg Nitra Nitriansky Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000761.6700000000761,67 826 1248 000000000078916.000000000078 916 000000000076533.000000000076 533 −3,02 % 
Coat of Arms of Trnava.svg Trnava Trnavský Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000909.0400000000909,04 1211 1238 000000000066358.000000000066 358 000000000065033.000000000065 033 −2,00 % 
Coat of Arms of Trenčín.svg Trenčín Trenčiansky Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000675.4000000000675,4 1111 1412 000000000055877.000000000055 877 000000000055383.000000000055 383 −0,88 % 
Coat of Arms of Martin.svg Martin Žilinský Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000799.6500000000799,65 1264 1340 000000000057428.000000000057 428 000000000054168.000000000054 168 −5,68 % 
Coat of Arms of Poprad.svg Poprad Prešovský Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000811.8400000000811,84 1256 1923 (?) 000000000052862.000000000052 862 000000000051235.000000000051 235 −3,08 % 
Coat of Arms of Prievidza.svg Prievidza Trenčiansky Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001059.78000000001 059,78 1113 1383 000000000048978.000000000048 978 000000000045634.000000000045 634 −6,83 % 
Zvolen Erb.svg Zvolen Banskobystrický Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000427.0900000000427,09 1135 1238 000000000043318.000000000043 318 000000000042167.000000000042 167 −2,66 % 
Coat of Arms of Považská Bystrica.svg Považská Bystrica Trenčiansky Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000433.6500000000433,65 1316 1384 000000000041241.000000000041 241 000000000039271.000000000039 271 −4,78 % 
Coat of arms of Michalovce.png Michalovce Košický Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000734.2500000000734,25 1244 000000000040027.000000000040 027 000000000038776.000000000038 776 −3,13 % 
Coat of arms of Nové Zámky.png Nové Zámky Nitriansky Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000516.9100000000516,91 1573 000000000039646.000000000039 646 000000000037512.000000000037 512 −5,38 % 
Coa Slovakia Town Igló.svg Spišská Nová Ves Košický Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000555.0800000000555,08 1268 000000000038045.000000000038 045 000000000037007.000000000037 007 −2,73 % 
Coat of arms of Komárno.png Komárno Nitriansky Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000327.1400000000327,14 1075 1265 000000000034349.000000000034 349 000000000033751.000000000033 751 −1,74 % 
Coat of arms of Humenné.png Humenné Prešovský Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001146.84000000001 146,84 1317 pred 1490 000000000035053.000000000035 053 000000000032834.000000000032 834 −6,33 % 
Levice erb.svg Levice Nitriansky Levice 000000000000061.000000000061 000000000000536.6400000000536,64 1156 1428 000000000034844.000000000034 844 000000000032735.000000000032 735 −6,05 % 
Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardejov Prešovský Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000446.1000000000446,1 1241 1376 000000000033696.000000000033 696 000000000032293.000000000032 293 −4,16 % 
Coat of Arms of Liptovský Mikuláš.svg Liptovský Mikuláš Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000442.1600000000442,16 1286 000000000031921.000000000031 921 000000000031000.000000000031 000 −2,89 % 
Coat of Arms of Lučenec.svg Lučenec Banskobystrický Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000580.4400000000580,44 1262 1327 000000000028475.000000000028 475 000000000027739.000000000027 739 −2,58 % 
Coat of Arms of Piešťany.svg Piešťany Trnavský Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000618.4600000000618,46 1113 1945 000000000028268.000000000028 268 000000000027336.000000000027 336 −3,30 % 
Coat of Arms of Ružomberok.svg Ružomberok Žilinský Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000209.5800000000209,58 1233 1318 000000000028400.000000000028 400 000000000026558.000000000026 558 −6,49 % 
Topolcany COA.svg Topoľčany Nitriansky Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000898.6600000000898,66 1173 1271 000000000027177.000000000027 177 000000000024785.000000000024 785 −8,80 % 
Coat of arms of Trebišov.png Trebišov Košický Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000351.3300000000351,33 1204 1439 000000000024401.000000000024 401 000000000024649.000000000024 649 +1,02 % 
Coat of Arms of Čadca.svg Čadca Žilinský Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000421.5700000000421,57 1598 1778 000000000024969.000000000024 969 000000000023941.000000000023 941 −4,12 % 
Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavská Sobota Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000306.2700000000306,27 1268 1278 000000000024640.000000000024 640 000000000023751.000000000023 751 −3,61 % 
Coat of Arms of Dubnica nad Váhom.svg Dubnica nad Váhom Trenčiansky Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000479.2400000000479,24 1193 000000000025305.000000000025 305 000000000023550.000000000023 550 −6,94 % 
Coat of Arms of Pezinok.svg Pezinok Bratislavský Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000316.5800000000316,58 1208 1647 000000000021179.000000000021 179 000000000023034.000000000023 034 +8,76 % 
Coat of Arms of Dunajská Streda.svg Dunajská Streda Trnavský Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000721.2700000000721,27 1254 1429 000000000022477.000000000022 477 000000000022684.000000000022 684 +0,92 % 
Coat of Arms of Partizánske.svg Partizánske Trenčiansky Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000000998.1600000000998,16 1260 1938 000000000024115.000000000024 115 000000000022269.000000000022 269 −7,65 % 
Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000647.4100000000647,41 1270 1363 000000000023250.000000000023 250 000000000022245.000000000022 245 −4,32 % 
Coat of arms of Šaľa.png Šaľa Nitriansky Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000482.3000000000482,3 1002 1536 000000000023554.000000000023 554 000000000021689.000000000021 689 −7,92 % 
Hlohovec CoA.svg Hlohovec Trnavský Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000332.2100000000332,21 1113 1362 000000000022701.000000000022 701 000000000021301.000000000021 301 −6,17 % 
Coa Slovakia Town Brezno.svg Brezno Banskobystrický Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000171.2800000000171,28 1265 1380 000000000021894.000000000021 894 000000000020889.000000000020 889 −4,59 % 
Coat of arms of Senica.png Senica Trnavský Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000403.4400000000403,44 1217 1396 000000000020255.000000000020 255 000000000020289.000000000020 289 +0,17 % 
Coat of arms of Snina.png Snina Prešovský Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000403.4400000000403,44 1317 000000000020723.000000000020 723 000000000020289.000000000020 289 −2,09 % 
Coat of arms of Nové Mesto nad Váhom.png Nové Mesto nad Váhom Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000616.0500000000616,05 1253 1550 000000000020415.000000000020 415 000000000020071.000000000020 071 −1,69 % 
Coat of Arms of Senec.svg Senec Bratislavský Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000515.7100000000515,71 1251 1439 000000000017050.000000000017 050 000000000019963.000000000019 963 +17,09 % 
Coa Slovakia Town Rožňava.svg Rožňava Košický Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000417.4700000000417,47 1230 1382 000000000019706.000000000019 706 000000000019045.000000000019 045 −3,35 % 
Coa Slovakia Town Garamszentkereszt.svg Žiar nad Hronom Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000482.2700000000482,27 1075 1246 000000000019883.000000000019 883 000000000018852.000000000018 852 −5,19 % 
Coat of Arms of Dolný Kubín.svg Dolný Kubín Žilinský Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000339.0600000000339,06 1235 1633 000000000019633.000000000019 633 000000000018665.000000000018 665 −4,93 % 
Coat of Arms of Bánovce nad Bebravou.svg Bánovce nad Bebravou Trenčiansky Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000668.5500000000668,55 1232 1376 000000000019564.000000000019 564 000000000017750.000000000017 750 −9,27 % 
Coat of Arms of Púchov.svg Púchov Trenčiansky Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000423.1600000000423,16 1243 000000000018168.000000000018 168 000000000017561.000000000017 561 −3,34 % 
Coat of Arms of Malacky.svg Malacky Bratislavský Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000642.8800000000642,88 1206 1573 000000000017051.000000000017 051 000000000017467.000000000017 467 +2,44 % 
Coat of Arms of Handlová.svg Handlová Trenčiansky Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000197.4300000000197,43 1254 1839 000000000017766.000000000017 766 000000000016890.000000000016 890 −4,93 % 
Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Prešovský Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000658.3200000000658,32 1251 1269 000000000016832.000000000016 832 000000000016346.000000000016 346 −2,89 % 
Coat of arms of Stará Ľubovňa.png Stará Ľubovňa Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000530.2700000000530,27 1292 1364 000000000016341.000000000016 341 000000000016327.000000000016 327 −0,09 % 
Coat of arms of Sereď.png Sereď Trnavský Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000507.1900000000507,19 1313 000000000016235.000000000016 235 000000000015444.000000000015 444 −4,87 % 
Coa Slovakia Town Szakolca.svg Skalica Trnavský Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000250.3200000000250,32 1217 1372 000000000014441.000000000014 441 000000000015022.000000000015 022 +4,02 % 
Coat of arms of Galanta.png Galanta Trnavský Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000442.0500000000442,05 1237 000000000015138.000000000015 138 000000000014990.000000000014 990 −0,98 % 
Coat of arms of Kysucké Nové Mesto.png Kysucké Nové Mesto Žilinský Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000566.1900000000566,19 1254 1325 000000000015699.000000000015 699 000000000014953.000000000014 953 −4,75 % 
Coat of arms of Levoča.png Levoča Prešovský Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000128.2700000000128,27 1249 1317 000000000014830.000000000014 830 000000000014722.000000000014 722 −0,73 % 
Coat of arms of Detva.svg Detva Banskobystrický Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000213.6100000000213,61 1638 1811 000000000015046.000000000015 046 000000000014545.000000000014 545 −3,33 % 
Coat of Arms of Šamorín.svg Šamorín Trnavský Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000301.0100000000301,01 1287 1405 000000000012726.000000000012 726 000000000013350.000000000013 350 +4,90 % 
Sabinov.jpg Sabinov Prešovský Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000542.9700000000542,97 1248 1299 000000000012710.000000000012 710 000000000012700.000000000012 700 −0,08 % 
Coat of Arms of Stupava.svg Stupava Bratislavský Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000179.3800000000179,38 1269 000000000009282.00000000009 282 000000000012108.000000000012 108 +30,45 % 
Coat of Arms of Revuca.png Revúca Banskobystrický Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000307.4100000000307,41 1243 1557 000000000012828.000000000012 828 000000000011949.000000000011 949 −6,85 % 
Coat of arms of Veľký Krtíš.png Veľký Krtíš Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000782.1000000000782,1 1245 000000000012999.000000000012 999 000000000011755.000000000011 755 −9,57 % 
Coat of Arms of Myjava.svg Myjava Trenčiansky Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000237.2100000000237,21 1262 000000000012330.000000000012 330 000000000011514.000000000011 514 −6,62 % 
Coat of Arms of Zlate Moravce.png Zlaté Moravce Nitriansky Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000418.9700000000418,97 1113 000000000012337.000000000012 337 000000000011375.000000000011 375 −7,80 % 
Coat of arms of Bytča.png Bytča Žilinský Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000263.2200000000263,22 1234 1378 000000000011318.000000000011 318 000000000011363.000000000011 363 +0,40 % 
Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvou Košický Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000571.9300000000571,93 1255 1345 000000000011068.000000000011 068 000000000011307.000000000011 307 +2,16 % 
Coat of arms of Holíč.png Holíč Trnavský Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000320.6700000000320,67 1205 000000000011255.000000000011 255 000000000011156.000000000011 156 −0,88 % 
Coat of Arms of Nová Dubnica.svg Nová Dubnica Trenčiansky Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000981.3300000000981,33 1555 1960 000000000011466.000000000011 466 000000000011040.000000000011 040 −3,72 % 
Coa Slovakia Town Felsővízköz.svg Svidník Prešovský Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000532.2800000000532,28 1355 1944 000000000011721.000000000011 721 000000000010752.000000000010 752 −8,27 % 
Coat of arms of Kolárovo.svg Kolárovo Nitriansky Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000099.100000000099,1 1268 1551 000000000010696.000000000010 696 000000000010586.000000000010 586 −1,03 % 
Coa Slovakia Town Fülek.svg Fiľakovo Banskobystrický Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000653.1500000000653,15 1246 1423 000000000010817.000000000010 817 000000000010568.000000000010 568 −2,30 % 
Erb stropkov.svg Stropkov Prešovský Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000423.1000000000423,1 1245 000000000010940.000000000010 940 000000000010438.000000000010 438 −4,59 % 
Coat of arms of Štúrovo.svg Štúrovo Nitriansky Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000757.8900000000757,89 1075 000000000010919.000000000010 919 000000000010186.000000000010 186 −6,71 % 
Coa Slovakia Town Selmecbánya.svg Banská Štiavnica Banskobystrický Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000214.0400000000214,04 1156 1238 000000000010409.000000000010 409 000000000010004.000000000010 004 −3,89 % 
Coa Slovakia Town Šurany.svg Šurany Nitriansky Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000161.4900000000161,49 1138 1832 000000000010177.000000000010 177 000000000009659.00000000009 659 −5,09 % 
Coat of Arms of Tvrdošín.svg Tvrdošín Žilinský Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000162.7100000000162,71 1111 1369 000000000009355.00000000009 355 000000000009201.00000000009 201 −1,65 % 
Coat of Arms of Modra.svg Modra Bratislavský Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000182.3100000000182,31 1158 1607 000000000008751.00000000008 751 000000000009046.00000000009 046 +3,37 % 
Coa Slovakia Town Nagykapos.svg Veľké Kapušany Košický Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000299.1900000000299,19 1211 1430 000000000009406.00000000009 406 000000000008862.00000000008 862 −5,78 % 
Coat of arms of Stará Turá.png Stará Turá Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000172.0500000000172,05 1392 1467 000000000009404.00000000009 404 000000000008764.00000000008 764 −6,81 % 
Coat of arms of Krompachy.png Krompachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000379.3800000000379,38 1246 1602 000000000008758.00000000008 758 000000000008684.00000000008 684 −0,84 % 
Coat of arms of Veľký Meder.png Veľký Meder Trnavský Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000155.0300000000155,03 1268 1466 000000000008859.00000000008 859 000000000008612.00000000008 612 −2,79 % 
Coat of arms of Vráble.png Vráble Nitriansky Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000223.2100000000223,21 1265 000000000008970.00000000008 970 000000000008551.00000000008 551 −4,67 % 
Secovce Coat of Arms.svg Sečovce Košický Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000261.5400000000261,54 1245 1414 000000000008236.00000000008 236 000000000008542.00000000008 542 +3,72 % 
Coat of Arms of Svit.svg Svit Prešovský Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001760.67000000001 760,67 1934 1962 000000000007608.00000000007 608 000000000007923.00000000007 923 +4,14 % 
Coat of arms of Krupina.png Krupina Banskobystrický Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000089.230000000089,23 1135 1238 000000000008046.00000000008 046 000000000007912.00000000007 912 −1,67 % 
Coat of Arms of Námestovo.svg Námestovo Žilinský Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000175.1200000000175,12 1558 1776 000000000007936.00000000007 936 000000000007784.00000000007 784 −1,92 % 
Coat of Arms of Vrútky.svg Vrútky Žilinský Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000415.2200000000415,22 1255 1990 000000000007539.00000000007 539 000000000007748.00000000007 748 +2,77 % 
Coat of Arms of Turzovka.svg Turzovka Žilinský Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000215.2700000000215,27 1580 1873 000000000007802.00000000007 802 000000000007515.00000000007 515 −3,68 % 
Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kráľovský Chlmec Košický Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000311.8900000000311,89 1214 1561 000000000007698.00000000007 698 000000000007426.00000000007 426 −3,53 % 
Coat of arms of Hriňová.png Hriňová Banskobystrický Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000058.620000000058,62 1863 1989 000000000007814.00000000007 814 000000000007415.00000000007 415 −5,11 % 
Coa Slovakia Town Nyustya.svg Hnúšťa Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000108.9100000000108,91 1334 1960 000000000007781.00000000007 781 000000000007411.00000000007 411 −4,76 % 
COA of Hurbanovo.svg Hurbanovo Nitriansky Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000123.4100000000123,41 1329 000000000007751.00000000007 751 000000000007397.00000000007 397 −4,57 % 
Coat of Arms of Liptovský Hrádok.svg Liptovský Hrádok Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000403.7700000000403,77 1341 000000000007601.00000000007 601 000000000007397.00000000007 397 −2,68 % 
Coat of Arms of Trstená.svg Trstená Žilinský Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000089.170000000089,17 1371 1371 000000000007482.00000000007 482 000000000007360.00000000007 360 −1,63 % 
Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nová Baňa Banskobystrický Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000119.3900000000119,39 1337 1345 000000000007551.00000000007 551 000000000007314.00000000007 314 −3,14 % 
Coa Slovakia Town Ipolyság.svg Šahy Nitriansky Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000168.9400000000168,94 1237 000000000007624.00000000007 624 000000000007219.00000000007 219 −5,31 % 
SL Tornal'a COA.svg Tornaľa Banskobystrický Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000123.1600000000123,16 1245 1513 (?) 000000000007509.00000000007 509 000000000007114.00000000007 114 −5,26 % 
Coat of arms, Krásno nad Kysucou, Slovakia.gif Krásno nad Kysucou Žilinský Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000244.8300000000244,83 1325 2001 000000000006920.00000000006 920 000000000006799.00000000006 799 −1,75 % 
Coat of arms of Želiezovce.png Želiezovce Nitriansky Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000119.3600000000119,36 1274 000000000007186.00000000007 186 000000000006746.00000000006 746 −6,12 % 
Coat of arms of Spišská Belá.png Spišská Belá Prešovský Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000198.3800000000198,38 1263 1965 000000000006387.00000000006 387 000000000006733.00000000006 733 +5,42 % 
Coat of arms of Lipany.png Lipany Prešovský Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000517.1500000000517,15 1328 16. stor. 000000000006427.00000000006 427 000000000006542.00000000006 542 +1,79 % 
Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Prešovský Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000137.5500000000137,55 1543 000000000006809.00000000006 809 000000000006531.00000000006 531 −4,08 % 
Coat of arms of Veľký Šariš.png Veľký Šariš Prešovský Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000249.7500000000249,75 1217 000000000005292.00000000005 292 000000000006426.00000000006 426 +21,43 % 
Coat of arms of Nemšová.png Nemšová Trenčiansky Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000191.8100000000191,81 1242 000000000006274.00000000006 274 000000000006414.00000000006 414 +2,23 % 
Coat of arms of Sobrance.png Sobrance Košický Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000594.1900000000594,19 1334 1351 000000000005981.00000000005 981 000000000006346.00000000006 346 +6,10 % 
Coat of Arms of Turčianske Teplice.svg Turčianske Teplice Žilinský Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000189.0700000000189,07 1281 000000000006694.00000000006 694 000000000006330.00000000006 330 −5,44 % 
Coa Slovakia Town Zsarnóca.svg Žarnovica Banskobystrický Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000202.9600000000202,96 1332 000000000006490.00000000006 490 000000000006170.00000000006 170 −4,93 % 
Coat of arms of Gelnica.svg Gelnica Košický Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000104.8900000000104,89 1246 1264 000000000006202.00000000006 202 000000000006047.00000000006 047 −2,50 % 
Coat of arms of Vrbové.png Vrbové Trnavský Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000422.8300000000422,83 1332 1437 000000000006263.00000000006 263 000000000005907.00000000005 907 −5,68 % 
Coat of arms of Rajec.png Rajec Žilinský Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000183.9500000000183,95 1193 000000000005860.00000000005 860 000000000005787.00000000005 787 −1,25 % 
Coat of Arms of Svätý Jur.svg Svätý Jur Bratislavský Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000143.5700000000143,57 1209 1602 000000000005141.00000000005 141 000000000005724.00000000005 724 +11,34 % 
Coa Slovakia Town Dobsina.svg Dobšiná Košický Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.720000000068,72 1326 15. stor. 000000000005702.00000000005 702 000000000005685.00000000005 685 −0,30 % 
Coat of arms of Poltár.png Poltár Banskobystrický Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000182.9000000000182,9 1330 000000000005826.00000000005 826 000000000005584.00000000005 584 −4,15 % 
Coat of arms of Gabčíkovo.svg Gabčíkovo Trnavský Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000104.4500000000104,45 1102 2016 000000000005361.00000000005 361 000000000005473.00000000005 473 +2,09 % 
Coat of Arms of Ilava.svg Ilava Trenčiansky Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000224.8600000000224,86 1229 14. stor. (?) 000000000005391.00000000005 391 000000000005464.00000000005 464 +1,35 % 
Coa Slovakia Town Körmöcbánya.svg Kremnica Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000121.9100000000121,91 1328 1328 000000000005601.00000000005 601 000000000005258.00000000005 258 −6,12 % 
Coat of arms of Sládkovičovo.png Sládkovičovo Trnavský Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000179.0600000000179,06 1326 000000000005209.00000000005 209 000000000005209.00000000005 209 0,00 % 
Coat of arms of Gbely.png Gbely Trnavský Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000084.620000000084,62 1392 000000000005205.00000000005 205 000000000005073.00000000005 073 −2,54 % 
Naszvad.svg Nesvady Nitriansky Komárno 000000000000057.860000000057,86 000000000000087.260000000087,26 1269 2020 000000000005068.00000000005 068 000000000005049.00000000005 049 −0,37 % 
Coat of Arms of Bojnice.svg Bojnice Trenčiansky Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000250.6000000000250,6 1113 1366 000000000004992.00000000004 992 000000000004992.00000000004 992 0,00 % 
Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštín-Stráže Trnavský Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000118.3600000000118,36 1294 2001 000000000005107.00000000005 107 000000000004965.00000000004 965 −2,78 % 
Coat of arms of Sliač.jpg Sliač Banskobystrický Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000124.5000000000124,5 1244 1969 000000000005117.00000000005 117 000000000004959.00000000004 959 −3,09 % 
Coat of Arms of Brezová pod Bradlom.svg Brezová pod Bradlom Trenčiansky Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000116.0700000000116,07 1262 1966 000000000005110.00000000005 110 000000000004768.00000000004 768 −6,69 % 
Metzenseifen Coat of Arms.svg Medzev Košický Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000140.6800000000140,68 1359 000000000004261.00000000004 261 000000000004482.00000000004 482 +5,19 % 
Coat of Arms of Turany.svg Turany Žilinský Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000091.510000000091,51 1319 2016 000000000004395.00000000004 395 000000000004278.00000000004 278 −2,66 % 
Strážske CoA.svg Strážske Košický Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000171.5800000000171,58 1337 1968 000000000004416.00000000004 416 000000000004250.00000000004 250 −3,76 % 
Coat of arms of Nováky.png Nováky Trenčiansky Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000217.8800000000217,88 1113 1961 000000000004269.00000000004 269 000000000004203.00000000004 203 −1,55 % 
Coat of arms of Trenčianske Teplice.png Trenčianske Teplice Trenčiansky Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000398.2800000000398,28 1379 000000000004197.00000000004 197 000000000004162.00000000004 162 −0,83 % 
Coat of arms of Leopoldov.png Leopoldov Trnavský Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000725.1300000000725,13 1664 1712 000000000004162.00000000004 162 000000000004097.00000000004 097 −1,56 % 
Coat of arms of Giraltovce.png Giraltovce Prešovský Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000371.7300000000371,73 1427 000000000004188.00000000004 188 000000000004089.00000000004 089 −2,36 % 
Coat of arms of Tisovec.png Tisovec Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000033.110000000033,11 1334 16. stor. (?) 000000000004306.00000000004 306 000000000004087.00000000004 087 −5,09 % 
Coat of Arms of Vysoké Tatry.svg Vysoké Tatry Prešovský Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.140000000011,14 1209 (1793) 1990 000000000004250.00000000004 250 000000000004009.00000000004 009 −5,67 % 
Coat of arms of Spišské Podhradie.png Spišské Podhradie Prešovský Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000159.7800000000159,78 1249 pred 1321 000000000004078.00000000004 078 000000000003985.00000000003 985 −2,28 % 
Coat of arms of Hanušovce nad Topľou.png Hanušovce nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000263.1900000000263,19 1332 000000000003741.00000000003 741 000000000003782.00000000003 782 +1,10 % 
Čierna nad Tisou Erb.svg Čierna nad Tisou Košický Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000386.2300000000386,23 1828 000000000003885.00000000003 885 000000000003619.00000000003 619 −6,85 % 
Coat of arms of Tlmače.png Tlmače Nitriansky Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000758.6200000000758,62 1075 1986 000000000003823.00000000003 823 000000000003520.00000000003 520 −7,93 % 
Coat of arms of Spišské Vlachy.png Spišské Vlachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000081.950000000081,95 1243 1243 000000000003610.00000000003 610 000000000003459.00000000003 459 −4,18 % 
Coat of arms of Jelšava.png Jelšava Banskobystrický Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000070.280000000070,28 1243 1966 000000000003229.00000000003 229 000000000003289.00000000003 289 +1,86 % 
Coat of arms of Podolínec.png Podolínec Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000093.430000000093,43 1244 1412 000000000003257.00000000003 257 000000000003155.00000000003 155 −3,13 % 
Rajecke Teplice Erb.svg Rajecké Teplice Žilinský Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000255.1100000000255,11 1376 1989 000000000002833.00000000002 833 000000000003023.00000000003 023 +6,71 % 
Coa Slovakia Town Spišská Stará Ves.svg Spišská Stará Ves Prešovský Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000127.2100000000127,21 1309 1399 000000000002264.00000000002 264 000000000002230.00000000002 230 −1,50 % 
Coat of arms of Modrý Kameň.png Modrý Kameň Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000082.690000000082,69 1290 000000000001555.00000000001 555 000000000001624.00000000001 624 +4,44 % 
Coat of arms of Dudince.png Dudince Banskobystrický Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000203.6500000000203,65 1284 000000000001475.00000000001 475 000000000001395.00000000001 395 −5,42 % 

Mapa[upraviť | upraviť kód]

Mestá k 1. januáru 2020: Red pog.svg krajské mestá Blue pog.svg okresné mestá Green pog.svg ostatné mestá

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. TASR. Z obce Nesvady by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2019-09-25. Dostupné online [cit. 2019-10-21].
  2. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky č. 357/2019 Z. z. k návrhu na vyhlásenie obce Nesvady za mesto [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2019-10-15, [cit. 2020-02-11]. Dostupné online.
  3. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2011 [online]. Bratislava : ŠÚ SR, [cit. 2020-10-05]. Dostupné online.
  4. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, rev. 2020-03-12, [cit. 2020-03-15]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]