Zoznam miest na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok obsahuje úplný zoznam 140 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov, katastrálnej rozlohy a hustoty obyvateľov. Na Slovensku je 39 miest ktoré majú nad 20 000 obyvateľov.

Poradie Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
osídlenia
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov Fotografia
2001[1] 2017
(31. 12. 2017)[2]
1. Coat of Arms of Bratislava.svg Bratislava Bratislavský kraj Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001168.37000000001 168,37 907 1291 000000000428672.0000000000428 672 000000000429564.0000000000429 564 Bratislava Panorama R01.jpg
2. Coat of arms of Košice.png Košice Košický kraj Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001008.63000000001 008,63 1230 1241 000000000236093.0000000000236 093 000000000239095.0000000000239 095 Kosice (Slovakia) - Main Street 5.jpg
3. CoA Prešov.svg Prešov Prešovský kraj Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001265.63000000001 265,63 1247 1299 000000000092786.000000000092 786 000000000089138.000000000089 138 Presov-Rue principale-3.jpg
4. Žilina Erb.svg Žilina Žilinský kraj Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001011.85000000001 011,85 1208 1321 000000000085400.000000000085 400 000000000080978.000000000080 978 Zilina-namestie ahlinku.jpg
5. Banska Bystrica Erb.svg Banská Bystrica Banskobystrický kraj Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000759.1800000000759,18 1255 1255 000000000083056.000000000083 056 000000000078484.000000000078 484 Banska Bystrica SNP Square.jpg
6. Nitra CoA.svg Nitra Nitriansky kraj Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000766.8000000000766,8 826 1248 000000000087285.000000000087 285 000000000077048.000000000077 048 Nitra - Panorama 01.JPG
7. Coa Slovakia Town Nagyszombat.svg Trnava Trnavský kraj Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000913.9200000000913,92 1211 1238 000000000070286.000000000070 286 000000000065382.000000000065 382 Trnava - panoramio (6).jpg
8. Coat of arms of Trenčin.png Trenčín Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000677.2800000000677,28 1111 1412 000000000057854.000000000057 854 000000000055537.000000000055 537 Trenčín, pamiatky z mosta 3.jpg
9. Martin, Slovakia (coat of arms).png Martin Žilinský kraj Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000811.6000000000811,6 1264 1340 000000000060133.000000000060 133 000000000054978.000000000054 978 Martin-13.jpg
10. Poprad CoA - new version.svg Poprad Prešovský kraj Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000815.8100000000815,81 1256 1923(?) 000000000056157.000000000056 157 000000000051486.000000000051 486 Square of Poprad 2.jpg
11. Coat of arms of Prievidza.png Prievidza Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001077.75000000001 077,75 1113 1383 000000000053097.000000000053 097 000000000046408.000000000046 408 Prievidza (Priwitz, Privigye) - pomník padlým v SNP.JPG
12. Zvolen Erb.svg Zvolen Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000430.2200000000430,22 1135 1238 000000000043789.000000000043 789 000000000042476.000000000042 476 Zvolen (Zólyom, Altsohl) - city center.jpg
13. Povazska Bystrica Erb.svg Považská Bystrica Trenčiansky kraj Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000439.9000000000439,9 1316 1384 000000000042773.000000000042 773 000000000039837.000000000039 837 Povazska bystrica2.jpg
14. Coat of arms of Michalovce.png Michalovce Košický kraj Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000741.3600000000741,36 1244 000000000039948.000000000039 948 000000000039151.000000000039 151 Slovakia Town Michalovce 2.jpg
15. Coat of arms of Nové Zámky.png Nové Zámky Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000526.0000000000526 1573 000000000042262.000000000042 262 000000000038172.000000000038 172 NZ namestie.jpg
16. Coa Slovakia Town Igló.svg Spišská Nová Ves Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000559.8600000000559,86 1268 000000000039193.000000000039 193 000000000037326.000000000037 326 Spisska nova ves...reduta.jpg
17. Coat of arms of Komárno.png Komárno Nitriansky kraj Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000331.1000000000331,1 1075 1265 000000000037366.000000000037 366 000000000034160.000000000034 160 Komarno city centre.JPG
18. Coat of arms of Humenné.png Humenné Prešovský kraj Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001168.04000000001 168,04 1317 pred 1490 000000000035157.000000000035 157 000000000033441.000000000033 441 Humenné, Námestie slobody 2.jpg
19.
Levice erb.svg
Levice
Nitriansky kraj Levice 000000000000061.000000000061 000000000000546.4300000000546,43 1156 1428 000000000036538.000000000036 538 000000000033332.000000000033 332 Levice.jpg
20. Coa Slovakia Town Bártfa.svg Bardejov Prešovský kraj Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000450.1600000000450,16 1241 1376 000000000033247.000000000033 247 000000000032587.000000000032 587 Bardejov10Slovakia6.JPG
21.
SK Liptovský Mikuláš COA.svg
Liptovský Mikuláš
Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000447.0800000000447,08 1286 000000000033007.000000000033 007 000000000031345.000000000031 345 Liptovský Mikuláš - pedestrian zone.JPG
22.
Coat of arms of Lučenec.png
Lučenec
Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000585.7100000000585,71 1262 1327 000000000028332.000000000028 332 000000000027991.000000000027 991 Lucenec Panorama3.jpg
23.
Coat of arms of Piešťany.png
Piešťany
Trnavský kraj Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000625.9300000000625,93 1113 000000000030606.000000000030 606 000000000027666.000000000027 666 Fontána - panoramio (3).jpg
24.
Ružomberok Erb.svg
Ružomberok
Žilinský kraj Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000211.9200000000211,92 1233 1318 000000000030417.000000000030 417 000000000026854.000000000026 854 Papieren ruzomberok.jpg
25.
Topolcany COA.svg
Topoľčany
Nitriansky kraj Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000924.2900000000924,29 1173 1271 000000000028968.000000000028 968 000000000025492.000000000025 492 Topolcany (20).jpg
26.
Coat of arms of Trebišov.png
Trebišov
Košický kraj Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000350.4400000000350,44 1204 1439 000000000022342.000000000022 342 000000000024587.000000000024 587 Trebisov vlastivedne muzeum.jpg
27.
Coat of arms of Čadca.png
Čadca
Žilinský kraj Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000428.1600000000428,16 1598 1778 000000000026699.000000000026 699 000000000024315.000000000024 315 Čadca - city center.jpg
28.
Dubnica nad Váhom - erb.svg
Dubnica nad Váhom
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000489.7800000000489,78 1193 000000000025995.000000000025 995 000000000024068.000000000024 068 Mestsky urad Dubnica nad Vahom - panoramio.jpg
29. Coa Slovakia Town Rimavská Sobota.svg Rimavská Sobota Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000309.6100000000309,61 1268 1278 000000000025088.000000000025 088 000000000024010.000000000024 010 RimSobota 2.jpg
30.
Partizanske CoA SK.gif
Partizánske
Trenčiansky kraj Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000001015.37000000001 015,37 1260 1938 000000000024907.000000000024 907 000000000022653.000000000022 653 Námestie SNP v Partizánskom 2015 cez noc.JPG
31. Coat of arms of Vranov nad Topľou.png Vranov nad Topľou Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000657.4200000000657,42 1270 1363 000000000022985.000000000022 985 000000000022589.000000000022 589 Vranov nad Topľou.jpg
32.
Dunajská Streda - erb.svg
Dunajská Streda
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000719.9700000000719,97 1254 1429 000000000023519.000000000023 519 000000000022643.000000000022 643 Dunajská Streda 2.jpg
33.
Pezinok-erb.gif
Pezinok
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000314.2000000000314,2 1208 1647 000000000021082.000000000021 082 000000000022861.000000000022 861 Pezinok-Slovakia - panoramio (2).jpg
34.
Coat of arms of Šaľa.png
Šaľa
Nitriansky kraj Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000494.0800000000494,08 1002 1536 000000000024564.000000000024 564 000000000022219.000000000022 219 Vágsellye központ.JPG
35.
Hlohovec CoA.svg
Hlohovec
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000338.6600000000338,66 1113 1362 000000000023729.000000000023 729 000000000021715.000000000021 715 Hlohovec panorama.JPG
36.
Coa Slovakia Town Brezno.svg
Brezno
Banskobystrický kraj Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000172.8600000000172,86 1265 1380 000000000022875.000000000022 875 000000000021082.000000000021 082 Brezno1.JPG
37.
Coat of arms of Senica.png
Senica
Trnavský kraj Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.4900000000404,49 1217 1396 000000000021253.000000000021 253 000000000020342.000000000020 342 Senica square.jpg
38.
Coat of arms of Snina.png
Snina
Prešovský kraj Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000404.4900000000404,49 1317 000000000021325.000000000021 325 000000000020342.000000000020 342 Snina.panorama.2.JPG
39.
Coat of arms of Nové Mesto nad Váhom.png
Nové Mesto nad Váhom
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000615.9000000000615,9 1253 1550 000000000021327.000000000021 327 000000000020066.000000000020 066 Nové Mesto nad Váhom, kostol, Slovensko.jpg
40.
Coat of arms of Žiar nad Hronom.png
Žiar nad Hronom
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000490.8700000000490,87 1075 1246 000000000019945.000000000019 945 000000000019188.000000000019 188 NamZH07.JPG
41.
Coat of arms of Rožňava.png
Rožňava
Košický kraj Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000420.6500000000420,65 1230 1382 000000000019261.000000000019 261 000000000019190.000000000019 190 Bskaly 6.jpg
42. Coat of arms of Senec.png Senec Bratislavský kraj Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000501.4200000000501,42 1251 1439 000000000014673.000000000014 673 000000000019410.000000000019 410 Senec6.jpg
43. Coat of arms of Dolný Kubín.png Dolný Kubín Žilinský kraj Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000343.4200000000343,42 1235 1633 000000000019948.000000000019 948 000000000018905.000000000018 905 DolnyKubinMainstreet2.JPG
44. Coa Slovakia Town Bán.svg Bánovce nad Bebravou Trenčiansky kraj Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000691.1500000000691,15 1232 1376 000000000020901.000000000020 901 000000000018350.000000000018 350 Banovce kostol.jpg
45.
Puchov znak.jpg
Púchov
Trenčiansky kraj Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000429.1600000000429,16 1243 000000000018833.000000000018 833 000000000017810.000000000017 810 Puchov Muzeum.jpg
46.
Coat of arms of Malacky.png
Malacky
Bratislavský kraj Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000641.5200000000641,52 1206 1573 000000000017773.000000000017 773 000000000017430.000000000017 430 Slovakia malacky mainstreet.jpg
47.
Coat of arms of Handlová.svg
Handlová
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000200.1100000000200,11 1254 1839 000000000018018.000000000018 018 000000000017119.000000000017 119 Handlová - panoramio.jpg
48. Coa Slovakia Town Kežmarok.svg Kežmarok Prešovský kraj Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000663.7500000000663,75 1251 1269 000000000017383.000000000017 383 000000000016481.000000000016 481 Kežmarok z Kamennej bane.jpg
49.
Coat of arms of Stará Ľubovňa.png
Stará Ľubovňa
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000530.9500000000530,95 1292 1364 000000000016227.000000000016 227 000000000016348.000000000016 348 StaraLubovna.mainsquare.JPG
50.
Sered-erb.gif
Sereď
Trnavský kraj Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000516.4500000000516,45 1313 000000000017406.000000000017 406 000000000015726.000000000015 726 Sered.JPG
Coat of arms of Kysucké Nové Mesto.png
Kysucké Nové Mesto
Žilinský kraj Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000572.9600000000572,96 1254 1325 000000000016558.000000000016 558 000000000015132.000000000015 132 Kysucke nove mesto-namestie slobody.jpg
Coat of arms of Galanta.png Galanta Trnavský kraj Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000443.2000000000443,2 1237 000000000016365.000000000016 365 000000000015029.000000000015 029 Galanta by night.jpg
Coat of arms of Skalica.png
Skalica
Trnavský kraj Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000249.4100000000249,41 1217 1372 000000000015013.000000000015 013 000000000014967.000000000014 967 View by airplane above skalica.JPG
Coat of arms of Detva.svg
Detva
Banskobystrický kraj Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000216.6400000000216,64 1638 1811 000000000015122.000000000015 122 000000000014751.000000000014 751 Detva pod Poľanou - panoramio.jpg
Coat of arms of Levoča.png
Levoča
Prešovský kraj Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000128.9800000000128,98 1249 1317 000000000014366.000000000014 366 000000000014803.000000000014 803 Views Levoča16Slovakia.jpg
Coat of arms of Šamorín.jpg Šamorín Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000300.4300000000300,43 1287 1405 000000000012143.000000000012 143 000000000013324.000000000013 324 Šamorín 05 01.jpg
Sabinov.jpg
Sabinov
Prešovský kraj Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000542.9700000000542,97 1248 1299 000000000012290.000000000012 290 000000000012700.000000000012 700 Slovakia Sabinov 34.jpg
Coat of Arms of Revuca.png Revúca Banskobystrický kraj Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000315.1300000000315,13 1243 1557 000000000013466.000000000013 466 000000000012249.000000000012 249 Revúca-Budova 1.slov.gymnázium, Muránska ulica č.18.jpg
Coat of arms of Veľký Krtíš.png
Veľký Krtíš
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000806.0500000000806,05 1245 000000000014013.000000000014 013 000000000012115.000000000012 115 Veľký Krtíš - Evanjelický kostol a fara.jpg
Coat of arms of Myjava.png
Myjava
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000241.2000000000241,2 1262 000000000013142.000000000013 142 000000000011708.000000000011 708 Mestomyjava.jpg
Coat of Arms of Zlate Moravce.png
Zlaté Moravce
Nitriansky kraj Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000426.6300000000426,63 1113 000000000015618.000000000015 618 000000000011583.000000000011 583 Zlate Moravce (6).jpg
Coat of arms of Bytča.png Bytča Žilinský kraj Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000263.1900000000263,19 1234 1378 000000000011550.000000000011 550 000000000011362.000000000011 362 Bytča - panoramio.jpg
Coat of arms of Moldava nad Bodvou.png Moldava nad Bodvou Košický kraj Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000573.7000000000573,7 1255 1345 000000000009525.00000000009 525 000000000011342.000000000011 342 Moldava nad Bodvou, kostol reformovanej cirkvi.jpg
Coa Slovakia Town Felsővízköz.svg Svidník Prešovský kraj Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000549.3100000000549,31 1355 1944 000000000012428.000000000012 428 000000000011096.000000000011 096 Svidnik hlavne namestie.JPG
Holíč Trnavský kraj Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000321.1000000000321,1 1205 000000000011416.000000000011 416 000000000011171.000000000011 171 Holic st martin square 4.jpg
Nova Dubnica Erb.svg
Nová Dubnica
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000989.6900000000989,69 1555 1960 000000000012358.000000000012 358 000000000011134.000000000011 134 EVPÚ.JPG
Stupava Bratislavský kraj Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000169.9400000000169,94 1269 000000000008063.00000000008 063 000000000011471.000000000011 471 Panorama stupavy.jpg
Coat of arms of Fiľakovo.png Fiľakovo Banskobystrický kraj Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000658.4700000000658,47 1246 1423 000000000010198.000000000010 198 000000000010654.000000000010 654 Fiľakovo, square.jpg
Erb stropkov.svg Stropkov Prešovský kraj Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000431.8600000000431,86 1245 000000000010874.000000000010 874 000000000010654.000000000010 654 Stropkov.jpg
Coat of arms of Kolárovo.png
Kolárovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000098.730000000098,73 1268 1551 000000000010823.000000000010 823 000000000010546.000000000010 546 Kolárovo09.JPG
Štúrovo Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000773.0700000000773,07 1075 000000000011708.000000000011 708 000000000010390.000000000010 390 SturovoPesia.JPG
Banska Stiavnica CoA.png
Banská Štiavnica
Banskobystrický kraj Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000216.0200000000216,02 1156 1238 000000000010874.000000000010 874 000000000010097.000000000010 097 Banska Stiavnica- pohlad z Katovej ulice.jpg
Šurany Nitriansky kraj Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000165.1600000000165,16 1138 1832 000000000010491.000000000010 491 000000000009878.00000000009 878 Nagysurány központja3.jpg
Tvrdošin erb.svg
Tvrdošín
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000162.6000000000162,6 1111 1369 000000000009544.00000000009 544 000000000009195.00000000009 195 Wooden Church, Tvrdošín.jpg
Coat of arms of Veľké Kapušany.png
Veľké Kapušany
Košický kraj Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000303.9800000000303,98 1211 1430 000000000009760.00000000009 760 000000000009004.00000000009 004 Veškovce.JPG
Coat of arms of Stará Turá.png
Stará Turá
Trenčiansky kraj Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000175.3400000000175,34 1392 1467 000000000010291.000000000010 291 000000000008932.00000000008 932 Stara Tura Materstvo.jpg
Coat of arms of Modra.png Modra Bratislavský kraj Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000180.8900000000180,89 1158 1607 000000000008536.00000000008 536 000000000008976.00000000008 976 Modra square 02.JPG
Coat of arms of Krompachy.png
Krompachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000385.6700000000385,67 1246 1602 000000000008812.00000000008 812 000000000008828.00000000008 828 Krompachy 16Slovakia33.jpg
Coat of arms of Vráble.png
Vráble
Nitriansky kraj Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000225.9500000000225,95 1265 000000000009493.00000000009 493 000000000008656.00000000008 656 Verebély plébánia 3.JPG
Coat of arms of Veľký Meder.png
Veľký Meder
Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000155.7200000000155,72 1268 1466 000000000009113.00000000009 113 000000000008650.00000000008 650 Nagymegyer088.JPG
Sečovce Košický kraj Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000258.4500000000258,45 1245 1414 000000000007819.00000000007 819 000000000008441.00000000008 441 Municipality building in Sečovce.jpg
Coat of arms of Krupina.png
Krupina
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000088.980000000088,98 1135 1238 000000000007991.00000000007 991 000000000007890.00000000007 890 Krupina.JPG
Coat of arms of Námestovo.png
Námestovo
Žilinský kraj Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000177.1900000000177,19 1558 1776 000000000008135.00000000008 135 000000000007876.00000000007 876 Namestovo Hviezdoslavovo namestie.jpg
Coat of arms of Vrútky.png
Vrútky
Žilinský kraj Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000415.8600000000415,86 1255 1990 000000000007298.00000000007 298 000000000007760.00000000007 760 Vrútky03.JPG
Coat of arms of Svit.png
Svit
Prešovský kraj Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001726.67000000001 726,67 1946 1962 000000000007445.00000000007 445 000000000007770.00000000007 770 Svit (Slovakia).JPG
Coat of arms of Turzovka.jpg
Turzovka
Žilinský kraj Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000216.5300000000216,53 1580 1873 000000000007854.00000000007 854 000000000007559.00000000007 559 Kaple Panny Marie na Živčákově hoře.JPG
Kráľovský Chlmec - erb.jpg Kráľovský Chlmec Košický kraj Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000315.2000000000315,2 1214 1561 000000000008031.00000000008 031 000000000007505.00000000007 505 Királyhelmec030.JPG
Coat of arms of Liptovský Hrádok.png Liptovský Hrádok Žilinský kraj Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000410.9200000000410,92 1341 000000000008232.00000000008 232 000000000007528.00000000007 528 Liptovsky hradok hrad.JPG
Coat of arms of Hriňová.png
Hriňová
Banskobystrický kraj Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000059.570000000059,57 1863 1989 000000000008289.00000000008 289 000000000007535.00000000007 535 RaticovVrch.JPG
Hnúšťa Erb.svg Hnúšťa Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000110.0700000000110,07 1334 1960 000000000007557.00000000007 557 000000000007490.00000000007 490 Hnúšťa - Evanjelický kostol (1).jpg
Coat of arms of Hurbanovo.png
Hurbanovo
Nitriansky kraj Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000124.6100000000124,61 1329 000000000008153.00000000008 153 000000000007469.00000000007 469 Ógyalla11.JPG
Coa Slovakia Town Újbánya.svg Nová Baňa Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000120.2100000000120,21 1337 1345 000000000007505.00000000007 505 000000000007364.00000000007 364 Nová Baňa3.JPG
Coat of arms of Trstená.png
Trstená
Žilinský kraj Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000089.270000000089,27 1371 000000000007461.00000000007 461 000000000007368.00000000007 368 Trstena 01.JPG
Coa Slovakia Town Ipolyság.svg
Šahy
Nitriansky kraj Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000171.3300000000171,33 1237 000000000008061.00000000008 061 000000000007321.00000000007 321 Ipolyság035.JPG
Tonaľa.PNG
Tornaľa
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000125.5500000000125,55 1245 1513(?) 000000000008169.00000000008 169 000000000007252.00000000007 252 Tornalja019.JPG
Coat of arms of Želiezovce.png
Želiezovce
Nitriansky kraj Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000121.3600000000121,36 1274 000000000007522.00000000007 522 000000000006859.00000000006 859 Zselíz-Schubert park-manor.jpg
Coat of arms of Krásno nad Kysucou.jpg Krásno nad Kysucou Žilinský kraj Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000244.2600000000244,26 1325 2001 000000000006783.00000000006 783 First View on the town Krasno nad Kysucou, Slovakia.jpg
Coat of arms of Medzilaborce.png Medzilaborce Prešovský kraj Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000139.2600000000139,26 1543 000000000006741.00000000006 741 000000000006612.00000000006 612 Medzilaborce main street.jpg
Coat of arms of Spišská Belá.png Spišská Belá Prešovský kraj Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000196.1400000000196,14 1263 1965 000000000006136.00000000006 136 000000000006657.00000000006 657 Spisska Bela ulice.JPG
Coat of arms of Lipany.png
Lipany
Prešovský kraj Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000512.5700000000512,57 1328 16. stor. 000000000006130.00000000006 130 000000000006484.00000000006 484 Slovakia Lipany 1.JPG
Turcianske Teplice COA.gif
Turčianske Teplice
Žilinský kraj Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000190.8600000000190,86 1281 000000000007031.00000000007 031 000000000006390.00000000006 390 Turčinske Teplice, Blue Spa building.jpg
Coat of arms of Žarnovica.png
Žarnovica
Banskobystrický kraj Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000206.7100000000206,71 1332 000000000006596.00000000006 596 000000000006284.00000000006 284 Žarnovica 04.jpg
Coat of arms of Nemšová.png Nemšová Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000190.4300000000190,43 1242 000000000006136.00000000006 136 000000000006368.00000000006 368 Kostol svätého Michala Archanjela (Nemšová).jpg
Coat of arms of Sobrance.png
Sobrance
Košický kraj Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000588.8600000000588,86 1334 1351 000000000006262.00000000006 262 000000000006289.00000000006 289 Sobrance-grkat-chram-sv-sedmopocetnikov 20080517-012.jpg
Coat of arms of Gelnica.png
Gelnica
Košický kraj Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000105.7900000000105,79 1246 1264 000000000006404.00000000006 404 000000000006099.00000000006 099 Gelnica11Slovakia69.jpg
Coat of arms of Veľký Šariš.png Veľký Šariš Prešovský kraj Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000240.3800000000240,38 1217 000000000004018.00000000004 018 000000000006185.00000000006 185 VelkySaris11Slovakia.jpg
Coat of arms of Vrbové.png
Vrbové
Trnavský kraj Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000427.2700000000427,27 1332 1437 000000000006249.00000000006 249 000000000005969.00000000005 969 Vrbove city centre.jpg
Coat of arms of Rajec.png Rajec Žilinský kraj Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000184.8700000000184,87 1193 000000000006074.00000000006 074 000000000005816.00000000005 816 Rajec-namestie SNP.jpg
Coat of arms of Poltár.png Poltár Banskobystrický kraj Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000186.4700000000186,47 1330 000000000006099.00000000006 099 000000000005693.00000000005 693 Poltár, časť Zelené - Evanjelický kostol.jpg
Coa Slovakia Town Dobsina.svg
Dobšiná
Košický kraj Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.540000000068,54 1326 15. stor. 000000000004896.00000000004 896 000000000005670.00000000005 670 Budova radnice.jpg
Erb Svaty jur.gif
Svätý Jur
Bratislavský kraj Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000141.8400000000141,84 1209 1602 000000000004614.00000000004 614 000000000005655.00000000005 655 Panorama Jur3.jpg
Coat of arms of Ilava.png
Ilava
Trenčiansky kraj Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000225.7200000000225,72 1229 14. stor.(?) 000000000005411.00000000005 411 000000000005485.00000000005 485 Ilava.jpg
Gabčíkovo Trnavský kraj Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000102.8800000000102,88 1102 2016 000000000005391.00000000005 391 Bős106.JPG
Coat of Arms of Kremnica.svg
Kremnica
Banskobystrický kraj Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000124.2300000000124,23 1328 1328 000000000005822.00000000005 822 000000000005358.00000000005 358 Kremnica v zime.jpg
Coat of arms of Sládkovičovo.png
Sládkovičovo
Trnavský kraj Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000181.5400000000181,54 1326 000000000006078.00000000006 078 000000000005281.00000000005 281 Bős106.JPG
Coat of arms of Gbely.png Gbely Trnavský kraj Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000085.990000000085,99 1392 000000000005223.00000000005 223 000000000005155.00000000005 155 Gbely church.jpg
Coat of arms of Šaštín-Stráže.png Šaštín-Stráže Trnavský kraj Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000119.5500000000119,55 1294 2001 000000000005015.00000000005 015 Sastin bazilika 2.jpg
Coat of arms of Sliač.jpg
Sliač
Banskobystrický kraj Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000125.0300000000125,03 1244 1969 000000000004667.00000000004 667 000000000004980.00000000004 980 Sliač - pohľad na mesto.jpg
Coat of arms of Brezová pod Bradlom.png
Brezová pod Bradlom
Trenčiansky kraj Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000118.5700000000118,57 1262 1966 000000000005567.00000000005 567 000000000004871.00000000004 871 Slovak Republic - Brezova pod Bradlom (8).JPG
Bojnice Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000247.6900000000247,69 1113 1366 000000000005006.00000000005 006 000000000004934.00000000004 934 Bojnice a Prievidza (pohlad zo zamku).jpg
Coat of arms of Medzev.png
Medzev
Košický kraj Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000139.2000000000139,2 1359 000000000003667.00000000003 667 000000000004435.00000000004 435 Medzev11Slovakia12.JPG
Strážske CoA.svg
Strážske
Košický kraj Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000174.9700000000174,97 1337 1968 000000000004474.00000000004 474 000000000004334.00000000004 334 Strážske 16Slovakia.JPG
Turany Žilinský kraj Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000091.440000000091,44 1319 2016 000000000004275.00000000004 275 Turany01.JPG
Coat of arms of Nováky.png
Nováky
Trenčiansky kraj Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000218.5100000000218,51 1113 1961 000000000004402.00000000004 402 000000000004215.00000000004 215 Nyitranovák templom.JPG
Coat of arms of Trenčianske Teplice.png
Trenčianske Teplice
Trenčiansky kraj Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000399.7100000000399,71 1379 000000000004438.00000000004 438 000000000004177.00000000004 177 TrencianskieTeplice SK.jpg
Coat of arms of Tisovec.png
Tisovec
Banskobystrický kraj Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000033.770000000033,77 1334 16. stor.(?) 000000000004215.00000000004 215 000000000004168.00000000004 168 Tisovec, evangelický kostel 02.jpg
Coat of arms of Leopoldov.png
Leopoldov
Trnavský kraj Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000736.4600000000736,46 1664 1712 000000000003999.00000000003 999 000000000004161.00000000004 161 Estacao de trem em Leopoldov.jpg
Coat of arms of Giraltovce.png
Giraltovce
Prešovský kraj Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000377.5500000000377,55 1427 000000000004189.00000000004 189 000000000004153.00000000004 153 Giraltovce 16 Slovakia9.jpg
SVK Vysoke Tatry COA.svg Vysoké Tatry Prešovský kraj Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.310000000011,31 1209
(1793)
1990 000000000005407.00000000005 407 000000000004070.00000000004 070 CalvaryVysokéTatry15Slovakia40.JPG
Coat of arms of Spišské Podhradie.png
Spišské Podhradie
Prešovský kraj Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000161.4300000000161,43 1249 pred 1321 000000000003780.00000000003 780 000000000004026.00000000004 026 Spissky Hrad 5.jpg
Coat of arms of Hanušovce nad Topľou.png
Hanušovce nad Topľou
Prešovský kraj Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000262.2100000000262,21 1332 000000000003582.00000000003 582 000000000003768.00000000003 768 Hanusovce-pano.jpg
Čierna nad Tisou Erb.svg Čierna nad Tisou Košický kraj Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000387.7300000000387,73 1828 000000000004645.00000000004 645 000000000003633.00000000003 633 Čierná nad Tisou, náměstí Pionýrů.jpg
Coat of arms of Tlmače.png
Tlmače
Nitriansky kraj Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000769.4000000000769,4 1075 1986 000000000004305.00000000004 305 000000000003570.00000000003 570 Súbor P4131089.JPG
Spisské Vlachy erb.jpg
Spišské Vlachy
Košický kraj Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000083.130000000083,13 1243 1243 000000000003518.00000000003 518 000000000003509.00000000003 509 Spišské Vlachy 16Slovakia9.jpg
Coat of arms of Jelšava.png
Jelšava
Banskobystrický kraj Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000068.720000000068,72 1243 1966 000000000003287.00000000003 287 000000000003216.00000000003 216 Jelšava žst.jpg
Coat of arms of Podolínec.png
Podolínec
Prešovský kraj Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000095.140000000095,14 1244 1412 000000000003173.00000000003 173 000000000003213.00000000003 213 Podolínec, Mariánske námestie (4).jpg
Rajecke Teplice Erb.svg
Rajecké Teplice
Žilinský kraj Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000253.8400000000253,84 1376 1989 000000000002677.00000000002 677 000000000003008.00000000003 008 Rajecke teplice-kupelne jazero2.JPG
Coat of arms of Spišská Stará Ves.png
Spišská Stará Ves
Prešovský kraj Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000131.3200000000131,32 1309 1399 000000000002355.00000000002 355 000000000002302.00000000002 302 SpisskaStaraVes11Slovakia8.JPG
Coat of arms of Modrý Kameň.png
Modrý Kameň
Banskobystrický kraj Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000081.310000000081,31 1290 000000000001434.00000000001 434 000000000001597.00000000001 597 Modrý Kameň-Kékkő-view from Castle.JPG
Coat of arms of Dudince.png
Dudince
Banskobystrický kraj Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000207.5900000000207,59 1284 000000000001500.00000000001 500 000000000001422.00000000001 422 Dudince historicka cast.jpg
Mestá k 31. decembru 2016: Red pog.svg krajské mestá Blue pog.svg okresné mestá Green pog.svg ostatné mestá

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mestá podľa počtu obyvateľov - 2001, 1991, 1980, 1970 (podľa územnej štruktúry v roku 2001) [online]. Bratislava : ŠÚ SR, 2007-04-05, [cit. 2017-04-15]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2017 [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, 2018-03-27. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]