Zoznam miest vo Švédsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Ostrov Háls v Göteborskom súostroví v severnom Götalande.
Skåne, južný Götaland.

Zoznam uvádza mestá vo Švédsku nad 30 000 obyvateľov, zoradených podľa ich počtu na území obcí (kommun). (S = Odhad).

Metropolitné oblasti podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť kód]

Najväčšie metropolitné oblasti vo Švédsku podľa Ústredného štatistického úradu Švédska (31. decembra 2005):

37 percent obyvateľov krajiny je koncentrovaných v týchto troch regiónoch.

Mestské sídla podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť kód]

Poradie Názov S 1990[1] S 1995[1] S 2000[2] S 2005[3] 2010[4] Kraj
1. Štokholm 1 091 281 1 148 953 1 212 196 1 252 020 1 372 565 Štokholm
2. Göteborg 465 474 480 839 495 849 510 491 549 839 Västra Götaland
3. Malmö 223 663 234 599 248 520 258 020 280 415 Skåne
4. Uppsala 109 497 119 979 124 036 128 409 140 454 Uppsala
5. Västerås 98 233 100 861 102 548 107 005 110 877 Västmanland
6. Örebro 85 858 90 814 95 354 98 237 107 038 Örebro
7. Linköping 82 451 92 584 94 248 97 428 104 232 Östergötland
8. Helsingborg 81 615 84 494 87 914 91 457 97 122 Skåne
9. Jönköping 76 275 79 914 81 372 84 423 89 396 Jönköping
10. Norrköping 82 639 84 403 82 744 83 561 87 247 Östergötland
11. Lund 62 909 71 450 73 840 76 188 82 800 Skåne
12. Umeå 60 305 68 494 70 955 75 645 79 594 Västerbotten
13. Gävle 67 301 68 070 67 856 68 700 71 033 Gävleborg
14. Borås 59 709 60 790 61 929 63 441 66 273 Västra Götaland
15. Eskilstuna 59 815 58 984 57 867 60 185 64 679 Södermanland
16. Södertälje 58 097 57 327 59 342 60 279 64 619 Štokholm
17. Karlstad 52 933 55 482 56 480 58 544 61 685 Värmland
18. Täby 54 645 56 492 57 834 58 593 61 272 Štokholm
19. Växjö 46 735 49 865 51 790 55 600 60 887 Kronoberg
20. Halmstad 48 880 51 404 53 487 55 688 58 577 Halland
21. Sundsvall 50 378 49 023 48 695 49 339 50 712 Västernorrland
22. Luleå 42 727 44 294 45 036 45 467 46 607 Norrbotten
23. Trollhättan 40 178 43 520 44 046 44 498 46 457 Västra Götaland
24. Östersund 42 855 44 390 43 536 43 796 44 327 Jämtland
25. Borlänge 39 147 40 881 39 640 39 422 41 734 Dalarna
26. Tumba 30 879 32 346 34 101 35 311 37 852 Štokholm
27. Uppland Väsby 34 563 34 886 35 919 35 977 37 594 Štokholm
28. Falun 34 615 35 931 35 315 36 447 37 291 Dalarna
29. Kalmar 30 817 32 671 33 788 35 170 36 392 Kalmar
30. Kristianstad 31 314 30 819 31 592 33 083 35 711 Skåne
31. Karlskrona 30 091 31 597 32 077 32 606 35 212 Blekinge
32. Skövde 30 542 32 146 32 505 33 119 34 466 Västra Götaland
33. Skellefteå 31 051 31 940 31 742 32 425 32 775 Västerbotten
34. Lidingö 30 115 29 486 30 107 30 357 31 561 Štokholm
35. Uddevalla 29 788 30 127 29 810 30 513 31 212 Västra Götaland
36. Landskrona 26 595 27 924 27 393 28 670 30 499 Skåne

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. a b Statistics Sweden: Einwohnerzahlen aller städtischen Siedlungen (1990 und 1995) (PDF; 478 kB)
  2. Statistics Sweden: Einwohnerzahlen aller städtischen Siedlungen (2000)
  3. Sweden: Einwohnerzahlen aller städtischen Siedlungen (2005)
  4. Tätorternas landareal, folkmängd och invånare (2010) (MS Excel; 493 kB)

Zdroj[upraviť | upraviť kód]