Zoznam miest v Rusku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Táto stránka obsahuje zoznam miest Ruskej federácie – prehľad podľa počtu obyvateľov a abecedný zoznam vybraných miest.

Podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť kód]

Nasledujúca tabuľka predstavuje 100 najľudnatejších miest krajiny (bez aglomerácií). Poradie je dané počtom obyvateľov v roku 2019, doplnené sú údaje zo sčítaní v roku 1989, 2002 a 2016[1].

Poradie Mesto Názov v ruštine Federálny okruh Federálny subjekt Populácia
sčítanie 1989 sčítanie 2002 sčítanie 2016 sčítanie 2019
1. Moskva Москва Centrálny federálny okruh Moskva 8 769 117 10 126 424 12 330 126 12 615 279 
2. Petrohrad Санкт-Петербург Severozápadný federálny okruh Petrohrad 4 460 424 4 159 635 5 225 690 5 383 890 
3. Novosibirsk Новосибирск Sibírsky federálny okruh Novosibírska oblasť 1 436 516 1 425 508 1 584 138 1 618 039
4. Jekaterinburg Екатеринбург Uralský federálny okruh Sverdlovská oblasť 1 364 621 1 293 537 1 444 439 1 484 456
5. Nižný Novgorod Нижний Новгород Povolžský federálny okruh Nižnonovgorodská oblasť 1 438 133 1 311 252 1 266 871 1 253 511
6. Kazaň Казань Povolžský federálny okruh Tatársko 1 094 378 1 105 289 1 216 965 1 251 969
7. Čeľabinsk Челябинск Uralský federálny okruh Čeľabinská oblasť 1 141 777 1 077 174 1 191 994 1 200 703
8. Omsk Омск Sibírsky federálny okruh Omská oblasť 1 148 418 1 134 016 1 178 079 1 164 815
9. Samara Самара Povolžský federálny okruh Samarská oblasť 1 254 460 1 157 880 1 170 910 1 156 644
10. Rostov nad Donom Ростов-на-Дону Južný federálny okruh Rostovská oblasť 1 019 305 1 068 267 1 119 875 1 133 307
11. Ufa Уфа Povolžský federálny okruh Baškirsko 1 082 052 1 042 437 1 110 976 1 124 226
12. Krasnojarsk Красноярск Sibírsky federálny okruh Krasnojarský kraj 912 629 909 341 1 066 934 1 095 286
13. Perm Пермь Povolžský federálny okruh Permský kraj 1 090 944 1 001 653 1 041 876 1 051 583
14. Voronež Воронеж Centrálny federálny okruh Voronežská oblasť 886 844 848 752 1 032 382 1 047 549
15. Volgograd Волгоград Južný federálny okruh Volgogradská oblasť 998 894 1 011 417 1 016 137 1 013 533
16. Krasnodar Краснодар Južný federálny okruh Krasnodarský kraj 620 516 646 175 853 848 899 541
17. Saratov Саратов Povolžský federálny okruh Saratovská oblasť 904 643 873 055 843 460 844 858
18. Ťumeň Тюмень Uralský federálny okruh Ťumenská oblasť 486 869 510 719 720 575 768 358
19. Togliatti Тольятти Povolžský federálny okruh Samarská oblasť 630 543 702 879 712 619 707 408
20. Iževsk Ижевск Povolžský federálny okruh Udmurtsko 635 109 632 140 643 496 648 213
21. Barnaul Барнаул Sibírsky federálny okruh Altajský kraj 601 811 600 749 635 585 632 372
22. Ulianovsk Ульяновск Povolžský federálny okruh Ulianovská oblasť 625 155 635 947 621 514 626 540
23. Irkutsk Иркутск Sibírsky federálny okruh Irkutská oblasť 626 135 593 604 623 424 623 869
24. Chabarovsk Хабаровск Ďalekovýchodný federálny okruh Chabarovský kraj 600 623 583 082 611 160 618 150
25. Jaroslavľ Ярославль Centrálny federálny okruh Jaroslavlianska oblasť 632 991 613 088 606 703 608 722
26. Vladivostok Владивосток Ďalekovýchodný federálny okruh Prímorský kraj 633 838 594 701 606 653 604 901
27. Machačkala Махачкала Severokaukazský federálny okruh Dagestan 317 475 462 412 587 876 596 356
28. Tomsk Томск Sibírsky federálny okruh Tomská oblasť 501 963 487 838 569 293 574 002
29. Orenburg Оренбург Povolžský federálny okruh Orenburská oblasť 546 501 549 361 562 569 564 443
30. Kemerovo Кемерово Sibírsky federálny okruh Kemerovská oblasť 520 263 484 754 553 076 558 973
31. Novokuzneck Новокузнецк Sibírsky federálny okruh Kemerovská oblasť 599 947 549 870 551 253 552 445
32. Riazaň Рязань Centrálny federálny okruh Riazanská oblasť 514 638 521 560 534 762 538 962
33. Astrachán Астрахань Južný federálny okruh Astrachánska oblasť 509 210 504 501 531 719 533 925
34. Naberežnyje Čelny Набережные Челны Povolžský federálny okruh Tatársko 500 309 509 870 526 750 529 797
35. Penza Пенза Povolžský federálny okruh Penzianska oblasť 542 612 518 025 524 632 523 553
36. Lipeck Липецк Centrálny federálny okruh Lipecká oblasť 449 635 506 114 510 020 509 735
37. Kirov Киров Povolžský federálny okruh Kirovská oblasť 440 240 457 578 496 986 507 155
38. Čeboksary Чебоксары Povolžský federálny okruh Čuvašská republika 419 592 440 621 480 741 492 331
39. Tula Тула Centrálny federálny okruh Tulská oblasť 539 980 481 216 485 930 482 873
40. Kaliningrad Калининград Severozápadný federálny okruh Kaliningradská oblasť 401 280 430 003 459 560 475 056
41. Balašicha Балашиха Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 135 841 147 909 428 400 468 221
42. Kursk Курск Centrálny federálny okruh Kurská oblasť 424 239 412 442 443 212 448 733
43. Sevastopoľ Севастополь Južný federálny okruh Sevastopoľ 356 123 342 451 416 263 436 670
44. Ulan-Ude Улан-Удэ Ďalekovýchodný federálny okruh Buriatsko 352 530 359 391 430 550 434 869
45. Stavropoľ Ставрополь Severokaukazský federálny okruh Stavropoľský kraj 318 928 354 867 429 571 433 931
46. Soči Сочи Južný federálny okruh Krasnodarský kraj 311 648 328 809 401 291 424 281
47. Tver Тверь Centrálny federálny okruh Tverská oblasť 450 941 408 903 416 442 420 065
48. Magnitogorsk Магнитогорск Uralský federálny okruh Čeľabinská oblasť 440 321 418 545 417 563 416 521
49. Ivanovo Иваново Centrálny federálny okruh Ivanovská oblasť 481 042 431 721 408 025 406 113
50. Briansk Брянск Centrálny federálny okruh Brianska oblasť 452 160 431 526 405 921 405 723
51. Belgorod Белгород Centrálny federálny okruh Belgorodská oblasť 300 408 337 030 387 090 391 554
52. Surgut Сургут Uralský federálny okruh Chantyjsko-Mansijsko 247 823 285 027 348 643 366 189
53. Vladimír Владимир Centrálny federálny okruh Vladimírska oblasť 349 702 315 954 354 827 357 024
54. Nižný Tagil Нижний Тагил Uralský federálny okruh Sverdlovská oblasť 439 521 390 498 356 288 353 950
55. Archangeľsk Архангельск Severozápadný federálny okruh Archangeľská oblasť 415 921 356 051 351 226 349 742
56. Čita Чита Ďalekovýchodný federálny okruh Zabajkalský kraj 365 754 316 643 343 511 349 005
57. Simferopol Симферопол Južný federálny okruh Krymská autonómna republika 343 565 343 644 336 460 341 799
58. Kaluga Калуга Centrálny federálny okruh Kalužská oblasť 311 399 334 751 341 986 340 851
59. Smolensk Смоленск Centrálny federálny okruh Smolenská oblasť 341 483 325 137 328 906 330 025
60. Volžskij Волжский Južný federálny okruh Volgogradská oblasť 268 842 313 169 325 895 325 224
61. Saransk Саранск Povolžský federálny okruh Mordviansko 312 128 304 866 307 698 318 841
62. Kurgan Курган Uralský federálny okruh Kurganská oblasť 355 517 345 515 325 189 318 045
63. Čerepovec Череповец Severozápadný federálny okruh Vologdská oblasť 310 463 311 869 318 536 317 970
64. Oriol Орёл Centrálny federálny okruh Oriolská oblasť 336 862 333 310 319 651 315 308
65. Vologda Вологда Severozápadný federálny okruh Vologdská oblasť 282 802 293 046 312 686 312 420
66. Jakutsk Якутск Ďalekovýchodný federálny okruh Sacha 186 626 210 643 303 836 311 760
67. Vladikavkaz Владикавказ Severokaukazský federálny okruh Severné Osetsko 300 198 315 608 307 478 306 258
68. Podoľsk Подольск Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 209 178 181 000 293 765 302 831
69. Groznyj Грозный Severokaukazský federálny okruh Čečensko 399 688 210 702 287 410 297 137
70. Murmansk Мурманск Severozápadný federálny okruh Murmanská oblasť 468 039 336 137 301 572 295 374
71. Tambov Тамбов Centrálny federálny okruh Tambovská oblasť 304 600 293 658 288 414 293 661
72. Sterlitamak Стерлитамак Povolžský federálny okruh Baškirsko 247 457 264 362 279 692 279 626
73. Petrozavodsk Петрозаводск Severozápadný federálny okruh Karélia 269 485 266 160 277 111 279 190
74. Kostroma Кострома Centrálny federálny okruh Kostromská oblasť 278 414 278 750 276 691 277 280
75. Nižnevartovsk Нижневартовск Uralský federálny okruh Chantyjsko-Mansijsko 241 457 239 044 270 846 275 429
76. Novorossijsk Новороссийск Južný federálny okruh Krasnodarský kraj 185 938 232 079 266 977 273 278
77. Joškar-Ola Йошкар-Ола Povolžský federálny okruh Marijsko 241 601 256 719 265 044 268 272
78. Chimki Химки Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 132 902 141 000 239 967 250 688
79. Taganrog Таганрог Južný federálny okruh Rostovská oblasť 291 622 281 947 251 050 249 858
80. Komsomoľsk na Amure Комсомольск-на-Амуре Ďalekovýchodný federálny okruh Chabarovský kraj 315 325 273 000 251 283 248 254
81. Syktyvkar Сыктывкар Severozápadný federálny okruh Komi 232 117 230 011 243 536 245 083
82. Naľčik Нальчик Severokaukazský federálny okruh Kabardsko-Balkarsko 234 547 274 974 239 040 239 301
83. Nižnekamsk Нижнекамск Povolžský federálny okruh Tatársko 190 793 225 399 236 197 237 942
84. Šachty Шахты Južný federálny okruh Rostovská oblasť 225 797 222 592 236 749 233 814
85. Dzeržinsk Дзержинск Povolžský federálny okruh Nižnonovgorodská oblasť 285 071 261 334 233 126 230 639
86. Bratsk Братск Sibírsky federálny okruh Irkutská oblasť 255 705 259 335 234 147 229 286
87. Orsk Орск Povolžský federálny okruh Orenburská oblasť 270 711 250 963 231 104 229 255
88. Engels Энгельс Povolžský federálny okruh Saratovská oblasť 181 201 193 984 224 213 226 176
89. Angarsk Ангарск Sibírsky federálny okruh Irkutská oblasť 265 835 247 118 226 776 225 772
90. Blagoveščensk Благовещенск Ďalekovýchodný federálny okruh Amurská oblasť 205 553 219 221 224 335 225 091
91. Starý Oskol Старый Оскол Centrálny federálny okruh Belgorodská oblasť 173 917 215 898 222 125 224 153
92. Koroljov Королёв Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 159 363 143 000 221 129 222 952
93. Velikij Novgorod Великий Новгород Severozápadný federálny okruh Novgorodská oblasť 229 126 216 856 221 868 222 868
94. Mytišči Мытищи Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 154 068 160 000 201 130 211 606
95. Pskov Псков Severozápadný federálny okruh Pskovská oblasť 203 789 202 780 208 145 210 501
96. Ljubercy Люберцы Centrálny federálny okruh Moskovská oblasť 165 478 156 691 190 480 202 918
97. Bijsk Бийск Sibírsky federálny okruh Altajský kraj 233 238 218 572 203 826 201 914
98. Južno-Sachalinsk Южно-Сахалинск Ďalekovýchodný federálny okruh Sachalinská oblasť 159 299 175 085 193 669 198 973
99. Prokopjevsk Прокопьевск Sibírsky federálny okruh Kemerovská oblasť 273 838 224 597 198 438 194 084
100. Armavir Армавир Južný federálny okruh Krasnodarský kraj 160 983 193 964 191 007 191 709

Podľa abecedy[upraviť | upraviť kód]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Zdroje[upraviť | upraviť kód]