Zoznam miest v Rusku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Táto stránka obsahuje zoznam miest Ruskej federácie – prehľad podľa počtu obyvateľov a abecedný zoznam vybraných miest.

Podľa počtu obyvateľov[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúca tabuľka predstavuje 100 najľudnatejších miest krajiny (bez aglomerácií). Poradie je dané počtom obyvateľov v roku 2016, doplnené sú údaje zo sčítania v roku 1989 a 2002, ako aj odhad z roku 2006[1].

Mestá v Ruskej federácii
poradie mesto počet obyvateľov
sčítanie v roku 1989 sčítanie v roku 2002 odhad pre rok 2006 sčítanie v roku 2016
1. Moskva 8 769 117 10 126 424 10 425 000 12 330 126
2. Petrohrad 4 460 424 4 159 635 4 581 000 5 225 690
3. Novosibirsk 1 436 516 1 425 508 1 397 000 1 584 138
4. Jekaterinburg 1 364 621 1 293 537 1 308 000 1 444 439
5. Nižný Novgorod 1 438 133 1 311 252 1 284 000 1 266 871
6. Kazaň 1 094 378 1 105 289 1 113 000 1 216 965
7. Čeľabinsk 1 141 777 1 077 174 1 093 000 1 191 994
8. Omsk 1 148 418 1 134 016 1 193 000 1 178 079
9. Samara 1 254 460 1 157 880 1 143 000 1 170 910
10. Rostov nad Donom 1 019 305 1 068 267 1 055 000 1 119 875
11. Ufa 1 082 052 1 042 437 1 030 000 1 110 976
12. Krasnojarsk 912 629 909 341 921 000 1 066 934
13. Perm 1 090 944 1 001 653 993 000 1 041 876
14. Voronež 886 844 848 752 846 000 1 032 382
15. Volgograd 998 894 1 011 417 992 000 1 016 137
16. Krasnodar 620 516 646 175 710 000 853 848
17. Saratov 904 643 873 055 850 000 843 460
18. Ťumeň 476 869 510 719 543 000 720 575
19. Togliatti 630 543 702 879 705 000 712 619
20. Iževsk 635 109 632 140 620 000 643 496
21. Barnaul 601 811 600 749 604 000 635 585
22. Irkutsk 626 135 593 604 578 000 623 424
23. Ulianovsk 625 155 635 947 617 000 621 514
24. Chabarovsk 600 623 583 072 578 000 611 160
25. Jaroslavľ 632 991 613 088 604 000 606 703
26. Vladivostok 633 838 594 701 584 000 606 653
27. Machačkala 317 475 462 412 466 000 587 876
28. Tomsk 501 963 487 838 490 000 569 293
29. Orenburg 546 501 549 361 534 000 562 569
30. Kemerovo 520 263 484 754 520 000 553 076
31. Novokuzneck 599 947 549 870 562 000 551 253
32. Riazaň 514 638 521 560 513 000 534 762
33. Astrachán 509 210 504 501 499 000 531 719
34. Naberežnyje Čelny 500 309 509 870 507 000 526 750
35. Penza 542 612 518 025 510 000 524 632
36. Lipeck 449 635 506 114 503 000 510 020
37. Kirov 440 240 457 578 469 000 496 986
38. Tula 539 980 481 216 509 000 485 930
39. Čeboksary 419 592 440 621 442 000 480 741
40. Kaliningrad 401 280 430 003 424 000 459 560
41. Kursk 424 239 412 442 406 000 443 212
42. Ulan-Ude 352 530 359 391 348 000 430 550
43. Stavropoľ 318 928 354 867 358 000 429 571
44. Balašicha 135 841 148 000 182 800 428 400
45. Magnitogorsk 440 321 418 545 413 000 417 563
46. Tver 450 941 408 903 406 000 416 442
47. Sevastopoľ 356 123 342 451 416 263
48. Ivanovo 481 042 431 721 413 000 408 025
49. Briansk 452 160 431 526 420 000 405 921
50. Soči 311 648 328 809 330 000 401 291
51. Belgorod 300 408 337 030 344 000 387 090
52. Nižnij Tagil 439 521 390 498 380 000 356 288
53. Vladimír 349 702 315 954 341 000 354 827
54. Archangeľsk 415 921 356 051 350 000 351 226
55. Surgut 247 823 285 027 291 000 348 643
56. Čita 365 754 316 643 306 000 343 511
57. Kaluga 311 399 334 751 329 000 341 986
58. Simferopol 343 565 343 644 336 460
59. Smolensk 341 483 325 137 318 000 328 906
60. Volžskij 268 842 313 169 309 000 325 895
61. Kurgan 355 517 345 515 330 000 325 189
62. Oriol 336 862 333 310 326 000 319 651
63. Čerepovec 310 463 311 869 308 000 318 536
64. Vologda 282 802 293 046 287 000 312 686
65. Saransk 312 128 304 866 297 000 307 698
66. Vladikavkaz 300 198 315 608 314 000 307 478
67. Jakutsk 186 626 210 642 239 000 303 836
68. Murmansk 468 039 336 137 321 000 301 572
69. Podoľsk 209 178 181 000 179 500 293 765
70. Tambov 304 600 293 658 285 000 288 414
71. Groznyj 397 000 211 000 218 000 287 410
72. Sterlitamak 247 457 264 362 266 000 279 692
73. Petrozavodsk 269 485 266 160 265 000 277 111
74. Kostroma 278 414 278 750 275 000 276 691
75. Nižnevartovsk 241 457 239 044 241 000 270 846
76. Novorossijsk 185 938 232 079 231 000 266 977
77. Joškar-Ola 241 601 256 719 251 000 265 044
78. Komsomoľsk na Amure 315 325 273 000 275 168 251 283
79. Taganrog 291 622 281 947 269 000 251 050
80. Syktyvkar 232 117 230 011 229 000 243 536
81. Čimki 132 902 141 000 180 100 239 967
82. Nalčik 234 547 274 974 271 000 239 040
83. Šachty 225 797 222 592 248 000 236 749
84. Nižnekamsk 190 793 225 399 227 000 236 197
85. Bratsk 255 705 259 335 255 000 234 147
86. Dzeržinsk 285 071 261 334 253 000 233 126
87. Orsk 270 711 250 963 247 000 231 104
88. Angarsk 265 835 247 118 246 000 226 776
89. Blagoveščensk 205 553 219 221 212 000 224 335
90. Engels 181 201 193 984 194 800 224 213
91. Staryj Oskol 173 917 215 898 218 000 222 125
92. Velikij Novgorod 229 126 216 856 218 000 221 868
93. Koroljov 159 363 143 000 172 800 221 129
94. Pskov 203 789 202 780 197 000 208 145
95. Bijsk 233 238 218 562 225 000 203 826
96. Mytišči 154 068 160 000 161 800 201 130
97. Prokopjevsk 273 838 224 597 217 000 198 438
98. Južno-Sachalinsk 159 299 175 085 173 400 193 669
99. Balakovo 197 391 200 470 199 000 192 359
100. Rybinsk 251 442 222 653 214 900 191 840

Podľa abecedy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]