Zoznam miest v Bielorusku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa Bieloruska

Toto je zoznam miest v Bielorusku.

V Bielorusku sa v roku 2010 nachádzalo 112 miest. Z toho:

  • 1 hlavné mesto
  • 12 miest oblastného významu
  • 99 miest rajónneho významu

Vysvetlivky statusu:

  • H – Hlavné mesto
  • O – Mesto oblastného významu
  • R – Mesto rajónneho významu
Mesto bielorusky rusky znak počet obyvateľov

(2010)[1]

status oblasť
Asipovičy Асiповiчы Осиповичи BIA Osipowicze COA.png 32 400 R Mahiľovská oblasť
Astravec Астравец Островец BIA Ostrowiec COA.svg 8 300 R Hrodnianska oblasť
Ašmjany Ашмяны Ошмяны Coat of Arms of Ašmiany, Belarus.svg 14 800 R Hrodnianska oblasť
Bobrujsk Бабруйск Бобруйск Coat of Arms of Babruisk, Belarus.svg 215 100 O Mahiľovská oblasť
Baranavičy Баранавічы Барановичи Coat of Arms of Baranavičy, Belarus.png 168 200 O Brestská oblasť
Baraň Барань Барань Coat of Arms of Barań, Belarus.svg 11 600 R Vicebská oblasť
Barysav Барысаў Борисов Coat of Arms of Barysaŭ, Belarus.png 147 100 R Minská oblasť
Bychaŭ Быхаў Быхов Coat of Arms of Bychaŭ, Belarus.svg 17 000 R Vicebská oblasť
Bjaroza Бяроза Берёза Coat of Arms of Biaroza, Belarus.svg 29 400 R Brestská oblasť
Bjarozaŭka Бярозаўка Берёзовка Coat of Arms of Biarozaŭka, Belarus.svg 10 800 R Hrodnianska oblasť
Belaazjorsk Белаазёрск Белоозёрск Coat of Arms of Biełaaziorsk, Belarus.png 12 500 R Brestská oblasť
Berazino Беразіно Березино Coat of Arms of Biarezań.png 12 000 R Minská oblasť
Braslaŭ Браслаў Браслав Coat of Arms of Brasłaŭ, Belarus.svg 9 500 R Vicebská oblasť
Brest Брэст Брест Coat of Arms of Brest, Belarus.svg 310 800 O Brestská oblasť
Buda-Kašaljova Буда-Кашалёва Буда-Кошелёво Coat of Arms of Buda-Kašalova, Belarus.svg 9 000 R Homeľská oblasť
Čačersk Чачэрск Чечерск Coat of Arms of Čačersk, Belarus.svg 8 000 R Homeľská oblasť
Čašniki Чашнікі Чашники Coat of Arms of Čašniki, Belarus.svg 9 200 R Vicebská oblasť
Čavusy Чавусы Чаусы Coat of Arms of Čavusy, Belarus.png 10 600 R Mahiľovská oblasť
Čerykaŭ Чэрыкаў Чериков Coat of Arms of Čerykaŭ, Belarus.png 8 200 R Mahiľovská oblasť
Červeň Чэрвень Червень Coat of Arms of Červień, Belarus.svg 10 100 R Minská oblasť
Davyd-Haradok Давыд-Гарадок Давид-Городок Coat of Arms of Davyd-Haradok, Belarus.png 6 500 R Brestská oblasť
Dobruš Добруш Добруш Coat of Arms of Dobruš, Belarus.png 18 300 R Homeľská oblasť
Dokšycy Докшыцы Докшицы Coat of Arms of Dokšycy, Belarus.svg 6 600 R Vicebská oblasť
Drahičyn Драгічын Дрогичин Coat of Arms of Drahičyn, Belarus.png 14 600 R Brestská oblasť
Dubroŭna Дуброўна Дубровно Coat of Arms of Dubroŭna, Belarus.svg 8 000 R Vicebská oblasť
Dzisna Дзісна Дисна Coat of Arms of Dzisna, Belarus.svg 2 000 R Vicebská oblasť
Dzjaržynsk Дзяржынск Дзержинск Coat of Arms of Dziaržynsk, Belarus.svg 25 200 R Minská oblasť
Dzjatlava Дзятлава Дятлово Coat of Arms of Dziatłava, Belarus.svg 7 800 R Hrodnianska oblasť
Fanipaľ Фаніпаль Фаниполь Coat of Arms of Fanipal, Belarus.svg 12 700 R Minská oblasť
Gomeľ Гомель Гомель Coat of Arms of Homiel, Belarus.svg 484 300 O Homeľská oblasť
Grodno Гродна Гродно Coat of arms of Hrodna.svg 328 000 O Hrodnianska oblasť
Hancavičy Ганцавічы Ганцевичи Coat of Arms of Hancavičy, Belarus.svg 13 900 R Brestská oblasť
Haradok Гарадок Городок Coat of Arms of Haradok, Belarus.svg 12 900 R Vicebská oblasť
Hlybokaje Глыбокае Глубокое Coat of Arms of Hłybokaje, Belarus.svg 18 200 R Vicebská oblasť
Chojniki Хойнікі Хойники Coat of Arms of Chojniki, Belarus.svg 13 800 R Homeľská oblasť
Horki Горкі Горки Coat of Arms of Horki, Belarus.svg 32 600 R Mahiľovská oblasť
Ivanava Іванава Иваново Coat of arms of Janaŭ.svg 16 100 R Brestská oblasť
Ivacevičy Івацэвічы Ивацевичи Coat of Arms of Ivacevičy, Belarus.svg 23 000 R Brestská oblasť
Iŭje Іўе Ивье Coat of Arms of Iŭje.svg 8 100 R Hrodnianska oblasť
Jelsk Ельск Ельск Coat of Arms of Jelsk, Belarus.png 9 700 R Homeľská oblasť
Kalinkavičy Калінкавічы Калинковичи Coat of Arms of Kalinkavičy, Belarus.svg 38 400 R Homeľská oblasť
Kamjanec Камянец Каменец Coat of Arms of Kamianiec, Belarus.svg 8 400 R Brestská oblasť
Kapyl Капыль Копыль Coat of Arms of Kapyl, Belarus.svg 9 900 R Minská oblasť
Kascjukovičy Касцюковічы Костюковичи Coat of Arms of Kasciukovičy, Belarus.png 15 900 R Mahiľovská oblasť
Kiraŭsk Кіраўск Кировск Coat of Arms of Kiraŭsk, Belarus.png 8 800 R Mahiľovská oblasť
Kleck Клецк Клецк Coat of Arms of Kleck, Belarus.svg 10 800 R Minská oblasť
Kličaŭ Клічаў Кличев Coat of Arms of Kličaŭ, Belarus.svg 7 500 R Mahiľovská oblasť
Klimavičy Клімавічы Климовичи Coat of Arms of Klimavičy, Belarus.svg 17 000 R Mahiľovská oblasť
Kobryn Кобрын Кобрин Coat of Arms of Kobryn, Belarus.png 51 200 R Brestská oblasť
Kosava Косава Коссово Coat of Arms of Kosava, Belarus.png 2 000 R Brestská oblasť
Kryčaŭ Крычаў Кричев Coat of Arms of Kryčaŭ, Belarus.svg 27 100 R Mahiľovská oblasť
Krupki Крупкі Крупки Coat of Arms of Krupki, Belarus.png 8 600 R Minská oblasť
Lahojsk Лагойск Логойск Coat of Arms of Łahojsk, Belarus.svg 10 800 R Minská oblasť
Luniněc Лунінец Лунинец Coat of Arms of Łuniniec, Belarus.svg 23 600 R Brestská oblasť
Ljachavičy Ляхавічы Ляховичи Coat of Arms of Lachavichi, Belarus.svg 11 000 R Brestská oblasť
Lepel Лепель Лепель Coat of Arms of Lepiel, Belarus.svg 17 400 R Vicebská oblasť
Lida Ліда Лида Coat of Arms of Lidy, Belarus.svg 97 600 R Hrodnianska oblasť
Ljubaň Любань Любань Coat of Arms of Lubań, Belarus.svg 11 300 R Minská oblasť
Maladzečna Маладзечна Молодечно Coat of Arms of Maładečna, Belarus.svg 94 200 R Minská oblasť
Malaryta Маларыта Малорита Coat of Arms of Małaryta, Belarus.png 11 700 R Brestská oblasť
Marina Horka Мар'іна Горка Марьина Горка Coat of Arms of Marjina Horka, Belarus.png 21 400 R Minská oblasť
Masty Масты Мосты BIA Mosty COA.svg 16 600 R Hrodnianska oblasť
Mazyr Мазыр Мозырь Coat of Arms of Mazyr, Belarus.svg 108 100 R Homeľská oblasť
Mikaševičy Мікашэвічы Микашевичи Coat of Arms of Mikaševičy, Belarus.svg 13 000 R Brestská oblasť
Mijory Міёры / Мёры Миоры Coat of Arms of Miory, Belarus.svg 8 100 R Vicebská oblasť
Minsk Мінск Минск Coat of arms of Minsk.svg 1 834 200 H mesto na úrovni oblasti
Mjadzel Мядзел Мядель Coat of Arms of Miadzieł, Belarus.svg 7 000 R Minská oblasť
Mahiľov Магілёў Могилёв Coat of Arms of Mahiloŭ.svg 354 000 O Mahiľovská oblasť
Mscislaŭ Мсціслаў Мстиславль Coat of Arms of Mscisłaŭ, Belarus.png 10 700 R Mahiľovská oblasť
Naroŭlja Нароўля Наровля Coat of Arms of Naroŭla, Belarus.svg 8 100 R Homeľská oblasť
Navahrudak Навагрудак Новогрудок Coat of Arms of Navahrudak, Belarus.svg 29 200 R Hrodnianska oblasť
Novalukomľ Новалукомль Новолукомль Coat of Arms of Novałukoml, Belarus.svg 13 800 R Vicebská oblasť
Navapolack Наваполацк Новополоцк Coat of Arms of Navapołack, Belarus.svg 98 200 O Vicebská oblasť
Ňasviž Нясвіж Несвиж Coat of Arms of Niasviž, Belarus.svg 14 100 R Minská oblasť
Orša Орша Орша Coat of Arms of Vorsza, Belarus.svg 117 200 O Vicebská oblasť
Pastavy Паставы Поставы Coat of Arms of Pastavy, Belarus.svg 19 800 R Vicebská oblasť
Pinsk Пінск Пинск Coat of Arms of Pinsk, Belarus.svg 130 600 O Brestská oblasť
Petrykaŭ Петрыкаў Петриков Coat of Arms of Pietrykaŭ, Belarus.svg 10 500 R Homeľská oblasť
Polock Полацк Полоцк Coat of Arms of Połack, Belarus.svg 82 800 O Vicebská oblasť
Pružany Пружаны Пружаны Coat of Arms of Pružany, Belarus.svg 19 000 R Brestská oblasť
Rahačoŭ Рагачоў Рогачёв Coat of Arms of Rahačoŭ, Belarus.svg 38 400 R Homeľská oblasť
Rečyca Рэчыца Речица Coat of Arms of Rečyca, Belarus.svg 64 600 R Homeľská oblasť
Salihorsk Салігорск Солигорск Coat of Arms of Salihorsk, Belarus.svg 102 300 R Minská oblasť
Sjanno Сянно Сенно Coat of Arms of Sianno, Belarus.svg 8 000 R Vicebská oblasť
Skidzeľ Скідзель Скидель Coat of Arms of Skidal, Belarus.svg 10 800 R Hrodnianska oblasť
Slaŭharad Слаўгарад Славгород Coat of Arms of Słaŭharad, Belarus.svg 7 900 R Mahiľovská oblasť
Slonim Слонім Слоним Coat of Arms of Słonim, Belarus.svg 48 800 R Hrodnianska oblasť
Sluck Слуцк Слуцк Coat of Arms of Słuck.svg 61 400 R Minská oblasť
Smaljavičy Смалявічы Смолевичи Coat of Arms of Smalavičy, Belarus.svg 15 100 R Minská oblasť
Smarhoň Смаргонь Сморгонь Coat of Arms of Smarhoń, Belarus.svg 36 200 R Hrodnianska oblasť
Staryja Darohi Старыя Дарогі Старые Дороги BIA Stare Drogi COA.svg 11 000 R Minská oblasť
Stolin Столін Столин Coat of Arms of Stolin, Belarus.svg 12 400 R Brestská oblasť
Stoŭbcy Стоўбцы Столбцы Coat of Arms of Stoŭbcy, Belarus.svg 15 400 R Minská oblasť
Svislač Свiслач Свислочь BIA Świsłocz COA.svg 6 900 R Hrodnianska oblasť
Svetlahorsk Светлагорск Светлогорск Coat of Arms of Svietłahorsk, Belarus.png 69 900 R Homeľská oblasť
Ščučyn Шчучын Щучин Coat of Arms of Ščučyn, Belarus.svg 15 000 R Brestská oblasť
Škloŭ Шклоў Шклов Coat of Arms of Škloŭ, Belarus.png 16 400 R Mahiľovská oblasť
Talačyn Талачын Толочин Coat of Arms of Tałačyn, Belarus.svg 10 200 R Vicebská oblasť
Turov Тураў Туров Coat of Arms of Turaŭ, Belarus.svg 2 900 R Homeľská oblasť
Uzda Узда Узда Coat of Arms of Uzda, Belarus.png 9 700 R Minská oblasť
Vasilevičy Васілевічы Василевичи Coat of Arms of Vasilevičy, Belarus.svg 3 900 R Homeľská oblasť
Valožyn Валожын Воложин Coat of Arms of Vałožyn, Belarus.svg 10 600 R Minská oblasť
Vaŭkavysk Ваўкавыск Волковыск Coat of Arms of Vaŭkavysk, Belarus.svg 44 000 R Hrodnianska oblasť
Vilejka Вілейка Вилейка Coat of Arms of Vilejka, Belarus.png 26 800 R Minská oblasť
Vysokaje Высокае Высокое Coat of Arms of Vysokaje, Belarus.png 5 400 R Brestská oblasť
Vicebsk Віцебск Витебск Coat of Arms of Viciebsk, Belarus.svg 348 800 O Vicebská oblasť
Verchňadzvinsk Верхнядзвінск Верхнедвинск Coat of Arms of Vierchniadzvinsk, Belarus.svg 7 300 R Vicebská oblasť
Vetka Ветка Ветка Coat of Arms of Vietka, Belarus.svg 8 000 R Homeľská oblasť
Zaslaŭje Заслаўе Заславль Coat of Arms of Zasłaŭje, Belarus.svg 14 200 R Minská oblasť
Žabinka Жабінка Жабинка Coat of Arms of Žabinka, Belarus.png 13 100 R Brestská oblasť
Žytkavičy Жыткавічы Житковичи Coat of Arms of Žytkavičy, Belarus.svg 15 900 R Homeľská oblasť
Žlobin Жлобін Жлобин Coat of Arms of Žłobin, Belarus.png 75 700 R Homeľská oblasť
Žodzina Жодзіна Жодино Coat of Arms of Žodzina, Belarus.svg 61 800 O Minská oblasť

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Численность населения по Республике Беларусь, областям и г. Минску (тысяч человек) на 1 января 2010 года

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]