Zoznam vlajok republík Sovietskeho zväzu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Vlajky zväzových republík v múzeu v Biškeku

Vlajky zväzových republík Sovietskeho zväzu boli rozpracované verzie štátnej vlajky Sovietskeho zväzu. Všetky mali červený list, doplnený o pruhy alebo vlny s inými farbami, v ktorých hornom rohu bol skrížený zlatý kosák a kladivo, nad nimi bola zlato lemovaná päťramenná hviezda (rovnaké symboly ako na štátnom znaku). Červená farba symbolizuje októbrovú revolúciu, kosák a kladivo zväzok robotníkov a roľníkov v nezávislom štáte pod vedením komunistickej strany, päťramenná hviezda je znamením jednoty a medzinárodnej solidarity pracujúcich všetkých piatich kontinentov.

Zoznam vlajok[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajky zväzových republík Sovietskeho zväzu platné v roku 1987:

Vlajka Republika Obdobie platnosti[1] Nástupnícky štát Súčasná vlajka Článok o vlajke
Flag of Armenian SSR.svg Arménska SSR 1952 – 1990 Arménsko Flag of Armenia.svg vlajka Arménska
Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic.svg Azerbajdžanská SSR 1952 – 1991 Azerbajdžan Flag of Azerbaijan.svg vlajka Azerbajdžanu
Flag of Byelorussian SSR.svg Bieloruská SSR 1951 – 1991 Bielorusko Flag of Belarus.svg vlajka Bieloruska
Flag of the Estonian Soviet Socialist Republic.svg Estónska SSR 1953 – 1990 (1988)1 Estónsko Flag of Estonia.svg vlajka Estónska
Flag of Georgian SSR.svg Gruzínska SSR 1951 – 1990 Gruzínsko Flag of Georgia.svg vlajka Gruzínska
Flag of the Kazakh SSR.svg Kazašská SSR 1953 – 1992 Kazachstan Flag of Kazakhstan.svg vlajka Kazachstanu
Flag of Kyrgyz SSR.svg Kirgizská SSR 1952 – 1992 Kirgizsko Flag of Kyrgyzstan.svg vlajka Kirgizska
Flag of Lithuanian SSR.svg Litovská SSR 1953 – 19883 Litva Flag of Lithuania.svg vlajka Litvy
Flag of Latvian SSR.svg Lotyšská SSR 1953 – 1990 (1988)2 Lotyšsko Flag of Latvia.svg vlajka Lotyšska
Flag of Moldavian SSR.svg Moldavská SSR 1952 – 1990 Moldavsko Flag of Moldova.svg vlajka Moldavska
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic.svg Ruská SFSR 1954 – 1991 Rusko Flag of Russia.svg vlajka Ruska
Flag of Tajik SSR.svg Tadžická SSR 1953 – 1992 Tadžikistan Flag of Tajikistan.svg vlajka Tadžikistanu
Flag of the Turkmen SSR.svg Turkménská SSR 1953 – 1992 Turkménsko Flag of Turkmenistan.svg vlajka Turkménska
Flag of Ukrainian SSR.svg Ukrajinská SSR 1941 – 1992 Ukrajina Flag of Ukraine.svg vlajka Ukrajiny
Flag of the Uzbek SSR.svg Uzbecká SSR 1952 – 1991 Uzbekistan Flag of Uzbekistan.svg vlajka Uzbekistanu

1: Užívanie súčasnej vlajky Estónska bolo povolené dňa 23. júna 1988, a to vyše tri roky pred vyhlásením nezávislosti krajiny od ZSSR.[2]
2: Súčasná vlajka Lotyšska bola dňa 7. októbra 1988 uznaná Najvyšším sovietom Lotyšskej SSR za národný symbol, a to ešte pred vyhlásením nezávislosti od ZSSR.[3]
3: Súčasná vlajka Litvy bola dňa 18. novembra 1988 uznaná Najvyšším sovietom Litovskej SSR za národný symbol, a to ešte pred vyhlásením nezávislosti od ZSSR.

Vlajky skôr zaniknutých republík[upraviť | upraviť zdroj]

Vlajka Republika Obdobie platnosti [1] Nástupnícky štát Vlajka Súčasný štát Vlajka
Flag of the Karelo-Finnish SSR.svg Karelsko-fínska SSR 1953 – 1956 Karelská ASSR Flag of Karelian ASSR (1956-1978).svg Karelsko Flag of Karelia.svg
Flag of Transcaucasian SFSR (1925-1936).svg Zakaukazská SFSR 1930 – 1936 Arménska SSR
Azerbajdžanská SSR
Gruzínska SSR
Flag of Armenian SSR (1937-1940).svg

Flag of Azerbaijan SSR (1937-1940).svg

Flag of Georgian SSR (1937-1951).svg
Arménsko
Azerbajdžan
Gruzínsko
Flag of Armenia.svg

Flag of Azerbaijan.svg

Flag of Georgia.svg

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Historical Chart of the flags of Soviet Republics [online]. REV. 2010-09-03, [cit. 2010-09-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Brožek, s. 60
  3. Brožek, s. 118

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • BROŽEK, Aleš: Lexikon vlajek a znaků zemí světa. Praha : Kartografie Praha, 2003. ISBN 80-7011-776-1.
  • MUCHA, Ludvík a VALÁŠEK, Ladislav: VLAJKY a ZNAKY zemí světa. Praha : GKP, 1986 (3. vydání).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]