Anglikanizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
bez zdroja
Bez shrnutí editace
Značky: na kontrolu vizuálny editor úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 8: Riadok 8:
Anglikánske cirkvi sú po väčšine združené v [[Anglikánsky zväz cirkví|Anglikánskom zväze cirkví]]. [[Anglikánska cirkev (Church of England)|Anglikánska cirkev v Anglicku]] je „matkou“ a „hlavu“ všetkých anglikánskych cirkví po celom svete.
Anglikánske cirkvi sú po väčšine združené v [[Anglikánsky zväz cirkví|Anglikánskom zväze cirkví]]. [[Anglikánska cirkev (Church of England)|Anglikánska cirkev v Anglicku]] je „matkou“ a „hlavu“ všetkých anglikánskych cirkví po celom svete.


Anglikánska cirkev na [[Slovensko|Slovensku]] nepôsobí. Na [[Slovensko|Slovensku]] ale misíjne pôsobí [[Starokatolícka cirkev v Českej republike|česká Starokatolícka cirkev]] pod názvom [[Starokatolícka cirkev v Českej republike s pôsobením na Slovensku|Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku]] (farnosti má v [[Bratislava|Bratislave]] a [[Trnava|Trnave]]). [[Anglikánsky zväz cirkví]] a [[Utrechtská únia starokatolíckych cirkví]] sú v plnom sviatostnom spoločenstve a liturgicky aj dogmaticky sú si veľmi podobný.
Anglikánska cirkev na [[Slovensko|Slovensku]] nepôsobí.


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

Verzia z 14:16, 25. marec 2021

Logo Anglikánskeho zväzu cirkví

Anglikanizmus alebo anglikánstvo je kresťanský protestantský smer ktorý má korene jak v katolíckej, tak v protestantskej tradícii (má v sebe prvky západného a východného kresťanstva ako aj katolicizmu a protestantizmu). Zhaŕňa vierouku anglickej štátnej cirkvi nazývanej Anglikánska cirkev a jej dcérskych cirkví po celom svete.

Anglikánstvo verí v jedného Boha v troch osobách: Otec, Syn a Duch Svätý. Prameň viery je Biblia, Tradícia a rozum. Hlavné zásady obsahuje Apoštolské, Nicejsko-carihradské, Atanaziánske vyznanie, 39 článkov a Kniha verejných modlitieb (Book of common prayer). Vysluhujú sedem sviatostí: krst, Eucharistiu, birmovanie, spoveď, kňazstvo, manželstvo a pomazanie chorých. Príjmanie je pod obomi spôsobmi a spoveď ušná aj všeobecná. Nemodlia sa „k svätým“ ale „so svätými“ a v spoločenstve s nimi.

Anglikánske cirkvi

Anglikánske cirkvi sú po väčšine združené v Anglikánskom zväze cirkví. Anglikánska cirkev v Anglicku je „matkou“ a „hlavu“ všetkých anglikánskych cirkví po celom svete.

Anglikánska cirkev na Slovensku nepôsobí. Na Slovensku ale misíjne pôsobí česká Starokatolícka cirkev pod názvom Starokatolícka delegatúra Utrechtskej únie na Slovensku (farnosti má v Bratislave a Trnave). Anglikánsky zväz cirkví a Utrechtská únia starokatolíckych cirkví sú v plnom sviatostnom spoločenstve a liturgicky aj dogmaticky sú si veľmi podobný.

Pozri aj