Evarist

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Evarist
rímsky biskup
Evarist
Funkcie a tituly
Pontifikát
97/100 – 105/109
Predchodca Kliment I. Alexander I. Nástupca
Biografické údaje
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba97/100
Svätec
Sviatok26. október
Odkazy
Spolupracuj na Commons Evarist
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Evarist (lat. Evaristus) bol 5. rímskym pápežom (medzi rokmi 97/100 až 105/109) a teda štvrtým v rade rímskych biskupov, ktorých ustanovili svätí Peter a Pavol. Predpokladá sa, že počas jeho úradu zomrel Ján (apoštol) čo značilo koniec Apoštolského Veku.

Podľa dostupných poznatkov bol Grék; niektoré pramene ako jeho vlasť uvádzajú rodisko Ježiša Krista Betlehem. Bol synom židovského otca menom Judah. Libériov katalóg zo 4. storočia ho nazýva Aristus. Na kresťanskú vieru sa obrátil zásluhou svojho predchodcu Klimenta I., po ktorého zatknutí prebral úlohu vedenia cirkvi.

O Evaristovi chýbajú zmienky o jeho živote pred nástupom na Petrov stolec. Pripadla mu úloha viesť cirkev v čase, keď značne rástol počet veriacich. Z tohto dôvodu rozdelil Rím na samostatné farnosti a každej pridelil titul, najčastejšie podľa mena niektorého z kresťanských mučeníkov. V každej z farností ustanovil jeden chrám, ktorý sa stal sídelným svätostánkom povereného hodnostára.

S Evaristovým pontifikátom sa spája niekoľko významných cirkevných nariadení - zriadil napr. zbor siedmich diakonov, a pridelil im úlohy pomáhať biskupom pri šírení evanjelia. Okrem toho napr. ustanovil, že manželský zväzok kresťanov môže požehnať iba kňaz.

Podrobnosti okolo jeho smrti nie sú jasné. V Liber Pontificalis sa o ňom píše, že bol korunovaný mučeníctvom aj keď v Rímskom martyrológiu sa nachádza bez mučeníckeho titulu. Evaristus bol pochovaný tak ako veľa ďalších pápežov v hrobke svätého Petra pod Bazilikou svätého Petra. [1]

Evaristovu podobizeň môžeme vidieť pri zhliadnutí série pápežských portrétov v Sixtínskej kaplnke či pri pohľade na jeho sochu v portiku Bazilike svätého Petra.

Jeho sviatok sa slávi 26. októbra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Evarist

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Predchodca:
Kliment I.
Pápežský znak Pápež
Evarist
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Alexander I.


  1. List of popes