Zeferinus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zeferinus
15. rímsky biskup
Zeferinus
Funkcie a tituly
Pontifikát
198/9 – 217
Predchodca Viktor I. Kalixt I. Nástupca
Biografické údaje
Rodné meno?
Narodenie?
?
Úmrtie20. december 217
Rím, Taliansko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba198/9
Svätec
Sviatok20. december
Odkazy
Spolupracuj na Commons Zeferinus
Kompletný zoznam pápežov

Zeferinus alebo Zefyrin alebo Zefirín (* ? – † 20. december 217, Rím) bol 15. pápež v období pontifikátu cca 198/9 – 217, bol Riman, syn Habundia.

Jeho uštipačný kritik Hippolyt, neskôr protipápež, ho vykresľoval ako prostého, nevzdelaného, neskúseného v cirkevných rozhodnutiach a tiež lakomého. Taktiež mu vyčítal jeho postoj k modalizmu, ktorý podľa jeho názoru nielenže neodsúdil, ale ešte ho aj podporoval. V skutočnosti Zefirín nebol modalista, usiloval sa však hájiť božskú podstatu Krista a zároveň jeho osobnú odlišnosť od Otca, hoci mu chýbala nevyhnutná terminológia na to, aby tak urobil účinne.

Zeferinus sa počas svojho pontifikátu opieral o svojho arcidiakona Kalixta, ktorého vlastne rehabilitoval. Prostredníctvom neho riadil nižšie duchovenstvo a menoval ho správcom oficiálneho cintorína, ktorý cirkev vlastnila. Zefirín bol pravdepodobne pápež, ktorému Tertulián , teraz obrátený montanista, vytýkal, že spočiatku vydal listy uznávajúce montanistické hnutie a potom ich odvolal pri podnecovaní Praxeasovho hnutia. No najostrejšie spory v Ríme počas jeho pontifikátu boli spory kristologické.

V čase, keď bol Zefirín pápežom, navštívil Rím slávny Órigenes, najväčší vtedajší kresťanský mysliteľ. Podľa Liber Pontificalis miestom jeho posledného odpočinku je "jeho vlastný cintorín pri Kalixtovom cintoríne" na Via Appia. Sviatok má 26. augusta.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ZEFIRÍN. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 13.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zeferinus

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Predchodca:
Viktor I.
Pápežský znak Pápež
Zeferinus
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Kalixt I.