Tarja Turunen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tarja Turunen
Tarja v roku 2016
Tarja v roku 2016
Základné informácie
Rodné meno Tarja Soile Susanna Turunen
Umelecké mená Tarja, Susanna Asspera, Tapee
Narodenie 17. august 1977 (46 rokov)
Kitee, Fínsko
Bydlisko Andalúzia
Pôsobenie speváčka, skladateľka, textárka, producentka
Žáner symfonický rock, symfonický metal, power metal
Hrá na nástrojoch spev, klavír, syntetizátor
Typ hlasu soprán
Roky pôsob. 1996 - súčasnosť
Vydavateľstvá Universal, NEMS Enterprises, Earmusic
Súvisiace
články
Nightwish
Webstránka tarjaturunen.com

Tarja Soile Susanna Turunenová-Cabuliová (* 17. august 1977), známejšia ako Tarja Turunen alebo skrátene Tarja je fínska speváčka, skladateľka, textárka a producentka. Má sopránový hlas a jej hlasový rozsah je tri oktávy.[1]

Tarja študovala spev na Sibelius Academy a na Hochschule für Musik Karlsruhe. Je celkom dobre známa ako profesionálna speváčka klasickej hudby, no najväčšiu popularitu získala ako speváčka fínskej symphonic metalovej kapely Nightwish, ktorú v roku 1996 založili Tuomas Holopainen a Emppu Vuorinen. Kapela si kombináciou tvrdých a rýchlych gitarových riffov s Tarjinim dramatickým, operným hlasom vyslúžila úspech ako u hudobných kritikov, tak aj u laickej verejnosti. Ich symhonic metalový hudobný štýl, prezývaný aj "operný metal" inšpiroval množstvo ostatných metalových kapiel a interpretov.

21.októbra 2005, po veľkolepom koncerte v Hartwall aréne v Helsinkách (záznam z koncertu bol vydaný na DVD End Of An Era), Tarja dostala otvorený dopis od členov kapely, v ktorom jej napísali že s ňou už ďalej Nightwish nebude pokračovať, a vyhodili ju z kapely. V roku 2006 Tarja vydala klasický album s vianočnou tematikou Henkäys Ikuisuudesta. Keďže sú však takmer všetky piesne na albume covery, za skutočný Tarjin debut sa dá považovať až album My Winter Storm z roku 2007. V tom istom roku sa vydala na turné s názvom Storm World Tour. V roku 2010 vydala svoj druhý rockový album What Lies Beneath. Následne odohrala množstvo koncertov po Európe a taktiež vystúpila na rôznych metalových festivaloch, ako napríklad Graspop Metal Meeting alebo Wacken Open Air. Následne odštartovala What Lies Beneath World Tour, ktoré trvalo až do 12.júna 2010. Na tomto turné bolo nahrané aj Tarjino prvé live DVD Act I, konkrétne na koncertoch odohraných 30. a 31. marca v Rosariu v Argentíne. Samotné DVD bolo vydané 24.augusta 2012 [2]. V roku 2013 Tarja vydala svoj album Colours in the Dark a 27.októbra toho istého roku odštartovala turné s názvom Colours in the Dark World Tour. 30.marca 2014 bolo vydané jej druhé live DVD s názvom Beauty and the Beat, ktoré je výsledkom jej hudobného projektu s bubeníkom Mikeom Terranom. 11.septemra 2015 Tarja vydala svoj druhý klasický album Ave Maria - En Plein Air. Album obsahuje rôzne verzie piesne Ave Maria od rôznych skladateľov, vrátane jej vlastnej verzie. Album získal veľmi dobré hodnotenia od hudobných kritikov. 5. augusta 2016 bol vydaný jej piaty štúdiový album The Shadow Self. 3. júla a bol vydaný prequel k tomuto albumu s názvom The Brightest Void. V rokoch 2016 – 2018 sa Tarja nachádzala na celosvetovom turné k tomuto albumu, The Shadow Self World Tour. Jej najnovší album, In The Raw, bol vydaný 30. augusta 2019.

Život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

1977 - 1995: Skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Tarja sa narodila v malej dedinke Puhos neďaleko Kitee vo Fínsku. Má staršieho brata Tima a mladšieho brata Toniho. Jej mama Marjatta Turunen pracovala v mestskej administratíve a jej otec Tuevo Turunen bol tesár. Jej talent pre hudbu bol objavený, keď ako trojročná v kostole v Kitee zaspievala pieseň Enkeli taivaan ( fínska verzia piesne "From Heaven Above to Earth I Come"). Krátko nato začala Tarja navštevovať hodiny spevu a stala sa členkou kostolného zboru. Ako šesťročná začala navštevovať hodiny klavíru.

Na gymnáziu Tarja pôsobila ako speváčka v rôznych hudobných projektoch. Jej prvá učiteľka klavíru, Kirsti Nortia-Holopainen povedala: "Tarja chodila na školu, kam chodilo veľké množstvo hudobne nadaných detí. No dokonca aj vtedy sa Tarja dokázala presadiť. Myslím, že v škole spievala pri každej príležitosti, aká sa naskytla." Jej učiteľ hudby Plamen Dimov neskôr vysvetlil: " Ak ste s Tarjou cvičili iba raz, stačilo to, hneď na prvýkrát to zaspievala. S ostatnými bolo potrebné cvičiť najmenej tri, štyri, päťkrát ".V škole si však Tarja musela prežiť ťažké časy, keďže ju niektoré dievčatá šikanovali kvôli tomu, že jej závideli jej hlas. Aby sa problém vyriešil, Dimov začal organizovať hudobné projekty viac mimo školy. Keď mala Tarja pätnásť, vystúpila na koncerte v kostole ako sólistka pred stovkami divákov. Bol to jeden z jej prvých veľkých koncertov. V roku 1993 začala navštevovať Senior Secondary School of Art and Music v Savonlinne.

Tarja v mladosti milovala soul a často vystupovala s piesňami od umelkýň ako Whitney Houston či Aretha Franklin. Neskôr svoju pozornosť upriamila väčšmi na klasickú hudbu. Jej vzorom je Sarah Brightman, najmä v piesni The Phantom of the Opera. V roku 1993 sa presťahovala do mesta Kuopio aby tam mohla študovať na Sibelius Academy.

1996 - 2005: S Nightwish[upraviť | upraviť zdroj]

Päť členov kapely sa klania po vystúpení
Tarja s Nightwish na Himos Festival v Jämsä, Fínsko, 25.júna 2005

V roku 1996 Tarjin spolužiak Tuomas Holopainen pozval Tarju, aby sa pripojila k jeho novému hudobnému akustickému projektu ako speváčka, a Tarja súhlasila. Spolu s Emppu Vuorinenom začali nahrávať svoje prvé demo. Počas nahrávania si Tuomas všimol, že Tarjin hlas je omnoho viac melodický a dramatický, ako si pamätal zo školy. Emppu sa rozhodol použiť elektrickú gitaru namiesto akustickej, pretože sa podľa neho omnoho viac hodila k Tarjinmu hlasu. Neskôr sa Tuomas rozhodol z kapely urobiť metalovú kapelu.

V septembri 1997 kapela nahrala svoje druhé demo, tentoraz s metalovými piesňami. Holopainen demo poslal do fínskeho vydavateľstva Spinefarm Records, s ktorým neskôr podpísali zmluvu a nahrali svoj debutový album Angels Fall First. Album sa umiestnil v Top 40 vo fínskych hitparádach a jeho úspech prekvapil aj samotné vydavateľstvo. Následne sa Nightwish vydali na svoje prvé turné The First Tour of the Angels. Toho istého roku Tarja prvýkrát vystupovala na Savonlinna Opera Festival, kde zaspievala piesne od Wagnera a Verdiho.

Štyria členovia kapely vystupujú naživo pre divákov
Tarja s Nightwish v Kitee, Fínsko, 22.máj 2004

Kvôli pôsobeniu v kapele musela Tarja prerušiť štúdium spevu s tým, že sa k nemu neskôr chcela vrátiť. V roku 1998 Nightwish vydali ich druhý album Oceanborn. Na tomto albume sa prvýkrát objavujú aj prvky folku a ambientnej hudby a zakladá si na rýchlych, melodických zvukoch keyboardu a gitár, a na Tarjinom dramatickom hlase. V roku 1999 Nightwish odštartovali Oceanborn World Tour. Toho istého roku Tarja spievala sólo v rockovom balete Evankeliumi (známy aj ako Evangelicium) od kapely Waltari na niekoľkých vypredaných predstaveniach vo Fínskej Národnej Opere. V rokoch 2000 a 2001 Nightwish nahrali albumy Wishmaster a Over the Hills and Far Away a vydali sa na turné po Európe a Južnej Amerike. Počas tohto turné sa Tarja zoznámila s argentínskym biznismenom Marcelom Cabulim, za ktorého sa v roku 2003 vydala.

V roku 2000 Tarja obnovila svoje štúdium spevu na Hochschule für Musik Karlsruhe. Túto univerzitu si Tarja vybrala pretože na Fínskej univerzite ju niektorí ľudia nebrali vážne ako serióznu speváčku klasiky kvôli jej pôsobeniu v metalovej kapele. V roku 2002 nahrala vokály na nový album Nightwish Century Child a pre projekt Beto Vázquez Infinity. V tom istom roku sa Tarja vydala na turné po Južnej Amerike. Na niekoľkých vypredaných koncertoch odspievala klasický koncert Noche Escandinava (Scandinavian Night). V júni sa spolu s Nightwish vydala na turné k novému albumu World Tour of the Century.

Po ukončení turné si Nightwish dali krátku pauzu a Tarja sa vrátila na Kahlsruhe aby dokončila svoje štúdium. Následne začali nahrávať album Once, ktorý bol vydaný 10.mája 2004. Album získal platinu vo Fínsku a Nemecku a stal sa najlepšie predávaným albumom v Európe v júni 2004. Kapela odštartovala svoje turné Once Upon a Tour, ktoré trvalo od 22.mája 2004 do 21.októbra 2005.

Na Vianoce 2004 Tarja vydala svoj prvý sólový singel s názvom "Yhden enkelin unelma" (One Angel's Dream). Pieseň získala vo Fínsku zlato. Na Vianoce 2005 sa singel opäť vrátil do fínskych hitparád na prvú pozíciu. Na jar 2005 vydala svoj druhý singel, duet "Leaving You for Me", ktorý zaspievala spolu s Martinom Kesicim. Singel bol doplnený aj videoklipom.

Odchod z Nightwish[upraviť | upraviť zdroj]

Tarja spieva naživo, zatiaľ čo sedí na stoličke. Oblečený má trblietavý biely kostým.
Tarja naživo počas vianočného koncertu v Lahti vo Fínsku 12.decembra 2006

Prvá zmena v zostave Nightwish sa uskutočnila v septembri 2001, keď bol z kapely vyhodený basgitarista Sami Vänskä a bol nahradený súčasným basgitaristom Marcom Hietalom. V nasledujúcich rokoch sa rapídne zhoršoval vzťah medzi Holopainenom a Tarjinim manželom a manažérom Marcelom Cabulim. To malo vpyv aj na to, že sa začal zhoršovať vzťah medzi samotnou Tarjou a Tuomasom. V decembri 2004, na stretnutí kapely po koncerte v Oberhausene Tarja ostatným oznámila že chce odísť z kapely, ale súhlasí s tým, že sa bude podieľať ešte na jednom nasledujúcom albume a taktiež sa zúčastní na turné k nemu, ktoré bolo plánované na obdobie rokov 2006/2007. Po ochchode z Nightwish sa plánovala venovať svojej sólovej kariére a ešte počas pôsobenia v kapele nahrala dve sólové piesne. 21.októbra 2005, po veľkolepom koncerte v Hartwall aréne v Helsinkách, ktorý bol zároveň posledným koncertom Once Upon a Tour (záznam z tohto koncertu bol vydaný aj na DVD End of an Era), Tuomas Tarji odovzdal list, ktorý napísal on spolu s ďalšími členmi kapely. V tomto liste sa písalo, že Nightwish ďalej nechcú a nemôžu pokračovať s ňou. Znenie listu bolo uverejnené aj na oficiálnej stránke Nightwish. Tarjin vyhadzov sa veľmi rýchlo stal objektom mediálneho záujmu, a keďže v otvorenom liste bola opisovaná ako namyslená a chamtivá diva, jej osoba sa čoskoro stala predmetom diskusií.

Pre teba bohužiaľ biznis, peniaze, a veci ktoré nemajú nič spoločné s týmito emóciami boli omnoho dôležitejšie.
– Otvorený list publikovaný na oficiálnej stránke Nightwish

Tarja na svojej webstránke odpovedala na tento otvorený list a taktiež absolvovala niekoľko interviews, ke vysvetlila celú záležitosť väčšmi zo svojho pohľadu. Bola nešťastná z toho že po deviatich rokoch hrania v jednej kapele s Tuomas rozhodol vyhodiť ju takýmto spôsobom. Kvôli pokračujúcemu záujmu médií Tarjin manžel a manažér Marcelo Cabuli vo februári 2006 uverejnil správu, v ktorej vyzýval všetkých, ktorí majú nejaké otázky, aby mu napísali e-mail. V júni 2006 Cabuli uverejnil dlhý zoznam otázok ktoré dostal, a verejne ne odpovedal. Odpovedal aj na otázky vzťahujúce sa k obvineniu z chamtivosti a vysvetlil, že kapela sa dohodla na rozdelení zisku v zmluve pri vzniku Nigtwish. Na základe tohto kontraktu každý člen kapely získal 20 % z príjmov kapely. Cabuli uviedol, že na rozdiel od ostatných Tarja nikdy nebojovala za ďalšie skladateľské licenčné poplatky.

Naisto v jej prípade neprichádzali peniaze prvé v jej knihe života [...] Ak by sme skontrolovali ktorý člen kapely zarába omnoho viac ako ktorýkoľvek iný, možno by ste boli prekvapení
– Marcelo Cabuli

Aj napriek okolnostiam Tarjinho vyhodenia z kapely sa Tuomasovo uznanie voči Tarji ako umelkyni nezmenilo. Vyjadril sa, že nehľadá rovnako trénovanú speváčku ako náhradu za Tarju, pretože si myslí, že Tarja je mimoriadne dobrá vo svojom žánri a preto je nenahraditeľná. V jednom interview sa Tarja vyjadrila, že je veľmi hrdá na svoju kariéru v Nightwish a že si myslí že všetci členovia Nightwish sú extrémne talentovaní a praje im a ich novej speváčke Anette Olzon len to najlepšie.

V rokoch 1997 až 2005 Tarja na turné s Nightwish spievala na všetkých kontinentoch sveta, okrem Afriky a Antarktídy. Naživo vystupovala pred viac ako 500 000 ľudmi.

Sólová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Šesť členov kapely, štyria muži a dve ženy na pódiu po koncerte
Tarja s jej sprievodnou kapelou v Buenos Aires, Argentína, 6.septembra 2008

Na konci roku 2005 Tarja odohrala niekoľko klasických koncertov vo Fínsku, Nemecku, Španielsku a Rumunsku. Vzhľadom na to, že očakávala že sa bude podieľať na novom albume Nightwish, vydanie jej vianočného albumu Henkäys ikuisuudesta a niekoľko koncertov boli jediné činnosti plánované na rok 2006. V júni 2006 Tarja opäť vystupovala na Savonnlina Opera Festival, tentoraz ako hlavná speváčka spolu s fínskym tenoristom Raimom Sirkiäom a za sa sprievodu symfonického orcherstra z Kuopia. Zaspievala niektoré klasické árie ako "O mio babbino caro" od Pucciniho, "Libiamo ne' lieti calici"od Verdiho, "Don't Cry For Me Argentina" a "Phantom of the Opera" od Andrewa Lloyda Webbera a ďalšie. V novembri vystupovala na charitatívnom koncerte "Tomorrow's Child" spolu s tapiolským chórom. Výťažok z neho šiel na detský fond UNICEF. 8.novembra uzrel svetlo sveta jej vianočný album Henkäys ikuisuudesta.Všetky piesne na ňom sú covery, okrem piesní "Kuin Henkäys Ikuisuutta" a "En Etsi Valtaa, Loistoa". 6. decembra 2006 Tarja odohrala veľký vianočný koncert v Sibelius Hall v Lahti vo Fínsku. Záznam z koncertu vysielala naživo fínska televízia YLE TV2 pre viac ako 450 000 divákov. Taktiež bola nominovaná na fínsku Emma Award v kategórii " Najlepšia sólistka roku 2006". V nasledujúcom roku nahrala vokály pre pieseň "In the Picture" na all-stars album vydavateľstva Nuclear Blast Into the Light.

V auguste 2006 začala Tarja pracovať na svojom novom sólovom albume My Winter Storm. Bolo to prvýkrát v jej kariére, keď písala vlastné piesne. Na niektorých piesňach spolupracovala s profesionálnymi skladateľmi. Chórové a orchestrálne časti napísal filmový hudobný skladateľ James Dooley. Album bol vydaný v novembri 2007. My Winter Storm kombinuje množstvo hudobných štýlov, prevažuje však symfonický metal s klasickými opernými vokálmi. Album sa umiestnil na prvom mieste vo fínskych hitparádach a získal platinu fo Fínsku, dvojitú platinu v Rusku a zlato v Nemecku.

Tarja naživo spieva na pódiu, sprevádzaná gitaristom a bubeníkom
Tarja naživo v Kavarne v Bulharsku 23. júla 2010

Bola nominovaná na cenu Echo v kategórii najlepší nováčik a na cenu Emmy v kategórii najlepší fínsky umelec. 25. novemra 2007 Tarja odštartovala turné k albumu My Winter Storm s názvom Storm World Tour. Odohrala 95 koncertov v Európe, Severnej a Južnej Amerike a ukončila ho v októbri 2009 v O2 Academy Islington v Londýne. V decembri 2008 vyšla špeciálne v Británii jej EP The Seer. 2. januára 2009 vyšla rozšírená verzia jej albumu My Winter Storm.

Tarja taktiež naspievala tri piesne pre vianočný charitatívny album Maailman kauneimmat joululaulut (v preklade z fínčiny " Svetové najkrajšie vianočné piesne). V decembri 2009 naspievala duet s Klausom Meineom The Good Die Young na album Scorpions Sting in the Tail.

V rokoch 2009 - 2010 sa Tarja venovala nahrávaniu svojho tretieho štúdiového albumu What Lies Beneath. Samotný album bol vydaný 1.septembra 2010. Album kombinuje metalovú hudbu s klasickými opernými prvkami. Následne odštartovala What Lies Beneath World Tour a taktiež vystupovala aj na množstve festivalov ako napríklad Wacken Open Air a Graspop Metal Meeting. Odohrala tiež aj niekoľko špeciálnych koncertov, a to na Miskolc Opera Festival a Masters of Rock, kde vystupovala so zlínskym symfonickým orchestrom a okrem iného odspievala českú operu Rusalka. Turné ukončila v roku 2012. V roku 2010 taktiež sprevádzala Alice Coopera na jeho nemeckej časti turné Theatre of Death Tour. 17. júla 2011 opäť vystupovala na Savonlinna Opera Festival spolu s Josém Curom a symfonickým orchestrom z Kuopia.

Tarja s jej sprievodnou kapelou vystupujúca pred davom fanúšikov na Wacken Open Air
Tarja s jej sprievodnou kapelou na festivale Wacken Open Air 6.augusta 2010

27. februára 2012, počas koncertu v Bruseli oznámila, že po ukončení What Lies Beneath World Tour začne pracovať na novom albume. Taktiež počas koncertu predstavila dve nové piesne z pripravovaného albumu.

V marci 2012 Tarja vyhrala titul "Europe's best crossover performer" so 100 000 hlasmi.

V máji 2013 Tarja oznámila že jej štvrtý sólový album sa bude volať Colours in the Dark. 31. mája bola vydaná pieseň z albumu Never Enough. 30.augusta 2013 bol vydaný samotný album. V septembri toho istého roku bolo oznámené, že sa Tarja bude podieľať ako hosťujúca vokalistka na EP Paradise od skupiny Within Temptation a bude vystupovať aj vo videoklipe. EP bola vydaná 27 septembra.

V januári 2014 Tarja na svojom blogu oznámila, že sa čoskoro vráti do štúdia aby nahrala vokály k pár piesňam pre projekt Outlanders spolu s Torstenom Stenzelom a Walterom Giardinom. Jedna z piesní bola nahraná a odspievaná naživo už v roku 2012.

30. mája 2014 bolo vydané Tarjino live DVD Beauty and the Beat, ktoré obsahovalo tri živé záznamy z Tarjinich koncertov z Beauty and the Beat World Tour. Na týchto koncertoch Tarja vystupovala spolu so symfonickým orchestrom, chórom a Mikeom Terranom ako bubeníkom. Na tomto DVD Tarja predviedla svoju výbornú techniku spevu a schopnosť fantasticky odspievať piesne rôznych žánrov - od Rusalky od Dvořáka až po Kashmir od Led Zeppelin. DVD taktiež obsahuje živú verziu piesne Swanheart, ktorá pochádza z albumu Nightwish Oceanborn z roku 1998 a je len veľmi málokedy hraná naživo na koncertoch. 4. júli toho istého roku Tarja vydala EP Left in the Dark, ktorá obsahuje alternatívne verzie niektorých piesní z albumu Colours in the Dark a taktiež obsahuje štúdiovú verziu piesne Into the Sun.

17. októbra 2015 Tarja na svojom koncerte vystúpila s dvoma piesňami z jej pripravovaného albumu The Shadow Self. Spomínanými piesňami boli skladby No Bitter End a Goldfinger, čo je pieseň z eponymného filmu.

Tarja sa o nadchádzajúcom albume vyjadrila že pracovala opäť veľmi ťažko spolu s Timom Palmerom, aby vytvorila najviac heavy zvuk doteraz v jej kariére pre jej štvrtý rockový album. Vyjadrila s tiež že jej album bude kráčať v rovnakých šľapajach ako jej predchádzajúce albumy, ale s novou dušou a vývojom.

3.júna 2016 bol vydaný prequel k jej albumu The Shadow Self s názvom The Brightest Void. Obsahuje 9 piesní, ktoré nemohli byť zahrnuté na albume The Shadow Self kvôli ich veľkému množstvu. 5. augusta bol vydaný samotný album. Fanúšikmi aj kritikmi bol album prijatý veľmi dobre. V ten istý deň Tarja vystúpila na festivale Wacken Open Air, kde predviedla šesť piesní z najnovšej nahrávky, vrátane duetu so speváčkou Arch Enemy Alissou White-Gluz "Demons In You". Dva dni predtým mala Tarja špeciálny koncert vo Wacken Metal Church, kde okrem klasických árií odspievala aj covery niektorých známych metalových a rockových skladieb.

Štýl spevu[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu s navštevovaním hudobnej školy v Savonnline Tarja začala dostávať seriózny klasický hudobný tréning ako sedemnásťročná. Po škole začala Tarja študovať hudbu na Sibelius Academy so zameraním na kostolnú hudbu. Po tom, čo sa pripojila k Nightwish svoje štúdium na tejto akadémii ukončila.

V rokoch 2001 - 2003 Tarja študovala na akadémii Hochschule für Musik Karlsruhe, kde bola trénovaná ako sólistka s budúcou špecializáciou v umeleckej piesni. Tarja pôvodne chcela študovať ako chórová speváčka. Na konkurze však vzbududila pozornosť profesorky Mitsuko Shirai, ktorá ju povzbudila aby sa prihlásila na štúdium ako sólistka.

Ako klasická speváčka Tarja spieva klasickou vokálnou technikou. Vysvetlila, že v skorých dňoch Nigtwish pre ňu bolo ťažké skombinovať klasické techniky spevu s metalovým zvukom takým spôsobom, ktorý by jej poskytol slobodu pôsobenia bez poškodenia jej hlasiviek. Klasické techniky spevu jej pomohli viac sa pohrať s jej hlasom, takže sa rozhodla neusilovať o extra tréning v rockovom či popovom speve.

Na prelome tisícročí začala kombinácia tvrdých a rýchlych gitarových riffov a klasických ženských vokálov priťahovať čoraz väčšiu pozornosť na metalovej scéne. Nový hudobný štýl Nigtwish rýchlo dosiahol úspech komerčný, ako aj u kritikov, a tento symphonic metalový štýl čoskoro dostal prezývku operný metal. Tarja sa vyjadrila, že sama seba nevidí ako opernú speváčku. Spievala ukážky z opier na Savonnlina Opera Festival, ale zdôrazňuje, že spev opery nemôže byť uskutočnený ako vedľajší projekt. Na to by potrebovala špeciálny tréning, aby dokázala celú operu perfektne odspievať bez mikrofónu.

Keď sa Tarji spýtali, aká je podľa nej asociácia medzi operou a metalovými žánrami, odpovedala že aj napriek zjavným rozdielom majú tieto dva hudobné štýly nejaké podobnosti:

Scény sú veľmi podobné. Je veľa ľudí ktorí nikdy nešli na operu a to isté platí pre metal. Ale skutoční fanúšikovia sú neuveriteľne lojálni. A oba štýly sú bombastické a vyjadrujú silné emócie.
– Tarja Turunen, ''Metal Hammer'' interview, Júl 2002

Tarjin spev z prvého albumu Nigtwish Angels Fall First (1997) kritici opisujú ako anjelsky či valkyriánsky. Image Valkýry bola neskôr použitá v druhom videoklipe pre singel Sleeping Sun, kde Tarja chodila po bojovom poli aby následne odviedla mŕtvych bojovníkov do Valhally.

Na nasledujúcich albumoch bol spev viac technicky komplexnejší. Na druhom albume Nightwish Oceanborn (1998) bol Tarjin klasický vokálny tréning viac znateľný. V piesni Passion and the Opera Tarja predviedla staccato koloratúru, pripomínajúcu áriu "Hell's vengeance boils in my heart" spievanú sopranistkou v roli Kráľovnej Noci z Mozartovej opery Čarovná Flauta. Pre pieseň Sleeping Sun bola zas potrebná veľmi dobrá dýchacia technika. Tarja sa v jednom interview vyjadrila, že počas nahrávania Oceanborn mala vážne obavy, že nie je ešte natoľko pokročilou speváčkou, aby zvládla všetky techniky spevu požadované v piesňach.

Výzva iného typu pre ňu bola cover verzia piesne "Over the Hills and Far Away" od Garyho Moora, ktorá vyžadovala hlbší hlas, hlboko pod rozsah priemernej sopranistky. V interview pre Breakout magazín povedala, že členovia kapely dostali záchvat smiechu, keď sa v štúdiu pokúšala zahriať si hlasivky pre túto pieseň. Ako vedľajší efekt jej úsilia si Tarja postupne rozšírila svoj hlasový rozsah aj do výrazne nižšieho rozsahu, čo sa prejavilo aj na nasledujúcich albumoch.

Na albume Century Child (2002) Tarja experimentovala s viac rockovo znejúcim hlasom, pričom si stále udržiavala svoju klasickú techniku spevu, ale napríklad spievala menej vibrato. Tarja však nebola spokojná s tým ako znie na novom albume a úspešne sa jej na tento nový štýl podarilo prejsť až na ďalšom albume Once (2005).

S Once sa cítim veľmi komfortne, pretože som sa pokúšala zmeniť môj štýl spevu s Nigtwish už na albume Century Child, pretože Tuomas to žiadal, piesne si to žiadali... Bola to ťažká práca a na Century Child som to nezvládla, nebola som z toho veľmi šťastná. Na Once je všetko veľmi prirodzené, ako spievam a čo spievam. Ale ako som povedala bola to veľmi ťažká práca, pretože posledných desať rokov som bola klasickou speváčkou, takže bolo ťažké začať znovu a premýšľať o nových štýloch. Samozrejme že stále spievam svojou klasickou vokálnou technikou, nikdy nespievam so svojim úbohým hovoriacim hlasom - nemôžem to viac urobiť.
– Tarja Turunen, Metal Temple interview, Október 2004

Tento hlbší, rockovo znejúci hlas na Once, rovnako ako v piesni In the Picture z albumu Into the Light, kritici vítali ako osviežujúcu zmenu.

Je prvý sólový album My Winter Storm obsahuje metalové aj rockové piesne, a taktiež piesne podobajúce sa na klasické piesne. Tarja na tomto albume používa svoj klasicky znejúci hlas ako aj svoj rockovo znejúci hlas. V mnohých piesňach začína spievať rockovo znejúcim hlasom, a potom prejde pre veľmi klenutú melódiu do celkom klasicky znejúceho hlasu.

Tarjin klasicky trénovaný hlas odvážne letí ponad orchestrálne zvuky a surové gitary. Ako fénix z popola [...] sa zdvíha znovu a znovu pre veľmi klenuté melódie, niekedy povzbudzovaná viachlasnými ženskými vokálmi.
– Frank Rauscher Teleschau – der Mediendienst, recenzia My Winter Storm

V jednom interview Tarja povedala, že My Winter Storm bol prvý album na ktorom mala šancu využiť svoj plný hlasový rozsah.

Teraz môžem využiť plný rozsah môjho hlasu, je to skvelé. Nikdy som nespievala tak nízko ako som to urobila v jednej z piesní na novej nahrávke, a je tam pieseň kde som zaspievala najvyšší tón aký som kedy zaspievala. Skutočne som použila obrovský rozsah na tomto albume - okolo troch oktáv - pretože nálady sa menia v každej piesni a toto to reflektuje.
– Tarja Turunen, Kerrang! interview, September 2007

Na albume Colours in the Dark prvýkrát za mnoho rokov použila svoj hovoriaci hlas.

Register[upraviť | upraviť zdroj]

Grafická reprezentácia jej hlasového rozsahu
Hlasový rozsah na My Winter Storm (F3D6)

Tarjin typ hlasu je soprán. Počas svojej kariéry si vybudovala hlasový rozsah tri oktávy.

Jej rozsah je zjavný na albume My Winter Storm, na ktorom je najnižší zaspievaný tón F3 v piesni The Seer a najvyšší zaspievaný tón D6

Spievala som repertoár mezzosopranistky pre veľa rokov a kvôli tomu, stále dnes, mám celkom nízky rozsah pre lyrický soprán. V dnešných dňoch sa vidím ako ľahká lyrická sopranistka.
– Tarja Turunen – blogový príspevok z 1. marca 2009

Profil hlasu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Druh: Plný lyrický spinto soprán
  • Rozsah: 3 oktávy 1 nota a semitón (F#3 - G#6) (avšak je schopná spievať aj v rozsahu mezzosopránu, kontraltu a koloratúrneho sopránu)
  • Váha: Dramatický hlas
  • Tessitúra: Vysoká
  • Timbré: Temný, bohatý, silný hlas
  • Register: Falzetto
  • Passagio: Secondo
  • Najpoužívanejší typ: Hlavový hlas (ale je schopná spievať taktiež hrudným hlasom)
  • Štýl: Operný, umelecký
  • Hlasové plusy: Jej hlas je schopný duality vďaka jej operným tréningom hlasu, ako aj pôsobeniu v metalovej kapele. Dokáže teda rovnako dobre odspievať operu aj metalovú pieseň. Tarja má brilantnú techniku spevu a jej výhodou je aj jej plný, silný melodický hlas a schopnosť odspievať veľmi vysoké aj veľmi nízke tóny.
  • Hlasové mínusy: Niektorí hudobní kritici sú toho názoru, že jej hlas je priveľmi operný a trénovaný pre metalovú hudbu, ale množstvo iných kritikov to vníma ako výhodu. Tarja má okrem toho kvôli svojmu severskému pôvodu pri speve problémy s fonetikou v angličtine, konkrétne s výslovnosťou hlásky "schwa", najčasťejšej anglickej hlásky, keďže fínčina túto hlásku nemá.

Úspech[upraviť | upraviť zdroj]

Na obrázku môžme vidieť usmievajúcu sa Tarju pred poličkou s knihami a počítačom
Tarja na akcii International Book Fair v Buenos Aires v Argentíne, 3.mája 2007

Kritici jej hlas opisujú ako pozoruhodne silný a emocionálny. Niektorí kritici sú toho názoru, že jej hlas je priveľmi operný a trénovaný pre metalovú hudbu, avšak aj kritici ktorí nemajú radi klasické hlasy pripúšťajú, že jej hlas sa k tejto hudbe noazaj hodí a metalové piesne spieva neobyčajne dobre.

Tarja bola až do svojho odchodu z Nightwish vnímaná ako značka kapely. Bola známa ako tvár a hlas Nightwish, zatiaľ čo zakladateľ kapely Tuomas Holopainen bol jej dušou. Tarja bola vnímaná ako kľúč k úspechu Nightwish. Je rešpektovaná ostatnými hudobníkmi metalového žánru a mnohokrát je zdrojom ich inšpirácie - napríklad Simone Simons z kapely Epica sa vyjadrila, že práve Tarja bola jej inšpiráciou aby začala študovať klasickú hudbu a aplikovala tento štýl spevu do metalovej kapely.

Tarji sa dostáva najviac mediálnej pozornosti v Európe, hlavne v jej rodnej krajine Fínsku. V decembri 2003 bola pozvaná fínskou prezidentkou Tarjou Halonen na oslavu Fínskeho dňa nezávislosti do prezidentského paláca spolu s ďalšími fínskymi celebritami. Táto udalosť je každoročne vysielaná naživo prostredníctvom štátneho vysielania Finnish Broadcasting Company. V decembri 2007 Tarja vystupovala s rôznymi verziami fínskej národnej hymny "Maame" (fínsky: "Naša karajina") za sprievodu tapiolského symfonického orchestra na oslavu devätesiateho výročia fínskej nezávislosti. Koncert bol naživo vysielaný prostredníctvom Finnish Broadcasting Company pre 2 milióny fínskych divákov. V decembri 2013 bola Tarja pozvaná ako sólistka na akciu Christmas Peace v katedrále Turku za účasti fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa. Koncet bol vysielaný na YLE TV1 na Štedrý Deň. Počas svojej sólovej kariéry Tarja predala okolo 100 000 certifikovaných nahrávok vo Fínsku, čo ju zaraďuje medzi 50 najlepšie predávaných ženských sólistiek.

V Európe je jej popuarita limitovaná hlavne na hardrockovú a metalovú scénu. 30. novembra 2007 bola pozvaná aby otvorila rozlúčkový zápas Reginy Halmich. Jej vystúpenie s piesňou "I Walk Alone" bolo naživo vysielané nemeckou televíziou ZDF pre 8.8 milióna divákov. Na jar v roku 2015 sa Tarja stala jednou z hviezdných koučov vo štvrtej sérii šou The Voice of Finland , ktorá beží na na fínskej televízii Nelonen. Šou vyhrala jej zverenkyňa Miia Kosunen. Pre veľký úspech bola Tarja opäť vybraná ako hviezdna koučka pre piatu sériu tejto šou v roku 2016 a opäť vyhrala súťažiaca z jej tímu Suvi Åkerman.

Koncerty na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 7. júna 2003 koncertovala spolu s Nightwish v Banskej Bystrici v PKO Open Air Theatre. Dňa 16. októbra 2005 mala koncert opäť s Nightwish v Žiline v Bôrik Hall. Dňa 24. októbra 2008 koncertovala v Bratislave v Sibamac Aréne. Dňa 25. októbra 2008 koncertovala v Košiciach v Hale Cassosport. Dňa 14. augusta 2010 vystúpila v Snine na festivale Rock pod Kameňom. Dňa 17. Decembra 2010 mala koncertovať v Nitre v ŠH Olympia a 18. Decembra 2010 v Ružomberku v ŠH - Koniareň. Koncerty neboli odohrané kvôli malému priestoru v obidvoch halách z bezpečnostných dôvodov. Dňa 20. januára 2012 mala koncert znova v Bratislave, v Majestic Music Clube. Dňa 7. novembra 2014 koncertovala na Slovensku v Bratislave v Refinery Gallery. V roku 2016 sa Tarja opäť vrátila na Slovensko v rámci záveru prvej časti svojho The Shadow Self World Tour, a odohrala rovno dva koncerty - 2. decembra v Košiciach v Angels Aréne a 7. decembra v MMC v Bratislave. 7. septembra 2019 vystúpila v areáli Slávie v Trnave.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2003 sa Tarja vydala za argentínskeho biznismena Marcela Cabuliho. V roku 2012 sa im narodila dcéra Naomi Eerika Alexia Cabuli Turunen. Rodina donedávna žila v Buenos Aires, v roku 2016 sa však kvôli Tarjinej práci presťahovali do Európy, konkrétne do Španielska.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Rockové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Vianočné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Klasické albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Live albumy[upraviť | upraviť zdroj]

EP[upraviť | upraviť zdroj]

Single[upraviť | upraviť zdroj]

  • One Angel´s Dream (2004)
  • Yhden Enkelin Unelma (2004)
  • Yhden Enkelin Unelma (Akustický) (2004)
  • You Would Have Loved This (2006)
  • I Walk Alone (2007)
  • Die Alive (2008)
  • Enough (2009)
  • I Feel Immortal (2010)
  • Falling Awake (2010)
  • Until My Last Breath (2010)
  • Underneath (2011)
  • Walking In The Air (2011)
  • Into the Sun (2012)
  • Victim of Ritual (2013)
  • 500 Letters (2013)
  • Never Enough (2015)
  • No Bitter End (2016)
  • Inocennce (2016)
  • Demons In You (feat. Alissa White-Gluz) (2016)
  • An Empty Dream (2017)
  • O Come, O Come Emmanuel (2017)
  • Feliz Navidad (2017)
  • Love To Hate (2018)
  • Undertaker (2018)
  • O Tannenbaum (2017)
  • Dead Promises (2019)
  • Railroads (2019)
  • Tears In Rain (2019)
  • You and I (2019)
  • Together (2020)
  • Have Yourself a Merry Little Christmas (2020)

S Nightwish[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Single[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tarja Turunen na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Classic Rock Magazine, August 2009, p. 92
  2. http://www.tarja-act1.com/?p=341#more-341
  3. Tarja Turunen začala s nahráváním nové sólovky

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]