1001 Albums You Must Hear Before You Die

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

1001 Albums You Must Hear Before You Die (slov: 1001 albumov, ktoré musíte počuť, kým umriete) je kniha, ktorú prvýkrát v roku 2005 vydal jej šéfeditor Robert Dimery v knižnom vydavateľstve Quintessence. V tomto vydaní a reedíciách z rokov 2007, 2008 a 2009 v knihe vychádza upravený zoznam hudobných albumov, ktoré boli vydané medzi rokmi 1955 až 2008. Zoznam je publikovaný v chronológii podľa rokov. Začína Sinatrovým albumom In the Wee Small Hours a končí albumom Oracular Spectacular od brooklynského dua MGMT.

Publicista na voľnej nohe, Robert Dimery, ktorý žije v Londýne, pracoval pre časopisy ako sú Time Out a Vogue. Autor predhovoru knihy, Michael Lyndon, je jedným zo zakladateľov časopisu Rolling Stone, je autorom mnohých profilov a biografií známych osobností (Paul McCartney, John Lennon, B. B. King, Johnny Cash, Ray Charles, ako novinár sprevádzal na turné skupinu The Rolling Stones a i.), v roku 2003 vydal svoj zborník textov o rockovej hudbe pod názvom Flashback. Každý album zoznamu je komentovaný krátkou esejou, ktorú napísal niektorý z významných hudobných kritikov (je ich viac ako 90, sú dopisovateľmi časopisov zaoberajúcich sa modernou kultúrou: All Music Guide, Kerrang!, Q-magazine, Spin, Rolling Stone, Record Collector, Beat, Melody Maker, Music Week, Billboard...). Nachádzajú sa pri nich vyobrazenia obalov, u väčšiny článkov sú ilustračné zábery interpretov, citácie, údaje o produkcii, o vydavateľstve, celkovej dĺžke nahrávok a pod.

Žánrovo v zozname prevládajú rockové a popové albumy zo západnej produkcie, no je v ňom výber z nahrávok džezu, blues, R&B, world music, country, elektronickej hudby, či hip hopu. Rockový a popový žáner zahŕňa aj jeho subžánre, ako sú punk, grindcore, heavy metal, alternatívny rock, progresívny rock, hudbu na počúvanie a rock and roll 50. rokov.

Hudobníci[upraviť | upraviť zdroj]

V edícii z 2013 roku majú v tejto knihe najviac albumov títo umelci:[1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1001 Albums You Must Hear - 2008 Edition [online]. RockList.net, [cit. 2012-10-08]. Dostupné online.