Motor s protiľahlými valcami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Boxer (motor))
Motor vozidla Volkswagen Beetle z roku 1945. Štvorvalcový motor s protiľahlými valcami (boxer) s objemom 1131 ccm a výkonom 25 PS.
Porovnanie koncepcie spoločného ojničného čapu (vľavo) a samostatných čapov - tzv. boxer (vpravo)

Motor s protiľahlými valcami (iné názvy: neodborne boxer, nepresne plochý motor) je typ konštrukcie viacvalcového (dvojvalcového, alebo dvojradového) piestového spaľovacieho motora, ktorého valce resp. rady valcov sú umiestnené oproti sebe z oboch strán jedného kľukového hriadeľa a ich osi resp. roviny radov valcov zvierajú uhol 180°. Proti sebe stojace piesty môžu byť pripojené k spoločnému (motor V 180°) alebo každý k samostatnému ojničnému čapu kľukového hriadeľa (motor s protiľahlými valcami/boxer v užšom zmysle).

Názov plochý motor je podľa STN správny len ak ide o dvojvalcový motor s protiľahlými valcami. Názov boxer STN neuvádza.

Boxer[upraviť | upraviť zdroj]

Ak sa proti sebe ležiace piesty sa pri otáčaní kľukového hriadeľa pohybujú protibežne, t. j. ich ojnice nie sú montované na spoločnom ojničnom čape, takýto motor sa nazýva boxer. Boxer je teda podskupinou motorov s protiľahlými valcami.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • STN 09 0022. Spaľovacie motory. Názvoslovie piestových spaľovacích motorov. Druhy motorov. Dátum vydania 19.01.1972.