Diskusia s redaktorom:Wizzard/Archív 2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Informácia pre zablokovaných používateľov
V prípade, že vám bol znemožnený prístup na Wikipédiu zablokovaním, s najväčšou pravdepodobnosťou je to spôsobené tým, že aj niekto iný používa vašu tzv. IP adresu na identifikáciu počítača v sieti a na Internete, obyčajne je to vandal, kvôli ktorému bola daná adresa zablokovaná. Tento problém je možné jednoducho vyriešiť tak, že sa ozvete nejakému zo správcov Wikipédie a ten obratom vašu adresu odblokuje. Hneď potom vám odporúčame vytvoriť si vlastné redaktorské konto, aby sa predišlo opätovnému zablokovaniu vášho konta.

V prípade, že sa rozhodnete ma kontaktovať, budem rád, ak mi budete tykať.

Vymazal som článok, ktorý ste vytvorili?
Ak som vymazal "Váš" článok, určite na to bol dobrý dôvod. Pravdepodobne bol článok označený na rýchle zmazanie redaktorom, ktorý tu dlho pôsobí a nemá práva administrátora. Väčšinou ide o články, ktoré nie sú encyklopedické, sú veľmi krátke, alebo sú zle napísané, obsahujú gramatické alebo iné chyby alebo sa do Wikipédie nehodia. Najčastejšie sú to články, ktorých predmet nespĺňa kritériá významnosti. Napríklad časopis, ktorý vznikol minulý rok, zatiaľ do Wikipédie nepatrí. Podobne ako hudobná skupina, ktorá vznikla len nedávno a zatiaľ nenahrala žiadny štúdiový album, alebo firma, ktorá nie je veľmi známa a predáva iba cez internet. V tomto prípade môže ísť aj o reklamu, ktorá na Wikipédiu nepatrí. Ak chcete vytvoriť článok o vašej skupine, firme, časopise, alebo o vašom priateľovi, ktorého považujete za významného, je treba veľmi dôkladne pridať nezávislé zdroje a referencie a uviesť konkrétne dôvody, prečo je predmet článku významný. Znížite tak pravdepodobnosť, že váš článok bude hneď vymazaný.

Klopný obvod[upraviť zdroj]

Ahoj... Mno, uz zase... Zatuchnute slovniky sice pisu "preklapaci", ale v skutocnosti to nikto nepouziva, vratane prednasok na VS. Dokonca sa pouziva skratka KO (AKO, MKO pre astabil, monostabil apod.). Takze znova mame potycku "akademicky, ale nepouzitelne" vs. "neakademicky, ale zo zivota". Ja som stale a permanentne zastancom toho druheho. Wek1 12:12, 10 máj 2006 (UTC)

Ja myslím že pri týchto obvodoch by sme mohli nechať preklápací, totiž "klopný" sám o sebe nič neznamená. Čo sa týkalo dosky plošných spojov, tam je určite lepšie nechať dosku, lebo nikde som nevidel "platňu plošných spojov". Ale čo sa týka klopných obvodov, tak tiež som chodil na elektrotechniku a myslím že v literatúre sa spomínali preklápacie obvody, len profesori to ignorovali. --'Wizzard 12:24, 10 máj 2006 (UTC)

Mno, ak by to boli len profesori, tak by som tomu nedaval tiez ziadnu sancu, lenze toto je uplne inak. NIKTO nehovori preklapaci obvod. Termin, ktory ignoruje kazdy z praxe, len sa dostal do ucebnic kvoli nejakemu teoretikovi (citaj: bol neschopny tak kompiloval skripta - sam hadam vies akym sposobom sa cast z nich vyrabala, cest vynimkam) nedajboze jazykovedcovi bez akejkolvek znalosti veci, je mrtvy a ako s takym treba s nim zaobchadzat. Wek1 12:31, 10 máj 2006 (UTC)
PS: asi je pravda ze ide o bohemizmus, ale nemyslim si, ze toto je miesto kde treba presadzovat nejake puristicke ambicie. Ja som za funkciu na ukor formy.Wek1 12:34, 10 máj 2006 (UTC)

Ja neviem, ten termín "klopný" sa mi vidí dosť sparťanský, preklápací znie podľa mňa krajšie a viac sa hodí do encyklopédie. Kľudne tu nechajme klopný ako redirect, ale aspoň v encyklopédii by sme to mohli mať nazvané tak, ako sa to uvádza v skriptách a literatúre --Wizzard 12:36, 10 máj 2006 (UTC)

Naopak, pokojne moze byt "preklapaci obvod" ako redirect, ked uz sa Ti paci :-))) Opakujem sa uz nesciselnykrat, ale som proti, pretoze skripta a podobna literatura (nedajboze tzv. technicke slovniky) su castokrat odtrhnute od praxe, a preto ich nemozno pokladat v tomto smere (a bohuzial, niekedy ani v odbornom...) za doveryhodne zdroje. Presne tento isty problem su aj skratky typu FPGA/CPLD a podobne. Moje kredo je ucelnost. Nevidim pricinu, preco by akykolvek literarno-popularno-odborno-naucny pocin - co zahrna encyklopedie aj skripta - mal sirit nefunkcne, zastarale, nepouzivane (i ked esteticky alebo prisne vzato jazykovedne mozno korektne) pojmy. Dalsi argument je okrem ineho aj to, ze takto sa v kategoriach (ktore maju sluzit na orientaciu uzivatela) objavuju nepouzivane pojmy. Howgh. Wek1 12:52, 10 máj 2006 (UTC)

Ja by som počkal na vyjadrenie helixa a Bronta, verím že Bronto ma podporí, ako ho poznám :D a prípadne ďalších používateľov. --Wizzard 12:54, 10 máj 2006 (UTC)

Mno, dufam, ze ta podpora bude obsahovat aj vecne argumenty, alebo trebars aj protiargumenty k uz tu padnutym argumentom, doteraz debaty, ktorych som sa zucastnil, boli vacsinou v znameni "argumentu" "ja som proti a basta". Technicky sa dalsi pouzivatelia tazko vyjadria, lebo ani netusia, ze tu nejaka debata je, vsakano... Wek1 12:59, 10 máj 2006 (UTC)
PS Wikipédia:Krčma#Opäť názvoslovieWek1 13:22, 10 máj 2006 (UTC)

Problém so zdrojom obrázka Obrázok:Wizzo-Bot.jpg[upraviť zdroj]

Warning sign
Tento obrázok môže byť zmazaný.

Vďaka za nahranie obrázka Obrázok:Wizzo-Bot.jpg. Avšak tento môže byť čoskoro zmazaný, ak nedokážeme zistiť držiteľa autorských práv a stav autorských práv. Kvôli dodržiavaniu autorského zákona sme veľmi obozretní pri prijímaní obrázkov do Wikipédie.

Držiteľom autorských práv je zvyčajne tvorca, zamestnávateľ tvorcu alebo osoba, ktorej boli tieto práva udelené. Informácia o tom, za akých podmienok môžeme používať dielo je uvedená v licencii. Typ licencie označujeme pridaním šablóny licencie. Zodpovedajúcu šablónu nájdite v zozname Wikipédia:Šablóny/Licencie a vložte ju na opisnú stránku obrázka takto: {{NázovŠablóny}}.

Prosím, označte informácie o autorských právach (kto je autorom a licenciu) aj na všetkých ostatných obrázkoch, ktoré ste nahrali alebo nahráte. Pamätajte, že administrátori môžu zmazať obrázky bez tejto dôležitej informácie. Zoznam najdôležitejších zásad, ktoré je treba pri nahrávaní obrázkov dodržať je v článku Pomoc:Obrázok. Ak máte nejaké otázky, kontaktujte mňa alebo niektorého z tu uvedených redaktorov. Vďaka. helix84 08:43, 16 máj 2006 (UTC)

Ahoj, dal som to na NE555, ale mohol by si prosim do 555 odkaz na NE555, neviem ako to urobit pekne. Dakujem. Wek1 10:33, 18 máj 2006 (UTC)

Kategorizácia[upraviť zdroj]

[1] Keď som si pozrel tvoju úpravu, potešil som sa, že v MediaWiki už funguje radenie slov podľa unicode, ale zjavne tomu tak ešte stále nie je [2]. Preto používame tento workaround. helix84 18:07, 18 máj 2006 (UTC)

  • A nemohli by sme to učko dať aspoň veľkým? :p --Wizzard 18:09, 18 máj 2006 (UTC)
    • Hmm, ale teraz som s toho "voľáky zmätený"... nezoraďuje to ani tak... treba sa spýtať Atomiquea. Na malom/veľkom "u" mi nezáleží, podľa ostatných projektov by asi malo vyť veľké (ale v názve projektu) helix84 18:26, 18 máj 2006 (UTC)

Ak chceš, tak sa na to pozri. Ja som sa tým iba odreagovával. Nie je to až tak dôležité.

Viktor 13:19, 21 máj 2006 (UTC)

Ok, neviem či to bude tento týždeň, ale na odreagovanie je to dosť dobré :p --Wizzard 13:23, 21 máj 2006 (UTC)

hello. could you like write an article in sk.wiki about Polish city, Świętochłowice, please? You can based on en.wiki. If you want, I can write an article about your city in Polish Wikipedia. thank you very much! (In Polish Wiki this article will be candidated to a medal). Szoltys <talk>

Ok, I can create some simple stub and believe that other users will complete it :D I would be glad if you write about Považská Bystrica for example :D --Wizzard 18:11, 23 máj 2006 (UTC)

Ahoj,

Áno, som Poliak. :) Možno budem tu potom písať viac, nateraz som pridal iba tento jeden článok, lebo ma o to poprosil niekto z poľskej Wikipédie. :)

Botev

Tak to je úplne super, mnoho Slovákov neovláda slovenčinu tak excelentne, o Čechoch ani nehovorím. Takže ihneď by si sa mohol aj zaregistrovať :D --Wizzard 22:07, 24 máj 2006 (UTC)

OK, presne som sa zaregistroval. :)) --Botev 23:14, 24 máj 2006 (UTC)

file("/home/wizzard/ngc.csv")[upraviť zdroj]

Som chcel by urobiť všetky NGC a IC objekty v Wikipédii na druhem jazyke. Kde je súbor "/home/wizzard/ngc.csv"?

Je dobré vaš Redaktor:Wizzo-Bot/wizzo-bot ngc.py, Redaktor:Wizzo-Bot/wizzo-bot_ngclist.py alebo vy úpravyl ten kód?

Maksim 18:50, 28 máj 2006 (UTC)

Ja som ten kód napísal, a prakticky v takom tvare ako je tu, tak sa aj používa. --Wizzard 22:05, 28 máj 2006 (UTC)

Dobre, ale kde hľadat "ngc.csv"? Maksim 06:01, 29 máj 2006 (UTC)
ngc.csv má zjavne Wizzard na svojom počítači. Wizzi, veď mu ho pošli. helix84 06:37, 29 máj 2006 (UTC)

Presne tak, ngc.csv mám doma v počítači, robil som to z nejakej excelovskej tabuľky, ktorú som zohnal na Internete. Ak chceš, Maxim, tak mi daj na seba kontakt a pošlem ti to dnes večer mailom. --Wizzard 07:10, 29 máj 2006 (UTC)

Odoslal vam mail, ho adres späť je kontakt. Maksim 08:54, 29 máj 2006 (UTC)
Dakujem!!! Maksim 19:01, 29 máj 2006 (UTC)

Som rád že nasleduješ náš príklad a vytváraš NGC katalóg aj na ruskej Wikipédii, len tak ďalej! :) --Wizzard 07:22, 5 jún 2006 (UTC)

Hranice na Moravě[upraviť zdroj]

Cau Wizzard, mal si to tak nazvat rovno ked si tam bol v nedelu a nie tam chaosit s presuvanim na pochybne nazvy. :) Atomique 07:29, 30 máj 2006 (UTC)

ok, sorry, to je tým, že som zástanca čo najkratších názvov :D --Wizzard 07:30, 30 máj 2006 (UTC)

Aj mňa teší, že som túto stránku našla a zaregistrovala sa na nej. Všimla som si, že je tu toho dosť málo o súhvezdiach a hviezdach a tak by som to chcela rozšíriť.

Kategórie[upraviť zdroj]

Ahoj, chcel by som ťa poprosiť, keby si upravil niektoré kategórie (ja si na to ešte netrúfam, nie som taký wikiodborník). Mohol by si vytvoriť kategóriu Polyméry (alebo Makromolekulové zlúčeniny), v ktorej by potom boli dve podkategórie:

  • Prírodné polyméry resp. Prírodné makromolekulové zlúčeniny (polysacharidy, bielkoviny atď.)
  • Plasty (PTFE, PVC, Bakelit atď.)

Tak, ako je to teraz je to veľmi zmätočné a chcel by som pridať nejaké preložené články o polyméroch z de-wiki. Veľká vďaka. Dubaj 18:27, 6 jún 2006 (UTC)

OK, Kategória:Polyméry už bola vytvorená, tak som prekategorizoval Kategória:Plasty do tejto kategórie a vytvoril som Kategória:Prírodné polyméry, ktorá je tiež podkategóriou polymérov. Inak vytváranie kategórií je pomerne jednoduché, myslím že kľudne ich môžeš vytvárať aj ty, keby sa to nejakému redaktorovi nepozdávalo, určite by ťa kontaktoval :D A hlavne, kategórie by mali spravovať hlavne odborníci na danú tému, čo si myslím, že v prípade plastov si to aj ty :) --Wizzard 07:20, 7 jún 2006 (UTC)

Musíš odstrániť všetky články, ktoré sú v danej kategórii a jej podkategóriách. T.j. Glykogén, Polysacharidy a aj Diskusia s redaktorom:Wizzard, pretože aj tú si omylom zaradil do tej kategórie. Ak chceš len uviesť odkaz na kategóriu, píše sa to takto: Kategória:Organické polyméry. No a potom, keď je kategória prázdna, môžeš ju označiť na zmazanie. helix84 08:59, 7 jún 2006 (UTC)

  • OK, idem na to. Dubaj 09:04, 7 jún 2006 (UTC)

Miestne časti ...[upraviť zdroj]

Mozno by naozaj bolo lepšie, aby boli jednotlivé miestne časti radené pod príslušné obce a mestá, ale na druhej strane, niekedy nevieš, pod akou obcou príslušnú miestnu časť hľadať. A nie všetky heslá, napr. v kategórii Sídla na Slovensku, sú miestnymi časťami. Niektoré majú len štatút osady. A zase zaraďovať ich pod osady by len zväčšilo chaos. No, ešte bude treba nad tým pouvažovať. Robzle

Fotky výškových budov[upraviť zdroj]

Konečne niekto okrem mňa vyliezol von s foťákom :)

Všetkým: Wikipédia:WikiProjekt_Žiadané_obrázky helix84 16:41, 10 jún 2006 (UTC)

heh, a ty si čo vlastne nafotil? :D --Wizzard 16:42, 10 jún 2006 (UTC)

Commons:user:helix84/gallery, okrem tej Bystrice. Bude viac. helix84 16:44, 10 jún 2006 (UTC)

sablona na clanok phpBB[upraviť zdroj]

Dakujem ti za pridanie sablony na (http://sk.wikipedia.org/wiki/PhpBB) to otom nazve.. aj som to chcel napisat ale chcel som to brat z CZ wiki a nenasiel som nikde stranku ze preco ten nazov musi byt tak. Chcel by som sa este opytat ci by som tu stranku mohol vytvorit a ci by slo potom upravit aj tu sablonu (pridat tam link na tu stranku) a este ze kde by som nasiel vsetky dostupne sablony dakujem. --Gioel 17:42, 11 jún 2006 (UTC)

Ahoj, rád som pomohol, a určite ešte pomôžem :D Šablóny by si mal nájsť na stránke Wikipédia:Šablóny. Ak chceš pridať odkaz na stránku phpbb, môžeš, robí sa to do sekcie Externé odkazy, ukážem ti ako. Myslím, že väčšinu šablón netreba meniť, sú pomerne dobre urobené :D --Wizzard 17:46, 11 jún 2006 (UTC)
No ja som nemyslel pridat odkaz na clanok.. viem ako sa pridavaju externe clanky.. chcel som povedat len to ze cesky clanok phpBB ma tiez taku sablonu (http://cs.wikipedia.org/wiki/PhpBB) ale je v nej este aj link ze preco je to tak. A preto som chcel vediet ci by som mohol taku stranku ako cesi maju vytvorenu vytvorit aj ja (tie dovody preco je ten nazov iny) a potom to dotej sablony pridat.. --Gioel 17:48, 11 jún 2006 (UTC)
Aha, jasne, chápem, samozrejme, šablónu môžeš modifikovať, teda si klikneš na Šablóna:Správny názov a môžeš to zmeniť, samozrejme, ak dobre vieš, čo robíš :D --Wizzard 17:53, 11 jún 2006 (UTC)
no neviem ci budem vediet co robim.. ale ved ak nieco spackam tak to opravim alebo niekto iny :)) --Gioel 18:01, 11 jún 2006 (UTC)
samozrejme, všetko sa dá vrátiť späť. ak tam chceš pridať jeden odkaz, tak tam sa moc nedá čo pokaziť. --Wizzard 18:02, 11 jún 2006 (UTC)

obrazok... ?[upraviť zdroj]

ahoj, vidim, ze si tu. Pomohol by si mi prosim z obrazkom na Karteziánska sústava súradníc? Dik... ;)

jankaka 12:35, 16 jún 2006 (UTC)

Ahoj, no jasne, ale čo s tým obrázom? Vidím že sa zobrazuje správne :D --Wizzard 12:44, 16 jún 2006 (UTC)

Ha... ses pomalej.. ;) Predbehol ta Helix84. Ale dik za ochotu... jankaka 12:46, 16 jún 2006 (UTC)

V 255 článkoch (napríklad NGC 20) je uvedený ako objaviteľ W. Parsons. Jedná sa o sira Wiliama Parsonsa. Môžeš, prosím Ťa zmeniť tento odkaz vo všetkých článkoch nejakým programom na [[Wiliam Parsons (astronóm)|Wiliam Parsons]]? Viktor 06:16, 17 jún 2006 (UTC)

Jasne, spravím to svojim botom, dik že si ma na to upozornil. --Wizzard 06:49, 17 jún 2006 (UTC)
P.S. Akurát som si všimol, že ten článok ešte neexistuje, tak najprv ho asi bude treba vyvoriť :D --Wizzard 07:26, 17 jún 2006 (UTC)
Nahradil som to reťazcom William Parsons Rosse. --Wizzard 10:32, 17 jún 2006 (UTC)

Ten istý problém:

  • I. van Houten-Groeneveld = Ingrid van Houten-Groeneveld
  • C. J. van Houten = Cornelis Johannes van Houten
  • T. Gehrels = Tom Gehrels
  • L. I. Chernykh = Ľudmila Ivanovna Černych(ová)

Viktor 12:11, 17 jún 2006 (UTC)

Hotovo, ak by si našiel ešte niečo, daj pls vedieť. --Wizzard 17:27, 17 jún 2006 (UTC)

Ahoj, môžeš, prosím ťa, napísať zdroj, z ktorého si čerpal? Neviem prečo, ale mám silný dojem, že je to prepísané/okopírované od slova do slova z nejakej knihy...Najmä časť Fotografia a film má štylisticky od encyklopédie ďalej ... --Prskavka@diskprís 12:35, 19 jún 2006 (UTC)

Ahoj, tie texty som presunul z článku Karel Plicka, z ktorého som urobil redirect. Pravdepodobne to tam napísal nejaký redaktor, ktorý si nevšimol, že ten článok už máme pod iným menom. Som rád, že si sa na to pozrela a dúfam, že spoločne ten článok upravíme do prijateľnej podoby.
Teraz som si všimol, že ten redaktor je naša nová kolegyňa Elora de Berry.

--Wizzard 12:50, 19 jún 2006 (UTC)

    • Tiež už som si všimla a oslovila ju ohľadom zdroja :-). Ďakujem za spoluprácu, kolega :-D --Prskavka@diskprís 13:18, 19 jún 2006 (UTC)

ping? ICQ helix84 13:25, 26 jún 2006 (UTC)

Ak mi chceš povedať, prečo nie som na ICQ, tak preto, lebo som v robote a tu je to zakázané. Pravdepodobne máš nejaké pripomienky k uliciam, asi preto, že som urobil disambigy a nechal tam všetky kategórie, je tak? --Wizzard 13:29, 26 jún 2006 (UTC)
Nie kategórie, ale samotný disambig. Nevytváraj ich prosím, potom príde nejaký nováčik a šialene začne vytvárať ulice z červených odkazov. Nech pekne rozšíri spoločnú stránku a potom sa to rozdelí.
Aj ssh máš v robote zakázané? To je čudné, rovnako ako to, že Wikipédiu nie :) helix84 13:32, 26 jún 2006 (UTC)

Nuž, verím tomu že nielen nováčikov, ale aj mnoho redaktorov to môže lákať, ale súhlasím, nechám to teda tak. O ssh sa radšej ani nestarám, lebo je minimálna šanca, že by to išlo, totiž som momentálne v jednej z najväčších slovenských bánk. O net sa pri externistoch (to som aj ja) tuším moc nestarajú. --Wizzard 13:36, 26 jún 2006 (UTC)

Však si zaves doma ssh na port 80 helix84 13:52, 26 jún 2006 (UTC)

A čo mi to pomôže? :D Inak myslím že nie je taký zlý nápad vytvoriť v tých uliciach linky aj na neexistujúce články, veď podobne sú urobené prakticky všetky disambigy a väčšinou obsahujú červené linky. --Wizzard 14:04, 26 jún 2006 (UTC)

  • Wizzi prosímťa neblázni! Vysvetli mi akú hodnotu má napríklad tento článok - Uralská? Ak sa robia rozlišovacie stránky ako táto - Churchill, Bajkonur (rozlišovacia stránka) alebo táto - Galileo, je to normálne, každý pojem sa dá pekne rozpísať. Ale napísať jednu vetu typu:„Fialová je ulica v Tramtárii“, prípadne ako bonus prihodiť smerovacie číslo mi príde o ničom. Toto sa dá predsa obsiahnúť v samotnom článku pri konkrétnej dedine či meste. Mať na wiki vďaka každej ulici na Slovensku samostatný článok a tým pádom aj vyššie číslo v počte článkov je podľa mňa hlúpe. Redaktorsku energiu treba nasmerovať na niečohovoriace články, môj názor:) --Bubamara 14:53, 26 jún 2006 (UTC)

Ja predsa nezastávam názor, že treba mať hneď teraz článok typu Uralská o každej ulici v každom slovenskom meste, to ale nič nemení na veci, že by bolo vhodné mať v každom článku, ktorý pomenúva ulicu, ktorá je vo viacerých mestách, aj linky na budúce články, nech to nemusíme robiť potom. --Wizzard 14:59, 26 jún 2006 (UTC)

    • Aha, myslíš takto obsažné články, napríklad - Hlavná? Máš pravdu, to som prehliadla, to je iné kafe, fakt je to dôležité, tie červené linky sú potrebné, už som ticho:)) Tie články o uliciach sú ozaj ťažké na intelekt, zostanem radšej pri prekladoch a iných patlaninách:)) --Bubamara 15:07, 26 jún 2006 (UTC)

My sme sa asi vôbec nepochopili. Prečo by sme nemohli mať takéto články? Je to predsa normálne, že ak je disambig, tak by mal mať linky na články. Také články ako Hlavná podľa mňa nemajú žiadny zmysel. --Wizzard 15:11, 26 jún 2006 (UTC)

AstroWizzimu:)[upraviť zdroj]

Wizzi ako astronomický redaktor sa pozri a porovnaj si napríklad tieto kategórie sk:Kategória:Britskí astronómovia a en:Category:British astronomers. Na svojej stranke uvádzaš, že s angličtinou si na tom celkom dobre. Prečo sa potom nepozrieš na články z anglickej verzie, nemusia to byť práve biografie, tie by ťa asi nebavili. Adrián robil mnoho zmysluplných astro článkov, ale bol na ne zväčša sám. Nemáme u nás napríklad tento Sojuz 28/en:Soyuz 28, v ktorom "lietal" aj Vladimír Remek a mnoho iných zaujímavých astro článkov. Astronómia je úžasná, vie zaujať každého, ale ty ju na našej Wiki svojim presadzovaním zoznamov a jednovetových astrovýhonkov časom dokonale znechutíš mnohým. Máš predsa naviac ako na botovanie, aj keď je to pohodlnejšia cesta ako vytvárať "články". Včera si to naznačil aj týmto - Oblasť H I. Toto je cesta k článkom, nie botovanie a vôbec nezáleží na tom, kedy toho bota na IC objekty pustíš, či pri počte 40 000, 60 000 alebo milión článkov, pointa je v inom. Tak sa posnaž a pozabudni trocha na astrobota. Bot je veľmi užitočný, ale nie je samospasiteľ Wikipédie:) --Bubamara 05:13, 30 jún 2006 (UTC)

Pridávam sa k Bubamare, navrhujem, aby sme na chvíľu zabudli na automatické generovanie článkov a skúsili rozšíriť základné články o astronómii a kozmonautike. Na astro portáli píšeme, že máme viac ako 15 000 článkov, čo je, podľa mňa, veľmi zavádzajúce. Poďme radšej v nasledujúcich mesiacoch skvalitniť astronomickú sekciu. V poslednom čase často klikám na náhodný článok a výsledok už asi každý pozná. Adrian@diskprís 06:03, 30 jún 2006 (UTC)

Bubi, súhlasím s tebou v britských astronómoch, veď pochopiteľne že najlepšie budú spracovaní na anglickej wiki :D Napríklad slovenskí astronómovia sú lepšie spracovaní u nás. --Wizzard 06:31, 30 jún 2006 (UTC)

A samozrejme, beriem všetko na vedomie. Len by som chcel pripomenúť, že vytvorenie skriptu, ktorý z katalógu vytvorí stránky v prijateľnej podobe, tiež nie je až taká triviálna záležitosť a trvá to nejaký ten piatok :) --Wizzard 07:00, 30 jún 2006 (UTC)

ahoj... :) Sorry, ze zas otravujem, ale vidim, ze si tu. Chcela by som vytvorit niake nove sablony na vyhonky; napr. Jazykovu sablonu, len som si neni ista obrazkom... ;) je to babylonska veza - len ze ci to skor nepripomina architektonicky vyhonok ako jazykovy. Alebo mam pouzit sablonu niakej inej jazykovej verzie (cs,en...)? Dik za nazor... ;) jankaka 08:01, 30 jún 2006 (UTC)

Ahoj, máš pravdu, trochu sa to podobá na architektonický výhonok, radšej by sme mohli použiť niečo z inej verzie Wikipédie. Napríklad, keby tam bol nejaký obrázok, ťo obsahuje nejaké písmená. --Wizzard 08:24, 30 jún 2006 (UTC)

no je dost tazke sa dopracova k tymto sablonam lebo je tam desne malo linkov(a najma ked neviem dany jazyk... som skoncila pri cs a en ;)) ale nasla som este taketo:

ale teda aj tak nic moc, co? jankaka 08:39, 30 jún 2006 (UTC)

Myslím že ten posledný sa hodí skôr na literárny výhonok, vybral by som niektorý z tých dvoch prvých. Myslím že môžeš danú šablónu kľudne vytvoriť, vždy je možné upraviť ju neskôr. --Wizzard 08:41, 30 jún 2006 (UTC)

oki.. ;) dik za cas... jankaka 08:45, 30 jún 2006 (UTC)

Preklad mojej stranky[upraviť zdroj]

Thank you for translation / Dzięki bardzo za preklad mojej stranky! :-) Maciek17 09:01, 4 júl 2006 (UTC)

Rado sa stalo / With pleasure :D --Wizzard 09:04, 4 júl 2006 (UTC)

Co sa tyka toho Spanielska tak plne suhlasim. Ja som iba mala pocit, ze pridanim sablony do rozpracovaneho clanku, povzbudime "novych" k upravam a zapojeniu sa, inak mi to pride, ze clanok je hotovy a sme s nim spokojny... jankaka 14:23, 4 júl 2006 (UTC)

Tak ako to vyzerá s tým filitom, dalo by sa to automatizovať? Bronto 15:31, 10 júl 2006 (UTC)

Zdravím, kolega, vec sa má tak, že odvtedy sa mi na stránku FILITu podarilo dostať iba raz, aj to na niekoľko minút, potom znovu vypadla a teraz sa na ňu zase nedostanem a netuším prečo. Ako som to tak pozeral, dalo by sa to určite nejako urobiť, ale hlavne by mi tá stránka musela ísť. Čo sa týka rozsahu hesiel, rád by som importoval všetko, ale neviem čo by na to povedali deletionisti, lebo veľká väčšina článkov, čo som tam videl, je podstatne menšia ako moje astro ministuby. Mne by to samozrejme nevadilo. Menší problém môže byť automatická úprava názvov hesiel. Teda keď to zhrniem, zatiaľ som sa nepohol z miesta. --Wizzard 15:40, 10 júl 2006 (UTC)
Tá stránka zdanlivo nefunguje, ale ona funguje, (aspoň) keď k nej pristúpiš z hlavnej stranky a podľa abecedy (neviem prečo, ale v googli sa jednotlivé články objavujú -pokazené -na nejakej inej adrese, ale keď pristupuješ z hlavnej stránky, tak je všetko v poriadku). Po druhé, hlavné je, aby to bolo zautomatizované, problém krátkych článkov a podobne sa dá riešiť potom. ...Tak to skús ešte raz. Bronto 13:58, 14 júl 2006 (UTC)
Na svojej stránke mám odkaz na básnikov z filitu, nie je to z úplne hlavnej stránky a funguje mi. Iba ak kliknem na napr. nejaký kód, toto nefunguje vo filite. --Bubamara 14:09, 14 júl 2006 (UTC)

Nefunguje mi to vôbec, je jedno, cez aký link sa tam chcem dostať. Nejde mi http://www.ii.fmph.uniba.sk/~filit/fil/fil.html ani http://www.ii.fmph.uniba.sk/~filit/fvf/filit.html ani http://danka.ii.fmph.uniba.sk/~kravcik/filit/. --Wizzard 09:38, 15 júl 2006 (UTC)

Ale potom máš pokazený počítač, lebo tie prvé dva linky bezchybne fungujú, iba ten tretí je pokazený. A to mám teraz náhodou najštandardnejšie nastavenia v počítači aké len môžu byť. Bronto 15:22, 15 júl 2006 (UTC)

To je hlúposť, všetko ostatné mi ide, len nie stránky Filitu, na oboch počítačoch doma, a nie som sám, používam úplne normálne počítače a normálne nastavenia, nejde to ani Atomiqovi ani Marosovi, pričom Atomique má chello rovnako ako ja a Maros je v Nemecku, teda tiež ide cez neslovenského providera, čiže z toho vyplýva, že Filit a celkovo stránka tej univerzity má zlé pripojenie do sietí neslovenských providerov. Btw, možno by pomohlo, keby si spomenul, aký máš operačný systém, aký browser a ako sa pripájaš na net, cez akého providera a akým spôsobom. --Wizzard 16:51, 15 júl 2006 (UTC)

Aká "hlúposť"?? Veď ti hovorím, že mi to normálne funguje, aj včera aj dnes aj hocikedy. Teraz mám dočasne IE a predvčerom som sa tam pozeral v zahraničí a tiež to fungovalo. Predtým som mal firefox a tiež to fungovalo (len tá "danka" nefunguje). Providerov mám štandardných a systém je XP a funguje to aj na 98. Bronto 16:56, 15 júl 2006 (UTC)

Headery 1.urovne[upraviť zdroj]

Ahoj, precoze nepouzit headery 1. urovne (t.j. = xxx =)? Ten NVRAM je takto dost neprehladny, mam nutkanie tam hodit aspon za hrst <br>... Wek1 10:55, 11 júl 2006 (UTC)

Ide o to, že na žiadnom článku som to nevidel, okrem článku tlačiareň (hardvér) a zdá sa mi, že prvej úrovne sú dosť veľké, teda rovnako veľké ako samotný nadpis článku. Nebolo by lepšie ostať pri druhej úrovni a niektoré menšie nadpisy nahradiť napríklad bodkočiarkou?

napríklad takto:

Nejaký nadpis

--Wizzard 11:02, 11 júl 2006 (UTC)

Hehe, hadaj kto to v tlačiareň (hardvér) urobil? :-) Hmmmmm, ta bodkociarka je mozno pekna, ale potom to nie je v obsahu, co by zasa malo byt... A nedal by sa zeditovat styl headerov 4. urovne, napr. na mensie pismo ale bold italic? To by potom bolo dost vyrazne... Wek1 11:12, 11 júl 2006 (UTC)
Ja viem že tlačiareň si robil ty a myslím že si ju urobil veľmi dobre, rovnako ako aj NVRAM a všetky ostatné články, ale tiež som mal chuť to prehodiť všetky nadpisy na nižšiu úroveň, keby ich nebolo tak veľa :D Proste mám pocit, že prvá úroveň by sa nemala používať v článkoch. Mne sa to takto ako to je teraz, celkom páči. --Wizzard 11:16, 11 júl 2006 (UTC)
Dakujem... Pozri NVRAM teraz, len som pridal italic, co povies, podla mna je to takto prehladnejsie... Wek1 11:39, 11 júl 2006 (UTC)

Proti tomu italic samozrejme nič nemám, ak si myslíš že je to takto lepšie, nebudem proti tomu namietať. --Wizzard 11:42, 11 júl 2006 (UTC)


Obrázky[upraviť zdroj]

Asi som niečo nepochopil, prepáč, aký je to "reprezentačný obrázok"? Ja si myslím, že každý obrázok by mal byť popísaný. Mz 13:28, 15 júl 2006 (UTC)

Ja som to myslel tak, že pri mestách a podobne by mohlo byť celkom pekné, ak dáme jeden obrázok, ktorý by mohol byť akýmsi lákadlom pre čitateľov, bez rámčeka a trochu väčší ako ostatné, hneď na začiatku článku. Ostatné by mohli byť s rámčekom a popisom a trochu menšie, aspoň ja si myslím, že by sa to celkom hodilo, čo myslíš? Samozrejme, nechcem to presadzovať ako pravidlo, každý článok je iný a niekde sa to nemusí hodiť. --Wizzard 13:31, 15 júl 2006 (UTC)

Som rozhodne za to, aby bol každý obrázok v rámčeku s popisom - mimochodom, aj z estetických dôvodov, aby to nepôsobilo nedokončene a rozhárane. Čo sa týka veľkosti, môže byť na začiatku jeden väčší a ďalšie trochu menšie, ale to tiež závisí od obrázku, napr. pri panoramatických je to celkom vhodné, ale u iných to tak byť nemusí. Ale na rámčekoch trvám a myslím, že celkom rozumne, lebo z obrázka je málokedy samozrejmé, o čo sa jedná. Mz 13:35, 15 júl 2006 (UTC)

  • Mz má pravdu. Výraz "reprezentačný obrázok" je zrejme Wizziho novotvar:) Ja dávam náhľad všade s akým takým popisom. Veľkosť obrázka samozrejme záleží na článku, jeho dlžke atď., ale popis podľa mňa musí byť. --Bubamara 13:49, 15 júl 2006 (UTC)

Máš pravdu, reprezentačný obrázok som si vymyslel ja :D Samozrejme, popis by mal byť všade, aj keď obrázok nie je náhľad, popis sa zobrazí keď používateľ nechá kurzor na obrázku. --Wizzard 13:56, 15 júl 2006 (UTC)

  • Wizzi túto citáciu - popis sa zobrazí keď používateľ nechá kurzor na obrázku, beriem z tvojej strany len ako žart;)--Bubamara 14:29, 15 júl 2006 (UTC)

Bubi, prečo? Veď je to pravda. Ale vážne neviem či je vhodné pchať všetky obrázky do rámčekov, ktoré len zaberajú miesto a zmenšujú priestor na samotný obrázok. --Wizzard 17:07, 15 júl 2006 (UTC)

Horizont udalosti[upraviť zdroj]

Ahoj, mám menšie nejasnosti okolo prekladu výrazu en:Schwarzschild radius — na en-wiki je z neho interwiki na de:Ereignishorizont (horizont udalostí). Ale z nášho horizont udalostí je link na en:Event horizont, nie na Schwarzschild radius. Dúfam, že som Ťa nepoplietol. Otázka teda znie — ako preložiť ten Schwarzschild radius? Vďaka. Dubaj 18:55, 16 júl 2006 (UTC)

skús ho preložiť ako Schwarzschildov polomer --mo-Slimy 20:13, 16 júl 2006 (UTC)

Vytvoril som stub Schwarzschildov polomer, ale bude ho treba doplniť. Myslím že horizont udalostí je ekvivalent anglickému event horizont. --Wizzard 23:09, 16 júl 2006 (UTC)
  • No vďaka, takú robotu si kvôli mne robiť nemusel, mne išlo iba o ten výraz, lebo je v jednom článku, čo ho chcem preložiť. Dubaj 10:10, 17 júl 2006 (UTC)
To je v poriadku, ja som to len začal, dokončil to Bronto :D --Wizzard 10:32, 17 júl 2006 (UTC)

Tak na ten filit sa teda vykašleš? Len aby som vedel... (A škoda, pomohlo by to.)Bronto 21:06, 17 júl 2006 (UTC)

Nie, ale vážne, neviem sa tam z domu dostať, a v robote nemôžem robiť takéto veci. Proste tú stránku neotvorím, ani hlavnú, ani žiadnu inú z Filitu. Skúšam to asi každý deň, ale stále to isté. A počítačom to nebude, to som si istý. --Wizzard 21:11, 17 júl 2006 (UTC)
Tak tomu naoyaj vôbec nerozumiem. Ak ju vôbec neotvoríš, tak nerozumiem, prečo to mne aspoň netrvá dlhšie kým sa otvorí alebo podobne, ale ona funguje úplne normálne bez najmenších problémov. Bronto 21:14, 17 júl 2006 (UTC)
Tiež tomu nechápem. A keby to aj bolo počítačom, tak neviem ako to urobiť. Skúšal som to vo Windows, v Linuxe, v IE, Firefoxe, všade. --Wizzard 21:16, 17 júl 2006 (UTC)
Ako by si to nahadzoval? S pomocou wget by sme teoreticky snad mohli stiahnut na lokal komplet cely filit ako strom adresarov a html stranok... Mne sa ale to nahadzovanie do wiki z toho stavu zatial nezda jednoducha uloha, tiez som nad nou premyslal... Mozno by som Ti tiez vedel postahovat jednotlive pismenka tak ako weiqi obrazky... Uprava do podoby pre Lisobota sa mi nezda trivialna, ale myslim, ze Brontov napad je genialny, takze tuto myslienku nevzdavam! :) Liso@diskprís 21:24, 17 júl 2006 (UTC)

Tak mohol by si posťahovať tie jednotlivé stránky, ak sa ti to dá, a potom môžeme spoločne niečo vymyslieť, ako ďalej. --Wizzard 21:27, 17 júl 2006 (UTC)

no vyzera to asi na nejaky (z mojej strany azda C++ ) program, ktory z tych html povyhadzuje balast, nahradi <a> html tag internou wikilinkou... Prida nejaku standardnu hlavicku (okrem filitu este minimalne kategoriu vyzadujucu manualnu kontrolu)... Asi by sa to dalo spravit... Len casu je malo... :( Bronto si pripraveny na precesanie vysledku? Ono automat mozno naozaj navklada aj blbosti typu clanok s nazvom "Azteci - odkazy" ! :) Liso@diskprís 21:36, 17 júl 2006 (UTC)

Som pripraveny, ale len ked mi to dopredu niekto oznami a ked to bude planovane a postupne, nie ze 10 000 clankov naraz. Este poznamenavam, ze nezabudnite, ze hlavny problem asi bude prehodenie slov v nadpisoch. Bronto 21:57, 17 júl 2006 (UTC)

Pozrite prosim Wikipédia:Wikiprojekt FILIT ! Tam skusime spolocne cosi spachat v tejto veci! :) Liso@diskprís 09:43, 19 júl 2006 (UTC)

Dik, sledujem to :D --Wizzard 09:44, 19 júl 2006 (UTC)

Fyzikalny portal[upraviť zdroj]

Ahoj... :) Pocuj, mozem pridat niake clanky do najnovších článkov na fyz. portáli? jankaka 12:42, 21 júl 2006 (UTC)

Vlastne aj môžeš, ale tá šablóna bude aj tak prepísaná pri najbližšom generovaní zoznamu a články tam budú doplnené. Ale môžeš sa pripísať medzi údržbárov portálu :D --Wizzard 12:43, 21 júl 2006 (UTC)

Ahaaa... takze automatika... ;) oki. Ja len ze tam svietilo take nepekne biele miestecko... jankaka 12:46, 21 júl 2006 (UTC)

Klieština[upraviť zdroj]

Našiel si to správne, mala by to byť Radotina (bez dĺžňa). Je to krátky potok, meria len niečo cez 3 km a má tri zdrojnice, najjužnejšia tečie z oblasti Ohrebielka a zvyšné dve pramenia južne od osady Strážisko v nadmorskej výške okolo 520-525 m n. m. Vytvára oblúk prehnutý na juh a potom tečie na severovýchod, kde ústi do Marikovského potoka pri obci Hatné. Ďalší prítok priberá v Klieštine sprava spod Budišova (540,1 m n. m.). Viac sa mi nepodarilo zohnať.Maj sa.