Imelda Stauntonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Imelda Stauntonová
v roku 2019
Celé menoImelda Mary Philomena Bernadette Staunton
Narodenie 9. január 1956 (68 rokov)
Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieherečka, komediantka
Roky pôsobenia1974 – súčasnosť
ManželJim Carter (1983 - súčasnosť)
DetiBessie Carter (* 1993)

Imelda Stauntonová CBE (angl. Imelda Mary Philomena Bernadette Staunton; * 9. január 1956, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglická herečka. Patrí k najuniverzálnejším herečkám, známa je z filmov ako Zamilovaný Shakespeare (1998), Dve tváre Very Drake (2004), Dievča (2012) či z filmovej adaptácie Harryho Pottera, kde stvárnila postavu Dolores Umbridge.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jej matka bola kaderníčkou a otec sa živil ako pomocník pri stavaní ciest. Stautonová od malička navštevovala katolícku školu La Sainte Union Convent School. Herectvo študovala na Royal Academy of Dramatic Art.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1976 pôsobila v divadle Birmingham Repertory Theatre. Jej prvá herecká skúsenosť vo filme prišla v roku 1982, v televíznom seriály Playhouse. Jej prvá väčšia rola prišla v roku 1992. V roku 1995 si zahrala rolu Charlotte v dráme Rozum a cit. Menšiu úlohu mala aj v zamilovanom filme Zamilovaný Shakespeare, kde stvárnila opatrovateľku Gwyneth Paltrow.

V roku 2004 prijala úlohu v dramatickom filme Vera Drake, kde stvárnila hlavnú postavu s rovnakým mennom. Za túto rolu získala hneď niekoľko prestížnych filmových ocenení. Bola nominovaná aj na Academy Awards a Zlatý glóbus, lenže tieto ceny zostali len pri nominácií. Za to získala cenu BAFTA, ocenenie Volpi Cup a rôzne ceny filmových kritikov. Od roku 2007 stvárnila postavu Dolores Umbridge, najprv v piatom a neskôr v siedmom dieli filmovej verzie Harryho Pottera. Hoci stvárnila zápornú postavu, získala obrovské herecké uznanie.

V roku 2010 prepožičala svoj hlas hovoriacim kvetinám vo filme Alica v krajine zázrakov, ktorý režíroval Tim Burton. O rok neskôr hrala po boku herečky Rebeccy Hall v mysterióznom filme Prebudenie. V roku 2014 hrala vo filme Vládkyňa zla a od rovnakého roku tiež pôsobí v televíznom seriáli Pride.

V roku 2020 hrala v seriáli The Crown, kde stvárnila Kráľovnú Alžbetu II.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Imelda Stauntonová je od roku 1983 vydatá za anglického herca Jima Cartera. Má s ním dcéru Bessie, narodenú v roku 1993.

Od roku 2006 je držiteľkou Radu britského impéria.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Imelda Staunton na anglickej Wikipédii.