Klanečnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Klanečnica
potok
Klanečnica v osade Květná
Štáty Slovensko Slovensko,  Česko Česko
Kraje Trenčiansky, Zlínsky
Okresy Nové Mesto nad Váhom, Uherské Hradiště
Obce Moravské Lieskové, Dolné Srnie, Nové Mesto nad Váhom, Strání
Prameň Biele Karpaty, Strání
 - poloha vrch Lesná
 - výška 520 m
Ústie Biskupický kanál
 - poloha Nové Mesto nad Váhom
 - výška 179 m
 - súradnice 48°45′44″S 17°50′46″V / 48,762261°S 17,846207°V / 48.762261; 17.846207
Dĺžka 25 km
Rád toku III.
Hydrologické poradie 4-21-09-1703
Poloha ústia
Poloha ústia
Wikimedia Commons: Klanečnice
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Klanečnica je vodný tok na strednom Považí[1], pravostranný prítok Váhu s dĺžkou 25 km (z toho 18 km na Slovensku).

Pramení v Bielych Karpatoch, na území Česka, pod názvom Klanečnice. Prameň leží v nadmorskej výške cca 520 m n. m., na úpätí vrchu Lesná (696,0 m n. m.), západne od moravskej obce Strání.

Na krátkom úseku tečie na sever, napája Stráňavskú vodnú nádrž a oblúkom sa postupne stáča na juhovýchod, preteká obcou Strání a pri jej osade Květná priberá sprava Svinársky potok. Na územie Slovenska vstupuje pri osade Šance a ďalej preteká kopaničiarskou oblasťou obce Moravské Lieskové. Z oboch strán priberá len krátke prítoky a tečie cez osady Plevovec, Bučkovec, Brestové a následne preteká bradlovou oblasťou tzv. Bošáckych bradiel. Vstupuje do Považského podolia, podcelku Trenčianska kotlina, kde preteká obcami Moravské Lieskové a Dolné Srnie, medzi obcami sa koryto riečky výraznejšie horizontálne vlní a za Dolným Srním tečie viac na juhojuhovýchod. Priberá pravostrannú Kamečnicu, svoj najvodnatejší prítok, a vstupuje na územie mesta Nové Mesto nad Váhom. Tu oddeľuje mesto na pravom brehu od miestnej časti Mnešice na ľavom brehu. V poslednom úseku sa mení smer toku na juhovýchod a v blízkosti mesta sa vlieva do Biskupického kanála na pravom brehu Váhu. Zvláštnosťou dolnej časti toku je, že koryto zvykne vysychať. Niekedy býva bez vody aj celé mesiace. Dobre si to možno všimnúť zo železničného mosta a cestného nadjazdu ponad Klanečnicu v Novom Meste nad Váhom. Pritom ešte na strednom úseku Klanečnice, rovnako ako aj na jej prítoku Kamečnici možno pozorovať stály prietok.

Klanečnica je jedným z prítokov Váhu na strednom Považí. Na tomto úseku sa Váh vyznačuje perovitou riečnou štruktúrou, pričom pravá strana je výraznejšie vyvinutá ako ľavá strana. Prítoky tu tečú rovnobežne (napr. Drietomica, Chocholnica, Bošáčka a spomenutá Klanečnica).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-09-02]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Klanečnica