Preskočiť na obsah

Portál:Byzantská ríša/Vybraný obrázok/Archív 2020

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


január 2020

február 2020

marec 2020

Vasilij Ivanovič Surikov, Štvrtý ekumenický koncil v Chalcedóne, olej na plátne, 1876, dnes Štátne ruské múzeum, Petrohrad

apríl 2020

foto: Casalmaggiore Provincia
Cisári Justinián I., Konštantín I. a Panna Mária a malým Kristom uprostred, freska, Chrám Hagia Sofia, Istanbul
Figurálne obrazy vznikali najmä v neskoršom období po tom, čo sa Byzantská ríša vysporiadala s obrazoboreckou krízou.

máj 2020

Gregor Nysský, freska, 14. storočie, Chrám Chóra, Istanbul
Gregor Nysský bol spolu so svojim bratom Bazilom Veľkým a Gregorom Naziánskym predstaviteľ tzv. kapadóckej školy. Škola kapadóckych otcov sa podieľala na formovaní všeobecného (nicejského) prúdu exegézy Biblie a rozvoji christologickej teológie, ako i učenia o Svätej Trojici, či kresťanskom živote. Sformovali základnú kresťanskú teologickú formuláciu o tajomstve Boha a položili základy byzantskej kresťanskej filozofie a teológie. Boli ovplyvnení platonizmom a novoplatonizmom.

jún 2020

[[Obrázok:|350pxpx|]]
foto: Rabe!
Moderná socha posledného byzantského cisára Konštantína XI. Palaiologa (1449 – 1453), Grécko, Atény

júl 2020

foto: Stefana Radic
Freska Panny Márie Eleusy s Kristom dieťaťom, neskoré, modifikované komnénovské obdobie, Chrám Bohorodičky Ljevišskej, Kosovo, Prizren
Ikonograficky ide o vzácne zobrazenie Bohorodičky s košíkom na chlieb, ktorý drží pre svojho syna - Krista Kŕmiteľa (Kŕmiteľ je Kristovo pomenovanie zo slovanskej inskripcie). Fresková kompozícia nie je zachovaná celá, pôvodne obsahovala aj časť so skupinou ďalších ľudí na susednom pilieri, ku ktorým sa Kristus a Bohorodička nakláňajú a ktorým Kristus ponúkal "chlieb života".

august 2020

Benátska strieborná minca grosso (aj matapan) zavedená dóžom Enricom Dandolom (na minci spolu s apoštolom Marekom).
Enrico Dandolo patril k vodcom a hlavným aktérom IV. križiackej výpravy, ktorá sa skončila dobytím Konštantínopola a dočasným zánikom Byzantskej ríše v roku 1204. Pochovaný bol v Chráme Hagia Sofia.

september 2020

foto: Petar Milošević
Krst v Jordáne, stropná mozaika, 6 storočie, Baptistérium ortodoxných, Ravenna
Baptistérium ortodoxných je oktogonálna ranokresťanská stavba. Využívané bolo na udeľovanie sviatosti krstu. Vzniklo okolo roku 400, kupola bola vytvorená v roku 450. Okrem neho sa v Ravenne nachádza aj neskôr vytvorené Baptistérium ariánov. (pozri aj: Ranokresťanské pamiatky v Ravenne)

október 2020

foto: Badseed
Keramické granáty, ktoré boli naplnené gréckym ohňom a vrhané na nepriateľa a ostnaté kovové ježky z 10. až 12. storočia z Chanie (Kréta), dnes Národné historické múzeum v Aténach, Grécku.

november 2020

Pohreb Domitiána z Melitény, iluminácia, Menológium Bazila II., 11. storočie, dnes Bibliotheca Apostolica Vaticana, Vatikán, Vat. gr. 1613. P. 306
Menológium je jedno z hlavných diel byzantského knižného maliarstva. Obsahuje okolo 430 iluminovaných vyobrazení kresťanských svätcov a najvýznamnejších príbehov z Biblie. Bolo vytvorené okolo roku 1000 pre cisára Bazila II.

december 2020

Zlatý byzantský svadobný prsteň, 6. storočie, dnes Walters Art Museum, Baltimore
Osemhranný prsteň je zdobený ôsmimi výjavmi zo života Ježiša Krista, je zdobený inkrustačnou technikou niello. Scénam kombinovaným do akejsi obrazovej modlitby boli pripisované ochranné vlastnosti. Osemhraná obruč niektorých prsteňov podnecuje názory, že mali byť ako amulety zamerané pôrod.