Shirley Jonesová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Shirley Jones)
Shirley Jonesová
v roku 1970
Celé menoShirley Mae Jones
Narodenie 31. marec 1934 (90 rokov)
Charleroi, Pensylvánia, USA
Povolanieherečka, speváčka
Roky pôsobenia1950 – súčasnosť
ManželJack Cassidy (1956 – 1975)
Marty Ingels (1977 – 2015)
Deti3

Shirley Jonesová (* 31. marec 1934 Charleroi, Pensylvánia, USA) je americká herečka a speváčka. Je držiteľkou prestížneho ocenenia Academy Awards, za jej herecký výkon, vo filme Elmer Gantry z roku 1960.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jonesocá sa narodil 31. marca 1934, v meste Charleroi, v štáte Pensylvánia. Jej matka, bola žena v domácnosti a otec, bol majiteľom spoločnosti Jones Brewing Company. Jonesovej starý otec z otcovej strany pochádzal z Walesu. Bola pomenovaná po detskej hviezde Shirley Temple.

Rodina sa neskôr presťahovala do malého mesta Smithton v Pensylvánii. Jonesová sa začala venovať spevu, ako šesťročná v zbore Metodistickej cirkvi.

V roku 1952 vyhrala súťaž krásy, Miss Pittsburgh.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení strednej školy, odcestovala do New Yorku, kde sa zúčastnila konkurzu u spoločnosti, Rodgers a Hammerstein, kde uspela a získala rolu zdravotnen sestry v broadwayskej divadelnej inscenácii, Južný Pacifik. Jej herecký výkon, získal pozitívne recenzie.

V roku 1955 bola obsadená do muzikálu Oklahoma! po boku Glorie Grahame a Gordona MacReaeho. Jej herecký výkon bol pozitívne ohodnotený a začali sa jej hrnúť viaceré filmové a divadelné ponuky. Vo filmoch stvárňovala skôr kladné postavy.

Jonesová v roku 2014.

V roku 1960 však vyhrala ocenenie Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme Elmer Gantry.

V roku 1970, získala hlavnú úlohu v hudobnom televíznom seriály, The Partridge Family. V televíznom seriály, si zahrala aj po boku jej nevlastného syna, Davida Cassidyho. Za svoj herecký výkon, získala dve nominácie na Zlatý glóbus a natáčanie sa skončilo v roku 1973.

V roku 1979 Jonesová stvárnila hlavnú postavu v televíznom seriály, Shirley, ale seriál nebol úspešný a bol zrušený.

Vo februári 1986 získala Jonesová svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V roku 2004 sa vrátila na Broadway, kde si zahrala vo viacerých divadelných predstaveniach.

Hosťovala v televíznych seriáloch ako napríklad Melrose Place, Sabrina - mladá čarodejnica či Mesto žien.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1956 sa Jones sa vydala za herca a speváka, Jacka Cassidyho, s ktorým má troch synov. Vychovávala tiež David Cassidy, Jackovho syna z prvého manželstva. S Cassidym sa rozviedla v roku 1975. V novembri 1977 sa vydala za herca a komika Martyho Ingelsa. Jonesová a Ingels spoločne napísali autobiografiu založenú na ich vzťahu nazvanú Shirley & Marty: Nepravdepodobný príbeh lásky. Ingels v roku 2015 zomrel, na následky rozsiahlej mozgovej príhody.

Jonesová je zástankyňov PETA.

Jonesová je babičkou desiatich detí. Jej vnuk Jack bol v roku 2017 súťažiacim v speváckej televíznej šou The Voice .

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shirley Jones na anglickej Wikipédii.