Tatra 603 MB / 603 NP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Tatra 603 NP)
Tatra 603 MB v roku 1997 v Kopřivnici
Tatra 603 MB v Bratislave

Tatra 603 MB a Tatra 603 NP sú modely úžitkových automobilov Tatra.

Tatra 603 MB[upraviť | upraviť zdroj]

Prototyp minibusu Tatra 603 MB bol prvým vozidlom vyvinutým v pobočnom vývojovom závode č.5 podniku Tatra Kopřivnice v Bratislave na Mlynských Nivách, založenom v roku 1960.

Automobil bol koncipovaný ako úžitková verzia osobného automobilu Tatra 603, pričom mal v maximálnej miere využívať jeho použiteľné skupiny. Minibus postavený v roku 1961 bol vlastne funkčnou vzorkou plánovaného nového radu úžitkových automobilov, preto bol pri jeho konštrukcii kladený dôraz hlavne na konštrukčné riešenie a z dôvodu urýchlenia stavby vozidla bola ako provizórny základ karosérie určená k tomuto účelu menej vhodná kabína ľahkého terénneho automobilu Tatra 805. Nový rad úžitkových automobilov bol plánovaný vcelku veľkoryso a mal okrem minibusu ako základného modelu pozostávať napríklad zo skriňových vozov rôzneho prevedenia, ambulantnej predajne, otvoreného prevedenia Pick-up a nízkoplošinového valníku.

Už v tejto etape vývoja projektu sa v bratislavskom závode pracovalo na novej a esteticky vcelku zdarilej karosérii, ktorá mala nahradiť pomerne strohý dizajn funkčnej vzorky. Napriek tejto skutočnosti práve vzhľad karosérie T 603 MB bol tomuto vozidlu najviac vytýkaný, čo však bolo v týchto súvislostiach bezpredmetné a výhody progresívneho technického riešenia ostávali pri hodnotení vozidla žiaľ akosi nepovšimnuté.

T 603 MB používala hnací agregát vrátane niektorých podvozkových komponentov z osobného vozidla T 603, avšak umiestnený vpredu. Motor vozidla bol umiestnený za prednou poháňanou nápravou, prevodovka pred ňou. Karoséria mala 11 miest na sedenie. Vozidlo ľahko dosahovalo maximálnu rýchlosť vyše 120 km/h pri slušných dynamických parametroch a spotrebe benzínu okolo 16 l /100 km. Vďaka pohonu prednej nápravy, širokému rozchodu kolies a pomerne nízko položenému ťažisku mal minibus výborné jazdné vlastnosti v zákrutách a veľmi slušný komfort pruženia. Napriek progresívnej koncepcii však ostalo iba pri jedom funkčnom prototype, ktorý sa našťastie zachoval do dnešných dní ako exponát bratislavského Múzea dopravy Slovenského technického múzea.

Tatra 603 NP[upraviť | upraviť zdroj]

Nízkoplošinový valník T 603 NP vznikol ako druhá a zároveň posledná modifikácia radu úžitkových vozidiel odvodených od T 603. Mal teda rovnakú koncepciu, ako T 603 MB a napriek tomu, že sa jednalo tiež o funkčnú vzorku, tu už bolo vidno určitý posun v dizajne vozidla. Predĺžená kabína z T805 bola jemnejšieho tvaru, v zadnej časti zaoblená a pre lepší prístup k motoru bola sklápateľná. Vozidlo absolvovalo funkčné skúšky pri rozvoze drogistického tovaru v Bratislave a nakoniec slúžilo v materskom závode v Kopřivnici ako vozidlo určené pre firemnú dopravu. Nakoniec bolo podľa spomienok pamätníkov údajne necitlivo zošrotované.

Spomínané úžitkové varianty Tatry 603 boli dlhé roky jediným typom vozidiel Tatra s predným pohonom, s ktorým sa automobilka nevedela dlhé roky vyrovnať. K tejto koncepcii sa potom vrátila až v roku 1996 pri svojom poslednom úžitkovom automobile Tatra Beta, čo však bola už labutia pieseň výroby takéhoto typu automobilov v Kopřivnici.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tatra 603 MB

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]