Tatra Prezident

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatra Prezident (1994)
Prístrojová doska Tatra Prezident

Tatra Prezident (1994) – v rámci ďalšej modernizácie Tatry 613, ktorá bola vo výrobe už 20 rokov, uvažovalo vedenie závodu Tatra Kopřivnice o jej následníkovi. Do úvahy prichádzali dve varianty – výrazná modernizácia vozidla T-613 s maximálnym využitím existujúcich komponentov, alebo celkom nový voz, predbežne označovaný ako Tatra 625.

V rámci prvej varianty modernizácie bol dizajnérom Václavom Králom navrhnutý a vo firme Ecorra Lubina postavený prototyp vychádzajúci z varianty Tatra 613-4 MiLong a pomenovaný po prvom kopřivnickom automobile. Vznikol tak veľmi zaujímavý a impozantný prototyp, využívajúci charakteristické črty vozidiel T613, pritom však nesúci niektoré výrazné modernizačné znaky. Najnápadnejšou zmenou je predná časť karosérie, stred ktorej svojím prelisom tvarovo pripomína staršie kopřivnické modely s motorom vpredu (Tatra 11), s využitím hlavných svetlometov vozov Volvo. Zadné blatníky dostali plný oblúkový výkroj a zadná časť vozidla bola zdvihnutá a mohutnejšia, čím vozidlo získalo štíhly a zároveň dynamický klinovitý vzhľad, v tej dobe veľmi používaný. Taktiež viaceré detaily karosérie boli podareným spôsobom modifikované, rovnako ako aj interiér. Mechanické časti vozidla však ostali nezmenené.

Vývoj prototypu nebol ukončený vzhľadom na rozhodnutie o predčasnom zastavení vývojových prác. Napríklad nebola doriešená modernizovaná vyhrievacia a klimatizačná sústava, ktorá sa objavila až v neskoršej Tatre 700.

Od zamýšľanej verejnej prezentácie prototypu Prezident bolo nakoniec upustené. Automobil bol predstavený iba v úzkom kruhu (napr. prezidentovi Václavovi Havlovi) a po rozhodnutí o zastavení jeho vývoja sa stal súčasťou zbierok podnikového múzea Tatra v Kopřivnici, kde je zaradený do stálej expozície.

Vedenie spoločnosti sa nakoniec rozhodlo ísť cestou intenzívnejšej inovácie, a tak vznikol nový voz Tatra 700, ktorý však tiež výraznou mierou nadväzoval na svojho predchodcu - Tatru 613.

Niektoré nové prvky prototypu Prezident sa však predsa objavili v sériovej výrobe - na poslednom prevedení Tatry 613 v modelovom ročníku ´95.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]