Tatra 600

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tatra 600
Výrobca Tatra
Iné názvy Tatraplan
Produkcia 1947 - 1952
Krajina pôvodu Česko-Slovensko
Predchodca Tatra 57
Nasledovník Tatra 603
Trieda stredná
Typ karosérie 4-dverový 5-miestny sedan
Motor(y) zážihový vzduchom chladený 4 valcový boxer, 1 952 cm³, výkon 52 k
Max. rýchlosť 130 km/h
Spotreba

(90/120/mesto)

11 l/100 km
Prevodovka(y) 4 stupňová mechanická
Rázvor 2 700 mm
Dĺžka 4 540 mm
Šírka 1 520 mm
Výška 1 670 mm
Hmotnosť 1 200 kg
Dizajnér Josef Chalupa, Hans Ledwinka a Vladimír Popelář
Tatra 600 - TATRAPLAN
Tatra 600 - TATRAPLAN

Tatra 600 (TATRAPLAN) bol osobný automobil strednej triedy vyrábaný Tatrou Kopřivnice v rokoch 19471952. Pôvodné označenie modelu bolo Tatra 107, čím bola zdôraznená jeho nadväznosť na aerodynamických predchodcov Tatra 77, Tatra 87 a Tatra 97. Nový koncept číslovania výrobkov Tatra pridelil osobným vozidlám číselný rad začínajúci práve číslom 600, čím vznikla Tatra 600.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj Tatraplanu začal po druhej svetovej vojne a automobil mal nadviazať na úspechy a tradíciu predchodcov, no zároveň byť náhradou zastaranej Tatry 57. Prototyp s prezývkou „Ambrož“ bol dokončený už koncom roku 1946, začiatkom roku 1947 druhý. Na základe získaných skúseností nasledovali ďalej už pozmenené prototypy T-107 so silnejším motorom s obsahom 1952 ccm a výkonom 38,2 kW (52 k). Vylepšené automobily boli predstavené verejnosti ešte toho roku na autosalóne v Prahe, kde ihneď vzbudili veľký ohlas. Vozidlo však v tej dobe ešte nemalo potrebné skúšky, takže záujemcovia museli počkať až na zahájenie sériovej výroby v roku 1949.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Karoséria[upraviť | upraviť zdroj]

Tatraplan sa vyznačoval na tú dobu modernou konštrukciou s viacerými pokrokovými prvkami. Bol napríklad jedným z prvých automobilov, ktorý mal pontonový tvar karosérie. Karoséria bola oceľová, samonosná, už bez drevených prvkov. Zaujímavosťou bolo aj predné dvojdielne šípovité sklo bez stredného stĺpika, v strede utesnené iba úzkym gumeným profilom.

Napriek pomerne veľkej hlučnosti motora patril Tatraplan vďaka dobrému odhlučneniu k vozidlám s najmenším vnútorným hlukom, čomu napomohol aj samostatnou stenou oddelený batožinový priestor za zadnými sedadlami. Priestor pod prednou kapotou bol určený iba pre príručnú batožinu, miesto tu zaberali hlavne rezervné koleso (bolo sem možné umiestniť 2 rezervy), náradie a palivová nádrž. V prednej časti bol ešte umiestnený aj olejový chladič.

Predná náprava bola tvorená dvomi priečnymi poleliptickými listovými pružinami, riadenie bolo ozubeným hrebeňom, čo prispelo k ľahkému ovládaniu vozidla. Zadná náprava bola výkyvná, odpružená priečnymi torznými tyčami.

Motor[upraviť | upraviť zdroj]

Motor bol 4-valcový, vzduchom chladený boxer, s objemom 1 952 cm³ (vŕtanie 85 mm, zdvih 86 mm) a výkonom 52 koní. Chladenie zabezpečoval axiálny ventilátor, poháňaný zo začiatku kužeľovým ozubeným prevodom, neskôr klinovým remeňom. Pri tejto úprave bol motor osadený aj 2 karburátormi, čo prospelo dynamike vozidla. Celý agregát bol do karosérie uložený cez mohutné gumené bloky.

Aerodynamicky tvarovaná karoséria so zapustenými reflektormi, kľučkami aj závesmi dverí mala v tej dobe špičkovú hodnotu súčiniteľa odporu vzduchu 0,32 až 0,33. Práve táto hodnota, dosahovaná u vozidiel až o mnoho rokov neskôr, umožňovala Tatraplanu dosiahnuť aj napriek pomerne slabému motoru rýchlosť až 130 km/h. V neskoršom období, pri použití nového motoru Tatra 603, boli vozidlá T600 (spravidla v službách polície) schopné dosahovať rýchlosť cez 170 km/h.

V rámci vývoja T600 bol v Kopřivnici vyskúšaný aj prototyp s Dieselovým motorom, čo bol v tej dobe taktiež priekopnícky počin. Tatraplan Diesel mal výkon 31 kW (42 k) a dosahoval rýchlosť 125 km/h.

Prevodovka[upraviť | upraviť zdroj]

Štvorstupňová prevodovka so synchronizáciou 2. až 4. prevodového stupňa sa ovládala radiacou pákou umiestnenou pod volantom.

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Tatra 600 zaznamenala značný obchodný úspech v zahraničí, čomu predchádzali viaceré výborné výsledky na športovom poli. Tatraplan sa vyvážal do mnohých krajín v Európe a zámoria. V Česko-Slovensku najmä po roku 1948 slúžil ako služobné vozidlo a pre bežných motoristov bol nedostupný.

V roku 1951 bola výroba Tatraplanu v Kopřivnici zastavená a prevedená do Mladej Boleslavi. Tatraplany vyrábané v Škodovke si však veľmi rýchlo pokazili svoje dobré meno vinou zhoršenia kvality výroby, kvôli čomu zahraničie o ne postupne strácalo záujem. Výroba T600 bola v Škodovke ukončená v roku 1952. Celkovo bolo vyrobených okolo 6300 kusov T600, z čoho 2/3 v Kopřivnici.

Dnes patria vozy Tatra 600 – Tatraplan k vyhľadávaným objektom automobilových zberateľov a aj keď sa netešia až takej pozornosti, ako ich väčšie a staršie aerodynamické sestry, patria k predným ozdobám stretnutí historických vozidiel. Viac sú však cenené vozy vyrobené v materskom závode.

Špeciálne verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Z Tatraplanu vznikla športová dvojdverová verzia s hliníkovou karosériou – Tatra 601 Monte Carlo, ako aj pretekársky športový voz Tatra 602 Tatraplan Sport.

Úžitkové verzie v štádiu prototypov mali motor umiestnený v prednej časti karosérie, ktorá bola buď v prevedení sanitného vozidla alebo Pick-Upu s prezývkou „Dakota“.

Zaujímavým prototypom bol aj kabriolet T600 karosovaný firmou Sodomka vo Vysokom Mýte, určený ako dar pre Stalina. Tento automobil sa dnes nachádza v zbierkach podnikového múzea v Kopřivnici.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tatra 600

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]