Zoznam éterických olejov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam éterických olejov (silíc).

Vedecký názov rastliny Slovenský názov rastliny Názov silice Zdroj
Abies alba jedľa biela ihličie, šišky
Agathosma betulina buchu, buku listy
Achillea millefolium rebríček obyčajný yarrow sušená vňať
Alpinia galanga alpínia galangová galangal, galgán, siamský zázvor podzemok
Alpinia officinarum alpínia liečivá galangal, galgán, siamský zázvor podzemok
Amyris balsamifera amyris, západoindický santal drevo
Anethum graveolens kôpor voňavý plody, semená
Angelica archangelica archangelika lekárska archangeliková silica podzemok
Aniba rosaeodora brazílske ružové drevo drevo
Anthemis nobilis rumanček rímsky rímska kamilka kvitnúca vňať
Backhousia citriodora
Boronia megastigma
Boswellia carterii kadidlovník pravý kadidlo živica
Calendula officinalis nechtík lekársky marigold kvety
Cananga odorata ylang ylang, cananga kvety
Canarium commune elemi živica
Canarium luzonicum elemi živica
Cedrus atlantica céder atlaský cédrovník, céder drevo
Cinnamomum camphora škoricovník gáfrový gáfrovník lekársky, gáfor, ho vetvičky, drevo
Camphora officinalis gáfrovník lekársky gáfor vetvičky
Cinnamomum zeylanicum škoricovník ceylónsky škoricové listy listy
Citrus aurantifolia limeta vonkajšie oplodie
Citrus aurantium pomarančovník horký horký pomaranč vonkajšie oplodie
Citrus aurantium pomarančovník horký petitgrain listy, vetvičky
Citrus aurantium ssp. aurantium pomarančovník sladký sladký pomaranč
Citrus aurantium var. amara neroli kvety
Citrus aurantium var. myrtifolia chinot, chinotto
Citrus bergamia bergamot vonkajšie oplodie
Citrus junos yuzu, juzu vonkajšie oplodie
Citrus limon citrón vonkajšie oplodie
Citrus paradisi grapefruit vonkajšie oplodie
Citrus reticulata mandarínka vonkajšie oplodie
Citrus sinensis pomaranč vonkajšie oplodie
Commiphora myrrha myrhovník pravý myrha živica
Coriandrum sativum koriander siaty koriander, dimbellal plody
Cupressus sempervirens cyprus vždyzelený cyprus ihličie, šišky
Cymbopogon citratus vôňovec citrónový citrónová tráva listy
Cymbopogon martini palmarosa, zázvorová tráva listy
Cymbopogon nardus citronela, citronella listy
Daucus carota mrkva obyčajná sušené semená
Elettaria cardamomum kardamon pravý kardamom, kardamón sušené plody
Eucalyptus citriodora eukalyptus listy, vetvičky
Eucalyptus globulus eukalyptus listy, vetvičky
Eucalyptus radiata eukalyptus listy, vetvičky
Eugenia caryophyllata klinčekovec korenný klinček kvitnúca vňať
Evernia prunastri konárik slivkový dubový mach
Ferula galbaniflua galbanum živica
Foeniculum vulgare fenikel obyčajný ensilal plody
Helichrysum angustifolium slamiha úzkolistá helichrysum, immortelle kvitnúca vňať
Hyssopus officinalis yzop lekársky hyssop kvitnúca vňať
Illicum verum anízovec pravý badiánový olej plody
Jasminum officinalis jazmín lekársky kvety
Juniperus communis borievka obyčajná plody, ihličie
Juniperus oxycedrus holandský balzam, cade drevo, vetvičky
Juniperus virginiana céder virdžínsky céder drevo
Laurus nobilis vavrín pravý laurel, bobkový list listy, vetvičky
Lavandula angustifolia levanduľa bulharská levanduľa, chorvátska levanduľa kvitnúca vňať
Lavandula hybrida levanduľa kvitnúca vňať
Lavendula officinalis levanduľa lekárska kvitnúca vňať
Lavandula vera levanduľa pravá kvitnúca vňať
Leptospermum ericoides kanuka, manuka, manuba listy, vetvičky
Leptospermum petersonii citrónový čajovník listy, vetvičky
Leptospermum scoparium manuka, čajovník listy, vetvičky
Litsea cubeba pieprovník kubebový plody
Matricaria chamomilla rumanček pravý kamilka kvitnúca vňať
Melaleuca alternifolia čajovník (tea tree) listy, vetvičky
Melaleuca leucadendron cajeput, kajeput listy, vetvičky
Melaleuca quinquenervia niaouli, cajeput, punk
Melaleuca viridiflora niaouli listy, vetvičky
Melissa officinalis medovka lekárska citrónka, melissa kvitnúca vňať
Mentha citrata mäta citrónová
Mentha piperita mäta pieporná pepermint kvitnúca vňať
Mentha spicata mäta klasnatá spearmint kvitnúca vňať
Myristica fragrans muškátovník voňavý muškátový orech plody bez oplodia
Myroxylon pereirae, (Myroxylon balsamum var. pereirae) Peruánsky balzam
Myrtus communis myrta obyčajná myrta, myrtle listy, vetvičky
Nardostachys jatamansi jatamansi, indická valeriána podzemok
Nicotiana tabacum tabak virginský tabak
Ocimum basilicum bazalka pravá bazalkový olej kvitnúca vňať
Origanum majorana majorán záhradný majoránka kvitnúca vňať
Origanum vulgare pamajorán obyčajný oregano, dobromyseľ
Ormenis multicaulis marocká kamilka kvitnúca vňať
Pelargonium capitatum x radens bourbonské geránium listy, vňať
Pelargonium graveolens geránium listy, vňať
Pelargonium roseum ružové geránium
Petroselinum sativum petržlen siaty semená
Picea mariana smrek čierny kanadský smrek ihličie, vetvičky
Pimenta officinalis pimento sušené nedozreté plody
Pimenta racemosa pimentovník karibský vavrín, karibský bobkový list, dafne listy
Pimpinella anisum bedrovník anízový aníz
Pinus sylvestris borovica lesná sosna ihličie
Piper nigrum peprovník čierny čierne korenie sušené nedozreté plody
Pogostemon cablin patchouli, pačuli sušené listy
Polianthes tuberosa tuberosa kvety
Ravensara aromatica liečivý strom, ravensara listy
Rosa centifolia ruža stolistá kvety
Rosa damascena ruža damascénska kvety
Rosmarinus officinalis rozmarín lekársky kvitnúca vňať
Salvia officinalis šalvia lekárska sušené listy
Salvia sclarea šalvia muškátová kvitnúca vňať
Santalum album santal biely dreň kmeňa
Styrax benzoin styrax benzoový styrax, benzoe, benzoín, benjamín živica
Styrax tonkinensis styrax tonkinský styrax, benzoe, benzoín, benjamín živica
Tagetes minuta aksamietnica aksamietnica kvitnúca vňať
Trachyspermum copticum drsnoplodka adiowan, ajowan semená
Thymus masticina dúška kvety
Thymus vulgaris dúška tymianová tymián kvitnúca vňať
Tilia vulgaris lipa obyčajná kvety
Valeriana officinalis valeriána lekárska podzemok
Vanilla planifolia vanilka pravá
Vetiveria zizanoides vetiver podzemok
Viola odorata fialka voňavá listy
Zingiber officinale ďumbier lekársky zázvor podzemok