Zoznam štátov Severnej Ameriky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam štátov Severnej Ameriky.

Názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(rok odhadu, rok sčítania)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
Americké Panenské ostrovy Americké Panenské ostrovy (USA) 346.36 2010106 405 310,3 Charlotte Amalie
Anguilla Anguilla (UK) 91 2011 13 452 132 The Valley
Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda 440 2011 81 799 186 Saint John’s
Aruba Aruba (Holandsko)[1] 178,91 2013 102 911 575,21 Oranjestad
Bahamy Bahamy 13 878 2013 319 031 23,27 Nassau
Barbados Barbados 432 2010 277 254 660 Bridgetown
Belize Belize 22 966 2010 322 453 14,5 Belmopan
Bermudy Bermudy (UK) 53,2 2010 64 237 1 275 Hamilton
Britské Panenské ostrovy Britské Panenské ostrovy (UK) 153 2012 27 800 260,0 Road Town
Dominika Dominika 750 2011 71 293 105 Roseau
Dominikánska republika Dominikánska republika 48 442 2010 9 445 281 193,6 Santo Domingo
Grenada Grenada 344 2012 109 590 318,58 Saint George’s
Grónsko Grónsko (Dánsko) 2 166 086 2013 56 968 0,026 Nuuk
Guadeloupe Guadeloupe (Francúzsko) 1 628 2013 405 739 250 Basse-Terre
Guatemala Guatemala 108 890 2013 15 438 384 129 Guatemala City
Haiti Haiti 27 750 2012 10 413 211 350,27 Port-au-Prince
Holandské Antily Holandské Antily (Holandsko)[1] 999 2010 304 759 305,1 Willemstad
Honduras Honduras 112 492 2010 8 249 574 64 Tegucigalpa
Jamajka Jamajka 10 991 2012 2 889 187 252 Kingston
Kanada Kanada 9 984 670 2011 33 476 688 3,41 Ottawa
Kajmanie ostrovy Kajmanie ostrovy (UK) 264 2011 56 732 212 George Town
Kostarika Kostarika 51 100 2011 4 456 353 84 San José
Kuba Kuba 109 884 2012 11 167 325 102 Havana
Martinik Martinik (Francúzsko) 1 128 2013 386 486 340 Fort-de-France
Mexiko Mexiko 1 972 550 2013 118 365 054 57 Mexiko
Montserrat Montserrat (UK) 102 2012 5 164 44 Plymouth, Brades[2]
Navassa Navassa (USA) 5,4
Nikaragua Nikaragua 130 375 2012 6 071 045 51 Managua
Panama Panama[3] 52 853 2011 2 498 717 47,3 Panama City
Portoriko Portoriko (USA) 9 104 2012 3 667 084 418 San Juan
Saint Pierre a Miquelon Saint Pierre a Miquelon (Francúzsko) 242 2011 6 080 25 Saint-Pierre
Salvádor Salvádor 21 040 2009 5 744 113 274,4 San Salvador
Spojené štáty Spojené štáty [4] 9 826 675 2013 317 831 000 34,2 Washington, D.C.
Svätý Krištof a Nevis Svätý Krištof a Nevis 261 2005 53 000 164 Basseterre
Svätá Lucia Svätá Lucia 617 2009 173 765 298 Castries
Svätý Vincent a Grenadíny Svätý Vincent a Grenadíny 389 2013 103 000 264,7 Kingstown
Trinidad a Tobago Trinidad a Tobago [1] 5 131 2013 1 225 225 238,8 Port of Spain
Turks a Caicos Turks a Caicos (UK) 616,3 2012 31 458 51 Cockburn Town
Spolu 24 683 917 554 017 617 219,3

Poznámky:

  1. a b c Aruba, Holandské Antily, Panama, and Trinidad a Tobago majú územie v Severnej i Južnej Amerike.
  2. Časť Plymouthu bola zničená vulkánom Soufrière Hills. Plymouth zostáva de iure hlavným mestom, ale vládne úrady teraz sídlia v Brades.
  3. Počet obyvateľov a rozloha sú len pre Severnú Ameriku (západne od Panamského prieplavu).
  4. Zahŕňa Havaj, ktorý sa zvyčajne zaraďuje do Oceánie.