Zoznam štátov podľa počtu obyvateľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa sveta s rozdelením štátov podľa ich počtu obyvateľov

Toto je zoznam štátov a závislých území zoradených zostupne podľa počtu obyvateľov. Zdrojom údajov sú najaktuálnejšie odhady alebo sčítania obyvateľstva. Ak takýto údaj k dispozícii nie je, ako zdroj sa používa správa Oddelenia ekonomických a sociálnych vzťahov OSN (revízia z roku 2012)[1], ktorá poskytuje odhad pre 1. júl 2013. Ten je v tabuľke zaokrúhlený na tisícky (výnimkou sú štáty s počtom obyvateľov pod 3 000). Očíslované sú len nezávislé štáty, no v zozname sú za účelom porovnania zahrnuté tiež závislé územia a ako špecifický útvar Európska únia. Nakoľko zoznam obsahuje údaje z rôznych časových období a boli pri ňom použité rôzne metódy zisťovania počtu obyvateľstva, výsledné poradie nemusí byť presné.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Štát Počet obyvateľov
Svet Svet 000007247685700.00000000007 247 685 700
1 Čína Čína[pozn. 1] 000001361342000.00000000001 361 342 000
2 India India[pozn. 2] 000001253843000.00000000001 253 843 000
3 Spojené štáty Spojené štáty 000000321009680.0000000000321 009 680
4 Indonézia Indonézia 245 767 113
5 Pakistan Pakistan[pozn. 3] 204 077 000
6 Brazília Brazília 193 946 886
7 Nigéria Nigéria 173 615 000
8 Bangladéš Bangladéš 156 780 846
9 Rusko Rusko[pozn. 4] 146 487 571
10 Japonsko Japonsko 126 880 000
11 Mexiko Mexiko 118 395 054
12 Filipíny Filipíny 99 160 615
13 Vietnam Vietnam 90 000 000
14 Etiópia Etiópia 86 613 986
15 Egypt Egypt 86 002 085
16 Nemecko Nemecko 81 084 000
17 Irán Irán 77 889 282
18 Turecko Turecko 76 667 864
19 Kongo (býv. Zair) Kongo (býv. Zair) 67 514 000
20 Thajsko Thajsko 67 448 120
21 Francúzsko Francúzsko 66 139 000
22 Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 63 705 000
23 Mjanmarsko Mjanmarsko 61 120 000
24 Taliansko Taliansko 59 943 933
25 Južná Afrika Južná Afrika 52 981 991
26 Kórejská republika Kórejská republika 50 219 669
27 Kolumbia Kolumbia 47 469 146
28 Španielsko Španielsko 46 609 652
29 Ukrajina Ukrajina 45 426 200
30 Tanzánia Tanzánia 44 929 002
31 Keňa Keňa 44 354 000
32 Argentína Argentína 41 245 210
33 Alžírsko Alžírsko 38 700 000
34 Poľsko Poľsko 37 238 100
35 Uganda Uganda 35 357 000
36 Irak Irak 34 776 000
37 Kanada Kanada 34 045 000
38 Maroko Maroko 33 177 654
39 Sudán Sudán 32 626 827
40 Peru Peru 30 475 144
41 Uzbekistan Uzbekistan 30 183 400
42 Saudská Arábia Saudská Arábia 29 994 272
43 Malajzia Malajzia 30 001 152
44 Venezuela Venezuela 29 994 000
45 Nepál Nepál 27 280 000
46 Ghana Ghana 26 131 000
47 Afganistan Afganistan 25 500 100
48 Jemen Jemen 25 235 000
49 Kórejská ľudovodemokratická republika Kórejská ľudovodemokratická republika 24 895 000
50 Mozambik Mozambik 24 366 112
51 Taiwan Taiwan[pozn. 5] 23 377 515
52 Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny 23 202 000
53 Austrália Austrália 23 383 930
54 Sýria Sýria 22 145 000
55 Madagaskar Madagaskar 21 263 403
56 Kamerun Kamerun 20 914 000
57 Srí Lanka Srí Lanka 20 277 597
58 Angola Angola 19 183 590
59 Rumunsko Rumunsko 18 931 955
60 Burkina Burkina 17 322 796
61 Niger Niger 17 129 076
62 Kazachstan Kazachstan 17 165 000
63 Holandsko Holandsko 16 827 775
64 Mali Mali 16 808 000
65 Čile Čile 16 572 475
66 Guatemala Guatemala 15 438 384
67 Malawi Malawi 15 316 860
68 Ekvádor Ekvádor 14 930 000
69 Kambodža Kambodža 14 656 000
70 Zambia Zambia 14 580 290
71 Senegal Senegal 13 567 338
72 Zimbabwe Zimbabwe 12 973 808
73 Čad Čad 12 142 000
74 Somálsko Somálsko 11 881 965
75 Kuba Kuba 11 163 934
76 Guinea Guinea 11 176 026
77 Belgicko Belgicko 11 184 873
78 Tunisko Tunisko 10 886 500
79 Grécko Grécko 10 787 690
80 Rwanda Rwanda 10 537 222
81 Česko Česko 10 513 834
82 Južný Sudán Južný Sudán 10 448 144
83 Portugalsko Portugalsko 10 413 600
84 Haiti Haiti 10 413 211
85 Bolívia Bolívia 10 389 913
86 Benin Benin 9 983 884
87 Maďarsko Maďarsko 9 880 000
88 Dominikánska republika Dominikánska republika 9 623 000
89 Švédsko Švédsko 9 644 864
90 Azerbajdžan Azerbajdžan 9 477 100
91 Bielorusko Bielorusko 9 468 100
92 Burundi Burundi 9 070 578
93 Srbsko Srbsko[pozn. 6] 8 894 000
94 Honduras Honduras 8 555 072
95 Rakúsko Rakúsko 8 504 850
96 Tadžikistan Tadžikistan 8 160 000
97 Izrael Izrael 8 134 100
98 Švajčiarsko Švajčiarsko 8 112 200
99 Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty[pozn. 7] 7 600 000
100 Turkménsko Turkménsko 7 500 000
101 Papua-Nová Guinea Papua-Nová Guinea 7 327 000
102 Bulharsko Bulharsko 7 284 552
103 Hongkong Hongkong 7 184 000
104 Paraguaj Paraguaj 6 783 374
105 Togo Togo 6 622 000
106 Laos Laos 6 580 800
107 Jordánsko Jordánsko 6 550 499
108 Eritrea Eritrea 6 333 000
109 Salvádor Salvádor 6 303 000
110 Sierra Leone Sierra Leone 6 092 000
111 Nikaragua Nikaragua 6 071 145
112 Líbya Líbya 6 002 347
113 Kirgizsko Kirgizsko 5 663 100
114 Dánsko Dánsko 5 627 235
115 Fínsko Fínsko[pozn. 8] 5 455 078
116 Slovensko Slovensko 5 415 459
117 Singapur Singapur 5 399 200
118 Nórsko Nórsko[pozn. 9] 5 110 550
119 Libanon Libanon 4 822 000
120 Gruzínsko Gruzínsko[pozn. 10] 4 804 505
121 Stredoafrická republika Stredoafrická republika 4 616 000
122 Írsko Írsko 4 593 100
123 Nový Zéland Nový Zéland 4 509 804
124 Kongo Kongo 4 448 000
125 Palestína Palestína 4 420 549
126 Kostarika Kostarika 4 402 442
127 Chorvátsko Chorvátsko 4 257 037
128 Libéria Libéria 3 989 703
129 Omán Omán 3 989 622
130 Moldavsko Moldavsko[pozn. 11] 3 986 000
131 Kuvajt Kuvajt 3 824 000
132 Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina 3 791 622
133 Portoriko Portoriko 3 615 086
134 Panama Panama 3 559 408
135 Mauritánia Mauritánia 3 387 868
136 Uruguaj Uruguaj 3 286 314
137 Arménsko Arménsko 3 017 400
138 Litva Litva 2 941 953
139 Mongolsko Mongolsko 2 938 024
140 Albánsko Albánsko 2 787 615
141 Jamajka Jamajka 2 711 476
142 Namíbia Namíbia 2 104 900
143 Lesotho Lesotho 2 074 000
144 Macedónsko Macedónsko 2 062 294
145 Slovinsko Slovinsko 2 061 225
146 Botswana Botswana 2 024 904
147 Katar Katar 2 016 576
148 Lotyšsko Lotyšsko 2 003 900
149 Gabon Gabon 1 981 032
Kosovo Kosovo[pozn. 12] 1 847 708
150 Gambia Gambia 1 849 000
151 Guinea-Bissau Guinea-Bissau 1 671 042
152 Rovníková Guinea Rovníková Guinea 1 622 000
153 Trinidad a Tobago Trinidad a Tobago 1 328 019
154 Estónsko Estónsko 1 285 463
155 Svazijsko Svazijsko 1 250 000
156 Maurícius Maurícius 1 244 000
157 Bahrajn Bahrajn 1 195 020
158 Východný Timor Východný Timor 1 133 000
159 Džibutsko Džibutsko 873 000
160 Cyprus Cyprus 865 878
161 Fidži Fidži 858 038
Réunion Réunion 840 974
162 Guyana Guyana 784 894
163 Bhután Bhután 743 033
164 Komory Komory[pozn. 13] 724 300
165 Čierna Hora Čierna Hora 627 500
166 Macao Macao 598 200
167 Západná Sahara Západná Sahara 567 000
168 Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy 565 756
169 Luxembursko Luxembursko 537 039
170 Surinam Surinam 534 189
171 Kapverdy Kapverdy 510 000
172 Malta Malta 416 055
Guadeloupe Guadeloupe 405 739
173 Brunej Brunej 393 162
Martinik Martinik 386 486
174 Bahamy Bahamy 367 324
175 Maldivy Maldivy 345 000
176 Belize Belize 327 193
177 Island Island 325 620
178 Barbados Barbados 276 302
Francúzska Polynézia Francúzska Polynézia 268 270
179 Vanuatu Vanuatu 264 652
Nová Kaledónia Nová Kaledónia 258 958
Francúzska Guyana Francúzska Guyana 250 109
180 Samoa Samoa 187 820
181 Svätý Tomáš a Princov ostrov Svätý Tomáš a Princov ostrov 187 356
182 Svätá Lucia Svätá Lucia 166 526
183 Guam Guam 159 914
Curaçao Curaçao 149 679
184 Aruba Aruba 108 082
185 Americké Panenské ostrovy Americké Panenské ostrovy 108 000
186 Kiribati Kiribati 106 461
187 Tonga Tonga 104 270
188 Grenada Grenada 103 328
189 Mikronézia Mikronézia 101 823
190 Svätý Vincent a Grenadíny Svätý Vincent a Grenadíny 101 352
Jersey Jersey 97 857
191 Seychely Seychely 94 200
192 Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda 86 295
Man Man 84 497
193 Andorra Andorra 76 098
194 Dominika Dominika 71 293
Bermudy Bermudy 64 237
Guernsey Guernsey 63 085
Kajmanie ostrovy Kajmanie ostrovy 57 223
Grónsko Grónsko 56 483
Americká Samoa Americká Samoa 54 947
195 Svätý Krištof a Nevis Svätý Krištof a Nevis 53 697
196 Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy 53 158
Severné Mariány Severné Mariány 51 170
Faerské ostrovy Faerské ostrovy 48 268
Sint Maarten Sint Maarten 36 979
197 Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko 36 842
198 Monako Monako 36 136
199 San Maríno San Maríno 32 572
Turks a Caicos Turks a Caicos 31 458
Gibraltár Gibraltár 30 001
Britské Panenské ostrovy Britské Panenské ostrovy 29 537
Ålandy Ålandy 28 355
200 Palau Palau 20 901
Cookove ostrovy Cookove ostrovy 17 791
Anguilla Anguilla 13 452
Wallis a Futuna Wallis a Futuna 12 197
201 Tuvalu Tuvalu 11 323
202 Nauru Nauru 10 086
Saint Pierre a Miquelon Saint Pierre a Miquelon 6 046
Montserrat Montserrat 4 922
Svätá Helena Svätá Helena[pozn. 14] 3 981
Svalbard Svalbard 2 637
Falklandy Falklandy 2 563
Norfolk Norfolk 2 302
Vianočný ostrov Vianočný ostrov 2 072
Niue Niue 1 414
Tokelau Tokelau 1 383
203 Vatikán Vatikán 800
Kokosové ostrovy Kokosové ostrovy 550
Pitcairnove ostrovy Pitcairnove ostrovy 66

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nezahŕňa Hongkong, Macao ani územia spravované Taiwanom.
  2. Vrátane Aksai Chinu (spravované Čínou).
  3. Vrátane Azad Kašmíru (spravované Pakistanom) a Gilit-Baltistanu (spravované Pakistanom).
  4. vrátane Krymského federálneho okruhu.
  5. Zahŕňa ostrovy Taiwan, Pescadores, Quemoy a Matsu, ktoré sú pod správou vlády Taiwanu, no nárokuje si ich aj Čína.
  6. Vrátane autonómneho územia Kosova.
  7. údaje sa hýbu v rozmedzí približne od 4,5 mil. po 8,0 mil; je to spôsobené nejednoznačnosťou štátnej príslušnosti mnohých prisťahovalcov.
  8. Vrátane závislého územia Alandy.
  9. Vrátane závislých území Svalbard a Jan Mayen.
  10. Vrátane autonómnych území Abchádzka a Južného Osetska.
  11. Vrátane autonómneho regiónu Transnistria.
  12. Autonómne územie Srbskej republiky.
  13. Vrátane závislého územia Mayotte.
  14. Vrátane území Ascension a Tristan da Cunha.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division. Total Population - Both Sexes [XLS]. United Nations, 2012, [cit. 2012-06-30]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]