Zoznam chránených území v okrese Brno-mesto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je Zoznam chránených území v okrese Brno-mesto aktuálny k januáruru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Brno-mesto.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1449 Potok vytékající z lesa v přírodní památce Augšperský potok Augšperský potok Prírodná pamiatka
Kategória Augšperský potok (natural monument) na Wikimedia Commons
Údolie s meandrujúcim potokom, útočisko obojživelníkov. 49°11′45″S 16°28′17″V / 49,1958056°S 16,4713056°V / 49.1958056; 16.4713056 (Augšperský potok)
Brno Baba 01.jpg Baba Prírodný park
Kategória Přírodní park Baba na Wikimedia Commons
Rozsiahla zalesnená vyvýšenina s mnohými lúkami. Celý komplex sa nachádza predovšetkým na území Řečkovíc, Bystrca, Medlániek a obce Česká. Najvyšší bod – Sychrov – dosahuje nadmorskej výšky 463 metrov. 49°15′44″S 16°32′40″V / 49,2622222°S 16,5444444°V / 49.2622222; 16.5444444 (Baba)
1898 Babí doly Babí doly Prírodná rezervácia
Kategória Babí doly na Wikimedia Commons
Dva rybníčky s prirodzenými spoločenstvami, výskyt obojživelníkov a rakov. 49°17′23″S 16°36′12″V / 49,2897222°S 16,6033333°V / 49.2897222; 16.6033333 (Babí doly)
1627 Bílá hora při pohledu z Jedovnické ulice Bílá hora Prírodná pamiatka
Kategória Bílá Hora (Brno-Židenice) na Wikimedia Commons
Ostrovček teplomilnej kveteny. 49°11′36″S 16°39′33″V / 49,1934722°S 16,6591389°V / 49.1934722; 16.6591389 (Bílá hora)
954 Přírodní rezervace Bosonožský hájek Bosonožský hájek Prírodná rezervácia
Kategória Bosonožský hájek na Wikimedia Commons
Zmiešaný les, významná mykologická lokalita. 49°11′26″S 16°29′53″V / 49,1905611°S 16,4979583°V / 49.1905611; 16.4979583 (Bosonožský hájek)
1130 Přírodní rezervace Břenčák Břenčák Prírodná rezervácia
Kategória Břenčák na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy s listnatým, prevažne dubovým porastom a radom vzácnych rastlín. 49°16′26″S 16°27′31″V / 49,2738889°S 16,4586111°V / 49.2738889; 16.4586111 (Břenčák)
698 Černovický hájek Černovický hájek Prírodná rezervácia
Kategória Černovický hájek na Wikimedia Commons
Posledný zvyšok lužného lesa v tesnej blízkosti Brna. 49°09′53″S 16°38′46″V / 49,1647222°S 16,6461111°V / 49.1647222; 16.6461111 (Černovický hájek)
2466 Červený kopec Červený kopec Národná prírodná pamiatka
Kategória Červený kopec (national natural monument) na Wikimedia Commons
Profil kvartérnymi sedimentami, paleontologické nálezisko. 49°10′33″S 16°35′09″V / 49,1758333°S 16,5857778°V / 49.1758333; 16.5857778 (Červený kopec)
103 Hádecká planinka Hádecká planinka Národná prírodná rezervácia
Kategória Hádecká planinka na Wikimedia Commons
Druhovo bohatý komplex prirodzených dúbrav a bukových dúbrav. 49°13′32″S 16°40′35″V / 49,2256028°S 16,6764167°V / 49.2256028; 16.6764167 (Hádecká planinka)
1128 Jezero Lávka v rámci Holáseckých jezer Holásecká jezera Prírodná pamiatka
Kategória Holasky lakes na Wikimedia Commons
Systém vodných plôch s brehovými porastami - refúgium obojživelníkov. 49°08′55″S 16°38′35″V / 49,1487172°S 16,6431561°V / 49.1487172; 16.6431561 (Holásecká jezera)
901 Přírodní rezervace Jelení žlíbek Jelení žlíbek Prírodná rezervácia
Kategória Jelení žlíbek na Wikimedia Commons
Zvyšok prirodzeného bukového porastu. 49°14′17″S 16°29′06″V / 49,2380111°S 16,4849944°V / 49.2380111; 16.4849944 (Jelení žlíbek)
1460 Junácká louka Junácká louka Prírodná pamiatka
Kategória Junácká louka na Wikimedia Commons
Lúka s hojným výskytom horca krížatého. 49°15′37″S 16°27′41″V / 49,2601539°S 16,4613592°V / 49.2601539; 16.4613592 (Junácká louka)
699 Ostrůvek stepního porostu rezervace Kamenný vrch Kamenný vrch Prírodná rezervácia
Kategória Kamenný vrch na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita ponikleca veľkokvetého. 49°11′00″S 16°33′09″V / 49,18325°S 16,5524167°V / 49.18325; 16.5524167 (Kamenný vrch)
2154 Hloh v památce Kavky Kavky Prírodná pamiatka
Kategória Kavky (Brno) na Wikimedia Commons
Zvyšok pôvodných teplomilných rastlinných spoločenstiev. 49°13′04″S 16°40′07″V / 49,2177222°S 16,6685139°V / 49.2177222; 16.6685139 (Kavky)
1129 Přírodní rezervace Krnovec Krnovec Prírodná rezervácia
Kategória Krnovec na Wikimedia Commons
Príkra skalnatá stráň so suťovým porastom a veľmi bohatým bylinným poschodím. 49°15′31″S 16°27′11″V / 49,2586111°S 16,4530556°V / 49.2586111; 16.4530556 (Krnovec)
1459 Kůlny Kůlny Prírodná pamiatka
Kategória Kůlny na Wikimedia Commons
Skalnaté stráne so zakrpatenou dúbravou a bohatým bylinným podrastom. 49°15′40″S 16°28′26″V / 49,2611089°S 16,4739772°V / 49.2611089; 16.4739772 (Kůlny)
2013 Medlánecká skalka Medlánecká skalka Prírodná pamiatka
Kategória Medlánecká skalka na Wikimedia Commons
Lokalita ponikleca veľkokvetého. 49°14′29″S 16°34′03″V / 49,2414056°S 16,5674558°V / 49.2414056; 16.5674558 (Medlánecká skalka)
1131 Kus skály na vrcholu Medláneckého kopce Medlánecké kopce Prírodná pamiatka
Kategória Medlánecké kopce na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita teplomilnej kveteny a teplomilného hmyzu, lokalita syslov. 49°14′04″S 16°34′08″V / 49,2344186°S 16,5689039°V / 49.2344186; 16.5689039 (Medlánecké kopce)
651 Tůňka v oblasti Mníší hory Mniší hora Prírodná pamiatka
Kategória Mniší hora na Wikimedia Commons
Teplomilné dúbravy a dubohrabiny s výskytom vzácnych a zvlášť chránených druhov rastlín. 49°14′21″S 16°32′09″V / 49,2390722°S 16,5359139°V / 49.2390722; 16.5359139 (Mniší hora)
72 Krasová výzdoba Punkevní jeskyně Moravský kras CHKO
Kategória Moravian Karst na Wikimedia Commons
Rozsiahla krasová oblasť so širokým spektrom krasových javov. 49°16′41″S 16°44′03″V / 49,2780056°S 16,734125°V / 49.2780056; 16.734125 (Moravský kras)
1650 Na skalách Na skalách Prírodná pamiatka
Kategória Na Skalách (Brno-City District) na Wikimedia Commons
Skalnatý chrbát s dubohrabovým porastom a teplomilnou kvetenou, lokalita cyklámenu purpurového. 49°15′48″S 16°27′27″V / 49,2634583°S 16,4575889°V / 49.2634583; 16.4575889 (Na skalách)
1126 Netopýrky ze severovýchodního okraje Netopýrky Prírodná pamiatka
Kategória Netopýrky na Wikimedia Commons
Izolovaný ostrovček teplomilných spoločenstiev, výskyt strakoša obyčajného. 49°14′00″S 16°33′08″V / 49,2334722°S 16,55225°V / 49.2334722; 16.55225 (Netopýrky)
1044 Obřanská stráň Obřanská stráň Prírodná pamiatka
Kategória Obřanská stráň na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy s teplomilnými krovinami. 49°13′33″S 16°39′50″V / 49,22575°S 16,66375°V / 49.22575; 16.66375 (Obřanská stráň)
1458 Přírodní památka Pekárna Pekárna Prírodná pamiatka
Kategória Pekárna na Wikimedia Commons
Dubohrabový porast s bohatou kvetenou, vtáčie hniezdisko. 49°12′39″S 16°30′52″V / 49,2107861°S 16,5143864°V / 49.2107861; 16.5143864 (Pekárna)
Kopeček, pohled od východu.jpg Podkomorské lesy Prírodný park
Kategória Podkomorské lesy na Wikimedia Commons
Park sa rozkladá na území okolo 40 km22, prevažnú časť územia parku tvoria listnaté dubohrabové lesy. Park je prameniskom mnohých potokov a potôčkov v povodí Svratky. 49°14′01″S 16°27′55″V / 49,2336111°S 16,4652778°V / 49.2336111; 16.4652778 (Podkomorské lesy)
1899 Rajecká tůň Rájecká tůň Prírodná pamiatka
Kategória Rájecká tůň na Wikimedia Commons
Riečna tôňka v nive Svitavy, zvyšok lužného lesa, výskyt obojživelníkov. 49°15′09″S 16°36′25″V / 49,2524994°S 16,6069111°V / 49.2524994; 16.6069111 (Rájecká tůň)
1457 Jedna z chráněných skal Skalky u Přehrady Prírodná pamiatka
Kategória Skalky u Přehrady na Wikimedia Commons
Skalnaté svahy s teplomilnou a lišajníkovou vegetáciou. 49°14′00″S 16°31′12″V / 49,2333797°S 16,5201322°V / 49.2333797; 16.5201322 (Skalky u Přehrady)
1043 Dolní ze Soběšických rybníčků z hráze horního Soběšické rybníčky Prírodná pamiatka
Kategória Soběšické rybníčky na Wikimedia Commons
Dva malé rybníčky, refúgium obojživelníkov. 49°15′09″S 16°36′25″V / 49,2524994°S 16,6069111°V / 49.2524994; 16.6069111 (Soběšické rybníčky)
700 Stranská skála Stránská skála Národná prírodná pamiatka
Kategória Stránská skála na Wikimedia Commons
Paleontologická lokalita. 49°11′26″S 16°40′33″V / 49,19057°S 16,6757394°V / 49.19057; 16.6757394 (Stránská skála)
1042 Údolí Kohoutovického potoka Údolí Kohoutovického potoka Prírodná pamiatka
Kategória Údolí Kohoutovického potoka na Wikimedia Commons
Severné svahy potoka s prirodzeným lesom v tesnej blízkosti zástavby Pisáriek. 49°11′33″S 16°32′51″V / 49,1925342°S 16,5475939°V / 49.1925342; 16.5475939 (Údolí Kohoutovického potoka)
1127 Velká Klajdovka od stejnojmenného hotelu Velká Klajdovka Prírodná pamiatka
Kategória Velká Klajdovka na Wikimedia Commons
Vápencové skalky so stepnými a lesostepnými spoločenstvami. 49°13′01″S 16°40′39″V / 49,2168889°S 16,6773889°V / 49.2168889; 16.6773889 (Velká Klajdovka)
2247 Výhled do okolí rezervace Velký Hornek Prírodná rezervácia
Kategória Velký Hornek na Wikimedia Commons
Ochrana stepných a lesostepných lokalít a fragmentov dúbrav. 49°13′47″S 16°42′58″V / 49,2297°S 16,7160611°V / 49.2297; 16.7160611 (Velký Hornek)
955 Žabětínský rybník Žebětínský rybník Prírodná pamiatka
Kategória Žebětín pond na Wikimedia Commons
Menší rybník a mokraďové lúky - refúgium obojživelníkov. 49°12′51″S 16°29′29″V / 49,2141075°S 16,4914189°V / 49.2141075; 16.4914189 (Žebětínský rybník)

Zdroje[upraviť | upraviť kód]