Kamenný vrch (prírodná rezervácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kamenný vrch
prírodná rezervácia
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Brno-město
Lokalita Nový Lískovec a Kohoutovice
Nadmorská výška 335 – 385 m n. m.
Súradnice 49°10′59.9″S 16°33′9″V / 49,183306°S 16,55250°V / 49.183306; 16.55250
Rozloha 15,126 ha
Vznik 23. marec 1978[1]
 - Vyhlásil Národný výbor mesta Brna
Správa Krajský úrad Juhomoravského kraja
Kód AOPK ČR 699
Česko: Kamenný vrch
Kamenný vrch
Poloha na mape Česka
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kamenný vrch je prírodná rezervácia v Česku, okrese Brno-mesto, v katastrálnych územiach Nový Lískovec a Kohoutovice, na juhovýchodných svahoch Kohoutovickej vrchoviny.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvodom ochrany je bohatý výskyt ponikleca veľkokvetého (Pulsatilla grandis), ktorý tu vytvára najväčšiu populáciu na svete[2], čítajúcu 55 tisíc trsov týchto rastlín. Rezervácia sa prekrýva s európsky významnou lokalitou Kamenný vrch, s kódom CZ0624067 o rozlohe 13,7752 ha. U nej je dôvodom ochrany teplomilná kvetena a tiež výskyt bystrušky južnej (Carabus hungaricus).

Mapa európsky významnej lokality Kamenný vrch.

Lokalita je z juhu a západu ohraničená ulicou Trávní, jej najdôležitejšou časťou sú stepné porasty, v severnej časti zahŕňa aj okraj lesa. Je čiastočne chránená oplotením a vybavená náučným chodníkom s ôsmimi panelmi, zameraná predovšetkým na detských návštevníkov. Starostlivosť o rezerváciu spočíva okrem údržby vybavenia aj v upratovaní po návštevníkoch, pravidelnom kosení a odstraňovaní príliš rozrastenej nepôvodnej vegetácie. O rezerváciu sa dlhodobo stará brnianske združenie Rezekvítek. Už tridsať rokov tu každoročne prebieha dobrovoľnícka brigáda, tzv. Velká Kameňáková brigáda, ktorá je obdobou kosenia bielokarpatských a beskydských lúk.

Lokalita Kamenný Vrch bola vyhlásená chránenou prírodnou pamiatkou uznesením Národného výboru mesta Brna 23. marca 1978, jeho nariadenie z 20. apríla 1989 ju určilo ako chránený prírodný výtvor. Do kategórie prírodná rezervácia bolo toto územie preradené vyhláškou Ministerstva životného prostredia ČR 395/1992 Zb. z 11. júna 1992 pod (zlým) názvom Kamenný vrch nad Myslivnou. Dňa 22. decembra 2004 bola na tomto území nariadením vlády 132/2005 Zb. tiež vyhlásená rovnomenná európsky významná lokalita Kamenný vrch.

Prírodné podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

V podloží sa nachádzajú diority brnianskeho masívu, prekryté plytkými pôdami kyslej aj nasýtenej variety kambizeme.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Vedľa ponikleca veľkokvetého (Pulsatilla grandis) a ponikleca lúčneho (Pulsatilla pratensis subsp. Bohemica) je zastúpená ostrica nízka (Carex humilis), dominujúca v teplomilných trávnikoch, ďalej čiernohlávok veľkokvetý (Prunella grandiflora), ľan tenkolistý (Linum tenuifolium), ľan rakúsky (Linum austriacum), ľanolistník prostredný (Thesium linophyllon), leopoldia chochlatá (Muscari comosum), sezel ročný (seseli annuum) alebo zúbkokvet žltý (Orthantha lutea), kríky ruža šípová (Rosa canina), ruža hrdzavá (Rosa rubiginosa), na severnom okraji je lokalita porastená borovicou lesnou (Pinus sylvestris), borovicou čiernou (Pinus nigra), smrekovcom opadavým (Larix deccidua), dubom zimným (Quercus petraea), hrabom obyčajným (Carpinus betulus) a lipou malolistou (Tilia cordata). Prítomnosť borovíc a smrekovcov na stepných častiach lokality mení životné podmienky a mnohé populácie sa s týmto limitujúcim faktorom nevedia vyrovnať. Preto je nutné pravidelné kosenie a prebierky v smrekovco-borovicových porastoch.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Dominuje teplomilný hmyz, mora ozdobná (Perigrapha i-cinctum), podobník (Pyropteron triannuliformis), očkáň kostravový (Arethusana Arethusa), z chrobákov krasoňov Sphenoptera antiqua a S. substriata, roháč veľký (Lucanus cervus) a bystruška južná (Carabus hungaricus), plazy zastupuje jašterica krátkohlavá (Lacerta agilis) a slepúch lámavý (Anguis fragilis), hniezdi tu krutohlav hnedý (Jynx torquilla), muchár sivý (Muscicapa striata), penica jarabá (Sylvia nisoria) a strakoš obyčajný (Lanius collurio).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2014-10-11]. Dostupné online. (po česky)
  2. DOUBRAVNICKÝ, Jan. Podívejte se na světovou raritu. Nejvíc konikleců kvete za paneláky v Brně [online]. . Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mackovčin P. (ed.). Chráněná území ČR. IX., Brněnsko. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2007, str. 245. ISBN 978-80-86064-66-6.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kamenný vrch (přírodní rezervace) na českej Wikipédii.