Velká Klajdovka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Velká Klajdovka
prírodná pamiatka
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Brno-mesto
Lokalita Maloměřice, Židenice
Nadmorská výška 310 – 390 m n. m.
Súradnice 49°13′1″S 16°40′38.6″V / 49,21694°S 16,677389°V / 49.21694; 16.677389
Rozloha 10,584 ha
Vznik 1. január 1988[1]
 - Vyhlásil Národný výbor mesta Brna
Správa AOPK ČR Brno
Kód AOPK ČR 1127
Česko: Velká Klajdovka
Velká Klajdovka
Poloha na mape Česka
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Velká Klajdovka je prírodná pamiatka ev. č. 1127 na k. ú. Malomerice a Židenice v Brne, okres Brno-mesto. Správa AOPK Brno. Nachádza sa na juhovýchodnom svahu kóty Hády.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany sú stepné a lesostepné svahy s bohatým výskytom osobitne chránených druhov rastlín a živočíchov. Chránené územie bolo úradne vyhlásené v roku 1987.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Územie s názvom Velká Klajdovka je súčasťou južného svahu kopca Hády, ktorý bol už od 19. storočia jednou z najvýznamnejších lokalít záujmu a vedeckého štúdia teplomilnej fauny a flóry. Na rozlohe asi 10,5 ha sú tu zastúpené rozmanité spoločenstvá teplomilných dúbrav, krovín a lesných lemov, ktoré svojim druhovým zložením dopĺňajú úžasnú rozmanitosť živej prírody na celých Hádoch. Ešte v prvej polovici minulého storočia bola takmer celá plocha chráneného územia trávnatou planinou. Je preto až neuveriteľné, ako rýchlo aj tak suchý a slnečný južný svah zarástol hradbou krovín a stromov, takže nelesná vegetácia bola vytlačená len na menšie lúčky vnútri prírodnej pamiatky. Napriek tomu sa tu v hojnej miere dodnes zachovala hodnotná teplomilná vegetácia, o ktorú stojí za to sa starať. Rastie tu napríklad kozinec vičencovitý, oman mečolistý, horčinka väčšia, smldník jelení, vičenec piesočný, dúška panónska, jasenec biely, chondrila prútnatá, pyštek kručinkolistý, astra spišská, dub plstnatý, hrachor širokolistý, čiernohlávok veľkokvetý, čerešňa krovitá či plamienok priamy.

Veľkým bohatstvom teplomilných druhov prekypuje aj tunajšia fauna. V posledných rokoch sa tu opäť pravidelne objavuje užovka hladká a jašterica zelená, o ktorých sa predtým predpokladalo, že na Hádoch už vyhynula. V ílovitých sedimentoch v centrálnej časti územia má niekoľko nôr aj jazvec lesný.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Podložie tvoria v hornej časti devónsky vápenec, najmä biodetritové hádsko-říčské vápence líšeňského súvrstvia, v dolnej časti je to biotitický granodiorit brnianskeho masívu typu Královo Pole. Pôdy reprezentuje rendzina typická a litická, čiastočne kambiz typická.

Geologicky je Velká Klajdovka rozdelená na západnú časť, leží na vápencovom podloží a časť východnú, situovanú na kyslých horninách brnianskeho masívu. Hranica vyššie spomenutých geologických vrstiev však nie je v teréne jednoznačne zrejmá – aj vo východnej časti miestami vystupujú na povrch vápencové bloky, zatiaľ čo západná časť bola čiastočne upravená mocnými navážkami z lomových skrývok.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Z drevín sú zastúpené dub plstnatý, dub zimný, hrab obyčajný, javor poľný, lipa malolistá, jarabina brekyňová, agát biely, medzi kríkmi je hojný drieň obyčajný, ďalej je to lieska obyčajná, svíb krvavý, trnka obyčajná, bršlen bradavičnatý, hloh krivokališný, hloh jednosemenný, ruža šípová a ruža bedrovníková. Rastlinstvo zastupuje jagavka konáristá, kamienka modropurpurová, vstavač purpurový, vtáčia prilba biela, pakost krvavý, jasenec biely, nevädza Triumfettova, astra spišská, zanoväť regensburská, oman mečolistý, horčinka väčšia a mnoho ďalších.

Velká Klajdovka

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Velká Klajdovka je významnou entomologickou lokalitou. Veľmi vzácny je pavúk Cheiracanthium montanum, z pavúkov sú ďalej zastúpení napríklad Euryopis saukea alebo Synageles hilarulus, z rovnokrídlovcov sa tu nachádza koník modrokrídly, ucholak dvojbodkový, zo sieťokrídlovcov Hypochrysa elegans a mravcolev štvorškvrnný.

Početné zastúpenie majú motýle – vretienka neskorá, zelenáčik nevädzovcový, modráčik kozincový, piadica červenkastá, očkáň ovsíkový a rad ďalších.

Slepúch lámavý, jašterica krátkohlavá, užovka hladká zastupujú plazy, krutohlav hnedý, vlha obyčajná, muchár sivý, strakoš obyčajný či vzácny ďateľ hnedkavý potom vtáky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2014-10-12]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Velká Klajdovka na českej Wikipédii.