Zoznam konšpiračných teórií

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

V nasledujúcom zozname sú uvedené niektoré známejšie konšpiračné teórie.

Ovládnutie sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Medicína a zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tvrdenie, že vírus, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS bol vytvorený zámerne v laboratóriu.[1]
  • Tvrdenie, že cieľom fluorizácie pitnej vody je poškodenie zdravia obyvateľstva.[2][3]
  • Tvrdenie, že prúdové lietadlá zámerne vypúšťajú chemické látky, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie. Pozri Chemtrail.
  • Tvrdenie, že vírus SARS bol umelo vytvorený v čínskych laboratóriách. [4]
  • Tvrdenie, že vypuknutie epidémie tropickej horúčky dengue v Afrike bolo zámerne spôsobené biologickou zbraňou.
  • Tvrdenie, že vakcíny proti chrípke ošípaných boli vyvinuté s cieľom poškodiť zdravie zaočkovaného obyvateľstva.

Vraždy[upraviť | upraviť zdroj]

Vesmír[upraviť | upraviť zdroj]

USA[upraviť | upraviť zdroj]

Česko-Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

  • Obviňovania židov z rituálnych vrážd[15] - pozri napr. Hilsneriáda.
  • Tvrdenie, že Milan Rastislav Štefánik bol zavraždený.[16]
  • Tvrdenie, že udalosti nežnej revolúcie organizovali tajné služby KGB a ŠtB (tvrdí napr. Ludvík Zifčák alias mŕtvy študent Martin Šmíd[17]. Podľa politika a bývalého disidenta Petra Cibulku sa dokonca odohrala v réžii sovietskej vojenskej služby GRU a tajnej polície KGB, ktorej agentmi bola podľa neho väčšina porevolučných politikov. Naopak súčasná česká komunistická strana KSČM vo svojom denníku Haló noviny, tvrdí, že "Zamatový prevrat bol v réžii svetového kapitálu a svetovému kapitálu tiež ponovembrová politická šmíra poctivo slúžila. Nemohla inak, pretože by nevládla. Jej poslaním bol lacný výpredaj socializmu a toto poslanie splnila."[18]
  • Tvrdenie, že Alexander Dubček bol zavraždený[19].
  • Tvrdenie, že sedem Nitranov odsúdených za vraždu Ľudmily Cervanovej je nevinných a ich odsúdenie zosnovala ŠtB a komunistický režim.[20]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Is AIDS a manmade disease?. The Straight Dope, 1993-06-04. Dostupné online [cit. 2018-06-14]. (po anglicky)
  2. Article updated with new message from the Health Ranger [online]. NaturalNews, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. ARMFIELD, Jason M.. When public action undermines public health: a critical examination of antifluoridationist literature. Australia and New Zealand Health Policy, 2007-12-09, roč. 4, čís. 1, s. 25. Dostupné online [cit. 2018-06-14]. ISSN 1743-8462. DOI10.1186/1743-8462-4-25.
  4. Tchaj-wan: SARS mohl být čínskou biologickou zbraní | Aktuálně.cz. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje, 2008-10-07. Dostupné online [cit. 2018-06-14]. (po česky)
  5. Diana crash was a conspiracy – Al Fayed BBC News, February 12, 1998
  6. Pět konspiračních teorií o smrti bin Ládina | Svět [online]. Lidovky.cz, 2011-05-08, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online. (po česky)
  7. Sprisahanecké teórie o smrti bin Ládina [online]. tvnoviny.sk, Markíza, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online.
  8. INC., Gallup,. Did Men Really Land on the Moon?. Gallup.com. Dostupné online [cit. 2018-06-14]. (po anglicky)
  9. Podvod: Američané na Měsíci vůbec nepřistáli. Nebo snad ano? [online]. iDNES.cz, 2009-07-20, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online.
  10. Pitva mimozemšťana [online]. Zpravodaj Sisyfos 1/97, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online. (čeština)
  11. 9/11 Facts: The World Trade Center and The 9/11 Attacks | 911Truth.Org [online]. www.911truth.org, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online. (po anglicky)
  12. Rozhovor s doc. Ing. Ivanem Němcem CSc. o první české studii pádu WTC 9/11 – reformy.cz [online]. www.reformy.cz, [cit. 2018-06-14]. Dostupné online. (po česky)
  13. Glenn Beck Debunks the FEMA Concentration Camp Conspiracy Theory. (anglicky)
  14. US FEMA Camps by Geopolitical Monitor, January 10, 2008
  15. ŠNÍDL, Vladimír. Etnologička skúma dávne konšpiračné teórie: šírili sa o židoch, iluminátoch aj kresťanoch. Denník N. Dostupné online [cit. 2018-06-14].
  16. Ficov človek: Za smrťou Štefánika stáli Masaryk a Beneš. aktuality.sk. Dostupné online [cit. 2018-06-26].
  17. Mrtvý student Šmíd alias agent Ludvík Zifčák: Bez StB by změna nebyla [online]. denik.cz, 2014, [cit. 2014-11-15]. Dostupné online.
  18. KÝŠA, Leoš. Konspirační teorie [online]. www.sysifos.cz, 2002, [cit. 2018-06-13]. Dostupné online.
  19. BANÁŠ, Jozef. Zastavte Dubčeka. [s.l.] : [s.n.].
  20. HANUS, Martin. Definitívna bodka za kauzou Cervanová [online]. Postoj, 2018, [cit. 2018-08-11]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam konspiračních teorií na českej Wikipédii.