Zoznam prítokov Dunaja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa najväčších prítokov Dunaja

Toto je zoznam významnejších prítokov Dunaja v poradí, v akom sa doň vlievajú.

Dunaj je druhá najdlhšia európska rieka a vzniká v Donaueschingene v nemeckom Čiernom lese sútokom riek Brigach a Breg. Odtiaľto tečie Dunaj 2850 km prevažne východným smerom, prechádzajúc niekoľkými hlavnými mestami Strednej a Východnej Európy. Pred ústím do Čierneho mora vytvára v Rumunsku rozsiahlu Dunajskú deltu.

Dunaj tečie - alebo tvorí časť hranice - desiatimi krajinami: Nemeckom, Rakúskom, Slovenskom, Maďarskom, Chorvátskom, Srbskom, Bulharskom, Moldavskom a Ukrajinou; jeho povodie zasahuje na územie ďalších desiatich krajín: Poľsko, Švajčiarsko, Česko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Moldavsko a Albánsko.

Rieka Ústie do Dunaja Strana
ústia
Dĺžka toku Priem. prietok v ústí
Iller Ulm, Nemecko vpravo 147 km 70 m³/s
Wörnitz Donauwörth, Nemecko vľavo 132 km 11 m³/s
Lech Marxheim (blízko Donauwörth), Nemecko vpravo 264 km 114 m³/s
Paar blízko Vohburg, Nemecko vpravo 134 km 35 m³/s
Abens blízko Neustadt (Donau), Nemecko vpravo 71 km 29 m³/s
Altmühl Kelheim, Nemecko vľavo 230 km 17 m³/s
Naab Regensburg, Nemecko vľavo 165 km 50 m³/s
Regen Regensburg, Nemecko vľavo 165 km 38 m³/s
Isar blízko Deggendorf, Nemecko vpravo 286 km 175 m³/s
Vils Vilshofen, Nemecko vpravo 110 km 11 m³/s
Inn Passau, Nemecko vpravo 517 km 740 m³/s
Ilz Passau, Nemecko vľavo 37 km 16 m³/s
Traun blízko Linz, Rakúsko vpravo 153 km 133 m³/s
Enns Mauthausen, Rakúsko vpravo 254 km 210 m³/s
Ybbs Ybbs an der Donau, Rakúsko vpravo 130 km 31 m³/s
Morava Devín, Slovensko vľavo 358 km 120 m³/s
Leitha blízko Mosonmagyaróvár, Maďarsko vpravo 180 km 8 m³/s
Rába Győr, Maďarsko vpravo 322 km 18 m³/s
Váh Komárno, Slovensko vľavo 403 km 196 m³/s
Hron blízko Štúrovo, Slovensko vľavo 298 km 54 m³/s
Ipeľ blízko Szob, Maďarsko vľavo 232 km 21 m³/s
Sió blízko Szekszárd, Maďarsko vpravo 121 km (360 km)[1] 39 m³/s
Dráva blízko Osijek, Chorvátsko vpravo 749 km 670 m³/s
Vuka Vukovar, Chorvátsko vpravo 114 km 10 m³/s
Tisa blízko Titel, Srbsko vľavo 966 km 810 m³/s
Sáva Belehrad, Srbsko vpravo 947 km[2] 1722 m³/s
Tamiš blízko Pančevo, Srbsko vľavo 359 km 47 m³/s
Velika Morava blízko Smederevo, Srbsko vpravo 185 km (493 km, 550 km)[3] 255 m³/s
Mlava blízko Kostolac, Srbsko vpravo 158 km 10 m³/s
Nera blízko Stara Palanka, Srbsko-Rumunská hranica vľavo 124 km 25 m³/s
Pek Veliko Gradište, Srbsko vpravo 129 km 49 m³/s
Timok Bulharsko-Srbská hranica vpravo 203 km 24 m³/s
Jiu medzi bulharskými mestami Kozloduj a Orjahovo vľavo 339 km 95 m³/s
Ogosta medzi ústím rieky Jiu a Orjahovo, Bulharsko vpravo 147 km 25 m³/s
Iskăr Gigen, oblasť Pleven, Bulharsko vpravo 368 km 55 m³/s
Vit Somovit, Bulharsko vpravo 153 km 14 m³/s
Olt Turnu Măgurele, Rumunsko vľavo 615 km 190 m³/s
Osam Nikopol, Bulharsko vpravo 314 km 13 m³/s
Yantra Svištov, Bulharsko vpravo 285 km 37 m³/s
Vedea Bujoru, Rumunsko vľavo 244 km 8 m³/s
Argeș Oltenița, Rumunsko vľavo 350 km 73 m³/s
Ialomița Piua Petrii, Rumunsko vľavo 417 km 40 m³/s
Siret Galac, Rumunsko vľavo 647 km 250 m³/s
Prut blízko Reni, Ukrajina vľavo 953 km 110 m³/s

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sió je 121 km dlhá, no meraná od zdroja najdlhšieho prítoku Balatonu, z ktorého vyteká, rieky Zala, mala by 360 km.
  2. Vrátane zdrojnice Sava Dolinka má dĺžku 990 km.
  3. Vrátane zdrojnice Zapadna Morava má 493 km, vrátane rieky Ibar, najdlhšieho prítoku Zapadnej Moravy má dĺžku až 550 km.