Živočíšny produkt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Živočíšne produkty (alebo zvieracie produkty) sú všetky produkty, ktoré sú získané z tela živočícha. Do tejto kategórie spadajú ako produkty, ktoré zviera vyprodukovalo (napríklad mlieko, vajce a med), tak aj produkty, ktoré boli získané jeho usmrtením.

Termín sa často používa v súvislosti s diétami – často s vegánstvom alebo vegetariánstvom, ale tiež napríklad v súvislosti s kašrutom, halalom alebo vitariánstvom. Laktoovovegetariánstvo odmieta tie živočíšne produkty, kvôli ktorým bolo zviera zabité, zatiaľčo vegánstvo odmieta všetky živočíšne produkty.

Bežne nie sú za živočíšne produkty označované skameneliny ani produkty z rozložených tiel živočíchov (napríklad ropa). Rastliny hnojené pozostatkami zvieracích tiel sa tiež nepovažujú za živočíšne produkty.

Zoznam živočíšnych produktov[upraviť | upraviť zdroj]

Bežne používané k jedlu[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam živočíšnych produktov, ktoré sú určené pre človeka k jedlu alebo do niektorých jedlých produktov pridávané.

Prvá časť obsahuje tie živočíšne produkty, ktoré boli získané z tela živočícha tak, že bolo zviera usmrtené. Určité živočíšne produkty ale tiež viac či menej priamo zapríčiňujú smrť zvieraťa, ale len tieto sú nevhodné pre všetkých vegetariánov.

Ďalšia časť zoznamu obsahuje živočíšne produkty vyrábané z vajec, takže nevhodné pre laktovegetariánov a vegánov.

Posledná časť zoznamu obsahuje všetky ostatné živočíšne produkty – tým pádom nevhodné pre vegánov.

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Následujúce produkty živočíšneho pôvodu (alebo s veľkou pravdepodobnosťou živočíšneho pôvodu) sa používajú k iným účelom, ako je stravovanie.

Prvá časť zoznamu obsahuje tie živočíšne produkty, ktoré boli získané z tela živočícha tak, že bolo zviera zabité, a tým pádom sú nevhodné pre vegetariánov.

Zvyšok živočíšnych produktov bol zo živočícha získaný nesmrtiacou (neletálnou) cestou, napriek tomu je považovaný za nevhodný pre vegánov (predchádzajúci zoznam je tiež nevhodný pre vegánov), pretože tí odmietajú všetky živočíšne produkty.

Zoznam aditív živočíšneho pôvodu[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré živočíšne produkty môžu byť označované tiež písmenom E a svojim číselným označením. Medzi tieto prídavné látky patria všetky následujúce. U niektorých produktoch môže byť uvedené, že vo väčšine prípadov ide o produkt neživočíšneho pôvodu, a u niektorých tiež to, že niesu povolené normami Slovenskej republiky, napriek tomu sú tu však pre istotu uvedené.

Nevhodné pre všetkých vegetariánov:

  • E 101 – riboflavín, riboflavín-5'-fosforečnan – môže byť živočíšneho pôvodu[5]
  • E 120 – košenila, kyselina karmínová, karmíny (karmazíny) – vyrábané z chrobáka košenily
  • E 153 – medicinálne uhlie (v jedle by malo byť použité len uhlie rastlinného pôvodu)[4][5]
  • E 161b – luteín – ako aditívum väčšinou vyrábaný z okvetných lístkov nechtíka[19]
  • E 161g – kantaxantín – v SR je povolený len pre štrasburské párky, inak sa používať nesmie, kŕmia sa s ním ale sliepky a lososi kvôli dosiahnutiu lepšieho sfarbenia vajec/mäsa[20]
  • E 236 – kyselina mravčia – používa sa prevažne syntetická
  • E 237 – mravenčan sodný – soľ kyseliny mravčej, na Slovensku nieje povolený predpismi
  • E 238 – mravenčan vápenatý – soľ kyseliny mravčej, na Slovensku nieje povolený predpismi
  • E 252 – dusičnan draselný (liadok draselný) – väčšinou vyrábaný synteticky
  • E 422 – glycerol – často vyrábaný zo živočíšnych tukov, ktoré sú výstupným produktom kafilérií
  • E 430 – polyoxyetylénstearát – na Slovensku zakázaný
  • E 431 – polyoxyetylénmonostearát – na Slovensku zakázaný
  • E 432 – polyoxyetylénsorbitanmonolaurát (polysorbát 20/tween 20) – vyrábaný z mastných kyselín
  • E 433 – polyoxyetylénsorbitanmonooleát (polysorbát 80/tween 80) – vyrábaný z mastných kyselín
  • E 434 – polyoxyetylénsorbitanmonopalmitát (polysorbát 40/tween 40) – vyrábaný z mastných kyselín
  • E 435 – polyoxyetylénsorbitanmonostearát (polysorbát 60/tween 60) – vyrábaný z mastných kyselín
  • E 436 – polyoxyetylénsorbitantristearát (polysorbát 65/tween 65) – vyrábaný z mastných kyselín
  • E 441 – želatína – v SR je zakázané používať k označeniu želatíny skratku, ktorú majú aditíva
  • E 442 – amónne soli fosfatidových kyselín (emulgátor RM, emulgátor LM) – vyrábané z glycerolu[9]
  • E 470a – sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselín z jedlých tukov – vyrábané z mastných kyselín[9]
  • E 470b – horečnaté soli mastných kyselín z jedlých tukov – vyrábané z mastných kyselín[9]
  • E 471 – mono- a diglyceridy mastných kyselín – vyrábané z glycerolu a mastných kyselín[10]
  • E 472 – estery monoglyceridov s kyselinou octovou, mliečnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou – vyrábané z glycerolu[10]
  • E 473 – cukroestery (estery sacharózy s mastnými kyselinami z jedlých tukov) – vyrábané z mastných kyselín[10]
  • E 474 – cukroglyceridy – vyrábané z glycerolu[10]
  • E 475 – estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tukov) – vyrábané z glycerolu a mastných kyselín[10]
  • E 476 – polyglycerolpolyricinoleát – podľa Vegan Society[5] a ďalších zdrojov môže byť vyrábaný z glycerolu[10], ale v súčasnosti sa všetok na trhu vyrába z rastlín[11]
  • E 477 – estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami[10]
  • E 478 – laktylované estery glycerolu – vyrábané z glycerolu[10]
  • E 479b – oxidovaný sójový olej a jeho produkty – vyrábaný z glycerolu[10]
  • E 481 – stearoyl-2-laktylát sodný – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 482 – stearoyl-2-laktylát vápenatý – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 483 – stearyltartarát – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 491 – sorbitanmonostearát (span 60) – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 492 – sorbitantristearát (span 65) – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 493 – sorbitanmonolaurát (span 20) – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 494 – sorbitanmonooleát (span 80) – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 495 – sorbitanmonopalmitát (span 40) – vyrábaný z mastných kyselín[5][13]
  • E 542 – jedlá kostná múčka – na Slovensku je ako aditívum zakázaná
  • E 570 – mastné kyseliny/kyselina stearová – často vyrábané zo živočíšnych tukov, ktoré sú výstupným produktom kafilérií
  • E 572 – stearan horečnatý – vyrobený z mastných kyselín – na Slovensku je ako aditívum zakázaný
  • E 627 – guanylát sodný[5]
  • E 631 – inozinan sodný – bežne vyrábaný z mäsa alebo rýb[22]
  • E 635 – 5'ribonukleotidy sodné[5]
  • E 640 – glycín a jeho sodná soľ[5]
  • E 641 – leucín – môže byť živočíšneho pôvodu[12]
  • E 904 – šelak – môže obsahovať mŕtvy hmyz[17]
  • E 920 – L-cysteín, L-cysteín hydrochlorid[5][37] – vyrábaný z ľudských vlasov alebo štetín prasiat
  • E 921 – L-cysteín hydrochlorid monohydrát[5][37] – na Slovensku zakázaný
  • E 1518 – glyceryltriacetát – derivát glycerolu[5]

Pokiaľ vynecháme zo zoznamu látky, ktoré sú prakticky vždy iného než živočíšneho pôvodu, a tie, ktoré sú na Slovensku zakázané ako aditíva, ostanú následujúce: E 101, E 120, E 422, E 432 – 436, E 442, E 470 – 475, E 477, E 478, E 479b, E 481 – 483, E 491 – 495, E 570, E 627, E 631, E 635, E 640, E 904, E 920, E 1518.

Nevhodné len pre laktovegetariánov a vegánov:

  • E 322 – lecitín – môže byť vyrábaný z vajec, ale býva získavaný tiež zo sóji a ďalších rastlinných zdrojov[5]

Nevhodné len pre vegánov:

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Použitie zvieracieho penisu na anglickej Wikipédii
  2. Semenníky ako jedlo na anglickej Wikipédii
  3. a b Kostica na anglickej Wikipédii
  4. a b E 153 na stránkach www.bezkonzervantu.cz
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn Kritéria pre vegánske jedlo od Vegan Society (po anglicky)
  6. Skvalén na anglickej Wikipédii
  7. Axungia na anglickej Wikipédii
  8. Stearín na anglickej Wikipédii
  9. a b c d e f g h – 470.html Vybrané aditíva živočíšneho pôvodu E 441 – E 470
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r – 480.html Vybrané aditíva živočíšneho pôvodu E 471 – E 480
  11. a b Polyglycerolpolyricinoleát na stránkach anglickej Wikipédie
  12. a b c d e f g h i j k Dôvody, prečo niektoré produkty nie su vegánske a zoznam niektorých nevegánskych produktov
  13. a b c d e f g h i j k l – 500.html Vybrané aditíva živočíšneho pôvodu E 481 – E 500
  14. Juwim na stránkach Českej vegetariánskej spoločnosti
  15. E 920
  16. E 921
  17. a b c Šelak na anglickej Wikipédii
  18. Taurín na anglickej Wikipédii
  19. a b WHO/FAO Codex Alimentarius General Standard for Food Additives
  20. a b E 161g na stránkach www.emulgatory.cz
  21. E 252 – Dusičnan draselný na www.emulgatory.cz
  22. a b E 631
  23. a b E 966 – laktitol na www.food-info.net
  24. Polievka z hniezda salangy na anglickej Wikipédii
  25. a b Is honey vegan?
  26. Tabua na anglickej Wikipédii
  27. Korytnačina na anglickej Wikipédii
  28. Vorvaňovina na anglickej Wikipédii
  29. Semiš na anglickej Wikipédii
  30. Rybia múčka na anglickej Wikipédii
  31. Sépiová kosť na anglickej Wikipédii
  32. Perleť na anglickej Wikipédii
  33. Živočíšny produkt na nemeckej Wikipédii
  34. Hodváb na anglickej Wikipédii
  35. Purpurové farbivo na anglickej Wikipédii
  36. Hyraceum na anglickej Wikipédii
  37. a b Vybrané aditíva živočíšneho pôvodu E 910 – E 970 – predovšetkým L-cysteín a jeho deriváty

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Živočišný produkt na českej Wikipédii.