Ivo Andrić

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivo Andrić
srbský spisovateľ
Ivo Andrić
Narodenie9. október 1892
Dolac, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie13. marec 1975 (82 rokov)
Belehrad, Juhoslávia
PodpisIvo Andrić, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ivo Andrić

Ivo Andrić (srb. Иво Андрић; * 9. október 1892, Dolac, Rakúsko-Uhorsko – † 13. marec 1975, Belehrad, Juhoslávia) bol srbský románopisec, poviedkár, a nositeľ Nobelovej ceny (1961). Jeho novela Most na Drine sa zaoberá životom v Bosne pod nadvládou Osmanskej ríše.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine srbského pôvodu v dedine Dolac blízko Travnika v dnešnej Bosne a Hercegovine (vtedy súčasť Rakúsko-Uhorska). Pôvodne pomenovaný ako Ivan, stal sa známym zdrobneninou Ivo. Keď mal Andrić dva roky, jeho otec zomrel. Pretože jeho matka bola príliš chudobná na to, aby ho podporovala, bol zverený rodine jeho matky vo východobosnianskom meste Višegrad na rieke Drina. Tam videl osmanský most, ktorý neskôr preslávil v románe Most na Drine.

Navštevoval sarajevské gymnázium a neskôr študoval na univerzite v Záhrebe, Viedni, Krakove a Grazi.

V novovytvorenom Kráľovstve Srbov, Chorvátov a Slovincov sa stal štátnym zamestnancom na ministerstve zahraničných vecí, neskôr bol diplomatom a veľvyslancom v Nemecku. Ako veľvyslanec skončil v roku 1941 po nemeckej invázii do Juhoslávie. Počas Druhej svetovej vojny žil v Belehrade, dokončujúc tri zo svojich slávnych noviel, ktoré boli zverejnené v roku 1945, vrátane novely Most na Drine.

Po smrti manželky v roku 1968 sa stiahol z verejného života. Ako čas plynul, bol stále viac chorý a napokon zomrel 13. marca 1975 v Belehrade.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Ivo Andrić
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ivo Andrić

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]