Mikuláš I. (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mikuláš I.
106. rímsky biskup
Mikuláš I.
Funkcie a tituly
Pontifikát
858 – 13. november 867
Predchodca Benedikt III. Hadrián II. Nástupca
Biografické údaje
Rodné meno?
Narodeniecca 820
Úmrtie13. november 867
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba858
Odkazy
Mikuláš I. na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Mikuláš I.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Mikuláš I. (* cca 820, Rím – † 13. november 867) bol 106. pápež (858 – 867), jeden z najvýznamnejších zástancov pápežského primátu.

U predchádzajúcich pápežov slúžil ako subdiakon (za Sergia II.), diakon (za Leva IV.) a poradca (pre Benedikta III.). Po zvolení za pápeža sa necítil byť hodný takého úradu a istý čas sa aj skrýval.

Vo svojich názoroch vychádzal z téz svätého Augustína a v tej dobe zhotovených pseudoisidorských dekretálií. Pápež je podľa neho pánom západnej i východnej cirkvi, jeho moc, ktorá pochádza cez svätého Petra od Boha, je nadradená biskupom i svetským panovníkom.

Využívajúc politické pomery po rozpade Franskej ríše energicky presadzoval svoj program a vynucoval si poslušnosť cirkevných prelátov i kráľov. Príležitosť dokázať, že je nadradený aj konštantínopolskému patriarchovi, sa mu naskytla 858, keď sa naň odvolal zosadený patriarcha Ignatios a Mikuláš I. ho 863 opäť do funkcie potvrdil. Tentoraz však precenil svoj vplyv a dostal sa do sporu s vtedajším patriarchom Fotiom i cisárom Michalom III., v priebehu ktorého bol daný do kliatby a obžalovaný z herézy v dôsledku používania filioque. V dobe, keď spor vrcholil, došlo v Byzancii k palácovému prevratu. Mikuláš I. krátko nato zomrel.

Počas jeho pontifikátu boli na kresťanstvo obrátení Bulhari a na územie Veľkej Moravy prišli z Byzancie bratia Konštantín a Metod.

Mikuláš I. stanovil sviatok Nanebovzatia Panny Márie na 15. augusta. Za svätého bol vyhlásený za pontifikátu pápeža Urbana VIII.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Svätý Mikuláš I." In: Viliam Judák: Na Petrovom stolci I. : Krátke dejiny pápežov. Trnava : Spolok svätého Vojtecha, 2010, s. 201-202. ISBN 978-80-7162-834-7

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.


Predchodca:
Benedikt III.
Pápežský znak Pápež
Mikuláš I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Hadrián II.