Viniansky hrad

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Viniansky hrad
hrad Vinné, hrad Vinná
zrúcanina hradu
rekonštrukcia Vinianskeho hradu - zrúcaniny
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický
Región Dolný Zemplín (Zemplín)
Okres Michalovce
Obec Vinné
Pohorie Vihorlatské vrchy
Nadmorská výška 325,3 m n. m.
Súradnice 48°49′13″S 21°57′01″V / 48,82019°S 21,95021°V / 48.82019; 21.95021
Štýl gotika, renesancia
Materiál andezit
Vznik 13. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup z obce Vinné po turistickej značke
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 807-102/1
807-102/2
 - dátum zápisu 23. 3. 1963
Poloha Vinianskeho hradu na Slovensku
Poloha Vinianskeho hradu na Slovensku
Poloha Vinianskeho hradu v Košickom kraji
Poloha Vinianskeho hradu v Košickom kraji
Wikimedia Commons: Vinné Castle
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Rekonštrukcia a záchrana hradu prebieha od roku 2011, realizuje ju občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta.
Pohľad na zrúcaninu - neskorogotický Sztárayovský palác
Kolorovaná pohľadnica z medzivojnového obdobia - Hrad Vinná u Michaloviec
Panorama z Vinianskeho hradu

Viniansky hrad (-normovaný názov[2];iné názvy: hrad Vinné, hrad Vinná) je zrúcanina pôvodne gotického hradu z 13. storočia. Nachádza sa pri obci Vinné v okrese Michalovce.

Hrad bol postavený na sopečnej kryhe na južných výbežkoch Vihorlatských vrchov v nadmorskej výške 325,3 m n. m.[3] Spomína sa začiatkom 14. storočia, slúžil ako strážny hrad na obchodnej ceste do Poľska spolu s inými blízkymi hradmi – Brekov, Jasenov, Čičva. Zbúraný bol na začiatku 18. storočia. Z hradného vrchu je výhľad na Východoslovenskú nížinu, vidieť mesto Michalovce a Zemplínsku šíravu.

Viniansky hrad bol v roku 1963 vyhlásený za kultúrnu pamiatku.[4]

Hradný vrch zaberá Prírodná rezervácia Viniansky hradný vrch, vyhlásená v roku 1984 na výmere 51,96 ha so 4. stupňom ochrany prírody. Prírodná rezervácia bola rozšírená v roku 1988 za účelom ochrany južných svahov hradného vrchu Vinianskeho hradu osídlených teplomilnými lesostepnými a lesnými spoločenstvami s výskytom vzácnych druhov flóry a fauny.[5]

Od roku 2011 prebieha rekonštrukcia a záchrana hradnej zrúcaniny občianskym združením Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré je členom záujmového združenia Zachráňme hrady. Hradný areál je voľne prístupný pre návštevníkov.

Historické názvy[upraviť | upraviť zdroj]

V stredoveku bol hrad nazývaný Nogmihal, Nagy Mihály.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek tomu, že prvá písomná správa je z roku 1335, už v roku 1312 Omodejovci hrad Vinné napadli a poškodili. Hrad postavili pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia na ochranu cesty, ktorá viedla do Poľska. Hrady v neďalekom Brekove a Jasenove mali podobnú funkciu. Vinné patrilo šľachticom z Michaloviec a tvorilo súčasť tamojšieho panstva. Počas bojov uhorského kráľa Mateja a poľského panovníka Kazimíra IV. v roku 1466 objekt ťažko poškodili. Začiatkom 16. storočia hrad opravili a opevnili. Ešte v tom istom storočí, v roku 1594, ho cisárske vojsko pri dobýjaní opäť poškodilo. O niečo neskôr majitelia hradu, Sztárayovci, objekt opravili, hoci už v polovici 17. storočia opustili nepohodlné sídlo a presťahovali sa do obce, kde si postavili kaštieľ. Začiatkom 18. storočia pri likvidovaní protihabsburského povstania dal cisár hrad zbúrať. Odvtedy je ruinou.

Exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú stavebnú etapu hradu tvorila výstavba plášťového opevnenia, ku ktorému neskôr pristavali v interiéri, ale aj exteriéri, ďalšie budovy. V prvej etape bola postavená veža a pravdepodobne trojpriestorový palác, ku ktorému sa prichádza z nádvoria. V roku 1335 obsahoval hrad dve veže, jeden palác, jednu starú bránu, kaplnku zasvätenú sv. Margite a dom. V opise z roku 1449 sa uvádza podobné zloženie hradu, veža mala pivnice a štyri podlažia a bola tu aj temnica a dva obytné domy. V poslednej etape hrad veľmi nerozšírili, pretože im to nedovolil terén a tak sa hradu zosilnilo opevnenie.

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Nepravidelný, takmer trojuholníkový pôdorys sledujúci terén vyznačujú zachované časti opevnenia, ktoré obklopovali pôvodné nádvorie. Vstup do areálu z východnej strany chránila hranolová veža, dnes sa prechádza popod jej zbytky. Obytné budovy pristavané k východnému opevneniu majú čiastočne zachované renesančné klenby. Na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dvier, ako aj časti starých omietok. V paláci sú stopy po krboch a nike, pod palácom zaklenuté pivničné priestory. Vo vonkajšom múre, ku ktorému pristavali aj hospodárske budovy, je zachovaná výlevka. Hrad doteraz obklopovala sústava mohutných valov a zo strany od Michaloviec bol zarastený len kríkmi – no teraz je hrad sprístupnený, mierne zrekonštruovaný a okolie hradu bolo vyčistené od vegetácie. Tieto zmeny organizovala a financovala obec Vinné.

V súčasnosti je hrad od roku 2011 v rekonštrukcii, badateľné sú pokroky rekonštrukčných prác, ktoré robí občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta. Palác je zastrešený technickou strechou, ktorá je dočasnou stavbou, pre ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia a následnou deštrukciou. Okolie hradu je vyčistené od náletových drevín a stromov a sprístupnené pre návštevníkov.

Nálezy na hrade[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi nálezmi z archeologického výskumu možno spomenúť objav takmer dvetisíc medených mincí v hlinenom krčahu, pochádzajúcich z rokov 18581860, pestrofarebných renesančných kachlíc, rôznych torz dekoračných častí fasády, kovových kľúčov, hrotov šípov a zvyškov keramiky.

Objavený bol neporušený vinič, ktorého vek sa odhaduje na približne 200 rokov a môže ísť o vzácnu odrodu Neuburg, u nás veľmi zriedkavú. Podľa legendy práve na tomto hrade sa kedysi zachovala iba jediná rastlina v celom Uhorsku.

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Turistická tabuľka a smerovka na železničnej stanici Humenné, mesto, ktorá nasmeruje po modrej turistickej značke pod Viniansky hrad

Hrad a jeho zrekonštruované časti, ako aj mnohé významné objavy, ktoré tu v uplynulých rokoch našli archeológovia, lákajú turistov najmä počas letných prázdnin, keďže je ľahko dostupný z Vinianskeho jazera a rekreačných stredísk Zemplínskej šíravy, ako Hôrka, Medvedia hora a Kamenec, ktoré sú v danom období plné turistov a z ktorých vedú na hrad turisticky značkované chodníky.

Na Viniansky hrad je možné dostať sa pešo z mesta Humenné, práve tu začína modrá turistická značka, ktorá prechádza cez obec Jasenov, Jasenovský hrad, obec Porúbka a dovedie turistov k rázcestiu Pod Vinianskym hradom (260 m n. m.), odkiaľ sa vystupuje po žltej turistickej značke na hrad, modrá turistická značka pokračuje ďalej do obce Vinné a končí v rekreačnom stredisku Hôrka Zemplínskej šíravy.

Najľahší je výstup z obce Vinné po modrej turistickej značke k rázcestiu Pod Vinianskym hradom (260 m n. m.), odkiaľ sa pokračuje po žltej turistickej značke na hrad.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

  • po značke z mesta Humenné cez Jasenovský hrad k rázcestiu Pod Vinianskym hradom (260 m n. m.), odtiaľ po značke na hrad, trvanie ↑ 5:25 h, ↓ 5:35 h
  • po značke z obce Trnava pri Laborci, trvanie ↑ 1:10 h, ↓ 0:45 h
  • po značke z obce Vinné cez rázcestie Pod Vinianskym hradom (260 m n. m.), odtiaľ po značke na hrad, trvanie ↑ 0:55 h, ↓ 0:45 h
  • po značke z Vinianskeho jazera, trvanie ↑ 1:15 h, ↓ 1:10 h

Z rekreačných stredísk Zemplínskej šíravy[upraviť | upraviť zdroj]

  • po značke z rekreačného strediska Hôrka v severnej časti Zemplínskej šíravy cez obec Vinné a rázcestie Pod Vinianskym hradom (260 m n. m.), odtiaľ po značke na hrad, trvanie ↑ 1:15 h, ↓ 1:05 h
  • po značke z rekreačného strediska Medvedia hora v severnej časti Zemplínskej šíravy cez Vinianske jazero, trvanie ↑ 2:00 h, ↓ 1:55 h
  • po značke z rekreačného strediska Kamenec v severnej časti Zemplínskej šíravy cez Vinianske jazero, odtiaľ po značke na hrad, trvanie ↑ 2:05 h, ↓ 1:55 h

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Hrady v okolí[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register nehnuteľných NKP [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2016-04-26]. Dostupné online.
  2. Názvy hradov a zámkov [PDF online]. Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, rev. 2017-03-28, [cit. 2020-09-07]. Dostupné online.
  3. Turistická mapa 126 Vihorlatské vrchy – Zemplínska šírava 1 : 50 000. 6. vyd. Kynceľová : VKÚ Harmanec, s. r. o., 2019. ISBN 978-80-8144-220-9.
  4. Register nehnuteľných NKP [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, [cit. 2016-04-26]. Dostupné online.
  5. Viniansky hrad. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

Mapy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]