AIESEC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

AIESEC je najväčšia medzinárodná študentmi riadená nepolitická nezisková organizácia, ktorá združuje študentov a čerstvých absolventov na viac ako 1 700 najmä ekonomických vysokých školách v 110 štátoch sveta.[1] Názov pôvodne pochádza z francúzskeho Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales, ale v súčasnej dobe sa už používa iba skratka AIESEC, pretože mnoho jej členov študuje aj v iných odvetviach ako sú ekonómia a obchod.

Hlavnou aktivitou AIESEC je rozvoj svojich členov a medzinárodný výmenný program odborných stáží, ktorý umožňuje vysokoškolským študentom a čerstvým absolventom vycestovať do zahraničia na pracovnú stáž a získať tak kultúrne a pracovné skúsenosti. AIESEC tiež organizuje mnohé konferencie a projekty, ktoré pomáhajú pri napĺňaní Miléniových rozvojových cieľov Organizácie Spojených národov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Písal sa rok 1945. Druhá svetová vojna sa skončila, ale obdobie protestov, zločinov a vrážd ani zďaleka nie.

Eric Malson bol študentom ekonómie a po vojne dovŕšil 23 rokov. V januári 1946 písal list svojmu starému priateľovi, s ktorým sa spoznal na prázdninách v Švajčiarsku. Čas ubiehal, odpoveď mu nechodila až si jedného dňa našiel list v schránke. Keď začal čítať tak zistil, že list neprišiel od jeho priateľa, ale od jeho sestry. V liste opisovala rodinné nešťastie. Ericov priateľ bol už mŕtvy - padol na ruskom fronte. Jeho brat bol nezvestný a otec prišiel o nohu. Toto bol moment v Ericovom živote, kedy si povedal, že podobnú situáciu už nikdy nechce zažiť. A preto sa rozhodol napísať priateľom, ktorých mal po celej Európe. Vo svojich desiatich listoch opísal to, ako by sa ľudia z rôznych krajín mohli zblížiť, a teda pomôcť napredovaniu svojich krajín. Eric dostal 10 kladných odpovedí zo siedmych krajín a siedmych rôznych univerzít. Zišli sa ľudia zo Švédska, Nórska, Dánska, Fínska, Francúzska, Belgicka a Holandska. Rozhodli sa ísť ďalej a usporiadať stretnutie, kde by sa formulovalo a usporiadalo všetko to úsilie, ktoré postaví lepšiu európsku budúcnosť.

Aj keď na začiatku svojej cesty netušili, čo svetu prinesú, ich stretnutie prinieslo myšlienku AIESEC, ktorá znela : “AIESEC je nezávislá, politicky neviazaná, medzinárodná organizácia, ktorej poslaním je zavádzať a rozvíjať priateľské vzťahy medzi členskými krajinami”. Myšlienka medzinárodnej študentskej spolupráce sa rýchlo rozšírila po celom svete. Výročná správa z roku 2013 popisuje AIESEC prítomný v 124 krajinách sveta. V danom roku sa uskutočnilo viac ako 26 000 medzinárodných skúseností, s pomocou viac ako 70 000 členov AIESEC.[2]

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

AIESEC pôsobí na viac než 1 100 univerzitách v 110 štátoch a teritóriách. K rozvoju svojich členov prispieva konkrétne pomocou organizovania a účasti na vzdelávacích školeniach a konferenciách, pomocou práce v tíme, komunikácie s externými spoločnosťami, poskytovania starostlivosti a organizovania kultúrnych aktivít pre zahraničných stážistov, ako aj prostredníctvom účasti na stáži v zahraničí a účasti v riadiacich štruktúrach AIESEC. Má status pozorovateľa pri Organizácii Spojených národov.

Bývalí členovia AIESEC[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svete[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

  • Robert Chvátal - bývalý prezident EuroTel a T-Mobile Slovensko, súčasný prezident T-Mobile Austria
  • Christian Mandl - spoluzakladateľ, bývalý prezident a predseda predstavenstva Sky Europe Airlines
  • Jozef Šesták - diplomat, bývalý štátny tajomník MZV SR a bývalý kandidát na prezidenta SR

AIESEC na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Prvými prezidentmi AIESEC Česko-Slovensko, ktorý bol založený v roku 1966, boli Slováci Miloš Motoška za Česko a Jozef Šesták za Slovensko.

Štruktúra AIESEC Slovensko v súčasnosti pozostáva z centrály sídliacej na Štúrovej ulici v Bratislave[3] a 8 miestnych pobočiek[4]:

AIESEC v minulosti pôsobil aj v týchto mestách:

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. O nás | AIESEC Slovensko. AIESEC na Slovensku. Dostupné online [cit. 2017-08-28]. Archivované 2017-08-28 z originálu.
  2. Naša história | AIESEC na Slovensku. AIESEC na Slovensku. Dostupné online [cit. 2017-08-28]. Archivované 2017-08-28 z originálu.
  3. Kontakt | AIESEC na Slovensku. AIESEC na Slovensku. Dostupné online [cit. 2017-08-28]. Archivované 2017-08-28 z originálu.
  4. Lokálne pobočky | AIESEC na Slovensku. AIESEC na Slovensku. Dostupné online [cit. 2017-08-28]. Archivované 2017-08-28 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]