Agnes Mooreheadová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Agnes Moorehead)
Agnes Mooreheadová
v roku 1969
Celé menoAgnes Robertson Moorehead
Narodenie 6. december 1900
Clinton, Massachusetts, USA
Úmrtie30. apríl 1974 (73 rokov)
Rochester, Minnesota, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1933 – 1974
ManželJohn Griffith Lee (1930 - r. 1954)
Robert Gist (1954 – r.1958)

Agnes Mooreheadová (vl. menom Agnes Robertson Moorehead, * 6. december 1900, Clinton, Massachusetts, USA – † 30. apríl 1974, Rochester, Minnesota, USA) bola americká herečka, ktorá bola štyri krát nominovaná na prestížne filmové ocenenie Academy Awards.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Mooreheadová sa narodila 6. decembra 1900, v Clintone v štáte Massachusetts ako dcéra bývalej speváčky Mary (rod. McCauleyovej) a presbyteriánskeho kňaza, Johna Hendersona Mooreheada. Mala anglický, írsky, škótsky a waleský pôvod. Často Mooreheadová tvrdila, že sa narodila v roku 1906, aby vyzerala mladšie pre herecké úlohy. Spomenula si, že svoje prvé verejné vystúpenie absolvovala ako trojročná, keď v kostole svojho otca recitovala modlitbu Otčenáš. Rodina sa presťahovala do St. Louis v štáte Missouri a jej ambícia stať sa herečkou rástla.

V mladom veku, sa Mooreheadová pripojila k zboru Mestskej opernej spoločnosti v St. Louis, známeho ako "The Muny". Popri záľube v herectve sa u nej celý život rozvinul záujem o náboženstvo; v neskorších rokoch herci ako Dick Sargent spomínali na Mooreheadovej príchod na scénu s „Bibliou v jednej ruke a scenárom v druhej“.

Získal bakalársky titul v roku 1923, v odbore biológia na Muskingum College v New Concord, v štáte Ohio. Počas toho sa objavila aj v univerzitných divadelných hrách. V roku 1947 získala čestný doktorát z literatúry na Muskingum College a rok pôsobila v jeho správnej rade. Získala aj magisterský titul z angličtiny a rečníctva na University of Wisconsin v štáte Madison. Potom pokračovala v postgraduálnom štúdiu na Americkej akadémii dramatických umení, ktorú ukončila s vyznamenaním v roku 1929. Mooreheadová tiež získala čestný doktorát na Bradley University v Peorii, v štáte Illinois.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Mooreheadovej kariéra bola nestabilná a hoci si dokázala nájsť prácu na javisku, často bola nezamestnaná. Zo začiatku, si našla prácu v rádiu, kde bola obľúbenou a často pracovala na niekoľkých programoch za jeden deň. Mooreheadová sa stretla s herečkou Helen Hayes, ktorá ju povzbudila, aby sa venovala aj filmovému herectvu, ale jej prvé pokusy sa stretli s neúspechom. Neskôr, sa opäť vrátila pracovať do rádia.

Jej filmový debut, bol vo filme Občan Kane z roku 1941. O rok neskôr, si zahrala Skvelí Ambersonovci a za svoj herecký výkon získala Cenu filmových kritikov v New Yorku a nomináciu svoju prvú nomináciu na Academy Awards.

Mooreheadová získala pozitívne recenzie na svoj herecký výkon vo filme Mrs. Parkington z roku 1944. Získala aj svoj prvý Zlatý glóbus za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a svoju druhú nomináciu Academy Awards. V roku 1947 získala svoju tretiu nomináciu na Academy Awards, za jej herecký výkon vo filme Johnny Belinda.

V polovici 40-tych rokov Mooreheadová podpísala zmluvu s Metro-Goldwyn-Mayer. V rokoch 19511952 účinkovala aj na Broadwayi v inscenácii Don Juan in Hell a v rokoch 19621963 v inscenácii Lord Pengo.

Mala vedľajšiu úlohu vo veľkorozpočtovom filme The Conqueror z roku 1956, kde si zahrala po boku Susan Hayward a Johna Waynea. V roku 1960 sa objavila ako hypochonderka Pani Snowová v Disneyho filme Pollyanna. S Bette Davis, Oliviou de Havilland, Mary Astor a Josephom Cottenom hrala vo filme Sladká Charlotte z roku 1964 a Mooreheadová bola štvrtý krát nominovaná na Academy Awards a získala svoj druhý Zlatý glóbus.

Elizabeth Monthgomery (vľavo), Dick York (v strede) a Agnes Moorehead (vpravo) na fotografii k televíznemu seriálu Bewitched.

Mooreheadová bola považovaná za skvelú hlasovú herečku. V roku 1961 hosťovala v televíznom seriály The Twilling Zone, kde jej postava prehovorila až v záverečných minútach a jej postava väčšinou vzdychala alebo zalapala po dychu, no aj napriek tomu, bol jej herecký výkon považovaný za bravúrny.

V roku 1964 prijala rolu Endory, smrteľne nenávidenej, bystrej čarodejníckej matky Elizabeth Montgomery, v situačnej komédii Bewitched. Televízny seriál, sa stal veľmi úspešný a táto seriálová rola jej priniesla obrovského hereckého uznania. Mooreheadová získala šesť nominácií na cenu Emmy Award. Svoju rolu v televíznom seriály, stvárňovala až do ukončenia, v roku 1972.

V 70. rokoch sa Mooreheadovej zhoršoval zdravotný stav, kvôli čomu sa objavovala aj menej pred kamerou. Spolu so Shelley Winters a Debbie Reynolds si zahrala v horore Čo je s Helen? z roku 1971. O rok neskôr, si zahrala svoju poslednú hlavnú úlohu vo filme Dear Dead Delilah.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1930 sa vydala za herca Johna Griffitha Lee; rozviedli sa rok po tom, čo v roku 1952 si vzali do pestúnskej starostlivosti chlapca, menom Sean. V roku 1954 sa vydala druhý krát, za herca Roberta Gista a v roku 1958 sa rozviedli.

Sexualita Mooreheadovej, bola predmetom mnohých špekulácií a sporov. Množstvo článkov, ktoré sa objavili v alternatívnej tlači, ju identifikovalo ako lesbičku. V jednom z rozhovorov, Mooreheadová údajne priznala svoju orientáciu na rovnaké pohlavie, zatiaľ čo identifikovala množstvo iných hollywoodskych herečiek, ktoré si „užívali lesbické alebo bi vzťahy". Mnohí z jej priateľov, odmietli tvrdenia, že by Mooreheadová bola lesbičkou.

Mooreheadová zriedkavo hovorila verejne o svojom politickom presvedčení, ale podporovala Franklina Delana Roosevelta a Ronalda Reagana pri jeho kandidatúre na guvernéra Kalifornie v roku 1966.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Mooreheadová zomrela na rakovinu maternice, 30. apríla 1974 v Rochesteri v Minnesote vo veku 73 rokov. Jej matka Mary, zomrela v roku 1990 vo veku 106 rokov. Špekuluje sa, že u Mooreheadovej sa mohla vyvinúť rakovina z rádioaktívnych testov atmosférických atómových bômb, pri nakrúcaní filmu The Conqueror. Niekoľko členov produkcie, ako aj samotný John Wayne, Susan Hayward, a režisér filmu Dick Powell neskôr zomreli na rakovinu a choroby súvisiace s rakovinou. Herci a štáb tvorilo spolu 220 ľudí. Do konca roku 1980, ako zistil časopis People, 91 z nich ochorelo na nejakú formu rakoviny a 46 na túto chorobu zomrelo.

Je pochovaná v krypte v Dayton Memorial Park v meste Daytone, v štáte Ohio. V roku 1994 bola posmrtne uvedená na chodník slávy v St. Louis.

Mooreheadová svoj majetok venovala Muskingum College, University of Wisconsin, John Brown University. Jej matka Mary dostala všetko oblečenie a šperky Mooreheadovej a tiež sa postarala o to, aby bolo o jej matku postarané po zvyšok svojho života. Jej dom v Beverly Hills bol spolu s nábytkom a osobným majetkom ponechaný jej právnikovi Franklinovi Rohnerovi. Vyrobila tiež malé odkazy pre priateľov a domáci personál spolu s niektorými charitatívnymi príspevkami. Vo svojom závete nezapočítala svojho syna, Seana, ktorého si adoptovala a vychovávala ho do jeho 18. narodenín. V jej závete sa uvádzalo, že „nemá žiadne deti, prirodzené ani adoptované, žijúce ani zosnulé“.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Agnes Moorehead na anglickej Wikipédii.