Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z CHKO Cerová vrchovina)
Chránená krajinná oblasť
Cerová vrchovina
Chránená krajinná oblasť
Pohľad na Steblovú skalu
Štát Slovensko Slovensko
Región Banskobystrický
Okresy Rimavská Sobota, Lučenec
Pohorie Cerová vrchovina
Súradnice 48°15′53″S 19°59′12″V / 48,2646°S 19,9867°V / 48.2646; 19.9867
Najvyšší bod Karanč
 - výška 728 m n. m.
Rozloha 167,712 km² (16 771 ha)
Bióm les
Vznik 1989
 - Aktualizácia 2001
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Banskobystrického kraja
Poloha v rámci Banskobystrického kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina je jedna zo 14 chránených krajinných oblastí na Slovensku. Založená bola v roku 1989 a má rozlohu 16 280 ha.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

CHKO Cerová vrchovina leží na juhu Slovenska pri hraniciach s Maďarskom. Rozkladá sa na území geomorfologického celku Cerová vrchovina v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota. Zo západu do nej zasahuje Ipeľská kotlina a z východu Rimavská kotlina. Čo sa týka pohorí, zo západu je ohraničená Krupinskou planinou, zo severozápadu Javorím a zo severu Stolickými vrchmi.

Územie zahŕňa v rámci Matransko-slanskej oblasti veľkú časť oddielu Hajnáčska vrchovina, juhovýchodný výbežok oddielu Fiľakovská brázda a strednú časť oddielu Petrovská vrchovina.

Geológia a pohorie Cerová vrchovina[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie Cerovej vrchoviny patrí medzi najmladšie pohoria na Slovensku. Toto pohorie sa v pliocéne a najstaršom pleistocéne vyklenulo do klenby. Vykleňovaním sa rozlámalo a vznikli zlomy, do ktorých sa dostala bazaltová láva a tak vznikol pestrý sopečný reliéf. V postvulkanickom období nastala inverzia reliéfu, ktorej vznik sa spája s výlevom lávových prúdov do starých dolín. Časom sa lávové prúdy zdvihli a erodovali a tým vznikli vrcholové časti a pôvodné chrbty dolín. Najrozšírenejším horninovým typom v CHKO Cerová vrchovina sú pieskovce, ktoré sa usadili v spodnom miocéne z mladotreťohorného mora.

CHKO Cerová vrchovina sa môže pochváliť najdlhšou pseudokrasovou jaskyňou na Slovensku, ktorá sa nazýva Labyrintová jaskyňa a je 182 metrov dlhá. Nachádza sa v NPR Pohanský hrad. Ďalšou dominantou Cerovej vrchoviny je množstvo kamenných morí, z ktorých najväčšie je Šurické kamenné more.