Poľovné psy (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Canes Venatici)
Poľovné psy
Mapa súhvezdia Poľovné psy
Mapa súhvezdia Poľovné psy

Latinský názovCanes Venatici
SkratkaCVn
GenitívCanum Venaticorum
Symbolické vyjadreniepoľovné psy
Rektascenzia13h
Deklinácia+40°
Plocha465  štvorcových stupňov
Poradie: 38
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
1
Najjasnejšia hviezdaCor Caroli (α CVn)
(Zdanl. magnitúda 2,89)
Meteorický roj
Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +90° a −60°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca Máj

Poľovné psy sú jedno z 88 súhvezdí modernej astronómie. Zaviedol ho Johannes Hevelius v roku 1687. Toto súhvezdie, podobne ako napríklad Žirafa alebo Rys, nemá staroveký pôvod. Dva poľovné psy sa pôvodne volali Asterion a Chara. Podľa legendy majú naháňať oboch medveďov okolo pólu. Na vodidle ich vedie Pastier.

Hviezdy[upraviť | upraviť zdroj]

Najjasnejšia hviezda alfa sa nazýva Cor Caroli, čiže Karolovo srdce (niekedy sa nazýva aj Chara). Na počesť anglického kráľa Karola II. ju takto pomenoval Edmond Halley. Je to vizuálna dvojhviezda, vzdialenosť jej zložiek je 20 oblúkových sekúnd.

Beta CVn sa volá Asterion (niekde sa uvádza aj Chara). Je žltá hviezda hlavnej postupnosti s povrchovou teplotou iba o 100 K vyššou ako má Slnko.

Y Canum Venaticorum s názvom La Superba je polopravidelná premenná hviezda neobyčajného spektrálneho typu C7.

Objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Animácia

V súhvezdí sa nachádza guľová hviezdokopa M3. Leží na južnej hranici, v takmer polovičnej vzdialenosti medzi Cor Caroli a Arktúrom, blízko hviezdy beta Comae Berenices. Poľovné psy vidíme z nášho pohľadu kolmo na Mliečnu cestu, preto sa týmto smerom dá pozorovať a fotografovať veľa galaxií v najvzdialenejších oblastiach vesmíru. K tým najznámejším patrí M51, Vírová galaxia. Je blízko hviezdy Alkaid (éta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Ďalšia špirálová galaxia je M63, nazýva sa aj Slnečnica. Nachádza sa v dvojtretinovej vzdialenosti Alkaida s Cor Caroli. Jej ramená sú však menej výrazné. M94 je takisto špirálová galaxia, no jej ramená sú dosť tesne navinuté na jasnom kompaktnom jadre. Dá sa rozoznať pomocou ďalekohľadu, ktorý má priemer objektívu minimálne 6 cm. Galaxia M106 bola pridaná až neskôr do pôvodného Messierovho katalógu. Má jedno rameno, ktoré je v možnosti dosahu 25-centimetrového ďalekohľadu. Leží približne v strede medzi hviezdami beta CVn a Phekda (gama UMa).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Poľovné psy je malé, nevýrazné súhvezdie. Hľadá sa pomerne ľahko, pretože je priamo pod chvostom Veľkej medvedice (resp. pod ojom Veľkého voza). Hviezda Cor Caroli je jediná jasnejšia hviezda v tejto prázdnej oblasti. Pre strednú Európu je súhvezdie z malej časti cirkumpolárne, v južnej Európe zapadá pod obzor celé, ale na severe Európy ho môžeme vidieť po celý rok. V zemepisných šírkach Slovenska ho celé môžeme vidieť prakticky celý rok okrem jesene.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Poľovné psy, s. 90 – 94.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]