Cibuľník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cibuľník
vrch
Cibuľník
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Obce Lietava, Lietavská Svinná-Babkov
Pohorie Súľovské vrchy
Podcelok Skalky
Povodie Váh
Nadmorská výška 633,0 m n. m.
Súradnice 49°09′32″S 18°40′54″V / 49,1589°S 18,6818°V / 49.1589; 18.6818
Najľahší výstup po z Lietavskej Svinnej
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Cibuľník
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Cibuľník (633,0 m n. m.[1]) je zalesnený vrch v Súľovských vrchoch. Leží nad obcou Lietavská Svinná, približne 5 km juhozápadne od Žiliny.[2]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Vrch sa nachádza na východnom okraji centrálnej časti pohoria, v geomorfologickom podcelku Skalky.[3] Leží v Žilinskom kraji, v okrese Žilina a zasahuje na katastrálne územie obcí Lietava a Lietavská Svinná-Babkov.[4] Najbližšími sídlami sú južne situovaná Lietavská Svinná a severne ležiaca Lietava.[2] Na bralách na východnom okraji hrebeňa stojí rozsiahly Lietavský hrad.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Cibuľník je súčasťou horského hrebeňa v severnej polovici Skaliek, ktorý vystupuje nad údolie Lietavského potoka na severe a Svinianky na juhu. Východne je hlbokým sedlom oddelená Drieňovica (586 m n. m.), západným susedom v hrebeni je vrch Strážna (686 m n. m.) a južne sa nachádzajú Skalky (778 m n. m.). Severné svahy masívu odvodňuje Lietavský potok, južné potok Svinianka, oba smerujúce do Rajčanky v povodí Váhu. Rovinatý hrebeň, zakončený skalným bralom, oddávna využívalo okolité obyvateľstvo na svoju obranu, čo dokazujú archeologické nálezy z praveku. V 13. storočí tu bol vybudovaný hrad, ktorý bol niekoľkokrát rozšírený a bol sídlom rozsiahleho panstva. Práve vďaka hradu je Cibuľník atraktívnou turistickou lokalitou.

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Lesným porastom pokrytý hrebeň poskytuje len obmedzený rozhľad, jedinečný výhľad však poskytuje samotný hrad. Z neho možno pozorovať najmä okolité Súľovské vrchy a blízku Žilinskú kotlinu. Pri vhodných podmienkach je viditeľná veľká časť Malej Fatry, Kysuckej vrchoviny a Javorníkov, nezriedka tiež Lysá hora, Veľká Rača či Pilsko.[5]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Malá Fatra – Martinské hole. Turistická mapa. 1 : 50 000. Harmanec: VKÚ, a. s., 2000.
  2. a b c Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2021-11-21]. Dostupné online.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2021-11-21]. Dostupné online.
  4. Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2021-11-21]. Dostupné online. Archivované 2022-06-27 z originálu.
  5. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2021-11-21]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cibuľník

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]