Diaľnica A12 (Chorvátsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diaľnica A12 (Chorvátsko)
Diaľnica A12 (Chorvátsko)
Diaľnica A12
Diaľnica A12 (Chorvátsko)
Diaľnica A12 (Chorvátsko)
  v prevádzke    vo výstavbe    v pláne 
Základné údaje
Správca Hrvatske ceste d.o.o. (HC) 
Výstavba 2009-20?? 
Celková dĺžka 86 km 
v prevádzke 23 km 
vo výstavbe 20 km 
v pláne 43 km
Štát Chorvátsko Chorvátsko
Župa Záhrebská župa
Koprivnicko-križevatská župa 
Objekty na trase

Diaľnica A12 (chorv. Autocesta A12, Podravski ipsilon) je čiastočne rozostavaná diaľnica v strednom Chorvátsku severovýchodne od Záhrebu, ktorá po svojom dokončení napojí spojí oblasti Koprivnicko-križevatskej na diaľničnú sieť krajiny. Diaľnica predstavuje západnú časť takzvaného Podrávskeho ypsilonu. Začínať sa bude v križovatke s diaľnicou A4 pri obci Sveta Helena na predmestí hlavného mesta a pokračovať bude severovýchodným smerom okolo miest Vrbovec a Koprivnica až na maďarskú štátnu hranicu pri obci Gola[1]. V súčasnosti je v prevádzke 23 kilometrov dlhý úsek Sveta Helena-Vrbovec.

Označenie[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti prevádzkovaná trasa diaľnice A12 je fyzicky označovaná modrým dopravným značením ako rýchlostná cesta, ktorá je súčasťou štátnej cesty 28. Úsek je aj naďalej pod správou spoločnosti Hrvatske ceste, ktorá však podpísala dohodu s prevádzkovateľom diaľnic v Chorvátsku Hrvatske autoceste o budúcom prekategorizovaní úseku Sveta Helena-Vrbovec na diaľnicu A12[2].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Doplnok ku vyhláške o kategorizácii ciest v Chorvátsku [online]. Ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry Chorvátska, 30.01.2010, [cit. 2011-04-23]. Dostupné online. (chorvátsky)
  2. Brožúra o diaľnici A12 [online]. Hrvatske autoceste, d.o.o., [cit. 2011-04-23]. Dostupné online. (chorvátsky)[nefunkčný odkaz]