Mary Steenburgenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mary Steenburgen)
Mary Steenburgen
Celé menoMary Nell Steenburgen
Narodenie 8. február 1953 (71 rokov)
Newport, Arkansas, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1978 – súčasnosť
ManželMalcolm McDowell (1980 – r.1990)
Ted Danson (od 1995)
Deti2

Mary Steenburgenová (* 8. február 1953, Newport, Arkansas, USA) je americká herečka a držiteľka Academy Awards za film Melvin a Howard, z roku 1980. V roku 2009 získala svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Steenburgenová sa narodila v meste Newport, v štáte Arkansas. Jej matka pracovala ako tajomníčka školskej rady a otec pracoval na železničiach. Má staršiu sestru. Jej predkovia pochádzajú z Holandska.

V roku 1971 sa prihlásila na Hendrix College, na štúdium drámy. Následne odcestovala do Dallasu na návrh svojho učiteľa drámy, kde úspešne absolvovala konkurz na newyorské divadlo Neighborhood Playhouse.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Steenburgenovú objavil herec Jack Nicholson a následne bola obsadená do hlavnej úlohy vo filme Goin' South z roku 1978, kde si zahrala po boku Nicholsona.

Steenburgenová hrala v roku 1979 hlavnú rolu vo filme Time After Time za ktorú získala cenu Saturn Award. Jej tretí film, na ktorom pracovala bol Melvin a Howard, z roku 1980. Za svoj herecký výkon získala niekoľko ocenení, napríklad Academy Awards, pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Ďalším pozoruhodným filmom v jej filmografii, bol film Cross Creek z roku 1983. V roku 1990 hrala vo filme Back to the Future Part III.

V roku 1993 hrala vo filme s Tomom Hankson, Philadelphia.

V rokoch 20032005 hrala v televíznom seriály Joan of Arcadia, kde stvárnila matku hlavnej postavy, ktorú stvárnila herečka Amber Tamblyn. V roku 2011 sa pripojila k hereckému obsadeniu natáčania seriálu Wilfred.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1978 Steenburgenová začala chodiť hercom Malcolmom McDowellom. Neskôr sa zosobášili a mali spolu dve deti. Manželstvo sa však skončilo rozvodom. 7. októbra 1995 sa Steenburgenová vydala za herca Teda Dansona, ktorého stretla na natáčaní filmu Pontiac Moon a stala sa tak nevlastnou matkou dvoch Dansonových dcér z predchádzajúceho manželstva.

Steenburgenová žije so svojou rodinou v oblasti Los Angeles. Ako absolventka Hendrix College získala v roku 1989 čestný doktorát a v roku 2006 získala tiež čestný doktorát na Lyon College v Batesville v Arkansase.

Steenburgenová je blízkou priateľkou bývalej senátorky a ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej a podporovala jej prezidentskú kampaň v roku 2008 spolu s jej manželom. Vystúpila aj na Demokratickom národnom zhromaždení v roku 2016. Je tiež aktívnym humanitárnym pracovníkom, ktorý je zapojený do rôznych skupín od ľudských práv až po znečisťovanie životného prostredia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mary Steenburgen na anglickej Wikipédii.