Mokvavý prameň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mokvavý prameň
prírodná pamiatka
Štát Slovensko Slovensko
Región Trenčiansky
Okres Nové Mesto nad Váhom
Obec Nová Lehota
Pohorie Považský Inovec
Súradnice 48°38′44″S 17°58′35″V / 48,64566°S 17,97651°V / 48.64566; 17.97651
Rozloha 0,0209 km² (2 ha)
Vznik 19.8.1983
Správa ŠOP - S-CHKO Biele Karpaty
Kód 109
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Trenčianskeho kraja
Poloha v rámci Trenčianskeho kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mokvavý prameň je prírodná pamiatka v pohorí Považský Inovec v podcelku Nízky Inovec, približne 0,5 km južne od obce Nová Lehota. Je v správe Štátnej ochrany prírody Biele Karpaty.

Nachádza sa v katastrálnom území obce Nová Lehota, okres Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji. Vyhlásená bola v roku 1983 na rozlohe 2,09 ha, bez ochranného pásma. Na území rezervácie platí 4. stupeň ochrany.

Predmetom ochrany je: V Považskom Inovci zriedkavý príklad silného mokvavého prameňa v oblasti rozhrania kryštalického jadra a bázických obalových vrstiev pohoria. Dobre dostupný študijný objekt a význačný krajinotvorný prvok.[1]

Rosnička zelená

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

V Považskom Inovci ide o pomerne zriedkavý mokraďový biotop. Je tvorený silným prameňom vyvierajúcim na rozhraní priepustných vápencov a takmer nepriepustných kremencov. Územie je porastené najmä trsťou obyčajnou, ostricovo-sitinovými porastami či bezkolencom belasým. V okolitom relatívne suchom intenzívne poľnohospodársky využívanom prostredí predstavuje významné útočisko pre chránené druhy obojživelníkov (rosnička zelená - Hyla arborea, kunka žltobruchá - Bombina variegata, salamandra škvrnitá - Salamandra salamandra), a iných živočíchov viazaných na mokraďové stanovištia (strnádka trstinová - Emberiza schoeniclus, svrčiak riečny - Locustella fluviatilis, myška drobná - Micromys minutus).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mokvavý prameň. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]